Kierunkowskaz

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kierunkowskaz

Postprzez LeszkoII » piątek 27 grudnia 2013, 18:35

taik napisał(a):Evo9rs, proszę zapoznaj się z pkt. 2.2.6 oraz 5.2.1.1 220 Z-1, a wszystkie Twoje wątpliwości, dotyczące przebiegu drogi z pierwszeństwem i odpowiedniego oznaczania zmiany jej kierunku, zostaną wyjaśnione.
Polecam lekturę tych dwóch punków - krótkie, acz treściwe.
^^ bardzo fajnie opisałeś/rozwiązałeś "problem". Mam nadzieję, że INNI skorzystają z precyzyjnych namiarów do fragmentów rozporządzenia bezpośrednio związanych z przedmiotem dyskusji :) Uważam, że co jakiś czas należy pisać posty w Twoim stylu a nie tylko to, czego jeszcze na Forum się nie napisało (ja o tym pisałem, podawałem identyczne źródła w różnych wątkach).
Pojawiają się nowi użytkownicy - nasze polemiki nie zawsze będą interesować "założycieli tematów", którzy nie znają historii dyskusji na Forum :spoko:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez stel » piątek 27 grudnia 2013, 19:04

dylek napisał(a):stel - popatrz na ten link :
http://goo.gl/maps/ypTKP
i odpowiedz sobie na następujące pytania :
- co wie biały passat o planowanym kierunku jazdy grafitowej renówki ?
- jaki wpływ ma ta jego wiedza na płynność, przepustowość i bezpieczeństwo jazdy ?
- czy gdyby renówka miała włączony lewy lub prawy kierunkowskaz, czy to by coś zmieniło, a jeśli tak to w jaki sposób by zmieniło ? Poprawiło coś ? Pogorszyło ?

Pamiętaj, że twoje kierunkowskazy są przede wszystkim dla innych, by znali twoje zamiary (a ta ich wiedza wpływa również pośrednio i na twoje bezpieczeństwa), a obowiązek ich używania to nie tylko sztuka dla sztuki...

No ... i teraz ja zapytam ciebie - czy powinieneś tutaj migać ? I komu powinno zależeć na tym lewym kierunkowskazie ? Passatowi na pewno...ale czy i nie grafitowej renówce też ? Czy nie lepiej dla renówki, by passat wiedział na 100%, gdzie ona zamierza pojechać ? A co jak passat źle odczyta zamiar renówki ? No winna passata....tyle, że renówkę trudno będzie opchnąć jako bezwypadkową :D, a nawet jak nie będzie sprzedawana....to niestety - bita nigdy nie będzie już taka jak przed tłuczeniem...warto chyba o tym pamiętać ;)

Moim zdaniem nie ważne co wie o zamiarach w tym konkretnym przypadku, wie że ma znak stop i wjechać na skrzyżowanie jak będzie wolne.
"Pamiętaj, że twoje kierunkowskazy są przede wszystkim dla innych, by znali twoje zamiary" -
znam dziesiątki przypadków celowego wprowadzania w błąd, kerujący wrzuca kierunek i nie zmienia kierunku jazdy ale dalej jedzie np drogą z pierwszeństwem dochodzi do kolizji i teraz wydaje mi się że policji nie będzie interesować czy wrzucił kierunek czy nie czy zrobił to celowo czy przez roztargnienie po prostu kierujący wymusił pierwszeństwo i jest winny.
Gdybym, tak mi się wydaje zjeżdżał z drogi z pierwszeństwem czyli można powiedzieć na prawo wówczas tak- daję kierunek, ale kerującemu białym passatem też bym doradził zasadę ograniczonego zaufania, wjeżdżam jak jest czysto.
stel

Postprzez szerszon » piątek 27 grudnia 2013, 19:07

To ma czekać , aż jaśniepan sobie pojedzie..a mógłby szybciej, gdyby jasniepanom chciało sie sygnalizować, gdzie jadą
szerszon

Postprzez stel » piątek 27 grudnia 2013, 19:33

szerszon napisał(a):
Dawaj lepiej link do tego miejsca z widocznym znakiem A-2, bo coś opcja z zakrętem się chwieje i jak jest podstawy nie dostarczysz to się zawali...

Nie doczekasz się..user omija pytania , które wystawiają go do wiatru.
Zobacz , ile czasu czekam na opis sygnalizacji..i co ? I nic...

https://maps.google.pl/maps?q=mielec&ie ... =0CMQBELYD
ul. Jadernych
stel

Postprzez stel » piątek 27 grudnia 2013, 19:36

szerszon napisał(a):To ma czekać , aż jaśniepan sobie pojedzie..a mógłby szybciej, gdyby jasniepanom chciało sie sygnalizować, gdzie jadą

Opisałem ci jak wygląda życie, wrzuci kierunek pojedzie prosto Ty przekonany że skręca wpakujesz się w niego, to są nieliczne przypadki ale są, tak samo na rondzie, wrzuca kierunek że zjeżdża a dalej kontynuuje jazdę, nic na to nie poradzę
stel

Postprzez szerszon » piątek 27 grudnia 2013, 23:15

ul. Jadernych

Byłbys łaskaw pokazać o co Ci chodzi ?

Opisałem ci jak wygląda życie,

to ja wiem jak wyglada..aż za dobrze,ze stoi sie przez artystów , którym sie nie chce wrzucic kierunkowskazu, a dawno mozna by pojechac, a kolejka rosnie, bo jeden z drugim "jadą droga z pierwszeństwem"
Sa lepsi,ze jazdę na wprost sygnalizuja lewym kierunkowskazem, a skręt w lewo też :lol:
Do tego prowadzi "boja jadę" jakbyś jeden z drugim postał pod A-7, a i jeszcze dzwona zaliczył i przytulił winę..to by sie nauczyli prawidłowej sygnalizacji.
szerszon

Postprzez ks-rider » sobota 28 grudnia 2013, 00:01

evo9rs napisał(a):Nie.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Taaaaa, wiem, Ty zawsze musisz strzelic kula w plot :mrgreen:

Wkleic Ci §§ z StVO ? ? ? :mrgreen: Tyle, ze w Twoim przypadku to i tak niewiele da. :mrgreen:

Stel Jadac po drodze z lamanym pierszenstwem, jestes zobowiazany aby wlaczyc kierunkowskaz gdy pozostajesz na drodze z pierszenstwem. Jezeli go nie wlaczysz to opuszczasz ta droge jadac na wprost.

:wink:
ks-rider

Postprzez szerszon » sobota 28 grudnia 2013, 00:10

A właśnie.... ks w tym Dojczlandzie też występują "łamane" ?
szerszon

Postprzez ks-rider » sobota 28 grudnia 2013, 00:13

szerszon napisał(a):A właśnie.... ks w tym Dojczlandzie też występują "łamane" ?

Oczywiscie, ze sa, przeca my nie w murzynowie :mrgreen:

https://www.google.de/search?q=abknicke ... 00&bih=570

ks-rider

Postprzez szerszon » sobota 28 grudnia 2013, 00:17

mam nadzieje ,że zasady sa tak jak w Polsce..nie jak w przypadku rond...
szerszon

Postprzez dylek » sobota 28 grudnia 2013, 00:35

ks-rider napisał(a):
szerszon napisał(a):A właśnie.... ks w tym Dojczlandzie też występują "łamane" ?

Oczywiscie, ze sa, przeca my nie w murzynowie :mrgreen:

ObrazekTen mi się całkiem gustowny wydaje......

ObrazekA ten szymonowi powinien się spodobać :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » sobota 28 grudnia 2013, 00:55

dylek
Chyba ich popaliło..patrze i zgłupiałem... :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 28 grudnia 2013, 01:54

evo9rs napisał(a):A widziałeś kiedyś skrzyżowanie umiejscowione na zakręcie?
Chociażby skrzyżowanie będące przedmiotem dyskusji. Jak na mój gust skrzyżowanie oznakowane jest błędnie. Droga z pierwszeństwem przejazdu nie zmienia na skrzyżowaniu kierunku tylko przebiega przez skrzyżowanie łukiem o małym promieniu. A nie ma obowiązku sygnalizować przejazdu łukiem tak samo przez skrzyżowanie jak i cokolwiek innego, co skrzyżowaniem nie jest.

Oczywiście stosując się do aktualnego oznakowania należy użyć kierunkowskazu przejeżdżając przez skrzyżowanie drogą z PP. I choć oznakowanie nie odpowiada faktycznemu układowi dróg na skrzyżowaniu to każdy z kierujących sugerując się "swoją" tabliczką odczyta nasze zamiary prawidłowo.

A tabliczki mogłoby nie być wcale lub powinna wyglądać jak na rysunku poniżej. Taka sama tabliczka mogłaby być w Nowym Sączu na ul. Kolejowej i ul. Stromej.
T-6-3.png

-----
dylek napisał(a):A ten szymonowi powinien się spodobać :D
Podoba się, owszem. A co to ma z PoRD wspólnego poza wykazaniem różnicy pomiędzy PoRD a jego niemieckim odpowiednikiem?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez ks-rider » sobota 28 grudnia 2013, 11:42

evo9rs napisał(a):A widziałeś kiedyś skrzyżowanie umiejscowione na zakręcie?

W Poniedzialek moge wstawic kilka fot z mojego terenu tak z 6 sztuk tego swobodnie jest

szerszon napisał(a):mam nadzieje ,że zasady sa tak jak w Polsce..nie jak w przypadku rond...

Szerszon

Krola kanibali zapytano podczas podrozy po Europie jak mu smakuje europejska kuchnia ?

odparl

- ni jedzenie w tej Europie macie nieludzkie :mrgreen:

TAk samo, w PL te ronda macie ....... :mrgreen:

dylek napisał(a):ObrazekTen mi się całkiem gustowny wydaje......

Dylek, wiedzialem, ze ktos to wklei :mrgreen: Tyle, ze to jakas wydumka ktora niema poparcia w StVO - takiego znaku niema.

ks-rider

Postprzez stel » sobota 28 grudnia 2013, 12:06

Szkoda że tu nie ma jakiegoś śpeca z drogówki ...
stel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze