Ronda...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Dla czego on tak wyjezdza?

Postprzez szklanka222 » czwartek 08 grudnia 2011, 19:53

heh teraz to dopiero nic nie rozumie,jednym słowem rond jest masa i uczenie sie na pamięć jak przejechać rondo Krakowskie a wjedziesz do Katowic i już jest inne to musiałbyś się rond na pamięć całej Polski nauczyć

widzę,że nie ma sensu się uczyć rond bo myśleć o tym itp cały dzień kombinuje i tak na rysunkach mi nie wychodzi to,więc cóż tu mówić wjedzie się na takie rondo to pasy będą prowadzić

zresztą ile osób pokazują na tvp jak na rondzie jedzie z pasa na prost skręca w ten co koleś z lewego zajmuje.Ten co mieszka w wiekszych miastach wie jak jezdzic bo na co dzień to ma.Ja zdawałem w Tarnowie tam jest rondo najwieksze 2 pasmowe no to banał.Ale wjechałem do Kielc i już zaczyna sie kombinacja np do jazdy w lewo jedziesz lewym pasem ale trzeba z niego zjechac na środkowy a w Tarnowie czegoś takiego nie było,to człowiek na głupa jedzie tak 5 razy oko no wie sie że lewy do jazdy na lewo i zawracania ale na 3 pasmowym zawracasz kiedy zjechac z tego jakim pasem hmm nie wiem albo jedzie sie i patrzy jak auto zjeżdża przed tobą albo tak jak Anglik do Polski wjeżdża heh

Odnośnie mnie jestem ciężko kapujący.
szklanka222

Postprzez ringus1 » czwartek 08 grudnia 2011, 20:56

Oczywiście, że jak jesteś pierwszy raz na nieznanym Ci rondzie i w ogóle obcym mieście, to nie będziesz się nim swobodnie poruszał, tym bardziej jak nie jesteś pewny gdzie masz zjechać.
Ja mam w głowie takie hm... wskazówki dla samego siebie, jak zbliżam się do obcego ronda:
1. Pas na początku, przed wjazdem na rondo, wybieram tak jak na zwykłym skrzyżowaniu -> jak chcę jechać w lewo/zawracać skrajny lewy
jak na wprost/w prawo skrajny prawy.
2. Jadąc już po rondzie, zbliżając się do pożądanego zjazdu, staram się zająć skrajny prawy, tak jakby w tym miejscu było dochodzące skrzyżowanie, w które chcę skręcić.
No i te 2 zasady są modyfikowane o znaki przed rondem i na rondzie. Zarówno pionowe i poziome. Ale zazywczaj są bardzo zbliżone do tych, podanych przeze mnie, zasad.

@ostatni post
PS. Szklanka, posłuchaj. Nie ma absolutnie takiej zasady, że jak jesteś na pasie N, to przy zjeździe zajmujesz N-1. Nawet jakby rondo miało 10 pasów, to JEŚLI ZNAKI NIE POKAZUJĄ INACZEJ, MUSISZ ZAJĄĆ SKRAJNY PRAWY DO ZJAZDU.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez szklanka222 » czwartek 08 grudnia 2011, 21:14

aha kolego to jeszcze tak napiszę

1)dojeżdżam do ronda 3 pasmowego i chce jechac prosto to przed rondem zmieniam pas na prawy powiedzmy do jazdy na prost jest środkowy i prawy skrajny to już lepiej ten prawy skrajny zajmuje wjeżdżam na rondo trzymam się niego i wyjeżdżam z ronda tym skrajnym prawym tak?
(dodam przy wjeżdzie są 3 pasy to na skrajny prawy wyjeżdżam z skrajnego prawego z ronda tak?)

2)jeżeli tak to jak to się ma do środkowego który prowadzi też na prost? skoro przed rondem zmienię na środkowy na prost bo będzie mniejszy ruch np na tym środkowym to wjeżdżam na rondo środkowym ale wyjeżdżam np jak na prost jadę to wyjeżam z ronda z pasa środkowego i są 3 pasy i który zajmuje? jade nadal środkowym czy zjeżdżam całkowicie na skrajny prawy?czy może na lewy?(przypominam jak są 3 pasy po wyjeżdzie z ronda a na rondzie jechałem środkowym)

3)powiedzmy,że lewy skrajny też uprawnia do jazdy na prost bo tak nieraz jest więc jadę tym lewym skrajnym prosto i przy wyjeżdzie z ronda są 3 pasy więc z tego lewego co jechałem na prost i wyjeżdżam z ronda to który zajmuje lewy,środkowy,czy prawy skrajny?

4)Dojeżdżam do ronda 3 pasmowego i chce w lewo to wiadomo ustawiam się przed rondem na lewy pas(lewy skrajny powiedzmy)wjeżdżam na rondo i chce w lewo więc nie moge na nim zostac bo bym zawracał ino dojeżdżam zazwyczaj do około połowy ronda i zjeżdża się na środkowy który poprowadzi w lewo i nim jadę caly czas ale wtedy przykłądowo przy wyjeżdzie o 2 pasach wyjadę z ronda na lewym ?(a jak będą 3 pasy?)( bo ten co zaczynał jechac srodkowym też uprawniającym do jazdy w lewo to on wyjedzie prawym pasem a ja lewym bo z lewego zaczynałem ale na środkowy pózniej zjechałem by jechac w lewo ale tamta osoba z środkowego nie mogła zajac tego środkowego do skretu w lewo ino odrazu musi prawy wiec tamta wyjedzie prawym a ja lewym?

5)No i ostatnie zawracanie to zjeżdżam na lewy pas wjeżdżam na rondo na lewy pas jadę nim w koło i przy danym zjezdzie są 3 pasy przy zjeżdzie z ronda i który zajmuje?lewy skrajny? środkowy? czy prawy skrajny?

i to tyle pytań
szklanka222

Postprzez ringus1 » czwartek 08 grudnia 2011, 21:38

Jeśli linie na jezdni nie "wyprowadzają" Cię z Twojego pasa do zjazdu, to tak, musisz zająć skrajny prawy.
Takie linie są właśnie na tych zdjęciach, co zamieściłeś, m.in. na tym rondzie w Krakowie.

Przejedź się może z kimś takim rondem (albo obejrzyj filmik, nie wiem), niech Ci pokaże, jak to powinno wyglądać. Bo z tego, co widzę masz problem ze stosowaniem się do znaków. A tutaj już tłumaczenie raczej niewiele da, tylko praktyka.

BTW. Jeśli tylko np. 2 pasy prowadzą na wprost, to chyba niemożliwym jest aby przy zjeździe na wprost były wtedy 3 pasy. A jeśli nawet, to trzymasz się po prostu swojego pasa. Później zmieniaj jak chcesz.

http://www.youtube.com/watch?v=TwAO29U7S5o
http://www.youtube.com/watch?v=I82_rYBcGZI
http://www.youtube.com/watch?v=2az3jgWsE3Q
Ostatnio zmieniony czwartek 08 grudnia 2011, 22:00 przez ringus1, łącznie zmieniany 2 razy
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

ringus1

Postprzez dundy » czwartek 08 grudnia 2011, 21:42

szklanko zlituj się nad wszystkimi, przeczytaj co ci ludzie piszą, postaraj się to zrozumieć, już wszystko zostało wyjaśnione co najmniej kilka razy.
A, i jeszcze jedno, postaraj się pisać tak, żeby można było cię zrozumieć bez bólu głowy. Tak zagmatwanych opisów w takich długich zdaniach nie da się czytać na trzeźwo.
dundy

Postprzez szklanka222 » czwartek 08 grudnia 2011, 22:45

a jeśli ta dziewczyna zawracała to czemu nie pojechała tym pasem?
http://imageshack.us/photo/my-images/51/ddddddddqr.jpg/

tam gdzie narysowałem strzałkę to ona nie pojechała ino tym drugim? a przecież zawraca

i ten pas tamte dwa to narysowałem strzałki do skretu w lewo ale ten gdzie on prowadzi? skoro na prosto to biegną w kierunku prostym jeszcze przed tym skretem na te 3 pasy to ten ostatni gdzie?

http://imageshack.us/photo/my-images/707/fffffxo.jpg/
szklanka222

Postprzez ringus1 » czwartek 08 grudnia 2011, 22:56

... przerywana linia cię tu nawet prowadzi, odsuwasz się na pas środkowy. I jak widzisz strzałki, one są już zamazane. Ten pas również dalej skręca w lewo, czyli tam gdzie chcemy jechać.

ringus1

Postprzez szklanka222 » czwartek 08 grudnia 2011, 23:00

i ten pas tamte dwa to narysowałem strzałki do skretu w lewo ale ten gdzie on prowadzi? skoro na prosto to biegną w kierunku prostym jeszcze przed tym skretem na te 3 pasy to ten ostatni gdzie?

http://imageshack.us/photo/my-images/707/fffffxo.jpg/

oto mi chodzi
szklanka222

Postprzez lith » czwartek 08 grudnia 2011, 23:07

No i co z tego, ze zawraca, tamtym drugim tez mogła tylko tak bliżej prawej strony się trzymała... co za różnica? A na egzaminie przecież wypada trzymać się prawej gdzie się da.
lith

Postprzez ringus1 » czwartek 08 grudnia 2011, 23:10

Szklanka... zlituj się, błagam. Ja mam trudności ze zrozumieniem Twoich zdań, a co dopiero z poprawnym odpowiadaniem na zawarte w nich pytania.
Pytasz się gdzie ten skrajny prawy prowadzi na ostatnim zdjęciu? Pierun wie, strzałek nie ma, więc jeśli mamy po jego lewej stronie prosto i w lewo, to pewnie domyślnie prosto i ew. w prawo.

PS. Z ciekawości, długo masz prawo jazdy?

ringus1

Postprzez szklanka222 » czwartek 08 grudnia 2011, 23:13

około 6 miesiecy ale nigdy po takich rondach nie jechałem
szklanka222

Postprzez lith » czwartek 08 grudnia 2011, 23:36

Ale tu nie jest ważna czy to rondo, czy nie, wszystko masz na strzałkach rozrysowane, pasy ładnie wymalowane, tylko jedziesz i pasy zmieniasz na te, które Ci pasują aktualnie żeby dojechać do następnego 'etapu' skrzyżowania.
lith

Postprzez szklanka222 » piątek 09 grudnia 2011, 00:08

juz prawie wszystko wiem ale tylko to mi nie daje spokoju,

zawracają na rondzie i mają tak:
http://imageshack.us/photo/my-images/11 ... ffffq.jpg/

on mówi jej by wjechała na środkowy czyli oznaczyłem numer 2 i tam wjeżdżają bo mówi z tego pasa wyjedzie z ronda na prawym ale też jak widzicie grube linie prowadzą ich na ten środkowy i tutaj pytanie pod koniec filmu mówi,że jak by nie odbiła na środkowy to by wyjechała też z ronda ale lewym tym obok i tutaj moje zastanowienie przecież jak jada tym lewym skrajnym to wskazuja im grube kreski by jechac na środkowy wiec czy można tak,że tak powiem nie posłucham tych grubych kresek ino pojadę tym lewym skrajnym ale pozniej on sie tam rozdziela to znaczy dalej jadac nim znów zawracamy a tam dalej wiedziemy nim z lewej strony

no i tu pytanie czy moge nie zmieniac na środkowy tak jak linie grube mówią ino pozostac na tym lewym i przejechac przez te grube i tym lewym jechac? skoro on mówił pod koniec odcinka że tamtym to byśmy wyjechali też ale z lewej strony

więc?
szklanka222

Postprzez ringus1 » piątek 09 grudnia 2011, 00:27

Możesz, gdyż nie masz w tym momencie po lewej stronie już "bardziej" wewnętrznego pasa, który byłby tam kierowany. No i są to linie przerywane.

ringus1

Postprzez szklanka222 » piątek 09 grudnia 2011, 12:23

taa tylko jak ktoś obcy wjedzie na to rondo i ta strzałka jest zamazana to każdy pojedzie dalej lewą od wyspy( zresztą gdzie przed rondem jest informacja jakaś,że środkowy pas też uprawnia do skrętu w lewo?
szklanka222

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze