oskbelfer napisał(a):Czy jak mam sygnał czerwony (skrzyżowanie) to mam stać czy "spierniczać" jak widze we wstecznym lusterku TIRA, kóry nie jest w stanie wyhamować?
Ja miałem taką sytuację. W lusterku widzę jak tir staje w poprzek drogi (chyba się kierujący zagapił) i mknie na mnie więc na czerwonym przejechałem przejście dla pieszych (przed skrzyżowaniem) i częściowo wjechałem na skrzyżowanie. Na szczęście akurat nikt nie przechodził i ruch poprzeczny był prawie zerowy. Uciekłem dobre 10 metrów (duże skrzyżowanie) a tir zatrzymał się metr za mną.
Wracając do tematu:
mk61 napisał(a):Czy wyjazd z pola jest drogą? Dwa centymetry od krawędzi jezdni zaczyna się prywatne pole rolnika. Czy więc rolnik stojący na swoim własnym polu jest na drodze? Czy kierowca ma obowiązek obserwować tylko drogę, czy wszystko, co w okół też?
To akurat definiuje PoRD co jest drogą a co nie jest. I idąc dalej w definicje to 2 cm od drogi czy od jezdni? Bo jest jeszcze pas drogowy. Wracając do pytania, rozumiem, że skupiasz się tylko na jezdni, no powiedzmy na drodze. Zatem dzieci grające w piłkę 5 metrów od drogi ignorujesz zupełnie bo przecież grają bardzo daleko i guzik cie to obchodzi? Co ciekawe, nawet maszynista obserwuje otoczenie torów, kiedyś jadąc IC pociąg awaryjnie hamował ze 160 do 0. Bo samych torach stał ciągnik a z odległości 1km maszynista nie wiedział, czy stoi na torach czy obok. Więc co powinien zrobić? Ryzykować czy może lepiej hamować?
mk61 napisał(a):sankila pisze:
Zatrzymanie wynikające z warunków ruchu, to reakcja kierowcy na sytuację na drodze
No właśnie nie pojmuję tego, dlaczego część ludzi nie potrafi odróżnić zatrzymania się wynikającego z
sytuacji na drodze od zatrzymania się, nie związanego z sytuacją na drodze: idę się odlać, po papierosy, gazetę, bułki, itd.?