Zmiana pasa tuż przed przejściem dla pieszych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zmiana pasa tuż przed przejściem dla pieszych

Postprzez szerszon » czwartek 19 września 2013, 09:58

lith napisał(a):Według mnie fizyczny brak linii nie daje podstaw, żeby się jej tam doszukiwać. Albo linia jest namalowana, albo jej nie ma.

W warunkach technicznych napisali,ze brak linii w takich miejscach jest linią.
Chyba przy P-4 to było...na razie nie chce mi sie szukać
szerszon

Postprzez LeszkoII » czwartek 19 września 2013, 10:34

Podobnie z P-10 na pow. wył. z ruchu P-21.
Ostatnio zmieniony sobota 21 września 2013, 13:29 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 19 września 2013, 11:00

dylek
raczej bym jechał na pas włączeniowy...zalezy jeszcze jaki ruch poprzeczny
szerszon

Postprzez lith » czwartek 19 września 2013, 16:10

Ja już przestałem się bawić w czytanie warunków technicznych. Jakby miała być zmiana pasa zabroniona na przejściach, to by było to wyraźnie w pordzie zapisane. Skoro nie jest, to sobie bez wyrzutów sumienia zmieniam jak mam taką potrzebę i nawet jestem przekonany, że robię to zgodnie z przepisami... z resztą to taka dyskusja czysto teoretyczna jest, bo kto się na co dzień przejmuje, czy przejedzie po tej ciągłej, czy nie...
lith

Postprzez szerszon » czwartek 19 września 2013, 19:26

Tam napisali ,że jeżeli linia przebiega m.in przez PdP to traktuje sie ja jako nietracącą ciągłości.
szerszon

Postprzez lith » czwartek 19 września 2013, 20:30

Szkoda, że w pordzie nie napisali, albo w rozporządzeniu o znakach i sygnałach :roll: Chociaż przyznaje się bez bicia, że nie wiedziałem, że gdziekolwiek to zapisali. Teraz wiem, że gdzieś tam w wytycznych dla drogowców jest. Czje sie częściowo przekonany, chociaż mandatu dalej bym nie przyjął ;)
lith

Postprzez maryann » piątek 20 września 2013, 10:24

lith, podpadłeś mi! Przecież to rażące pogwałcenie szczególnej ostrożności, którą masz zachować w rejonie przejścia. Żadne linie, żadna jazda wzdłuż pasów- wystarczy gram zdrowego rozsądku. Myślę, że dlatego w PoRD nic o tym nie ma.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kg1956 » sobota 21 września 2013, 08:57

A pisałem, że jest. Jazda wzdłuż po pdp. Do głowy by mi nie przyszło, żeby zmieniać pas na pdp.
kg1956

Postprzez rusel » sobota 21 września 2013, 10:04

zmiana pasa na przejsciu to jazda wzdluz? mamy to porownac z jazdą po chodniku w celu parkowania?
rusel

Postprzez szymon1977 » sobota 21 września 2013, 10:50

szerszon napisał(a):...napisali ,że jeżeli linia przebiega m.in przez PdP to traktuje sie ja jako nietracącą ciągłości.
Poproszę o cytat.
-----
kg1956 napisał(a):Jazda wzdłuż po pdp. Do głowy by mi nie przyszło, żeby zmieniać pas na pdp.
Bez przesady panowie, bo zaraz wam wyjdzie, że zmiana pasa ruchu jest w ogóle jazdą w poprzek więc na jezdni jednokierunkowej zrobić tego nie możemy bo przez pewien czas jedziemy niezgodnie z jedynym dozwolonym przepisami kierunkiem.
-----
maryann napisał(a):Przecież to rażące pogwałcenie szczególnej ostrożności, którą masz zachować w rejonie przejścia. Żadne linie, żadna jazda wzdłuż pasów- wystarczy gram zdrowego rozsądku. Myślę, że dlatego w PoRD nic o tym nie ma.
Nie do końca chyba rozumiesz co oznacza zachowanie szczególnej ostrożności. Szczególną ostrożność to raczej zwiększenie uwagi PODCZAS zmienianie zajmowanego pasa ruchu a nie POWSTRZYMANIE SIĘ od zmiany zajmowanego pasa ruchu. Jeżeli wykonanie manewru odłożysz na później to i do zachowania szczególnej ostrożności do tego czasu nie będziesz zobowiązany.
-----
Szukajcie panowie bo zmiana pasa ruchu w sytuacji Dylka jak na razie jest tylko nieco hmmm... bezsensowna, ale nie zabroniona.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kg1956 » sobota 21 września 2013, 18:24

Skoro jesteście pewni, że nie to miał autor przepisu na myśli to niech to zostanie moją prywatną interpretacją.
kg1956

Postprzez dylek » sobota 21 września 2013, 19:00

szymon1977 napisał(a): Szukajcie panowie bo zmiana pasa ruchu w sytuacji Dylka jak na razie jest tylko nieco hmmm... bezsensowna, ale nie zabroniona.

No raczej jest sensowna... Dużego samozaparcia wymaga zacieśnienie skrętu kierownicą (taki profil tego wjazdu, że naturalnie wyrzuca cię własnie w środkowy pas). Po tym zacieśnieniu lądujesz w krótkim, zanikającym pasie włączeniowym... jak jadący z tyłu zaczną cię objeżdżać tym naturalnie wyrzucającym torem, to kwitniesz na końcu tego zanikającego pasa.
Jeśli chodzi o ruch poprzeczny, to jest to prawoskręt skrzyżowania z wyspą centralną sterowanego sygnalizacją świetlną, więc przy zielonym to raczej nikt nie zjeżdża w tym czasie z tego "ronda bez C-12" :D śmiało można wyskakiwać jeśli tylko na przejściu pusto. Przy warunkowej strzałce w prawo ten pas włączeniowy przydatny, przy zielonym dużo mniej :D
Pytanie tylko, czy to olanie pasa włączeniowego dzięki obecności przejścia, które pozwala nie najechać na linię segregującą - czy jest to dozwolone przepisami ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » sobota 21 września 2013, 20:17

Pytanie jest następujące: czy gdyby nie było P-10, to też pozostawiono by "wyrwę" w linii ciągłej od wysepki oznakowanej P-21 do linii za przejściem?
Odnośnie Dylkowego linka, uważam, że zmiana pasa ruchu(a raczej jego zajęcie) na tym odcinku przejścia dla pieszych to cwaniakowanie.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez taik » sobota 21 września 2013, 21:33

Ale Panowie, zastanówmy się jeszcze nad jedną rzeczą.
Przejście byłoby oznaczane na początku i na końcu poprzez P-2 po to, by stworzyć „lukę” do zmiany pasa na przejściu. Uważam, że powyższe myślenie jest nieuprawnione.

Równie dobrze można powiększyć zakres takiej logiki do P-4. Jest przejście dla pieszych, to siuuuup :twisted: przez pasy i można skręcić w bramę, albo wjechać na chodnik po lewej (oczywiście nie przejeżdżając wzdłuż po przejściu, tylko przez nie przejeżdżając jak przy zmianie pasa).

Samo przejście, bez P-2, jak najbardziej zmiana pasa możliwa, bo i nie ma podstaw do jej nie wykonania.

Odnośnie Dylkowego przykładu.
Myślę, że zjazd na prawy pas jest obowiązkowy, a później wciskanie na drugi prawy. Ale za takie rozwiązanie możemy podziękować projektantom skrzyżowania, nie wiem, może ktoś chciał zrobić jak na autostradzie, żeby nie przeszkadzać tym jadącym 120.
taik

Postprzez dylek » sobota 21 września 2013, 22:45

No to by namieszać jeszcze bardziej umieszczę fotkę z jeszcze jednego przejścia :D
http://goo.gl/maps/sYbC5 Można tak pomalować ? Chyba można skoro pomalowali :P

Ciekawe jak teraz będą się kształtowały opinie w sprawie tego mojego pierwszego linka :mrgreen:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze