Zaostrzenie kar za jazdę po...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zaostrzenie kar za jazdę po...

Postprzez lith » czwartek 02 stycznia 2014, 19:08

Jak dla mnie zaostrzanie kar, które nie poprawi bezpieczeństwa mija się z celem.

btw. tutaj inna akcja z sylwka:
http://www.tvn24.pl/smierc-ciezarnej-lo ... 959,s.html

Ciekawe jak się ta sprawa skończy. Tutaj mamy trzeźwych kierowców, pijanych pieszych.... lecę filmiku z kamerki szukać, może gdzieś będzie
lith

Postprzez szerszon » czwartek 02 stycznia 2014, 22:17

(wiem, przesadzam)

Dla mnie nie...
Ciekawe jak się ta sprawa skończy.

całkowitym uniewinnieniem kierowcy ipare latek dla debili z bejsbolami..
szerszon

Postprzez dylek » czwartek 02 stycznia 2014, 23:35

taik napisał(a):Policzmy:
- 6 osób nie żyje,
- sprawcy grozi do 15 lat więzienia.

Zobaczmy, jaki to wyrok "adekwatny do czynu" może zapaść?
15/6 = 2,5 roku za ZABÓJSTWO człowieka!

Zobaczcie jakie wyroki są na zachodzie, czy w USA. Tam człowiek za taki numer nie wyszedłby z pudła na 3 dożywocia, a jakby wyszedł za życia, to musiałby harować na spłatę zadośćuczynienia rodzinom poszkodowanych.

Hmmm...a tu jest Europa... i tutaj Anders Breivik, który na odczytaniu wyroku żałował, że nie zabił więcej osób - za 77 osób dostał 21 lat = 3 miesiące + 1 tydzień za osobę....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez ks-rider » piątek 03 stycznia 2014, 00:00

Osobiscie mam nadzeje, ze otrzyma popisowy proces oraz pelny wymiar kary.

Może będzie nauczka dla innych.

:wink:
ks-rider

Postprzez mariusz79 » piątek 03 stycznia 2014, 00:10

Dopóki będzie społeczne przyzwolenie na jazdę niezgodną z przepisami ruchu drogowego, w tym jazdę pod wpływem alkoholu, dotąd będzie źle się działo na polskich drogach. A dzieje się źle...
mariusz79

Postprzez szerszon » piątek 03 stycznia 2014, 00:19

To nie tylko drogi..drogi to jedno z pól bitewnych..odkąd sie staliśmy "europejczykami" sa takie cyrki...kiedyś wpadali Zmotoryzowane Oddziały Miłośników Odnowy i było po sprawie..
Jak chodziłem regularnie na mecze Legii to wystarczył jeden pacjent ze szczekaczką, aby powstrzymać awantury na Żylecie...a chłopaki sie nudziły w sukach... Teraz krzyk ,że policja przekracza swoje uprawnienia.
szerszon

Postprzez furby » piątek 03 stycznia 2014, 12:25

Za potracenie ze skutkiem smiertelnym powinno byc: dozywocie i odszkodowanie dla rodziny zmarlej osoby i/lub renta do 26r.z. I to bez wzgledu czy kierowca byl trzezwy czy pod wplywem alkoholu/narkotykow.

A odbior auta i/lub pj i/lub sama kara finansowa nic tu nie dadza.
furby

Postprzez Amos » piątek 03 stycznia 2014, 14:23

Znakomity komentarz Klausa Bachmanna:
http://wyborcza.pl/1,75968,15216585,Dlaczego_chcemy_szalec_na_drogach__Obluda_kierowcow.html

A Szerszona zapraszamy do Korei Północnej...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez lith » piątek 03 stycznia 2014, 14:30

furby napisał(a):Za potracenie ze skutkiem smiertelnym powinno byc: dozywocie i odszkodowanie dla rodziny zmarlej osoby i/lub renta do 26r.z. I to bez wzgledu czy kierowca byl trzezwy czy pod wplywem alkoholu/narkotykow.

A odbior auta i/lub pj i/lub sama kara finansowa nic tu nie dadza.

Niezależnie od tego jak sytuacja wyglądała i kto był winny potrącenia? To tylko pod warunkiem, że za każde nieprzepisowe znalezienie się pieszego na jezdni byłoby dożywocie dla pieszego :P
Tylko już by mnie wtedy w takim państwie nie było ;)
lith

Postprzez szerszon » piątek 03 stycznia 2014, 16:14

Amos napisał(a):Znakomity komentarz Klausa Bachmanna:
http://wyborcza.pl/1,75968,15216585,Dlaczego_chcemy_szalec_na_drogach__Obluda_kierowcow.html

A Szerszona zapraszamy do Korei Północnej...

Komentarz typu ble, ble, ble...
A Tobie nie potrzeba nawet Korei Północnej, tylko policjant mający możliwość wykonać represje za głupotę. Np za taki post.
Brak poszanowania prawa, plucie na policje i instytucje "siłowe" ( owszem ,zdarzają sie patologie i w nich) skutkuje,ze każdy mądry inaczej olewa wszystko..do pewnego momentu.
Ciekaw jestem, co w tej chwili czuje sprawca...
szerszon

Postprzez Nata » piątek 03 stycznia 2014, 18:29

Podwyższać kary można, ale to nic nie da, bo moim zdaniem nie od tej strony co trzeba podchodzi się do tematu.

1. Nie zabijam ludzi, bo zabijanie jest złe, moja moralność/sumienie/wartości na to nie pozwalają, itp. A nie dlatego, że kara za zabójstwo jest wysoka.
2. Nie wsiadam po alkoholu/nie przekraczam prędkości, bo dbam o bezpieczeństwo swoje i innych użytkowników drogi. A nie dlatego, że postawiony jest fotoradar/radiowóz

Tylko chyba nie ma sposobu, żeby taki poziom myślenia (globalnie w społeczeństwie) osiągnąć.
Kurs kat. B - OSK Ekspert (instruktor Filip): 28.07.2012 - 12.10.2012
Egzamin - WORD Poznań: 14.11.2012 - zdany za pierwszym razem
Nata

Postprzez mariusz79 » piątek 03 stycznia 2014, 19:03

Nata
1. Nie zabijam ludzi, bo zabijanie jest złe, moja moralność/sumienie/wartości na to nie pozwalają, itp. A nie dlatego, że kara za zabójstwo jest wysoka.
2. Nie wsiadam po alkoholu/nie przekraczam prędkości, bo dbam o bezpieczeństwo swoje i innych użytkowników drogi. A nie dlatego, że postawiony jest fotoradar/radiowóz

Bardzo mądrze napisane i bardzo mądry sposób myślenia i bycia. Szkoda tylko, że tak mało osób tak myśli jak Ty. Szacunek dla takich osób jak Ty.
szerszona
Teraz krzyk ,że policja przekracza swoje uprawnienia.

Niestety policja często nie wykonuje swoich obowiązków w sposób należyty, mam tu na myśli sekcję ruchu drogowego, a tym samym nie przyczyniają się do poprawy bezpieczeństwa na drogach. Oczywiście mają tam czasem swoje akcje, gdzie muszą się wykazać i tylko tyle.
Ile to razy widzę beztrosko przejeżdżający radiowóz obok jadącego pojazdu, a w nim osobnika rozmawiającego przez telefon, jadącego bez wymaganych świateł, bez pasów bezpieczeństwa. Zero reakcji ze strony pseudo stróżów prawa. No ta jak ma być dobrze pytam więc?
To tylko jedna z wielu przyczyn takiego zachowania na polskich drogach.
mariusz79

Postprzez szerszon » piątek 03 stycznia 2014, 19:11

O krzyku w sensie,ze co oni sie czepiają,przecież jestem wolnym człowiekiem i żyje w wolnym państwie.. :lol:
to ja dziękuję za taką "wolność"
A brak podniesienia kar ?
" A wsiądę sobie naj....y" najwyżej dostane w zawiasach"
Represja także powinna odstraszać...fakt, są debile, na których nic nie działa poza palą przez łepetynę, ale to nie jest powód, aby zaniechać restrukturyzacji kar i pozostac na przekonywaniu " Jasiu, ależ babcia mówiła, że to niedobrze..Jasiu,przestań kopać tego pana bo sie spocisz"
szerszon

Postprzez mariusz79 » piątek 03 stycznia 2014, 20:05

szerszon
O krzyku w sensie,ze co oni sie czepiają,przecież jestem wolnym człowiekiem i żyje w wolnym państwie..

To niech żyje jak wolny człowiek i da żyć innym. Każdy przecież ma prawo czuć się bezpiecznie. Te same zasady obowiązują wszystkich.
A brak podniesienia kar ?

Wystarczyły by i te kary które są, ale karać należałoby by wszystkich, a nie wybiórczo (kogo się złapie, albo uda się złapać). Taki jeden z drugim by wiedział, że nie wolno bo na pewno zostanę ukarany. A tak to jest myślenie: "Może mi się uda, może nie złapią, może nie zauważą, na cb mówili przecież, że dróżka czysta więc cała na przód".
" A wsiądę sobie naj....y" najwyżej dostane w zawiasach"

Ale jakby wiedział, że jak teraz wsiądzie i na pewno zostanie złapany, to zawiasy zamieniły by się na kratki. Myślę, że już by nie wsiadł. Ale jest jak jest. Małe prawdopodobieństwo, że zostanie zatrzymany.
Wiem wiem, mało policji, nie ma środków na częstsze kontrole itd.
mariusz79

Postprzez szerszon » piątek 03 stycznia 2014, 20:36

To niech żyje jak wolny człowiek i da żyć innym.

Tylko ogromny sprzeciw budzi to po "i"
A jak aparat państwowy stara sie to wytłumaczyć to własnie jest ten krzyk o którym wspominam

Wystarczyły by i te kary które są,

Za to co zrobił ten gościu pod wpływem i w dodatku naćpany ?
Te maksymalnie 15 lat jakie mu grozi nie wydaje mi sie wystarczające...
Z reszta poczekajmy na wyrok...co będzie w "pakiecie"

Ale jakby wiedział, że jak teraz wsiądzie i na pewno zostanie złapany, to zawiasy zamieniły by się na kratki

Nie jest niestety to mozliwe do zrealizowania..musiałoby byc jak w Stanach, gdzie liczba prawników niedługo przekroczy liczbę mieszkańców
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze