Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez cman » czwartek 19 stycznia 2012, 13:43
przez szymon1977 » czwartek 19 stycznia 2012, 13:51
Ustawodawca określił to bardzo dokładnie. Tylko żeby to zrozumieć musiałbyś przestać doszukiwać się w przepisach czegoś, czego nie ma. Zależnie od sytuacji przeznaczone są dwa albo jeden. Ale tylko w przypadku, gdy jedzie autobus i mamy jeden pas ruchu, możemy stwierdzić, że jest jeden wyznaczony pas. W przypadku gdy jadą obok siebie dwa pojazdy mamy dwa pasy ruchu, ale żaden nie jest wyznaczony. Warunek konieczny do wyprzedzania z prawej strony nie jest więc spełniony.cman napisał(a):Przeznaczone, są lub nie, w zależności od sytuacji. Nie jest moją winą to, że ustawodawca nie potrafił tego sensownie określić.
przez polex » czwartek 19 stycznia 2012, 14:15
cman napisał(a): nadal jest napisane, że odcinek drogi ma mieć wyznaczone pasy ruchu i nie jest napisane, że wszystkie pasy ruchu na tym odcinku drogi muszą być wyznaczone. Na jakiej podstawie twierdzisz, że z powyższego zapisu wynika coś innego?
przez cman » czwartek 19 stycznia 2012, 14:17
przez polex » czwartek 19 stycznia 2012, 14:39
cman napisał(a):Czy jeżeli zamiast zapisu: "odcinek drogi z wyznaczonymi pasami ruchu", będzie zapis mówiący na przykład: (...)
przez cman » czwartek 19 stycznia 2012, 14:56
polex napisał(a):Przede wszystkim liczę, że odniesiesz się jednak do mojego poprzedniego posta (...)
polex napisał(a):Jeżeli taki zapis, jak piszesz, pojawi się gdziekolwiek to daj mi znać - chętnie się wówczas do niego odniosę. Bo, póki co, próba robienia analogii pasów ruchu do miejsc parkingowych jest nie do przyjęcia - choć jedne i drugie mieszczą się (mogą się mieścić) w obszarze jezdni to ich przeznaczenie jest na tyle odmienne, że hipotetyczny przykład, który podałeś jest niestosowny.
przez polex » czwartek 19 stycznia 2012, 15:26
cman napisał(a):Odcinek drogi przed skrzyżowaniem, cztery wyznaczone pasy ruchu, skrajny lewy oznaczony do skrętu w lewo, skrajny prawy do skrętu w prawo i dwa środkowe do jazdy prosto.
Czy prawdziwe jest stwierdzenie w odniesieniu do powyższego:
"Jest to odcinek drogi z pasami ruchu przeznaczonymi do jazdy prosto."
?
przez cman » czwartek 19 stycznia 2012, 15:44
polex napisał(a):cman napisał(a):(...) cztery wyznaczone pasy ruchu (...) i dwa środkowe do jazdy prosto.
"Jest to odcinek drogi z pasami ruchu przeznaczonymi do jazdy prosto."
(...) odpowiadam - NIE.
przez polex » czwartek 19 stycznia 2012, 16:38
cman napisał(a):
"Jest to odcinek drogi bez pasów ruchu przeznaczonymi do jazdy prosto."
Odpowiedź: tak.
Zgadza się?
przez cman » czwartek 19 stycznia 2012, 16:42
cman napisał(a):"Jest to odcinek drogi bez pasów ruchu przeznaczonych do jazdy prosto."
przez polex » czwartek 19 stycznia 2012, 16:59
przez cman » czwartek 19 stycznia 2012, 17:21
przez szymon1977 » czwartek 19 stycznia 2012, 17:29
przez polex » czwartek 19 stycznia 2012, 17:36
cman napisał(a):Tyle tylko, że ja od początku nie pytam o wyznaczenie pasów ruchu, tylko o kierunki jazdy z nich możliwe.
cman napisał(a):Czy w świetle "nowych" faktów (które, jak mi się do tej pory wydawało, są dla Ciebie oczywiste) chciałbyś zmienić swoje odpowiedzi?
przez szymon1977 » czwartek 19 stycznia 2012, 17:42
W takim razie skończcie proszę dyskutować o parkingach z miejscami dla niepełnosprawnych itd., itp. Brzmi lepiej?polex napisał(a):...nie nazywaj OT moich postów, które konsekwentnie odnoszą się do meritum wątku.