Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez cwaniakzpekaesu » sobota 28 listopada 2009, 15:15
przez lith » sobota 28 listopada 2009, 16:06
sjakubowski napisał(a):Trzecia rzecz. Jazda ostrożna w dobrych warunkach atmosferycznych na autostradzie wygląda tak:
- nie przekraczamy dozwolonej prędkości,
sjakubowski napisał(a):- nie rozmawiamy przez komórkę,
- nie kłócimy się z pasażerem,
sjakubowski napisał(a):- nie słuchamy radia na full,
sjakubowski napisał(a):- obserwujemy uważnie cały czas drogę (m.in. tor jazdy),
- obserwujemy to co dzieje się wokół pojazdu (czyt. obraz w lusterkach)
- poruszamy się prawym pasem ruchu,
- obserwujemy zachowanie pojazdu (opony, praca silnika itp),
- obserwujemy zachowanie innych kierujących,
- itd...
przez BOReK » sobota 28 listopada 2009, 19:19
przez athlon » sobota 28 listopada 2009, 19:58
przez BOReK » sobota 28 listopada 2009, 20:13
przez sjakubowski » sobota 28 listopada 2009, 21:52
BOReK napisał(a):Tajest. Nie bez powodu od zawsze mam wrażenie, że zaciekli zwolennicy szybkiej jazdy wysnuwają tylko takie wnioski, jakie są dla nich wygodne olewając dokładnie całą resztę. Więcej nie mam chyba nic do dodania. ;)
przez athlon » sobota 28 listopada 2009, 22:41
BOReK napisał(a):Tajest. Nie bez powodu od zawsze mam wrażenie, że zaciekli zwolennicy szybkiej jazdy wysnuwają tylko takie wnioski, jakie są dla nich wygodne olewając dokładnie całą resztę. Więcej nie mam chyba nic do dodania. ;)
sjakubowski napisał:
Plama oleju... na autostradzie i poślizg...
Czyli nie zastosowałeś się również do Art 3 ust. 1.
"Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność"
Jak według ciebie należy zachować ostrożność w tej sytuacji?
- ciągła obserwacja drogi,
- skupienie na jeździe,
- nie rozmawianie przez telefon,
- nie rozmawianie z pasażerem,
- wyspanie,
- brak zmęczenia,
- dobry stan psychofizyczny,
- itp. "
przez sjakubowski » sobota 28 listopada 2009, 22:45
athlon napisał(a):No to wytłumacz mi w takim razie, skoro prędkości wolne są bezpieczne, to skąd się biorą stłuczki parkingowe? tam są prędkości rzędu jedności, więc?
przez athlon » sobota 28 listopada 2009, 23:04
sjakubowski napisał(a): Zastanów się najpierw z czego biorą się tego typu stłuczki, a potem opowiadaj o prędkości...
przez sjakubowski » sobota 28 listopada 2009, 23:25
athlon napisał(a):No więc WEDŁUG mnie, tego typu stłuczki biorą się z nieumiejętności i nieuwagi niektórych kierowców.
athlon napisał(a):Więc skoro wykluczyliśmy prędkość jako czynnik niebezpieczny
athlon napisał(a):jak kierowca wpadnie w poślizg na drodze gdzie był rozsypany piach (jechał z prędkością dopuszczalną w dobrych warunkach) to winny jest kierowca że nie dostosował prędkości do warunków na drodze, czy ślizga jezdnia spowodowana naniesionym piaskiem?
przez athlon » sobota 28 listopada 2009, 23:32
przez sjakubowski » sobota 28 listopada 2009, 23:39
athlon napisał(a):A co do odwołania moich słów, najpierw wrzuciłeś wszystkie kolizje do jednego worka i podałeś przyczynę jako niedostosowanie prędkości
athlon napisał(a):powoli zacząłeś się z tego wycofywać i przeszedłeś tylko do śliskiej nawierzchni po mżawce.
Ustosunkowuję się w ten sposób, iż w pierwszym poście interesowało mnie zupełnie co innego - dlatego zapoznaj się z nim ponownie.athlon napisał(a):Jak ustosunkujesz sie do tego, to oczywiście odwołam swoje słowa.
athlon napisał(a):I ja albo kolega zadamy ci pytanie jak wygląda zachowanie szczególnej ostrożności w tej sytuacji
jakie? możesz zacytować?athlon napisał(a):ty podasz znowu ogólniki
athlon napisał(a):ty znowu wrócisz do sytuacji że ślizga jezdnia po padającej mżawce w listopadzie jest do przewidzenia
przez athlon » sobota 28 listopada 2009, 23:55
przez szerszon » niedziela 29 listopada 2009, 00:01
przez Xsystoff » niedziela 29 listopada 2009, 00:24
sjakubowski napisał(a): Podstawowa zasada brzmi, że kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem (...)