Rodno Sieradz

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez szczepaniak » piątek 02 kwietnia 2010, 12:24

Od około tygodnia sprawa ronda jest o tyle ułatwiona, że przed wjazdami zainstalowane są nad pasami ruchu tablice informacyjne mówiące o tym, z którego pasa na który kierunek można jechac. Czyli przy dojeżdżaniu do ronda kierowca musi jedynie wiedziec na jaki kierunek chce jechac, a tablice pokierują go, który pas musi zając.
Poza tym na nowo odmalowane są linie poziome, dzięki czemu wszystko jest przejrzyste. Nie ukrywając, teraz jazda po rondzie sieradzkim jest o wiele bardziej prosta i przyjemna :)
Zachęcam do zapoznania się z aktualną ofertą na www.oskszczepaniak.pl
szczepaniak

Postprzez mareka » niedziela 01 sierpnia 2010, 21:51

Hej, moze mi ktos wyjasnic jak jechac z kierunku Łódź do centrum i z centrum na Kalisz? Obrazek ronda http://www.nasze.fm/files/docelowa_org_ruchu032010.jpg. Najmilej by bylo, gdyby ktos nakreslil mi trase i wrzucil na jakis hosting obrazkow poprawiona wersje. Pozdrawiam.
mareka

Postprzez piotrekbdg » niedziela 01 sierpnia 2010, 22:09

No przecież masz wymalowane znaki poziome i linie przerywane/ciągłe które prowadzą Cię jak po sznurku. Co tam tłumaczyć?
piotrekbdg

Postprzez mareka » niedziela 01 sierpnia 2010, 22:21

Dzieki za szybka odpowiedz. Czyli jadac z Łodzi do Centrum zaczynam z lewego pasa, jade nim robiac pólkole, po czym za zjazdem na Wrocław zmieniam pas na zewnętrzny i zjeżdzam? Pozdrawiam.
mareka

Postprzez piotrekbdg » niedziela 01 sierpnia 2010, 22:31

Jeżeli jedziesz z Łodzi to kierunek centrum jest dokładnie po twojej lewej (4 zjazd), więc to chyba naturalne, że ustawiasz się na pasie lewym. Po minięciu drugiego zjazdu z ronda dojeżdzasz do miejsca gdzie dotychczasowy pas się rozdwaja i wtedy jedziesz tak by wylądować na pasku prawym (nie przejeżdzasz linii przerywanej). Więc ja sugeruję zająć pas prawy już przed zjazdem "Wrocław", bo jest to bardziej intuicyjne.
piotrekbdg

Postprzez maryann » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 08:36

Tak.
Co więcej- przy wjeżdżaniu na rondo kierunkowskaz lewy(organizator tak chciał więc niech mu będzie, poza tym niewiele da ale i nie zaszkodzi tym za Tobą), zaraz potem wyłączyć; ale bardzo ważne- prawy po minięciu Jana Pawła.
maryann

Postprzez mareka » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 10:56

A czy takie tory jazdy sa prawidłowe?

http://i25.tinypic.com/k4woqc.jpg

Pozdrawiam.
mareka

Postprzez maryann » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 11:08

Niebieski- jak najbardziej.
Za to czerwony choć dopuszczalny- to niepotrzebnie zmienia pas dwa razy- raz zjeżdża do wewnętrznej, by prawie natychmioast zjeżdżać na zewnętrzny; co więcej wystpuje tam strzałka 'na lewo' co raczej nie wskazuje na wylot w prawo do centrum. Ale można, skoro jest okazja w postaci linii przerywanej, oczywiście z zachowaniem 'całej celebracji zmiany pasa'.
maryann

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 13:17

A czy niebieski na tym rysunku nie przekracza czasem linii ciągłej?

Co do czerwonego to sedno sprawy ujął maryann: po co zmieniasz pas na lewy żeby za 6 metrów znów wjechać na prawy? Jak jadę jednokierunkową i chcę jechać w lewo to raz zajmuję pas lewy i skręcam, a nie jadę zygzakiem.
piotrekbdg

Postprzez maryann » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 13:23

piotrekbdg napisał(a):po co zmieniasz pas
Ale możemy podejść ze zrozumieniem, bo mozna być na rondzie pierwszy raz i nie być pewnym optymalnej drogi pokonaia go, więc można; choć lepiej nie tak jechać.
maryann

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 13:36

A czy takie tory jazdy sa prawidłowe?

Na tak postawione pytanie nie mogłem odpowiedzieć twierdząco, nawet z dużą dozą zrozumienia. Jak ktoś najpierw szkicuje rondo a potem rysuje tor jazdy dokładnie przez linię ciągłą to chyba byłaby to spora niespodzianka gdybym przytaknął, że jest to metoda słuszna i prawidłowa. Swoją drogą autorka wątku ma spore poczucie humoru.
piotrekbdg

Postprzez maryann » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 13:41

Nie ma wątów, jak tam jest ciągła. Choć wtedy niezły kłopot z takim kierunkiem.
maryann

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 13:44

Ja od początku sądziłem, że z ul Kościuszki można pojechać w Sienkiewicza. To jest rondko więcej niż czterowlotowe więc jakichś porządek trzeba było wprowadzić by go nie zapchać i stąd nie da się z każdego wjazdu np zawrócić.
piotrekbdg

Postprzez szczepaniak » czwartek 05 sierpnia 2010, 10:53

Jak najbardziej z każdego wjazdu można zawrócić. Jest to rondo "turbinowe",na którym z założenia przy zjazdach ma nie dochodzić do przecinania się torów jazdy, czyli kolizji. Na rondach takich przeważnie trasy krajowe mają dwa pasy wjazdowe (ul. Jana Pawła, Sienkiewicza, Wojska Polskiego, POW), a inne jeden tak jak jest to przewidziane z ulicy Kościuszki. Pozdrawiam :)
Zachęcam do zapoznania się z aktualną ofertą na www.oskszczepaniak.pl
szczepaniak

Re: Rodno Sieradz

Postprzez kursantka2012 » niedziela 18 grudnia 2011, 16:45

Wytłumaczcie mi proszę, w którym momencie przy przekraczaniu linii przerywanych na rondzie w sieradzu muszę używać kierunkowskazu, a kiedy nie.
Moja istruktorka powtarzała mi to tyle razy ale ja nie widzę różnicy między poszczególnymi przerywanymi, więc używam przy każdej okazji albo wcale ;)
a że niedługo egzamin to potrzebuję w końcu to wiedzieć na pewno
z góry dziękuję za odpowiedź!
kursantka2012

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze