Sygnalizacja zmiany kierunku jazdy.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez kg1956 » środa 05 maja 2010, 11:39

A jeśli to będzie ścieżka w pole a nie stacja to też migam w prawo?
kg1956

Postprzez cman » środa 05 maja 2010, 11:42

Czyli droga gruntowa? Tak.
cman

Postprzez bac » środa 05 maja 2010, 11:45

A jeśli to będzie ścieżka w pole a nie stacja to też migam w prawo?

Nie ma w tym nic trudnego i nic nie powinno być tutaj dyskusyjne.
Wyjdźmy od tego, że sygnalizujesz każdą zmianę kierunku jazdy tj. każde znaczące skręcenie kierownicy.
Od tych wszystkich przypadków skręcenia odejmij te, w których nie ma możliwości innego pojechania, bo droga tak prowadzi, więc sygnalizowanie takiej zmiany kierunku jest tam w oczywisty sposób zbędne.
bac

Postprzez kg1956 » środa 05 maja 2010, 11:50

Rozumiem. Promień łuku (czyli kąt) ma tu znaczenie?
kg1956

Postprzez bac » środa 05 maja 2010, 12:09

No, jeśli Twoja droga odchyla się o 5 stopni, to oczywiste jest stwierdzenie, że jedziesz prosto i nie migasz.
Jeśli odchyla się o 90 stopni, to oczywiste jest, że skręcasz i migasz.

Gdzieś pomiędzy tymi wartościami musi być punkt graniczny, ale przepisy go nie definiują, więc trzeba do tego podejść zdroworozsądkowo.
bac

Postprzez Cyberix » środa 05 maja 2010, 13:18

A ja nie dam się przekonać, bo dla mnie to jest chory aby:

- sygnalizować, że NIE WJEŻDŻAM na stację, czyli nie wyłączam się z ruchu...
- sygnalizować, że NIE WJEŻDŻAM na drogę gruntową, czyli nie wyłączam się z ruchu...

natomiast:

- nie sygnalizować, zjazdu na stację, czyli wyłączenia z ruchu,
- nie sygnalizować, zjazdu na drogę gruntową, czyli wyłączenia z ruchu...

Teraz mamy obrazek sytuacyjny:

Obrazek

WY:
Wasze zielone autko chce pojechać "prosto" na drogę gruntową. Zatem powoli zwalnia aby nie wjechać na tą drogę z prędkością 90 km/h tylko 20 bo nawierzchnia jest bardzo zła, koleiny, dziury, itd.
Jadące z tyłu autka widząc zwalniający pojazd, sprawdzają widoczność, leci łuk drogi w prawo, nie ma drzew, nie ma krzaków, widoczność po horyzont, nic nie jedzie z przeciwnej strony więc, nie ma zakazu wyprzedzania, więc włączają lewy kierunkowskaz i wyprzedzają wasze zielone autko... toczycie się powoli toczycie aż zatrzymujecie się na środku drogi, ale samochody dalej wyprzedzają/omijają was z lewej strony (po co mają kombinować z poboczem skoro mogą jechać po jezdni?), bo to jest akurat koniec długiego weekendu, powroty do domu, i z tej strony jedzie 1000 samochodów a z naprzeciwka ani jeden... i tak stoicie i stoicie aż przejedzie to 1000 samochodów... a ilu kierowców będzie się zastanawiać "po co on tam stoi?" - bo przecież nie będą widzieć tej zarośniętej drogi gruntowej...

JA
Tymczasem ja jadę sobie zielonym autkiem, chcę zjechać na na drogę gruntową, więc włączam lewy kierunkowskaz i zwalniam... jadące z tyłu samochody NIE MOGĄ mnie wyprzedzać z lewej strony ponieważ mam włączony lewy kierunkowskaz, więc albo zwalniają albo kombinują jak wyprzedzić mnie z prawej strony - wolno im to zrobić, bo mam włączony lewy kierunkowskaz... spokojnie zwalniam, oni mnie wyprzedzają z prawej strony, zjeżdżam sobie na drogę gruntową a pozostałe 1000 pojazdów jadących za mną spokojnie jedzie dalej...

I która sytuacja jest bardziej czytelna i mniej niebezpieczna?
Cyberix

Postprzez BlueDevil » środa 05 maja 2010, 13:27

1. Kto wyprzedza w takim miejscu??
2. Na luku byla by linia ciagla, tam jest kat prawie 90 stopni
3. jezeli pojazdy brazowe wyprzedzaja, bo rzekomo sa pewne o bezpiecznosci wykonania tego manewru, dlaczego zielony stoi a nie jedzie?? naciagne zwalnianie od 90 do 20 mnie nie przekonuje

no i tu jest kwestia, ze gdyby w tym miejscu kazdy jadac droga twarda uzywal prawego, inni wiedzieli by ze kontynuuje jazde w prawo, bez prawego oznacza ze jedzie prosto, z drogi twardej na gruntowa, ale nie
pomyslowi dobromirzy wpadli na to ze bezpieczniej bedzie nie sygnalizowac w prawo nic, a jazde prosto lewym kierunkowskazem
BlueDevil

Postprzez bac » środa 05 maja 2010, 13:39

Na luku byla by linia ciagla, tam jest kat prawie 90 stopni

I zapewne znak ostrzegawczy "Niebezpieczny zakręt w prawo" (gwoli przypomnienia: na zakrętach tak oznaczonych wyprzedzanie jest zabronione).

A ja nie dam się przekonać, bo dla mnie to jest chory aby:

- sygnalizować, że NIE WJEŻDŻAM na stację, czyli nie wyłączam się z ruchu...
- sygnalizować, że NIE WJEŻDŻAM na drogę gruntową, czyli nie wyłączam się z ruchu...

natomiast:

- nie sygnalizować, zjazdu na stację, czyli wyłączenia z ruchu,
- nie sygnalizować, zjazdu na drogę gruntową, czyli wyłączenia z ruchu...

Zrozumże wreszcie, że nie sygnalizujesz wjeżdżania/niewjeżdżania na stację czy drogę gruntową, tylko zmianę kierunku jazdy. Jeśli wszyscy będziemy się trzymać jednej wersji (tej określonej przepisami, a nie gazetą, wymyślnymi sytuacjami drogowymi, itp.), to wszyscy się dobrze porozumiemy i nie trzeba będzie bawić się w "Pomysłowych Dobromirów" tworzących swoje przepisy.
bac

Postprzez kg1956 » środa 05 maja 2010, 13:40

Jasne. Rozumiem. Tak myślę sobie, że nie widziałem nigdy chyba migającego pojazdu w takiej sytuacji a jeżdżę dość dużo. Trzebaby chyba na każdym właściwie zakręcie szukać dróg gruntowych, ścieżek, parkingów, dróg ''bocżnych''. Wydaje się to absurdem!
kg1956

Postprzez lith » środa 05 maja 2010, 13:53

Raczej rzadko się spotyka, żeby droga gruntowa odchodziła tak na wprost, więc specjalnie szukać nie musisz :)
lith

Postprzez Cyberix » środa 05 maja 2010, 13:54

BlueDevil napisał(a):1. Kto wyprzedza w takim miejscu??
2. Na luku byla by linia ciagla, tam jest kat prawie 90 stopni
3. jezeli pojazdy brazowe wyprzedzaja, bo rzekomo sa pewne o bezpiecznosci wykonania tego manewru, dlaczego zielony stoi a nie jedzie?? naciagne zwalnianie od 90 do 20 mnie nie przekonuje

Rozumiem, że każde łuki o 90 stopni są niebezpieczne :shock: Mają linię ciągłą i zakaz wyprzedzania?
Rozumiem, że wjeżdżasz na drogę gruntową z prędkością 90 km/h :shock: ?
Rozumiem, że wszyscy inni jadący za mną WIEDZĄ, że tam jest droga gruntowa? :shock:
Cyberix

Postprzez BlueDevil » środa 05 maja 2010, 14:00

kg1956 napisał(a): Tak myślę sobie, że nie widziałem nigdy chyba migającego pojazdu w takiej sytuacji a jeżdżę dość dużo.

no i wlasnie z tym walczymy na tym forum

Cyberix napisał(a):Rozumiem, że każde łuki o 90 stopni są niebezpieczne :shock: Mają linię ciągłą i zakaz wyprzedzania?

no pokaz mi zakrety o kacie 90stopni tak nie oznaczone

Cyberix napisał(a):Rozumiem, że wjeżdżasz na drogę gruntową z prędkością 90 km/h :shock: ?

nie, ale 40 to juz ok

Cyberix napisał(a):Rozumiem, że wszyscy inni jadący za mną WIEDZĄ, że tam jest droga gruntowa? :shock:

nie musza, nie mam prawego kierunkowskaza wiec to oznacza ze nie kontynuuje jazdy z przebiegiem drogi
BlueDevil

Postprzez kg1956 » środa 05 maja 2010, 14:12

BlueDevil tak z ręką na sercu. Jak jedziesz na trasie to na prawie każdym łuku migasz? Bo właściwie na prawie każdym są jakieś odnogi. Ja nie migam. Jadę spokojnie do celu.
kg1956

Postprzez Cyberix » środa 05 maja 2010, 14:15

Aha, czyli w takiej sytuacji to jak powinienem migać zgodnie z waszą teorią?
Obrazek
Cyberix

Postprzez cman » środa 05 maja 2010, 14:17

A cóż ma znowu rondo do tego?
cman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze