Rondo bez świateł

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo bez świateł

Postprzez kg1956 » poniedziałek 13 sierpnia 2012, 19:14

Rozumiem. Tylko te różnice wyjść mogą jeśli dojdzie do kolizji na rondzie.
kg1956

Postprzez maryann » środa 22 sierpnia 2012, 15:58

dylek napisał(a):Obrazek
Rys. 1 - przejazd przez skrzyżowanie bez zmiany pasa.
Za to z TELEPORTACJĄ ... i to dwukrotną.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez dylek » środa 22 sierpnia 2012, 19:39

maryann napisał(a):Za to z TELEPORTACJĄ ... i to dwukrotną.

Przytocz jeszcze odpowiednie zapisy ustawy, to będziemy wiedzieć, czy każdą z tych TELEPORTACJI masz obowiązek sygnalizować czy też nie... bo póki co to piszesz o rzeczach, o których ja nic nie wyczytałem w PoRD, ale może mam jakiś nieaktualny.....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez oskbelfer » środa 22 sierpnia 2012, 19:59

dylek - niektórzy lubią czepiać sie dosłownie wszystkiego :)

dla nich jak skręcają na skrzyżowaniu w lewo lub prawo to jest to zmiana pasa ruchu lub teleportacja a dla mnie (i pewnie dla Ciebie Dylek) jest to zmiana kierunku jazdy :)

ot - taka "subtelność" nie mylić z "substytutem" :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez maryann » czwartek 23 sierpnia 2012, 08:48

dylek napisał(a):Przytocz .....
Najpierw rysunek
Obrazek
Dwa fakty- bo może Ty co innego widzisz:
1. mamy dwa pasy ruchu dookoła wyspy centralnej
2. po większości jedziesz wewnętrznym.
Tak?
Podczas zjazdu teraz, bo to nas bardziej ciekawi
3. przez jakiś czas korzystasz z pasa zewnętrznego.
Czy pomiędzy p. 2. a 3. stosujesz regulację pierwszeństwa z art.22.4 ?
maryann

Postprzez dylek » czwartek 23 sierpnia 2012, 17:20

maryann napisał(a):Czy pomiędzy p. 2. a 3. stosujesz regulację pierwszeństwa z art.22.4 ?

Nie.
Nie, ponieważ mam Art.4, Art. 5.1 , Art.22.2.
Biorąc je pod uwagę - to nikomu jadąc pomiędzy 2 a 3 ustępować nie muszę.
Skoro przez skrzyżowanie przejeżdżam prosto jadąc przed skrzyżowaniem pasem lewym...na skrzyżowaniu pasem lewym....oraz za skrzyżowaniem pasem lewym...to nadużyciem jest wciskanie mi, że zmieniam pas. oczywiście muszę przejechać przez pas (a nie się teleportować)...podobnie jak na każdym innym skrzyżowaniu, gdzie droga poprzeczna ma więcej niż 1 pas.

Jeśli jesteś w stanie zrozumieć, dlaczego TUTAJ srebrny Focus nie ma włączonego kierunkowskazu pomimo, że przejeżdża z pasa na pas.... to powinieneś zrozumieć i rondo.
dylek
Moderator

Postprzez maryann » piątek 24 sierpnia 2012, 09:22

3 razy "nie"? Bądź precyzyjny, bo sie nie dogadamy.
I wszystko to co piszesz pasuje do fotki, ale zauważ(dlatego pytałem czy widzimy to samo), że mówimy o ruchu okrężnym, a nie o jeździe na wprost przez dowolne inne skrzyżowanie. Na dobrą sprawę to doskonale ignorujesz C12(czego dowodem jest pokazane miejsce gdzie go nie ma- przecież jego obecność coś zmienia, nie?); napisz jeśli się mylę- jak zmienia Twoje zachowanie ten znak oraz koncentryczne linie- w końcu powołałeś się na 5.1.
maryann

Postprzez dylek » piątek 24 sierpnia 2012, 20:36

maryann napisał(a):zauważ(dlatego pytałem czy widzimy to samo), że mówimy o ruchu okrężnym, a nie o jeździe na wprost przez dowolne inne skrzyżowanie.

Zauważ, że PoRD nie rozdziela zasad dla skrzyżowań o ruchu okrężnym i dowolnych innych skrzyżowań...Więc ja w zgodzie z poRD tego nie robię... A ty na jakiej podstawie chcesz rozdzielać coś, co w PoRD nie jest rozdzielone ?
maryann napisał(a): Na dobrą sprawę to doskonale ignorujesz C12(czego dowodem jest pokazane miejsce gdzie go nie ma- przecież jego obecność coś zmienia, nie?)

§ 36. 1.Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
2.Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7 oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym (wchodzącym) na to skrzyżowanie.

Co z tego zapisu ignoruję?
Jadę w kierunku przeciwnym, czy jak ?
Kolejne... że nie ma C-12... TUTAJ masz C-12..nie masz sygnalizacji...a kolejny koleś zjeżdża lewym pasem z ronda bez prawego kierunkowskazu olewając innych kierujących znajdujących się z jego prawej...Czy łamie tym jakieś przepisy ?

Na koniec rodzynek dla ciebie w postaci TEJ fotki.
Żeby nie było - to nie mój bolid :D
Jeśli rozumiesz co robi L-ka i dlaczego miga jak miga...będziesz jeszcze bliżej zrozumienia, że nie ma podziału w PoRD na ronda i pozostałe skrzyżowania.
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » sobota 25 sierpnia 2012, 00:25

dylek napisał(a):Zauważ, że PoRD nie rozdziela zasad dla skrzyżowań o ruchu okrężnym i dowolnych innych skrzyżowań...Więc ja w zgodzie z poRD tego nie robię...
Hmmm... O jakich zasadach dla skrzyżowań mówisz? Mógłbyś zacytować? Bo ja nie znam żadnych, które pozwalałby mi nie zauważyć wymalowanych na skrzyżowaniu pasów ruchu wzdłuż drogi z pierwszeństwem przejazdu (to jedna ze znanych mi i opisanych w "220" zasad dotyczących oznakowania poziomego na skrzyżowaniach, bez rozróżnienia na skrzyżowania o ruchu okrężnym i dowolne inne).
dylek napisał(a):Jeśli rozumiesz co robi L-ka i dlaczego miga jak miga...będziesz jeszcze bliżej zrozumienia, że nie ma podziału w PoRD na ronda i pozostałe skrzyżowania.
Wygląda na to, że L-ka poruszając się po skrzyżowaniu, drogą z wyznaczonymi pasami ruchu, zgodnie z przebiegiem tej drogi, która przez skrzyżowanie prowadzi łukiem, przejeżdża z lewego (wewnętrznego) pasa ruchu na prawy (zewnętrzny) pas ruchu. Miga lewym kierunkowskazem bo... no właśnie, przedstaw tę zasadę, o którą proszę powyżej bo inaczej wychodzi na to, że L-ka zmieniając zajmowany pas ruchu z lewego na prawy miga lewym kierunkowskazem w wyniku niewiedzy kierującego (który uprawnień nie posada) oraz niedopatrzenia instruktora (który uprawnienia posiada, ale zapewne w porę nie zdążył zareagować).
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » sobota 25 sierpnia 2012, 06:51

szymon1977 napisał(a):bla bla bla

No powtórzyłeś po raz setny, że skrzyżowanie to droga, a skrzyżowanie o ruchu okrężnym to droga z pierwszeństwem. Bzdura jakich mało, której na dodatek PoRD zaprzecza rozróżniając te pojęcia... Jak je połączy...to możesz wrócić do dyskusji... na razie nie ma o czym... Z muła konia nie zrobisz...
A jak ci się bardzo nudzi, to wyrysuj sobie pierścieniowe rondo z wymalowanymi dwoma pasami na obwiedni, oznaczone samym C-12...i szukaj Tam pasów ruchu wyznaczonych wzdłuż pierwszeństwa przejazdu.
Wróć jak znajdziesz :P
Może wtedy podyskutujemy na jakimś logicznym poziomie...
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » sobota 25 sierpnia 2012, 10:41

dylek napisał(a):No powtórzyłeś po raz setny, że skrzyżowanie to droga, a skrzyżowanie o ruchu okrężnym to droga z pierwszeństwem.
Nic takiego nie pisałem. Aby nie było nieporozumień powtórzę po raz być może setny. Częścią skrzyżowania są drogi, częścią tych dróg są jezdnie, na tych jezdniach mamy pasy ruchu, a te pasy ruchu są wymalowane wzdłuż drogi z pierwszeństwem przejazdu ("220"). Oczywiście, że PoRD nie łączy i nigdy nie połączy, a właściwie to nie utożsami pojęć "skrzyżowanie" i "droga" - co mi próbuje wiele osób, w tym Ty przypisać. Ale także nigdy tych dwóch pojęć nie rozłączy - co Ty bez żadnych podstaw prawnych i logicznych próbujesz zrobić.

Jedna droga nigdy nie będzie skrzyżowaniem. Natomiast dwie drogi owszem, mogą być. Ale tylko w miejscu, w którym łączą się, przecinają lub rozwidlają. Skrzyżowanie jest w miejscu, w którym są co najmniej dwie drogi. W miejscu, gdzie nie ma żadnej drogi nie tylko nie może być skrzyżowania. Nie może być też jezdni, pasów ruchu, które według PoRD są częściami drogi a nie skrzyżowania. W miejscu, w którym nie ma drogi nie ma więc podstaw do stosowania któregokolwiek z przepisów, w swej treści bezpośrednio odnoszącego się do drogi, jezdni, pasów ruchu.
-----
dylek napisał(a):...wyrysuj sobie pierścieniowe rondo z wymalowanymi dwoma pasami na obwiedni, oznaczone samym C-12...i szukaj Tam pasów ruchu wyznaczonych wzdłuż pierwszeństwa przejazdu. Wróć jak znajdziesz.
Oczywiście na takim rondzie pasy ruchu wymalowano niezgodnie z przebiegiem drogi z pierwszeństwem przejazdu. Nie wiem po co podajesz przykład skrzyżowania, na którym oznakowanie wymalowano niezgodnie z "220". Mam nadzieję, ze nigdy w życiu z taką pomyłką drogowców nie będę miał do czynienia. Także zastanawianie się na Forum jak na takim rondzie zachować się, na którym znaki drogowe wzajemnie sobie zaprzeczają jest bezcelowe. No chyba, że ktoś takiego "cudaka" spotka na żywo i zapyta... ale to już nie w tym temacie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » niedziela 26 sierpnia 2012, 13:53

szymon1977 napisał(a): (...)pasy ruchu są wymalowane wzdłuż drogi z pierwszeństwem przejazdu (...)
Jedna droga nigdy nie będzie skrzyżowaniem.

Zastanów się, czy te 2 twoje twierdzenia sobie nie przeczą...
Mówiąc o rondzie raz mówisz o jednej drodze...a za chwilę, że nie może być jedna droga skrzyżowaniem...
Wynika z tego jak byś zaprzeczał faktowi, iż rondo jest skrzyżowaniem !

szymon1977 napisał(a): zastanawianie się na Forum jak na takim rondzie zachować się, na którym znaki drogowe wzajemnie sobie zaprzeczają jest bezcelowe. No chyba, że ktoś takiego "cudaka" spotka na żywo i zapyta... ale to już nie w tym temacie.

Zaczynasz pomalusiu kumać co jest nie tak z rondami...
Oznakowanie pionowe przeczy poziomemu...
To teraz zagłęb się więcej w istotę i pokombinuj, czy odwrotna sytuacja jest w zgodzie z przepisami (tzn C-12+A-7 i pierścieniowość ronda.)
Aby gołemu C-12 nie przeczyły znaki poziome rondo powinno by wymalowane tak, wy pasy wprowadzały wjeżdżających w rondo (każdego we własny pas na obwiedni), a kręcący się po obwiedni musieliby te pasy przecinać - zgadza się ?
Jeśli tak, to pomyśl jak powinno być wymalowane rondo C-12+A-7 ....
Zaczynasz rozumieć ?
Ta dyskusja się toczy o to:
szymon1977 napisał(a):jak na takim rondzie zachować się, na którym znaki drogowe wzajemnie sobie zaprzeczają
... i nie zmienisz rzeczywistości mówiąc, że pierścieniowość jest zgodna z PoRD.
dylek
Moderator

Postprzez maryann » niedziela 26 sierpnia 2012, 18:13

dylek, prosiłem Cię o uporządkowaną dyskusję- odpowiedz, czy widzisz to samo co ja w 1) i 2). Łatwo znajdzisz- teraz piszę z komórki, więc trudno mi linkować.
maryann

Postprzez dylek » niedziela 26 sierpnia 2012, 18:42

maryann - to ja ci podlinkuję rysunek o który pytasz.
http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=30636&start=35
Odpowiedziałem ci już rysunkowo gdzie jest zmiana pasa, a gdzie jej nie ma... pokazałem różnicę...
A, że ty koniecznie szukasz zmiany pasa tam gdzie jej nie ma...no nic ci na to nie poradzę...
Cóż ci mam odpowiedzieć ?
To, że wjeżdżam wewnętrznym, przejeżdżam wewnętrznym i wyjeżdżam wewnętrznym słyszałeś... Twoją "teleportację" też już wyjaśniałem...więc niezbyt rozumiem czego jeszcze nie rozumiesz, że po raz kolejny pytasz o to samo...
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 27 sierpnia 2012, 02:03

szymon1977 napisał(a):...pasy ruchu są wymalowane wzdłuż drogi z pierwszeństwem przejazdu ("220")
szymon1977 napisał(a):Jedna droga nigdy nie będzie skrzyżowaniem.
dylek napisał(a):Zastanów się, czy te 2 twoje twierdzenia sobie nie przeczą...
Nie, moje stwierdzenia nie przeczą sobie. Z pierwszego stwierdzenia, że "na skrzyżowaniu pasy ruchu wymalowane są wzdłuż drogi z pierwszeństwem przejazdu" (notabene nie mojego tylko fragmentu "220"), nie wynika, że jest to jedyna droga, która jest na skrzyżowaniu. Co więcej, skoro Ustawodawca zobowiązuje Drogowców do malowania pasów ruchu wzdłuż drogi, i to akurat wzdłuż drogi z pierwszeństwem przejazdu, a nie żadnej innej to osobie dobrze władającej językiem polskim sam ten fakt daje do myślenia, że jakaś inna droga bez pierwszeństwa przejazdu także musi na tym skrzyżowaniu być. Drugie moje stwierdzenie jest tylko potwierdzeniem pierwszego stwierdzenia.
dylek napisał(a):Wynika z tego jak byś zaprzeczał faktowi, iż rondo jest skrzyżowaniem !
Jakbym nie zaprzeczał, bo nie zaprzeczam. Natomiast Ty, twierdząc, że będąc na skrzyżowaniu nie jesteśmy na drodze zdecydowanie zaprzeczasz istnieniu w tym miejscu skrzyżowania. Jeżeli wszystkie drogi dochodzące do skrzyżowania skończyłyby się przed tym skrzyżowaniem to nie przecięłyby się (nie połączyły, nie rozwidliły) na tym skrzyżowaniu więc nie utworzyłyby skrzyżowania.
dylek napisał(a):Zaczynasz pomalusiu kumać co jest nie tak z rondami...Oznakowanie pionowe przeczy poziomemu...To teraz zagłęb się więcej w istotę i pokombinuj, czy odwrotna sytuacja jest w zgodzie z przepisami (tzn C-12+A-7 i pierścieniowość ronda.)
Zagłębiałem się w istotę wielokrotnie i nie widzę żadnych sprzecznych zapisów dotyczących pasów ruchu wymalowanych pierścieniowo oraz znaków A-7+C-12. Wprost przeciwnie, zauważyłem, że pasy ruchu wymalowane pierścieniowo potwierdzają informacje, które przekazują kierującemu przed wjechaniem na skrzyżowanie znaki A-7+C-12.
dylek napisał(a):... i nie zmienisz rzeczywistości mówiąc, że pierścieniowość jest zgodna z PoRD.
Jak na razie rzeczywistością... ups, tematem dyskusji jest rondo, na którym Drogowcy pasy ruchu wymalowali pierścieniowo. A przypominam, że nawet jeżeli z zapisów Kodeksu wynikałoby inne zachowanie niż wynika z pasów ruchu wyznaczonych znakami drogowymi to zgodnie z treścią Art.5.1. mamy obowiązek zachować się zgodnie z pasami ruchu. Jeżeli wykażesz, że pierścieniowść jest niezgodna z PoRD to zmienimy temat dyskusji.
dylek napisał(a):Odpowiedziałem ci już rysunkowo gdzie jest zmiana pasa, a gdzie jej nie ma...
Jedyne co wynika z Twoich rysunków i podpisów pod nimi to, że widzisz pasy w sposób odmienny niż wynika to z istniejącego na skrzyżowaniu oznakowania. Nie zauważyłeś istniejącego oznakowanie, czy znasz jakiś przepis, który pozwala Ci się do niego nie stosować? Coś a'la, Art.5.1., np:
UWAGA! TO NIE JEST CYTAT! napisał(a):Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do... (no właśnie nie wiem do czego?) nawet wówczas, gdy z oznakowania poziomego wynika inny przebieg pasów ruchu niż nakazany przez... ... (no właśnie nie wiem przez co?).
Napisz w końcu z czego Twoim zdaniem wynika odmienny niż pierścieniowy przebieg pasów ruchu na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, na którym pasy ruchu wymalowane są pierścieniowo? Wiem od dawna, że tak twierdzisz, nie wiem dlaczego? Ja, jak na razie widzę pasy ruchu wyznaczone znakami drogowymi pierścieniowo i się do nich stosuję.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 27 sierpnia 2012, 10:04 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze