Czy wystawiony mandat jest poprawny?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Czy wystawiony mandat jest poprawny?

Postprzez oskbelfer » czwartek 18 lipca 2013, 00:08

nie rozumiem tego znaku <&%#$@>, zaś co do czytania ze zrozumieniem to polecam artykuł prd :)

Art. 63.
1. Przewóz osób może odbywać się tylko pojazdem do tego przeznaczonym lub przystosowanym. Liczba przewożonych osób nie może przekraczać liczby miejsc określonych w dowodzie rejestracyjnym, z zastrzeżeniem ust. 4. W po-jeździe niepodlegającym rejestracji liczba przewożonych osób wynika z kon-strukcyjnego przeznaczenia pojazdu.

Ciekawe co Godwin miałby w tej kwestii do powiedzenia oczywiście w kontekscie
Art. 38.
Kierujący pojazdem jest obowiązany mieć przy sobie i okazywać na żądanie uprawnionego organu wymagane dla danego rodzaju pojazdu lub kierującego:
1) dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem:) ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Mowi » czwartek 18 lipca 2013, 00:22

Art. 63.

To wiem i kara za to jest słuszna, od której nie chcę się wymigać
Art. 38.

Co do tego to powracamy do punktu wyjścia - mój pierwszy post
Mowi

Postprzez oskbelfer » czwartek 18 lipca 2013, 01:43

to sobie poczytaj jeszcze kodeks wykroczeń
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Zonaimad » czwartek 18 lipca 2013, 02:20

disaster napisał(a):Za 5 lat z 500zł zrobi się tysiąc, a pierwszą pensję zajmie komornik, który też doliczy swoje koszty.

Fajnie by było, gdyby tak było, ale chyba bym na to nie liczył w tym kraju... http://moto.lca.pl/legnica,news,41235,Polacy_nie_placa_mandatow.html
Zonaimad

Postprzez maryann » czwartek 18 lipca 2013, 12:18

Powinien to regulować Art. 150.
"1. Prawa jazdy i inne dokumenty uprawniające do kierowania pojazdami lub potwierdzające dodatkowe kwalifikacje i wymagania w stosunku do kierujących pojazdami, wydane na podstawie dotychczasowych przepisów, zachowują ważność do czasu ich wymiany dokonywanej na koszt osoby uprawnionej w zakresie, na jaki zostały wydane.(...)"
Co to znaczy "wydane"? Mam wrażenie, że chodzi o "zakres na jaki zostały wydane", czyli wszelkie informacje zawarte na dokumencie dotyczące rodzaju pojazdów i czasu obowiązywania.
Z drugiej strony mnie na kursie upominano, że choć egzamin zdany, a dokumenty już gdzieś leżą, jeździć można od momentu, kiedy prawko w garści. Nie wiedziałem jednak, czy chodzi w razie niemożności okazania o problem "braku dokumentu" czy "braku uprawnień".
Zapytaj prawnika.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez piotrz » czwartek 18 lipca 2013, 16:14

disaster napisał(a):Najpierw grzecznie przyjąłeś mandat, a teraz na forum pyskujesz.
Uważałeś się za niewinnego - trzeba było nie przyjmować.
A teraz albo wniosek o uchylenie, albo płacz i płać.

Przyjął, bo policjant powiedział, że nie ma uprawnień i uwierzył policjantowi; po co chodzić po sądach jak sprawa jasna. Później okazało się, że uprawnienia jednak miał i zrobił się problem. Teraz rzeczywiście tylko wniosek o uchylenie (a w zasadzie o zmianę) z uzasadnieniem, że policjanci wprowadzili w błąd (a może chciał wyłudzić wyższy mandat, niż się należał - ale tu już chyba zbyt daleko posunięta propozycja obrony)
Mowi napisał(a):Mandatu i tak nie będę płacił - gdy przyjdzie upomnienie z US napiszę prośbę o umorzenie, z racji że jestem uczniem i nie posiadam dochodów.

Uważam, że prośbę należy napisać teraz, jak przyjdzie upomnienie, to będzie już za późno. Poza tym możesz napisać prośbę o rozłożenie mandatu na raty.
A jeśli komuś wpadnie do głowy, żeby wpisać Cię na listę dłużników niespłacających zobowiązań (Krajowy Rejestr Dłużników czy coś takiego), to możesz problemy z kredytami/zakupami na raty/zakupem telefonu komórkowego za 1zł (oczywiście z umową)....
piotrz

Postprzez Mowi » czwartek 18 lipca 2013, 21:17

Zamierz pójść z tym i zasięgnąć fachowej opinii, zobaczymy, co powie prawnik.

Właśnie o to chodzi @piotrz, jak mi powiedział, że nie mam uprawnień, to co miałem zrobić, nie miałem dowodu wtedy żadnego, że jednak je mam. Teraz się okazało, że ktoś w którymś urzędzie zawiódł, a ja muszę za to płacić.

A teraz gdybym chciał napisać prośbę o umorzenie, to do kogo muszę się kierować? Gdyby przyszło ponaglenie, to pisałbym do US, ale teraz póki co to nie wiem gdzie słać pisma, też do US?
Mowi

Postprzez maryann » piątek 19 lipca 2013, 12:37

piotrz napisał(a):możesz napisać prośbę o rozłożenie mandatu na raty.
Wystarczy samemu sobie rozłożyć. Nikt Ci nic nie zrobi gdy tylko zaczniesz płacić- powiedzmy 50,-/mies.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze