lith napisał(a):Szerszon, jeździsz coś po mieście na rowerze? Akurat brak ciągłości ścieżek to u nas standard. Nie raz jest tak, że jadąc DDR do końca budzisz się z ręką w nocniku, bo DDR się kończy ślepo, dalej chodnik, a żeby wjechać na jezdnię musisz albo się cofać 500m, albo jechać kilometr chodnikiem. Nie wiem czemu jesteś tak uczulony na rowery na jezdni.
Nic dziwnego w zasadzie że tak jest. Drogi dla rowerów budowane są u nas fragmentami, mniejszymi lub większymi. Bardzo rzadko zdarza się, jeśli w ogóle, żeby na jakiejś ruchliwej drodze powstała "na raz" ddr na całej jej długości. Kilometr jednego roku, dwa kilometry następnego, trzy kolejnego i tak dalej. Niestety, nie buduje się przy okazji tworzenia tych fragmentów zjazdów i wjazdów na ową ddr z jedni. Tak więc co chwila trzeba by wjeżdżać i zjeżdżać z takiej ddr przez trawnik, a czasem są tam też barierki, wydzielone torowisko i inne przeszkody uniemożliwiające dotarcie na taką ddr z jezdni. Wtedy wykorzystuje się najbliższe skrzyżowanie albo dojazd do posesji mający połączenie z jezdnią żeby wjechać na tą ddr z jezdni i potem powrócić z niej na jezdnię. Ale żeby być tego świadomym trzeba jeździć rowerem, mieć jakiekolwiek doświadczenie w tej kwestii, a nie tylko kląć na innych, będąc kompletnym ignorantem skrytym za kołem kierownicy w swoim samochodzie. Powiem nawet więcej: Jeśli mamy fragment ddr wynoszący 100 metrów to nikt nie będzie tracił czasu i energii żeby zatrzymać się, wjechać na nią i za 100 metrów znów zatrzymać się i wrócić z niej na jezdnię. Najpierw zdrowy rozsądek, dopiero potem literalna zgodność z przepisami. Jednakże nawet jeśli takowe powstają to nie zawsze są oznakowywane C-13 do puki nie powstanie tam dłuższy fragment, na który jest sens żeby rowerzysta w ogóle wjeżdżał. A uczulony na rowery na jezdni, czy nawet w ogóle rowery, jest właściwie każdy stereotypowy polski kierowca. Stąd potem średnio co 20 samochód wyprzedza rowerzystę na odległość 10-30cm stwarzając zagrożenie w ruchu drogowym (moje własne obserwacje i doświadczenia). Przykładów nie trzeba długo szukać:
https://www.youtube.com/watch?v=9oGhZAHkpPY
https://www.youtube.com/watch?v=j7xtT52CLfY