Rondo solidarności - Łódź

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez mjk » piątek 28 grudnia 2007, 18:08

No ja nie wiem czy bym zauważył ten znak jadąc lewym pasem :?
mjk

Postprzez urban » piątek 28 grudnia 2007, 19:57

nie ma co ukrywać ze rondo jedyne w swoim rodzaju;) wymarzone miejsce dla milych panów egzaminatorów na oblanie biednego człowieka:(
urban

Postprzez polasati » piątek 28 grudnia 2007, 21:00

tak na zdrowy rozum to ono nie jest takie zle tylko trzeba myslec co sie robi ;] pomysl co by bylo jakby akurat przypadkiem swiatla padly :lol: sasasasasa
polasati

Postprzez cman » piątek 28 grudnia 2007, 23:36

Trochę mnie przerażacie. Przecież takie skrzyżowania są wręcz powszechne. Chociażby najzwyklejsze przecięcie dróg dwujezdniowych z pozostawioną wysepką na środku. I nie są to 4 skrzyżowania, tylko jedno skrzyżowanie, a w kilku miejscach przecinają się wyłącznie jezdnie. Skrzyżowanie trzeba obserwować całościowo, a nie tylko najbliższą jezdnię.
cman

Postprzez polasati » sobota 29 grudnia 2007, 00:07

ale przyznac trzeba ze przesiadka na srodku skrzyzowania to dosc powszechny widok :roll:
polasati

Postprzez Piratka :) » sobota 29 grudnia 2007, 11:16

Ja wiem czy taki powszechny, kiedyś to i owszem ale odkąd założyli tam sygnalizację, jest już trochę łatwiej :) Najlepiej to po prostu przećwiczyć wszystkie możliwe manewry z instruktorem i nie powinno być z tym problemu. Radziłabym tylko uważać przy skręcaniu z Uniwersyteckiej w lewo (teraz Palki?) bo można fajnie skrzyżowanie zablokować (mój pamiętny wyczyn na jednej z jazd :D )
Obrazek
Piratka :)

Postprzez BOReK » środa 02 stycznia 2008, 11:12

W zasadzie ta sygnalizacja działa tak, że nawet poza godzinami szczytu Strykowska (Pałki jakoś idiotycznie brzmi...) i Kopcińskiego są lekko zapchane, szczególnie ta druga. Często zdarza mi się tam skręcać z Kopcińskiego w Pomorską na centrum miasta, więc zwykle kończy się tak, że zawracam przy Telefonicznej i to naprawdę jest szybciej :P.
BOReK

Postprzez polasati » środa 02 stycznia 2008, 18:36

lekko....:/ to Meksyk jest!
polasati

Postprzez Ad_aM » czwartek 03 stycznia 2008, 00:26

polasati napisał(a):lekko....:/ to Meksyk jest!

Jedno z lepiej przemyślanych skrzyżowań w kraju moim zdaniem :wink:
Wiele ulic krzyżuje się w tym miejscu, rondo powodowałoby ogromne korki. Dzięki takiemu rozplanowaniu jest bardziej przepustowe. I wbrew pozorom - miłe w jeździe

p.s.
Borek - Strykowska to teraz PaLki :wink:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez BOReK » czwartek 03 stycznia 2008, 09:56

No to Palki, whatever, Strykowska i tak brzmi lepiej :P. A skrzyżowanie byłoby fajne, gdyby nie było na nim takich korków (zdarza się czekać tam i kwadrans...).
BOReK

Postprzez polasati » czwartek 03 stycznia 2008, 19:30

Ad_aM napisał(a):Jedno z lepiej przemyślanych skrzyżowań w kraju moim zdaniem :wink:
Wiele ulic krzyżuje się w tym miejscu, rondo powodowałoby ogromne korki. Dzięki takiemu rozplanowaniu jest bardziej przepustowe. I wbrew pozorom - miłe w jeździe
p.s.
Borek - Strykowska to teraz PaLki :wink:

przemyslenie przemysleniem jednak ludzie na nim rzadko mysla
polasati

Postprzez disaster » sobota 05 stycznia 2008, 18:02

Do tego ronda moge mieć tylko jedno zastrzeżenie.
Gdy jedzie się strykowską w stronę ronda, na tabliczce informacyjnej, są pokazane 4 strzałki do jazdy na wprost.
Przy czym dwie strzałki po lewo oznaczają na wprost w lewo w kopcińskiego, a dwie strzałki po prawej oznaczają na wprost faktycznie.
Kiedyś kobitka z zarządu dróg tłumaczyła to tym, że w kodeksie drogowym nie ma strzałek skierowanych lekko w lewo.
Władzom krakowa to jednak nie przeszkadza i na jednym ze skrzyżowań widziałem właśnie takie lekko w lewo strzałki na wprost.
Bardzo to ułatwia jazdę.
disaster

Z Pomorskiej w Źródłową

Postprzez fradekf » wtorek 05 lutego 2008, 18:13

Na załączonych zdjęciach nie widać zbyt dokładnie opisywanego fragmentu, więc zdam się na Waszą pamięć....
Jadę Pomorską w stonę Centrum. Dojeżdżając do ronda Solidarności który pas ruchu muszę zająć, aby jechać dalej ulicą Źródłową? (bo jeśli dalej Pomorską, to wiadmomo, że lewy)...
fradekf

Postprzez Ad_aM » wtorek 05 lutego 2008, 23:26

Też lewy, bo musisz skręcić w lewo w Strykowską (czy to już Palki?) i wylądujesz na pasie do skrętu w Źródłową (z tego pasa potem odchodzi jeszcze pas do zawrócenia, więc się nie pomyl ;) )
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez fradekf » środa 06 lutego 2008, 09:44

Ad_aM napisał(a):Też lewy, bo musisz skręcić w lewo w Strykowską
... Czy nie chodzi Ci o przeciwny kierunek jazdy (z placu Wolnosci a nie do placu Wolnosci? ). Ja pytam o skręt w Źródłową z Pomorskiej od strony salonu Forda. Czy ze znajdującego się tam lewego pasa można skręcić "na skręt" w Źródłową, czy raczej tylko na ten pas dla zawracających , o którym mówiłeś?
fradekf

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze