Pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo

Postprzez szerszon » sobota 01 sierpnia 2020, 23:24

§ 2. 1. Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących
znajdujących się na wszystkich pasach ruchu; jeżeli
jednak znaki są umieszczone nad poszczególnymi pasami ruchu, to znak dotyczy tylko kierujących znajdujących się na pasie, nad którym znak jest umieszczony.
Znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub
pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne
stanowią inaczej.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
drodze z pierwszeństwem - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;
2)
drodze podporządkowanej - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga podporządkowana, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem;

18) pieszy – osobę znajdującą się poza pojazdem na drodze i niewykonującą na niej
robót lub czynności przewidzianych odrębnymi przepisami; za pieszego uważa
się również osobę prowadzącą, ciągnącą lub pchającą rower, motorower,
motocykl, wózek dziecięcy, podręczny lub inwalidzki, osobę poruszającą się w wózku inwalidzkim, a także osobę w wieku do 10 lat kierującą rowerem pod
opieką osoby dorosłej;
20) kierujący – osobę, która kieruje pojazdem lub zespołem pojazdów, a także osobę,
która prowadzi kolumnę pieszych, jedzie wierzchem albo pędzi zwierzęta
pojedynczo lub w stadzie;
szerszon

Postprzez Henq » sobota 01 sierpnia 2020, 23:25

§ 30. Znak B-41 "zakaz ruchu pieszych" oznacza zakaz ruchu pieszych po tej stronie drogi, po której znak jest umieszczony.

:eek2: jakiś kierujący??

Masakra co za dzban!!
To coś nie może uczyć :help: :eek2:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » sobota 01 sierpnia 2020, 23:27

Henq napisał(a):za każdym razem warszafska pseudoinstruktorska gnido ci cytowałem twoje debilizmy - i za każdym razem ty twierdziłeś, ze to nie ty pisałeś! :eek2: co za dzban :help:

Skoro chcesz warszafska pseudoinstruktorska gnido udowodnić swoje racje to proszę bardzo:
§ 2.
1. Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu; jeżeli jednak znaki są umieszczone nad poszczególnymi pasami ruchu, to znak dotyczy tylko kierujących znajdujących się na pasie, nad którym znak jest umieszczony. Znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.

Znak B-41 mówi ci to coś? Dotyczy kierujących? Warszafska pseudoinstruktorska gnido naucz się czytać!!!
Do teraz nie wiesz po co stosuje się linie krawędziowe, to ja cię warszafska pseudoinstruktorska gnido uczyłem, że A-6d oznacza skrzyżowanie!!!

Wypad stad gnido!
Debilu !!!!
chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.

Przepisy masz w poprzednim moim poście.A ty chamie nauczyłeś mnie jednego...koniec z twoimi tekstami. Za każdym razem zamknę ci ten twój wsiowy tępy ryj przepisem, a nie wymyślaniem.I teraz też to zrobiłem.
szerszon

Postprzez Henq » sobota 01 sierpnia 2020, 23:30

szerszon napisał(a):
chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.

Przepisy masz w poprzednim moim poście.A ty chamie nauczyłeś mnie jednego...koniec z twoimi tekstami. Za każdym razem zamknę ci ten twój wsiowy tępy ryj przepisem, a nie wymyślaniem.I teraz też to zrobiłem.

A-7 - masz warszafska pseudoinstruktorska gnido napisane: dotyczy drogi!!!
"przepisy szczególne stanowią inaczej"
Stanowi dotyczy "DROGI" rozumiesz warszafska pseudoinstruktorska gnido??

Po raz kolejny to ja tobie udowodniłem jaki tępy kij jesteś!!!
Henq

Postprzez szerszon » sobota 01 sierpnia 2020, 23:33

Henq napisał(a):
A-7 - masz warszafska pseudoinstruktorska gnido napisane dotyczy drogi!!!
Stanowi dotyczy "DROGI" rozumiesz warszafska pseudoinstruktorska gnido??

Po raz kolejny to ja tobie udowodniłem jaki tępy kij jesteś!!!
Debilu!!!

Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
drodze z pierwszeństwem - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;
2)
drodze podporządkowanej - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga podporządkowana, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem;
Pieszy jest kierujacym ???Ale ty tępak jesteś. :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez Marcel2727 » sobota 01 sierpnia 2020, 23:36

kierujący - osoba, która kieruje pojazdem lub zespołem pojazdów, a także osobę, która prowadzi kolumnę pieszych, jedzie wierzchem albo pędzi zwierzęta pojedynczo lub w stadzie;

:wink:
Marcel2727

Postprzez Henq » sobota 01 sierpnia 2020, 23:39

Po raz kolejny warszafska pseudoinstruktorska gnido:

dotyczy "DROGI" rozumiesz czy nadal jesteś tępy ciul?!!
Henq

Postprzez szerszon » sobota 01 sierpnia 2020, 23:40

Marcel2727 napisał(a):kierujący - osoba, która kieruje pojazdem lub zespołem pojazdów, a także osobę, która prowadzi kolumnę pieszych, jedzie wierzchem albo pędzi zwierzęta pojedynczo lub w stadzie;

A w twoim pytaniu była taka osoba na drodze z pierwszeństwem ?
szerszon

Postprzez Henq » sobota 01 sierpnia 2020, 23:42

Marcel2727 napisał(a):kierujący - osoba, która kieruje pojazdem lub zespołem pojazdów, a także osobę, która prowadzi kolumnę pieszych, jedzie wierzchem albo pędzi zwierzęta pojedynczo lub w stadzie;

Uważaj! bo przez tą pseudoinstruktorską gnidę paru już poleciało na wieczysty urlop, bo dało się sprowokować, a on nietykalny :eek2: :hmm:
Henq

Postprzez szerszon » sobota 01 sierpnia 2020, 23:43

Henq napisał(a):Po raz kolejny warszafska pseudoinstruktorska gnido:

dotyczy "DROGI" rozumiesz czy nadal jesteś tępy ciul?!!
Tak. Jeśli chodzi o ten B-41, B-36 S-3 C-13 matole. A jesteś takim debilem,że nie rozumiesz frazy
drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem;

drogą oznakowaną jako podporządkowana;

i do kogo jest skierowany przepis...
kierujący

i dlatego jesteś tępym debilem.
szerszon

Postprzez szerszon » sobota 01 sierpnia 2020, 23:45

Henq napisał(a):Uważaj! bo przez tą pseudoinstruktorską gnidę paru już poleciało na wieczysty urlop, bo dało się sprowokować, a on nietykalny :eek2: :hmm:
Nie wiadomo dlaczego, ale tylko ja dostałem bana rok temu, a ty smieciu dalej pisałeś. Tak więc z tą nietykalnością nie jest tak do końca prawda. Czyli tępy ryju znowu kłamiesz.
Może się pochwalisz ile razy juz wyleciałeś??? Nie wstydź się swoich nicków tępy ryju.
szerszon

Postprzez Henq » niedziela 02 sierpnia 2020, 00:23

szerszon napisał(a):
Henq napisał(a):Uważaj! bo przez tą pseudoinstruktorską gnidę paru już poleciało na wieczysty urlop, bo dało się sprowokować, a on nietykalny :eek2: :hmm:
Nie wiadomo dlaczego,
oj ale wiadomo! - wystarczy poczytać twoje wpisy :spoko:
wystarczy że "ktoś" ma inne zdanie niż ty bo czyta:
8. Umieszczone przy krawędzi jezdni znaki:
1) P-7a "linia krawędziowa przerywana",
2) P-7b "linia krawędziowa ciągła"
wyznaczają krawędź jezdni;
a ty czytasz: "oddziela tylko jezdnię od pobocza"!
i zaczynasz swoje "debilu", "matole", ćwierćinteligencie" ... epitety
Już nie jeden się naciął na twoją "ideologię"
"TYLKO" - dla ciebie nie ma znaczenia :help:

szerszon napisał(a):ale tylko ja dostałem bana rok temu, a ty smieciu dalej pisałeś.
:eek2: jak byś miał wiedze to byś nie dostał, brak wiedzy u ciebie równa się atakami personalnymi więc kogo chcesz winić? Wiń tylko siebie!

szerszon napisał(a): Tak więc z tą nietykalnością nie jest tak do końca prawda. Czyli tępy ryju znowu kłamiesz.
oczywiście, że jest, udowodnij teraz, że mnie nie obrażasz, że mam jak to piszesz "tępy ryj" - nie potrafisz prawda za cienki w uszach jesteś :spoko:
A ja już dawno dawno udowodniłem,
1
że jesteś z warszafki (to akurat nie było trudne),
2
że instruktor ma znać przepisy a ty ich nie znasz więc pseudoinstruktor!
3
i że non stop coś knujesz, manipulujez i kłamiesz :spoko: - jak "gnida"

A co nam daje:
"warszafską pseudoinstruktorską gnidę"!
więc to nie jest epitet i obrażanie, to są fakty!
Wszystko poparte "quote"

szerszon napisał(a): Może się pochwalisz ile razy juz wyleciałeś??? Nie wstydź się swoich nicków tępy ryju.
Udowadniasz tylko tyle, że nie rozumiesz słowa pisanego,wszystko ci już napisałem, nie ogarniasz - ależ mi przykro :lol:
Henq

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 sierpnia 2020, 08:23

Henq napisał(a):oj ale wiadomo! - wystarczy poczytać twoje wpisy :spoko:

Czy jesteś aż takim debilem,że nie zauważyłeś, że tu nie ma dyskusji o liniach krawędziowych ????
Naprawdę masz zryty beret.
jak byś miał wiedze to byś nie dostał, brak wiedzy u ciebie równa się atakami personalnymi więc kogo chcesz winić? Wiń tylko siebie!
Nie kłam matole. Nie jesteś w stanie ocenić mojej wiedzy, ponieważ jesteś prostym chamem ze wsi, gdzie edukacja jest tylko ostrym cieniem mgły. Zdawałem egzaminy nie przed taką miernotą jak ty.
Po prostu teraz piszę otwartym tekstem i nie przejmuję się ewentualnym banem. Jestes po prostu DEBILEM. Nie potrafisz przeczytać wiecej niż jedno zdanie, a masz w tej posranej łepetynie jeden zwój wiecej od kury,abyś nie pił wody z kałuży.
oczywiście, że jest, udowodnij teraz, że mnie nie obrażasz,
Oczywiście,że ciebie nie obrażam. Obrażałbym, gdybym napisał nieprawdę na twój temat. A ja pisze tylko prawdę.
Jesteś wsiowym tępym ryjem, debilem i skończonym chamem.
Zasiałeś wiatr to teraz zbierasz burzę. Tępaku.
i że non stop coś knujesz, manipulujez i kłamiesz
Nie tępy ryju. Przepisy znam w wystarczajacym stopniu, który pozwolił mi zdobyć uprawnienia przed komisją złożoną z ludzi posiadajacyh wiedzę...i mam na to papiery..
Natomiast ty co najwyżej możesz mieć kartę woźnicy znalezioną w czipsach...tak wiec nie ejsteś żadnym autorytetem.
Jesteś tylko małym skundlonym tępym ryjem z przerosniętym ego.
Nigdy nie zacytowałeś mojej konkretnej odpowiedzi, zaś bardzo dobrze ci idzie przypisywanie swoich idiotyzmów innym.
JESTEŚ ZEREM.
======================================
A co do meritum wątku..TĘPY RYJ nic nie napisał.

Odróżniasz matole pieszego od kierującego?
Czy matole pieszy musi się stosować do D-3? Na to pytanie też nie odpowiedziałeś...a dlaczego ??? Bo jesteś debilem.
szerszon

Postprzez Henq » poniedziałek 03 sierpnia 2020, 15:38

§5.
5. Znak A-7 "ustąp pierwszeństwa" ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. Znak A-7 znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony.
art 2.23 ustąpienie pierwszeństwa - powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego - do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;

Niektórzy to te swoje "egzaminy" u szwagra w stodole zdawali jak widać :help:

Rozumiesz już pseudoinstruktorska warszawska gnido, że mając znak A-7 masz ustąpić pierwszeństwa wszystkim poruszającym się po drodze głównej - nawet pieszemu bo tak masz tępa warszawska pseudoinstruktorska gnido napisane w definicji ustąpienia pierwszeństwa!!!

Naucz się przepisów i spadaj w końcu stąd chamoto jedna, był spokój jak to twoje gówno nie bryzgało po postach!!!
Henq

Postprzez szerszon » środa 05 sierpnia 2020, 19:00

Henq napisał(a):...
Nie będę cytował twoich żałosnych wypocin...i tak kolejny post ociekajacy bzdurami.
Debilu...
Paragraf 2.1 traktuje o umieszczanie znaków i kogo obowiązują
A to ty tępy ryju cytujesz, czyli
§5.
5. Znak A-7 "ustąp pierwszeństwa" ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. Znak A-7 znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony.
dotyczy konkretnego zachowania wynikającego znaku.
Rozumiesz debilu ?
Rozumiesz już pseudoinstruktorska warszawska gnido, że mając znak A-7 masz ustąpić pierwszeństwa wszystkim poruszającym się po drodze głównej - nawet pieszemu bo tak masz tępa warszawska pseudoinstruktorska gnido napisane w definicji ustąpienia
N ie rozumiem twoich bredni debilu...wyraźnie jest napisane w paragrafie 1 kto komu ustępuje...pieszy nie jest kierującym..tego nie rozumiesz i dlatego jesteś debilem oraz tępym ryjem.
A dlaczego ? Tu mamy przykład. Nie chciałeś debilu odnieść się do tego mojego pytania, bo chyba ten dodatkowy zwój w twej posranej łepetynie zaskoczył.
Obrazek
Czy tu pieszy też musi iść zgodnie ze znakiem D-3 droga jednokierunkowa i nie może się zatrzymać?
I co ty na to tępy ryju???
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze