Przejście dla pieszych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Przejście dla pieszych

Postprzez Drezyna » sobota 13 kwietnia 2013, 17:00

LeszkoII napisał(a):(f(v(t))dt<0 --> hamowanie

Nie wysilaj się LeszkuII, bo brniesz po grząskim gruncie.
Przyspieszenie to pochodna prędkości po czasie i z twoim zapisem ma niewiele wspólnego, z grubsza powinno być dv/dt (defałpodete). W ruchu prostoliniowym znak samego przyspieszenia niewiele mówi o tym, czy hamujemy, bowiem istotny jest znak przyspieszenia w stosunku do znaku prędkości. Wierz mi na słowo. A tak w ogóle, to o co chodziło?
Drezyna

Postprzez szymon1977 » sobota 13 kwietnia 2013, 17:18

1. Zwrot "jest zobowiązany zmniejszyć prędkość" oznacza bezwzględny obowiązek zmniejszenia prędkości.

2. Zwrot "jest obowiązany zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo" oznacza zmniejszenie prędkości warunkowe (zależne od sytuacji).

3. Art.25.1. zobowiązuje do ustąpienia pierwszeństwa przejazdu. Doczytałeś go do końca czy zbliżając się do skrzyżowania ustępujesz wszystkim w zasięgu wzroku?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » sobota 13 kwietnia 2013, 19:01

Drezyna napisał(a):Wierz mi na słowo. A tak w ogóle, to o co chodziło?
Chodziło mi o to, co słusznie wychwyciłeś i skomentowałeś... czyli o przyspieszenie ujemne, dodatnie lub zerowe w ujęciu równań Newton'a. Strasznie pomieszałem notację; chciałem zrobić całkę :wow: sam nie wiem... :oops: :lol:

Wywód, który wcześniej przeprowadziłem miał na celu zweryfikowanie Twojego wpisu
Drezyna napisał(a):3. wartość zmniejszenia prędkości musi być dodatnia, gdyż w przeciwnym przypadku nie spełniamy warunku 1
...i wciąż nie wiem co miałoby oznaczać ów "dodatnie zmniejszenie prędkości". Może chodziło Ci o wartość bezwzględną z wartości zmniejszenia(lub ogólnie zmiany w czasie) prędkości, że powinna być różna od zera :hmm:
szymon1977 napisał(a):3. Art.25.1. zobowiązuje do ustąpienia pierwszeństwa przejazdu. Doczytałeś go do końca czy zbliżając się do skrzyżowania ustępujesz wszystkim w zasięgu wzroku?
Ale co ma Art. 25.1 do pieszych i oznakowanie D-6x w ogóle?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » sobota 13 kwietnia 2013, 21:46

LeszkoII napisał(a):Ale co ma Art. 25.1 do pieszych i oznakowanie D-6x w ogóle?
Podejrzewam, że Art.25.1. Drezyna potrafił do końca doczytać i zrozumieć w miarę prawidłowo w całości, a "170" §47.4 już nie i jego zdolności pojmowania kończą się po słowach "jest obowiązany zmniejszyć prędkość". Intrygujące.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze