znak E17a a prędkosć

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: znak E17a a prędkosć

Postprzez LeszkoII » sobota 27 kwietnia 2013, 13:07

szymon1977 napisał(a):Pogubili się Ci, co twierdzą, że znaki D-40, D-41, D-42, D-43 są znakami, które zmieniają dopuszczalną prędkość prędkość.
Znaki te zmieniają prędkość na wskazaną w przepisach ogólnych Art.20 PoRD. Nie określają dopuszczalnej prędkości bezpośrednio "na poziomie" rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów. Uwaga! Znaki D-40,D-42, D-43 zmieniają dopuszczalną prędkość wyrażoną znakiem B-33 bezpośrednio w rozporządzeniu. Odwołują znak B-33 a wtedy siłą rzeczy musimy wiedzieć jaka jest dopuszczalna prędkość; mówi o tym Art. 19 i 20 PoRD.

Jakie są relacje/priorytety zastosowania się do konkretnych przepisów?
Kolejność od największego priorytetu.

1. Szczegółowa treść znaku wyrażona w rozporządzeniu w sprawie znaków i sygnałów drogowych.
2. Przepisy ogólne dotyczące danej grupy znaków drogowych(ostrzegawcze, nakazu, zakazu, informacyjne) wyrażone w rozporządzeniu.
3. Przepisy ogólne dotyczące wszystkich znaków wyrażone w rozporządzeniu.
4a. Przepisy szczegółowe zawarte w PoRD.
4b. Przepisy ogólne zawarte w PoRD.
(dla uproszczenia i pragmatyki, można nie dzielić przepisów PoRD na szczegółowe i ogólne)

Różnice między 4a a 4b nie są określone w ścisły sposób, jednak wiadomo, że Art.3 będzie przepisem bardziej ogólnym niż Art. 19. Albo Art. 46.1 będzie przepisem bardziej ogólnym niż Art.47.2.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 27 kwietnia 2013, 16:43

rocko19 napisał(a):
szerszon napisał(a):
szymon1977 napisał(a): Czy Waszym zdaniem po minięciu D-43 ograniczenie do 40 km/h znów obowiązuje? Bo po minięciu D-41 chyba oczywiste, że tak.

tak

Nie. Jak może obowiązywać skoro znak D43 zmienia nam juz ograniczenie prędkości. Albo ja nie rozumiem albo pogubiłem sie w przepisach:)

D-43 odwołuje prędkość wskazana poprzez D-42, czyli wracamy do pierwotnej.
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 27 kwietnia 2013, 19:24

Przemyślałem sprawę artykułu ponownie i wstępnie napiszę, że doszedłem do toku rozumowania autora. Ba! Nawet się z nim zgadzam. Z góry ostrzegam, że trochę zawiłe rozumowanie.
§ 15.3 napisał(a):Znak zakazu umieszczony pod znakiem E-17a oznacza, że zakaz obowiązuje na obszarze całej miejscowości, z wyjątkiem odcinka drogi, na którym został on zmieniony lub odwołany innym znakiem.
Jest to przepis ogólny dla znaków z grupy znaków zakazu. B-33 jako znak zakazu posiada swoje szczegółowe znaczenie(§ 27) w tym zakres obowiązywania("...obowiązuje do..."). B-33 obowiązuje m.in. do D-40, D-42 i D-43.
Skoro B-33 obowiązuje do D-42 to jaki przepis będzie określał dopuszczalną prędkość? Przecież nie może być miejsca na dowolnej drodze, w którym możemy jechać ile nam się podoba.
Moim zdaniem będzie to przepis ogólny § 15.3 a nie przepis z Art. 20 PoRD(ponieważ... Art. 5.1 PoRD) Treść przepisu ogólnego § 15.3 w swojej konstrukcji narzuca zakres obowiązywania kompilacji E-17a+B-33 na całą miejscowość a zatem do E-18a.
D-42 owszem 'kasuje' zakaz przekraczania prędkości dla znaku B-33 na mocy § 27.1.3, jednak pozostaje jeszcze przepis ogólny § 15.3, którego nie kasuje. Teoretycznie zatem... D-42 odwołuje B-33 na nieskończenie krótki(w przybliżeniu 'zerowo długi') odcinek drogi. Następnie wracamy na poziom przepisów ogólnych rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów, nie zaś na poziom przepisów PoRD, ponieważ połączenie znaków E-17a i B-33 to wciąż znaki a jeśli znaki to Dz.U. nr 170.

A zatem...
szymon1977 napisał(a):(..)załóżmy, że D-42 zmienia dopuszczalną na terenie całej miejscowości prędkość 40 km/h wyrażoną połączeniem znaków E-17a+B-33. Czy Waszym zdaniem po minięciu D-43 ograniczenie do 40 km/h znów obowiązuje? Bo po minięciu D-41 chyba oczywiste, że tak.

Po pierwsze, D-42 nie może zmienić prędkości dopuszczalnej na terenie całej miejscowości wcześniej ustalonej E-17a + B-33.
Po drugie, odpowiedź na skorygowane przeze mnie pytanie brzmi:
TAK, obowiązuje po minięciu zarówno D-42 (jak też D-41) oraz D-43 chyba, że zmieniono wartość dopuszczalnej prędkości samodzielnym znakiem B-33...obowiązującym do... tak, jak napisano w § 27.1.
Po trzecie, po co mieszać w to strefę zamieszkania - a zwłaszcza jej koniec(D-41) :hmm:

@Szymon, możliwe chodziło Ci o taki teoretyczny przykład w obszarze zabudowanym. Jedziemy drogą, napotykamy B-33 (40km/h), nie ma skrzyżowań i napotykamy znak D-40. B-33 zostaje anulowane i prędkość dopuszczalna wyniesie 20km/h na podstawie PoRD. Wciąż nie ma skrzyżowań i jedziemy prosto tą drogą. Napotykamy D-41. Jaka prędkość obowiązuje? 50km/h - bo nie jesteśmy już w strefie zamieszkania.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 27 kwietnia 2013, 20:33

LeszkoII napisał(a):1.Przemyślałem sprawę artykułu ponownie i wstępnie napiszę, że doszedłem do toku rozumowania autora.

2. Jest to przepis ogólny dla znaków z grupy znaków zakazu. B-33 jako znak zakazu posiada swoje szczegółowe znaczenie(§ 27) w tym zakres obowiązywania("...obowiązuje do..."). B-33 obowiązuje m.in. do D-40, D-42 i D-43.
3.Skoro B-33 obowiązuje do D-42 to jaki przepis będzie określał dopuszczalną prędkość? 4.Przecież nie może być miejsca na dowolnej drodze, w którym możemy jechać ile nam się podoba.
5.Treść przepisu ogólnego § 15.3 w swojej konstrukcji narzuca zakres obowiązywania kompilacji E-17a+B-33 na całą miejscowość a zatem do E-18a.
6.D-42 owszem 'kasuje' zakaz przekraczania prędkości dla znaku B-33 na mocy § 27.1.3, jednak pozostaje jeszcze przepis ogólny § 15.3, którego nie kasuje.
7.Teoretycznie zatem... D-42 odwołuje B-33 na nieskończenie krótki(w przybliżeniu 'zerowo długi') odcinek drogi. Następnie wracamy na poziom przepisów ogólnych rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów, nie zaś na poziom przepisów PoRD, ponieważ połączenie znaków E-17a i B-33 to wciąż znaki a jeśli znaki to Dz.U. nr 170.

8.Po pierwsze, D-42 nie może zmienić prędkości dopuszczalnej na terenie całej miejscowości wcześniej ustalonej E-17a + B-33.

9.Po trzecie, po co mieszać w to strefę zamieszkania - a zwłaszcza jej koniec(D-41) :hmm:

1. Nie doszedłeś. I lepiej abyś :wink: nie dochodził...
2. Z tym D-43 to bym uważał. Może być sytuacja ,że w OZ jest podniesiona prędkość np do 70 i aby po minięciu D-43 nie jechać dalej te 70 jest zapis o D-43.
3. D-42 jakby nie patrzeć jest znakiem, który nakłada obowiązki...miedzy innymi dopuszczalnej prędkości.
4. I nie ma...
5. Z wyjątkiem miejsc...
6. W samym paragrafie 15.3 masz napisane to "kasowanie" ...z wyjątkiem miejsc...
7. Taki wniosek jaka analiza...
8. Może.. nie jest napisane jakim znakiem może być odwołana prędkość. Czyli każdym , który ma taka moc.
9. po to,ze OZ też jest swego rodzaju strefa obowiązującej prędkości.
Odcinek E-17a+B-33 do E-18a też jest swego rodzaju strefą, a w strefach można zmieniać prędkości za pomocą znaków i nie jest napisane ,ze tylko za pomocą jednych , a inne to be...
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 27 kwietnia 2013, 21:22

szerszon napisał(a):2. Z tym D-43 to bym uważał. Może być sytuacja ,że w OZ jest podniesiona prędkość np do 70 i aby po minięciu D-43 nie jechać dalej te 70 jest zapis o D-43.
No to wtedy 70km/h zostanie anulowane znakiem D-43 i wracamy do E17a + B33....
szerszon napisał(a):3. D-42 jakby nie patrzeć jest znakiem, który nakłada obowiązki...miedzy innymi dopuszczalnej prędkości.
Nie prawda. Obowiązki związane z obecnością znaków nakłada rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów... czy znalazłeś w § 58 ograniczenie do 20km/h?
szerszon napisał(a):6. W samym paragrafie 15.3 masz napisane to "kasowanie" ...z wyjątkiem miejsc...
Owszem napisano, że ograniczenie na terenie miejscowości obowiązuje poza pewnymi wyjątkami, gdzie nie obowiązuje... ale wcale nie oznacza to, że E-17a + B-33 przestaje obowiązywać od tego momentu. Przestaje obowiązywać tylko na odcinku drogi, na którym został on zmieniony lub odwołany innym znakiem. Np. niech będzie odwołany "początkiem obszaru zabudowanego"... Odwołanie znakiem D-42 nie znaczy w tym przypadku wprowadzenia nowej prędkości.
szerszon napisał(a):7. Taki wniosek jaka analiza...
Lepsza analiza niż NIC :learn:
szerszon napisał(a):8. Może.. nie jest napisane jakim znakiem może być odwołana prędkość. Czyli każdym , który ma taka moc.
Znak D-42 nie wyznacza dopuszczalnej prędkości... chyba, że wolałbyś samemu zacytować par. 58.3... proszę bardzo.
szerszon napisał(a):Odcinek E-17a+B-33 do E-18a też jest swego rodzaju strefą, a w strefach można zmieniać prędkości za pomocą znaków i nie jest napisane ,ze tylko za pomocą jednych , a inne to be...
Tak właśnie (nie)rozumiesz Art. 5.1 PoRD, co zresztą wychodzi przy innych tematach.
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 27 kwietnia 2013, 21:40

LeszkoII napisał(a):1.No to wtedy 70km/h zostanie anulowane znakiem D-43 i wracamy do E17a + B33....
2.Nie prawda. Obowiązki związane z obecnością znaków nakłada rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów... czy znalazłeś w § 58 ograniczenie do 20km/h?
3. Owszem napisano, że ograniczenie na terenie miejscowości obowiązuje poza pewnymi wyjątkami, gdzie nie obowiązuje... ale wcale nie oznacza to, że E-17a + B-33 przestaje obowiązywać od tego momentu. Przestaje obowiązywać tylko na odcinku drogi, na którym został on zmieniony lub odwołany innym znakiem. Np. niech będzie odwołany "początkiem obszaru zabudowanego"... Odwołanie znakiem D-42 nie znaczy w tym przypadku wprowadzenia nowej prędkości.
4.Lepsza analiza niż NIC :learn:
5.Znak D-42 nie wyznacza dopuszczalnej prędkości... chyba, że wolałbyś samemu zacytować par. 58.3... proszę bardzo.
6.Tak właśnie (nie)rozumiesz Art. 5.1 PoRD, co zresztą wychodzi przy innych tematach.

1. Czyli pomiędzy D-42, a ograniczeniem podniesionym do 70 jedziesz ? 40, 50...?

2. Jedziesz sobie DK poza obszarem zabudowanym. Masz ograniczenie ...no ..80km/h.
Zbliżasz sie do jakieś wiochy zabitej dechami, ale postawili D-42... nie znalazłem ograniczenia w rozporządzeniu związanego z tym znakiem.
To ile jedziesz po minięciu znaku ?

3. A gdzie to napisano,ze wcale nie oznacza ?
jest znak odwołujący, zmieniający ?

4. Lepsze nic niz taka analiza :D

5. Wystarczy ,że odwołuje Paragraf 27.1.3)

6. tak właśnie rozumiem i nie wychodzą mi bzdury o odcinku drogi na której nie obowiązuje żadna prędkość.Również tak rozumiem , ze jednoczesnie nie stosuje znaków i przepisów.
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 27 kwietnia 2013, 21:58

szerszon napisał(a):1. Czyli pomiędzy D-42, a ograniczeniem podniesionym do 70 jedziesz ? 40, 50...?
Tak by z tego wynikało. (wciąż mowa o ograniczeniu na terenie całej miejscowości)
szerszon napisał(a):2. Jedziesz sobie DK poza obszarem zabudowanym. Masz ograniczenie ...no ..80km/h.
Zbliżasz sie do jakieś wiochy zabitej dechami, ale postawili D-42... nie znalazłem ograniczenia w rozporządzeniu związanego z tym znakiem.
To ile jedziesz po minięciu znaku ?
50 km/h. Znak B-33 zostanie odwołany znakiem D-42(pod warunkiem, że wcześniej nie było E-17a na jednym słupku z B-33 - czyli normalnie stosuję się do PoRD.
szerszon napisał(a):4. Lepsze nic niz taka analiza
:lol: Dobre.
szerszon napisał(a):5. Wystarczy ,że odwołuje Paragraf 27.1.3)
Odwołuje = fakt; i co dalej? Wprowadza jakąś "nową dopuszczalną prędkość" ten znak)?
szerszon napisał(a):6. tak właśnie rozumiem i nie wychodzą mi bzdury o odcinku drogi na której nie obowiązuje żadna prędkość.Również tak rozumiem , ze jednoczesnie nie stosuje znaków i przepisów.
Poważnie? Znaki pozwalają do nie stosowania się do Art.3? Albo na odwrót Art.1 pozwala do niestosowania się do znaków...na wystawie w sklepie :oops:

P.S. Słabe riposty.
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 27 kwietnia 2013, 22:12

LeszkoII napisał(a):1.Tak by z tego wynikało. (wciąż mowa o ograniczeniu na terenie całej miejscowości)
2. 50 km/h. Znak B-33 zostanie odwołany znakiem D-42(pod warunkiem, że wcześniej nie było E-17a na jednym słupku z B-33 - czyli normalnie stosuję się do PoRD.
3.Odwołuje = fakt; i co dalej? Wprowadza jakąś "nową dopuszczalną prędkość" ten znak)?
4. Poważnie? Znaki pozwalają do nie stosowania się do Art.3? Albo na odwrót Art.1 pozwala do niestosowania się do znaków...na wystawie w sklepie :oops:

5.P.S. Słabe riposty.

1. Co wynikało ? Czyli ile ?

2. Skąd Ci sie wzięło 50km/h ? przecież w paragrafie 58 nie ma nic o prędkości...może sam zacytujesz ? :D
3. Patrz pkt 2 :mrgreen: A D-40 wprowadza nową prędkość ?

4. :wow: Juz art 3 mamy przywołany ? No proszę...Art 3 jest nadrzędny nad wszystkim , możesz sobie darować ten argument ( na pewno argument ?)

5. Nie chcę sie tak bawić, ale dam sie sprowokować. :mrgreen: na Ciebie są aż za nadto.
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 27 kwietnia 2013, 22:20

szerszon napisał(a):1. Co wynikało ? Czyli ile ?
70 km/h.
szerszon napisał(a):2. Skąd Ci sie wzięło 50km/h ? przecież w paragrafie 58 nie ma nic o prędkości...może sam zacytujesz ?
...i dlatego, że nic nie napisali w par 58 stosuje się do Art. 20 PoRD.
szerszon napisał(a):A D-40 wprowadza nową prędkość ?
Nie wprowadza. Nową prędkość wprowadza analogicznie przytoczony wyżej artykuł z PoRD.
szerszon napisał(a):4. Juz art 3 mamy przywołany ? No proszę...Art 3 jest nadrzędny nad wszystkim , możesz sobie darować ten argument ( na pewno argument ?)
Takich artykułów jest multum i powołałem się na Art. 3 aby wyolbrzymić :spoko:
szerszon napisał(a):5. Nie chcę sie tak bawić, ale dam sie sprowokować. na Ciebie są aż za nadto.
Nie mam na celu prowokowania/obrażania tutaj nikogo :what: Po prostu dyskutuję.

=====
Nie chcę z forum robić czatu, więc nie będę kontynuował takiej formy - mam na uwadze dobro innych.
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 27 kwietnia 2013, 23:11

LeszkoII napisał(a):1.70 km/h.
2....i dlatego, że nic nie napisali w par 58 stosuje się do Art. 20 PoRD.
3.Nie wprowadza. Nową prędkość wprowadza analogicznie przytoczony wyżej artykuł z PoRD.

4.Nie chcę z forum robić czatu, więc nie będę kontynuował takiej formy - mam na uwadze dobro innych.

1. Skoncentruj sie
E-17a+B-33(40km/h)-> D-42->70km/h.
Albo napisz,ze sobie kpisz....

2. a skąd u licha wiesz,ze masz jechać zgodnie z PoRD ?
3.j.w
4.mam nadzieję ..i jeszcze jedno zrób :D
szerszon

Postprzez LeszkoII » niedziela 28 kwietnia 2013, 00:00

szerszon napisał(a):E-17a+B-33(40km/h)-> D-42->70km/h.
Jak najbardziej wynika to z przepisów. 70 km/h, bo wciąż pamiętam o znakach E-17a+B-33. Czy wg, Ciebie powinienem zignorować Art. 5.1?
W szczegółach uzasadniłem w poprzednim poście, dlaczego tak myślę. Jakbyś chciał polemizować z tym wpisem http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=33447&start=30#p319929, to chętnie przeczytam Twoja polemikę i się do niej ustosunkuję.
Napisz jednak trochę więcej niż 5 zdań.
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » niedziela 28 kwietnia 2013, 00:06

szerszon napisał(a):D-42 jakby nie patrzeć jest znakiem, który nakłada obowiązki..
Obowiązki to nakładają przepisy. A ponieważ stosowanie niektórych przepisów uzależnione jest od przebywania na ściśle określonym obszarze a bezbłędna ocena tego faktu "na oko" nie jest możliwa wprowadzono znaki informujące Cię o wjeździe/wyjeździe z obszaru danego rodzaju. Jest to jedyna treść jaka zawarta jest w znakach D-40, D-41, D-42, D-43. W oparciu o ich treść dokonujesz wyboru, do którego z przepisów Kodeksu masz obowiązek się zastosować. I dopiero stosując się do właściwego przepisu Kodeksu wiesz np. z jaką maksymalną prędkością na danym obszarze możesz jechać.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 28 kwietnia 2013, 00:25

LeszkoII napisał(a):
szerszon napisał(a):E-17a+B-33(40km/h)-> D-42->70km/h.
Jak najbardziej wynika to z przepisów. 70 km/h, bo wciąż pamiętam o znakach E-17a+B-33. Czy wg, Ciebie powinienem zignorować Art. 5.1?

Jeszce raz:
masz E-17a +B-33 z 40 -jedziesz 40 max
potem masz D-42-
a jeszcze później B-33 70
To ja sie pytam z jaka prędkością jedziesz jak jeszcze do 70 nie dotarłeś, a Ty mi piszesz 70 :eek2:

To jak mam z czymś takim polemizować ?
Tu nie trzeba pięciu zdań, tu wystarczy jednym słowem podsumować.
szerszon

Postprzez szerszon » niedziela 28 kwietnia 2013, 00:28

szymon1977 napisał(a):1.Obowiązki to nakładają przepisy.
2.A ponieważ stosowanie niektórych przepisów uzależnione jest od przebywania na ściśle określonym obszarze a bezbłędna ocena tego faktu "na oko" nie jest możliwa wprowadzono znaki informujące Cię o wjeździe/wyjeździe z obszaru danego rodzaju.
3.Jest to jedyna treść jaka zawarta jest w znakach D-40, D-41, D-42, D-43. W oparciu o ich treść dokonujesz wyboru, do którego z przepisów Kodeksu masz obowiązek się zastosować. I dopiero stosując się do właściwego przepisu Kodeksu wiesz np. z jaką maksymalną prędkością na danym obszarze możesz jechać.

1. Nie ma znaku, nie ma obowiązku. Ktos tu w którymś wątku próbował przekonywać ,ze mam stosować sie do przepisów wynikających ze znaków ...tylko znaków nie było.
2. czyli jednak od znaku.
3. No to jaka prędkość jest w "naszym przypadku" za D-42 ? :D
szerszon

Postprzez rocko19 » niedziela 28 kwietnia 2013, 11:24

Myśle że niema co dłużej polemizować w tym temacie. Nic nowego nie wnosi. Trzymam się swojej wersji. Tak myśle będzie najlepiej. Większośc próbuje na siłę udowodnić racje auta tekstu który był zamieszczony w AutoŚwiat.
Więc tak:
Jest znak E17a pod znakiem B-33(40km/h) dalej mamy teren zabudowany czyli znak D-42, więc zaraz za tym znakiem kasuję nam się 40 km/h i można jechać 50 km/h dalej mamy za okolo 250 metrów znak D43(koniec o. zabudowanego) i tutaj już możemy jechać 90 km/h (s. osobowy).
To jest moja wersja? Ktos sie z tym zgodzi czy sami przeciwnicy?
rocko19

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze