To że autko jedzie Ci przód/tył to nie znaczy że koła obracają się przod/tył,
A to ciekawe:)
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Borys_q » piątek 03 stycznia 2014, 10:33
To że autko jedzie Ci przód/tył to nie znaczy że koła obracają się przod/tył,
przez papadrive » piątek 03 stycznia 2014, 19:54
przez Henq » piątek 03 stycznia 2014, 20:34
papadrive napisał(a):Henq powinien być konstruktoremMoże na swoich patentach zbić majątek
Ciekawe dlaczego samochód zmienia kierunek jazdy, skoro kierunek obrotu kół nie ma tu nic do rzeczy? Zawsze myślałem, że kierunek ruchu samochodu zależy od tego, w którą stronę kręcą się koła, a tu masz babo placek. Teoria upadła. @Henq, nie pisz głupot, bo już tak się zaplątałeś, że szkoda Twoich palców.
przez lith » piątek 03 stycznia 2014, 21:12
Henq napisał(a):Tak to jest jak się nie umie czytać ze zrozumieniem tylko wypisuje bzdury i nabija posty, że silnik się kręci w dwie strony. Twoja ciekawostka teoretyczna w praktyce wyglądała by następująco:
jedziemy na jedynce i hamujemy wrzucamy wsteczny i cyk silnik magicznym sposobem się zatrzymuje i zaczyna kręcić w przeciwną stronę![]()
nie kompromituj się już.
przez Henq » piątek 03 stycznia 2014, 21:30
lith napisał(a):Henq napisał(a):Tak to jest jak się nie umie czytać ze zrozumieniem tylko wypisuje bzdury i nabija posty, że silnik się kręci w dwie strony. Twoja ciekawostka teoretyczna w praktyce wyglądała by następująco:
jedziemy na jedynce i hamujemy wrzucamy wsteczny i cyk silnik magicznym sposobem się zatrzymuje i zaczyna kręcić w przeciwną stronę![]()
nie kompromituj się już.
Nikt oprócz Ciebie tego nie napisał, więc odpuść z tą zmianą kierunku silnika przy wrzucaniu wstecznego.
Chodzi o to, że masz samochód ze zgaszonym silnikiem na jedynce i ciągniesz go raz do przodu, raz do tyłu - w którą stronę kręcą się bebechy w silniku? Cały czas w tą samą?
przez Borys_q » piątek 03 stycznia 2014, 21:56
przez papadrive » piątek 03 stycznia 2014, 22:00
przez Henq » piątek 03 stycznia 2014, 22:30
papadrive napisał(a):@Henq, przypomnę Ci, że to Ty zakwestionowałeś wypowiedź @Borysa_q o tym, że silnik w aucie pozostawionym na pochyłości do przodu, na wstecznym, w razie ruszenia zakręci się odwrotnie do jego prawidłowego kierunku pracy. I tu się pomyliłeś, choć miałeś rację, że to wał korbowy, a nie cały silnik. Później, nie mając odwagi przyznać się do błędu (a może rzeczywiście tak myślisz?), zacząłeś kombinować ze śrubami mocującymi silnik, kołami, które kręcą się zgodnie ze wskazówkami zegara lub odwrotnie, że kierunek obrotu kół nie ma znaczenia w którą stronę jedzie auto itp. Koła mogą się kręcić do przodu lub do tyłu. Odnosząc się do wskazówek zegara możesz się pomylić, gdy staniesz po jednej lub po drugiej stronie auta.Linków do Twoich wypowiedzi nie podaję, bo sam wiesz co pisałeś, więc, proszę, nie kombinuj dalej, bo zagmatwasz jeszcze gorzej.
przez Borys_q » piątek 03 stycznia 2014, 23:00
Tak zakwestionowałem bo jest to kompletną bzdurą i sam się mylisz uważając inaczej, silnik nie może zakręcić się w druga stronę (wał korbowy)
Uważasz, że silnik kręci się w drugą stronę na pozostawionym na wstecznym jeżeli tak to wytłumacz mi jak to się niby odbywa?
przez papadrive » piątek 03 stycznia 2014, 23:24
przez Henq » sobota 04 stycznia 2014, 08:55
Borys_q napisał(a):Tak zakwestionowałem bo jest to kompletną bzdurą i sam się mylisz uważając inaczej, silnik nie może zakręcić się w druga stronę (wał korbowy)
Co mu uniemożliwia??
Borys_q napisał(a):Jak już pisałem nigdy tak nie uważałem tylko Ty masz problemy z rozumieniem tekstu pisanego.
Borys_q napisał(a):Bzdura, jak silnik ma tendencję do kręcenia się w przeciwnym kierunku...
przez lith » sobota 04 stycznia 2014, 16:05
przez papadrive » sobota 04 stycznia 2014, 20:15
przez Henq » niedziela 05 stycznia 2014, 11:55
papadrive napisał(a):Wiesz Henq, tak się składa, że w swoim życiu uzbierało się trochę silników, które rozbierałem. Skrzyń biegów też, ale w żadnym z nich nie znalazłem (choćbym nie wiem jak szukał) żadnej zapadki, sprzęgła jednostronnego działania i tym podobnych ustrojstw, które by nie pozwalały na obrót wałem korbowym w obydwa kierunki. Może Ty masz jakiś model samochodu, który tak jest skonstruowany, ale przyznam się, że nie znam takiego modelu, więc wytłumacz, co nie pozwala na obrócenie wału w przeciwnym kierunku.
Z chęcią zakończyłbym tę niepotrzebną dyskusję, ale mocno jestem ciekaw tego, czego nie wiem.
przez Borys_q » niedziela 05 stycznia 2014, 12:22
budowa wału
No widzisz gdyby było tak jak piszesz to po pierwsze wiedział byś co to jest mechanizm nawrotny i gdzie są montowane do czego służą,