szymon1977 napisał(a):1.Jedynego znaku poziomego służącego do wyznaczania miejsc postojowych czyli P-18 brak.
2.Możesz zaparkować na chodniku. Ale nie w jakikolwiek sposób, tylko w sposób zgodny z PoRD.
3.Załóżmy więc, że chodnik ma 3 m szerokości. Jeżeli Twój pojazd ma 1,5 m szerokości to zaparkować możesz bo dla pieszych zostanie wymagane 1,5 m chodnika.
4. Jeżeli natomiast Twój pojazd jest szerszy niż 1,5 m to chociaż ogólnie rzecz biorąc zaparkować można Ty zrobić tego nie możesz, bo na chodniku zostanie mniej miejsca dla pieszych niż wymagają tego przepisy.
5.W "naszej" sytuacji miejsca jest tak mało, że żaden pojazd osobowy nie zmieści się pozostawiając 1,5 dla pieszych.
6. a bezsensowne oznakowanie zgłosić zarządcy drogi.
1. Uważasz że stanowiska są wyznaczone tylko w przypadku znaków poziomych ?
Dz.U 170
Par. 52.1 i 2 jest mowa o miejscach przeznaczonych.
w takim układzie jakie to miejsce,jeśli wskazują że tutaj i w tym miejscu ?
Musi być wyznaczone każde z osobna ?
2. Znak z tabliczką czy D-18 nie wyklucza sposobu parkowania zgodnie z przepisem PoRD
3. Nie byłbym do końca taki pewny,ze fakt pozostawienia 1.5 m bez znaku zezwalającego na zatrzymanie i postój na chodniku jest zgodny z przepisami.
Art 47.1.2)
szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu
i jest nie mniejsza niż 1,5m.
Fakt pozostawienia 1,5m nie jest równoznaczny z brakiem utrudnienia ruchu pieszym.
4.Nie moja rolą jest oceniać czy jest 1,5m czy 1,3 m.
Jest znak drogowy, który nie zobowiązuje mnie do zachowywania miejsca dla pieszych.
Nie ma tabliczki T-22
5. Trzymając sie sztywno przepisów mógłbym napisać,ze mnie to nie interesuje.
6. Tu możemy sie zgodzić.
====================
czy to są wyznaczone miejsca parkingowe ?
http://goo.gl/maps/r0yr6