Jak przejechac to skrzyżowanie ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Jak przejechac to skrzyżowanie ?

Postprzez polex » czwartek 29 grudnia 2011, 11:48

maryann napisał(a):W omawianej sytuacji dorysujmy linie prowadzące- i wszystko się wyjaśni.

A ja proponuję, by w omawianej sytuacji postawić na skrzyżowaniu kierującego ruchem. :wink:
Tyle, że co to będzie miało wspólnego z zadanym pytaniem? Nota bene - jego autorka chyba straciła nim zainteresowanie.

Sądzę, że wiele niepotrzebnej dyskusji i zbędnych dywagacji bierze się stąd, że zdający/a pytanie zdaje je w sposób nieprecyzyjny, a z kolei odpowiadający uzyskują w ten sposób szerokie pole do interpretacji.
Dlatego nim zdecydujemy odpowiedzieć, zastanówmy się o co pytający pyta, a jeśli pytanie jest niepełne lub wieloznaczne - zwróćmy się do niego o dodatkowe wyjaśnienia.
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Postprzez maryann » czwartek 29 grudnia 2011, 11:55

polex napisał(a):
maryann napisał(a):co to będzie miało wspólnego z zadanym pytaniem?
Napisałem- czy są linie prowadzące czy ich nie ma, tor jazdy powinien być taki sam, a ewentualne jego zmiany tak samo kwalifikowane.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez polex » piątek 30 grudnia 2011, 18:29

kopan napisał(a):Art. 3. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.

No to chyba teraz jasne że z 1 na 1 z 2 na 2 z 3 na 3.
(...)

No, to chyba teraz jasne, że błędnie interpretujesz ten przepis. Nie ma w nim ani słowa, które by wprost odnosiło się do tej sprawy. Jest tam ogólna (uniwersalna) zasada.
A o tym, że niekoniecznie trzeba z 1 na 1, z 2 na 2 lub z 3 na 3, ale także inaczej niech świadczy mój wcześniejszy post:
polex napisał(a):(...)
- przy założeniu, że skręca tylko 1 samochód (z dowolnego pasa) to, przy zachowaniu uwagi i pewności, że żaden inny pojazd, który jadąc za nami także planuje taki sam manewr, można za skrzyżowaniem wjechać na dowolny pas.
O tym, który faktycznie wybrać decydować może np to jak planujemy dalszą jazdę. Byłoby bez sensu, gdyśmy skręcili z prawego pasa na lewy, chcąc po kilkudziesięciu metrach skręcać ponownie, ale w prawo (i vice versa).
(...)

który teraz uzupełnię o grafikę. Jest to sytuacja przedstawiona w pierwszym pytaniu z uzupełnieniem o możliwy dalszy układ jezdni.
Przedstawiłem na niej 4 sytuacje:
1. Sytuacja wyjściowa zawarta w pytaniu. Jak sądzę to jednoczesny przejazd przez to skrzyżowanie nie budzi żadnych kontrowersji.
2. Sytuacja wyjściowa z jednym tylko pojazdem, który skręca w lewo z pasa 3 (lub C jak ktoś zaproponował).
3. Sytuacja, gdy kierujący po skręcie wybiera pas 3 (lub C)
4. Sytuacja, gdy kierujący po skręcie wybiera pas 1 (lub A).
Obrazek
Oba manewry (sytuacja 3 i 4) są prawidłowe. Ale który przeprowadzony zgodnie ze zdrowym rozsądkiem?
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
polex

Postprzez kopan » piątek 30 grudnia 2011, 19:21

Narysuj trzy rzędy pojazdów skręcających w lewo i prowadź dalej wykład o niesłuszności mojego stwierdzenia.
Jak za dużo trzy rzędy to narysuj po jednym pojeździe na każdym pasie ruchu pojazdu zaprzęgowego nie rysuj.

Tak a pro po planowania manewrów przez innych oczywiście w tej sytuacji.

No naturalnie jak najbardziej na skrzyżowaniu można sobie przeskakiwać.
Zmieniamy kierunek jazdy w lewo i jednocześnie pas lewy na prawy to zespół manewrów sygnalizujemy awaryjnymi.
Jak zmieniamy kierunek w lewo i pas na lewy to ściągamy pas od spodni włączmy lewy kierunkowskaz otwieramy okno lewe i machamy pasem.
Kierunkowskaz oznacza zamiar zmiany kierunku a pas jak sama nazwa wskazuje sygnalizuje zmianę pasa ruchu.

No i oczywiście w pojeździe rozkosznie rozanielony kierowca Marian zadowolony z rozwiązania nieistniejącego problema.

Marian masz rację tak trzymaj.
kopan

Postprzez polex » piątek 30 grudnia 2011, 19:38

kopan napisał(a):Narysuj trzy rzędy pojazdów skręcających w lewo i prowadź dalej wykład o niesłuszności mojego stwierdzenia.
Jak za dużo trzy rzędy to narysuj po jednym pojeździe na każdym pasie ruchu pojazdu zaprzęgowego nie rysuj.

Za rady dziękuję, ale wykładowca ze mnie żaden. :wink:
Zrewanżuję się swoją radą: przeczytaj mój post ze zrozumieniem (ten ostatni, z grafiką).
polex

Postprzez kopan » piątek 30 grudnia 2011, 20:07

Problem ze zrozumieniem jest taki że ja twój post dokładnie rozumiem tyle że ty by napisać ten przedostatni post nie bardzo rozumiesz poprzednie posty a ostatni post napisałeś po zrozumieniu ze twoje tłumaczenie padło z kretesem pod wpływem konstruktywnej krytyki.

Jak ci mało konkretów to są inne ale po co je przytaczać jak Ty wiesz lepiej.
Jak znakami wyznaczono trzy pasy do lewoskrętu to nie po to byś sobie skakał bo takie skoki zaprzeczają idei wyznaczenia tych trzech pasów ruchu.
kopan

Postprzez polex » piątek 30 grudnia 2011, 21:04

kopan napisał(a): twoje tłumaczenie padło z kretesem pod wpływem konstruktywnej krytyki.

Moje pierwotne (z 1 mojego posta na tym forum w tym wątku) padło z kretesem? :wow:
Nie zauważyłem, by cokolwiek padło.
A o jakiej konstruktywnej krytyce piszesz? JolantyzMlawy? A może swój post do tego zaliczasz? :lol:

kopan napisał(a):Jak ci mało konkretów to są inne ale po co je przytaczać jak Ty wiesz lepiej.

Wnioskuję, że w omawianym tu temacie wiem lepiej. Od Ciebie.

kopan napisał(a):Jak znakami wyznaczono trzy pasy do lewoskrętu to nie po to byś sobie skakał bo takie skoki zaprzeczają idei wyznaczenia tych trzech pasów ruchu.

Jeśli Ty do znaków włączasz ideę to chyba nie mamy o czym rozmawiać.
polex

Postprzez kopan » piątek 30 grudnia 2011, 22:13

Gościu jak są wyznaczone trzy pasy do lewoskrętu to za skrzyżowaniem musi być co najmniej trzy pasy też wyznaczone.
W żadnym przepisie nie pisze jak się zachować w takiej sytuacji z oczywistego powodu bo prawo ma ruch regulować i usprawnić.
Wystarczy art 3.1 i odpowiednie par. określające znaczenie znaków plus główka do obróbki tych danych.

No jeszcze art mówiący o sygnalizowaniu zamiaru wykonania manewru.

Więc w związku z tym art pytam jak masz zamiar sygnalizować w sposób wyraźny jazdę z pasa 1 na 3 lub 2 na 1.
Pasek od spodni posiadasz ??
kopan

Postprzez polex » piątek 30 grudnia 2011, 22:56

Powoli, powoli i... może się dogadamy, bo:
kopan napisał(a):Gościu jak są wyznaczone trzy pasy do lewoskrętu to za skrzyżowaniem musi być co najmniej trzy pasy też wyznaczone.

Zgoda. Są - vide grafika.

kopan napisał(a):W żadnym przepisie nie pisze jak się zachować w takiej sytuacji z oczywistego powodu bo prawo ma ruch regulować i usprawnić.

Nie "nie pisze" tylko "nie jest napisane".
A przepis jednak istnieje i dotyczy nie tylko lewoskrętu - art. 22.5 PoRD.
A poza tym pełna zgoda.

kopan napisał(a):Wystarczy art 3.1 i odpowiednie par. określające znaczenie znaków plus główka do obróbki tych danych.

Zgoda.

kopan napisał(a):No jeszcze art mówiący o sygnalizowaniu zamiaru wykonania manewru.

Nie tylko zamiaru, ale i całego manewru.
Ale i w zasadzie tu też zgoda.

kopan napisał(a):Więc w związku z tym art pytam jak masz zamiar sygnalizować w sposób wyraźny jazdę z pasa 1 na 3 lub 2 na 1.

Sygnalizuję lewym kierunkowskazem, ale ponieważ (cyt.) W żadnym przepisie nie pisze jak się zachować w takiej sytuacji (tym bardziej, że nie ma takich sytuacji, by pasy były na jezdni numerowane - przyp. mój), więc:
polex napisał(a):- przy założeniu, że skręca tylko 1 samochód (z dowolnego pasa) to, przy zachowaniu uwagi i pewności, że żaden inny pojazd, który jadąc za nami także planuje taki sam manewr, można za skrzyżowaniem wjechać na dowolny pas.

(Może oprócz wyboldowania potrzebna była zmiana koloru?)

kopan napisał(a):Pasek od spodni posiadasz ??

Posiadam. Pożyczyć Ci?
polex

Postprzez kopan » sobota 31 grudnia 2011, 07:18

polex napisał(a):- przy założeniu, że skręca tylko 1 samochód (z dowolnego pasa) to, przy zachowaniu uwagi i pewności, że żaden inny pojazd, który jadąc za nami także planuje taki sam manewr, można za skrzyżowaniem wjechać na dowolny pas.[/b]

Nie dość że się głupotę napisało to się jeszcze sugeruje że ktoś tej mądrości nie zauważył i należy mu boldnąć.

W jaki sposób uzyskasz tę pewność że ci za tobą nie planują takich samych głupot jak ty chcesz robić tj. z pasa 1 na pas 3 przeskakiwać, czy z 3 na 1 lub z 7 na 17- aście.
Macie jakąś specjalną wczesną i wyraźną komunikację podczaszkową ??
Zachowasz uwagę i się podczapkowo połączycie w celu przekazania komunikatu o zamiarach.
Będziecie się boldować. ???
kopan

Postprzez maryann » sobota 31 grudnia 2011, 09:26

polex napisał(a): który przeprowadzony zgodnie ze zdrowym rozsądkiem?
Żaden! Co za jeździec bez głowy ustawia się na prawym pasie, kiedy na odcinku 50-100m wykonuje dwa skręty w lewo?? Nawet gdyby co tylko przed pierwszym skrzyżowaniem wyjechał z bramy, to oczywiste jest że pierwsze co to przejedzie na najdalszy pas, bo potem będzie bułka z masłem. Jest z obcego miasta? Tym bardziej pilnuję zasady by trzymać sie odpowiednich stron do zmiany kierunku; w najgorszym razie, jak nie wiem dokąd- to jadę środkiem, albo prawą i skręcam w prawo by zawrócić jak przejadę za daleko.
maryann

Postprzez lechB » sobota 31 grudnia 2011, 10:59

Witam
Jak widać po postach wśród kierowców panuje zasada jeśli w przepisach jest coś nie zabronione, to jest dozwolone.
Szkoląc mówię kursantowi że mogę nauczyć nawyków ale nie myślenia, to zależy od człowieka.
lechB

Postprzez lith » sobota 31 grudnia 2011, 11:01

Tylko, że na pustej drodze żadna różnica jak się ustawi.... więc będzie ok i z prawego na lewy. A przy dużym ruchu znowu wykonując takie pozornie bezsensowne manewry można dużo czasu zyskać. Np. Jest spora kolejka do lewoskrętu. W prawo jedzie się luźno więc siłą rzeczy prawy pas, który pozwala na jazdę w obu kierunkach będzie się przesuwał zdecydowanie szybciej i warto np. w celu oszczędzenia 5-10 min na jednym skrzyżowaniu nawet robić niestandardowe manewry, tym bardziej jeżeli są one zgodne z przepisami, więc warto to ustalić.
lith

Postprzez polex » sobota 31 grudnia 2011, 11:12

Przyznaję, że jestem nieco zakłopotany. Nie sądziłem bowiem, że na specjalistycznym forum trzeba wyjaśniać sprawy oczywiste. Rozumiem, że wątpliwości i pytania zgłaszają tu także ci, którzy dopiero zaczynają "przygodę" z ruchem drogowym, ale jeśli użytkownicy z dorobkiem ~1,5K postów i znacznym stażem forumowym piszą to co wyżej to ogarniają mnie wątpliwości.
W dodatku ujmuje się to w specyficznym "tonie":
kopan napisał(a):Nie dość że się głupotę napisało to się jeszcze sugeruje że ktoś tej mądrości nie zauważył i należy mu boldnąć.

Mimo to spróbuję wyjaśnić omawianą sytuację w inny sposób.
Ponieważ kopan uwypuklił słowo "planują", więc wyjaśniam, że plan/zamiar skrętu (i cały ten manewr) winien być sygnalizowany. W ten sposób uzyskujemy pewność, że kierujący będzie skręcał (lub nie) w lewo lub w prawo.
Dla uproszczenia omawianej sytuacji proponuję pominąć słowo "planuje" i przedstawić ją tak:
polex napisał(a):- przy założeniu, że skręca tylko 1 samochód (z dowolnego pasa), a za nim nie ma żadnego innego samochodu, można za skrzyżowaniem wjechać na dowolny pas.

Taka sytuacja (tj. brak innych samochodów) może mieć miejsce, gdy ruch drogowy jest minimalny, a wręcz zamiera (np. w nocy lub w dni świąteczne <---- klik )

maryann napisał(a): Nawet gdyby co tylko przed pierwszym skrzyżowaniem wyjechał z bramy, to oczywiste jest że pierwsze co to przejedzie na najdalszy pas, bo potem będzie bułka z masłem.

Czy na pewno takie oczywiste? A jeśli po wyjechaniu z tejże bramy napotka na linie ciągłe (na powyższej grafice są pominięte, ale w realu występują przed skrzyżowaniami zawsze)? Takie wyjazdy tuż przed skrzyżowaniem nie są niczym nadzwyczajnym.
Czy w takiej sytuacji kierujący także powinien przejechać na lewy pas, przecinając linie ciągłe? :wink:
polex

Postprzez maryann » sobota 31 grudnia 2011, 12:13

Najpierw obieram plan optymalny, podstawowy, odruchowy- a potem ewentualnie go modyfikuję- bo nikogo nie ma, bo jest korek, bo obstawili dziurę, bo zmienili oznakowanie...
maryann

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze