Znak(i) vs przepis

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Znak(i) vs przepis

Postprzez szymon1977 » środa 17 kwietnia 2013, 07:58

szerszon napisał(a):Uważasz że stanowiska są wyznaczone tylko w przypadku znaków poziomych ?
TAK. Nie ma innego znaku drogowego służącego do wyznaczania miejsc parkingowych na chodniku niż P-18. Zapraszam do czytania Ustaw ze zwróceniem uwagi na słowo "wyznaczyć".
-----
szerszon napisał(a):Dlatego ostrożnie podchodziłbym co jest wyznaczone a co przeznaczone.
Zauważyłem. Nie rozróżniasz znaczenia pojęć "przeznaczyć coś" od "wyznaczyć coś". A Ustawodawca wyraźnie pisze, które znaki służą do "wyznaczenia czegoś". Za pomocą znaku pionowego można co najwyżej poinformować o przeznaczeniu czegoś. Nie ma fizycznie możliwość wyznaczenia czegokolwiek na drodze za pomocą czegoś, co jest ponad tą drogą postawione.
-----
szerszon napisał(a):Musi być wyznaczone każde z osobna ?
NIE. Dopuszcza się umieszczenie na chodniku tylko linii ograniczającej strefę postojową ("220", rys.5.2.4.3.lit.1 wraz z opisem).
-----
szerszon napisał(a):Szerokość i długość samochodu wyznacza.
Czyli nie zostało wyznaczone przez drogowców za pomocą jakiegokolwiek znaku zanim Ty zaparkowałeś. Czy jeżeli na jednokierunkowej jezdni, na której zmieszczą się obok siebie dwa pojazdy niewyznaczone pasy ruchu z niewyznaczonych stają się wyznaczonymi w momencie, gdy dwa samochody pojadą obok siebie pomimo braku jakiejkolwiek linii?
-----
Jeżeli wyznacza się za pomocą linii poziomych miejsca parkingowe to szerokość pozostawionego dla pieszych chodnika powinna wynosić aż 2 m, a tylko w szczególnych przypadkach dopuszcza się pozostawienie 1,5 m. Taka ciekawostka na ten czas chyba nic nie wnosząca do dyskusji.
-----
szerszon napisał(a):To przy zielonym świetle stosujesz się...
Chcesz podyskutować jak dalekie od prawdy jest popularne stwierdzenie "masz zielone - jedź!" i jak niewiele zielone światło wnosi w kwestii stosowania się do przepisów i znaków drogowych to załóż osobny temat.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 17 kwietnia 2013, 08:32

szymon1977 napisał(a):1.TAK. Nie ma innego znaku drogowego służącego do wyznaczani miejsc parkingowych na chodniku niż P-18.[/b] Zapraszam do czytania Ustaw ze zwróceniem uwagi na słowo "wyznaczyć"
2. Nie rozróżniasz znaczenia pojęć "przeznaczyć coś" od "wyznaczyć coś". A Ustawodawca wyraźnie zaznacza, które znaki służą do "wyznaczenia czegoś".
3. Za pomocą znaku poziomego można co najwyżej poinformować o przeznaczeniu czegoś.
4. Nie ma fizycznie możliwość wyznaczenia czegokolwiek na drodze za pomocą czegoś, co jest ponad tą drogą postawione.
5.[/b] Dopuszcza się umieszczenie na chodniku tylko linii ograniczającej strefę postojową ("220", rys.5.2.4.3.lit.1 wraz z opisem).
-----
6.Czyli nie zostało wyznaczone przez drogowców za pomocą jakiegokolwiek znaku zanim Ty zaparkowałeś.
7. Czy jeżeli na jednokierunkowej jezdni, na której zmieszczą się obok siebie dwa pojazdy niewyznaczone pasy ruchu z niewyznaczonych stają się wyznaczonymi w momencie, gdy dwa samochody pojadą obok siebie pomimo braku jakiejkolwiek linii?
8.Chcesz podyskutować jak dalekie od prawdy jest popularne stwierdzenie "masz zielone - jedź!" i jak niewiele zielone światło wnosi w kwestii stosowania się do przepisów i znaków drogowych to załóż osobny temat.

1. Jak znak pionowy ma Ci wyznaczyć miejsce na chodniku skoro jest znakiem pionowym ? :mrgreen:

2. Posłużę sie jeszcze raz
szerszon napisał(a):Dz.U 220
zał 1
3.2.36
W miejscach gdzie obowiązuje zakaz, a możliwe jest dopuszczenie postoju pojazdu poza jezdnią na poboczu, na chodniku lub w zatoce należy:
-wskazać możliwości postoju znakiem D-15, D-18 lub D-19 albo znakiem poziomym P-18 "stanowisko postojowe" lub P-19 "linia wyznaczająca pas postojowy",
ewentualnie
-pod znakiem zakazu umieścić tabliczkę z napisem " nie dotyczy chodnika ( pobocza)"

Jest gdzieś napisane,ze znaki pionowe nie służą do wyznaczania ponieważ jest to rolą poziomych ?
Podejrzewam że, aby uniknąć takich dylematów użyto "wskazać możliwość postoju"

3. Chyba nadinterpretowałeś dopuszczając funkcję tylko informacyjną

4. Tabliczki T-1, T-2, T-3...B-43...gdzie "wyznacza" ? W powietrzu ? Nad drogą ?

5. Nie kwestionuje tego faktu.Ale co z tego wynika ?

6. A musi byc wyznaczone przez drogowców poprzez namalowanie linii ?
Przy założeniu ( często mylnym :D ) że kierujący zaparkują równolegle do jezdni i możliwie blisko krawężnika można sie spodziewać jaką część chodnika zajmą parkujące pojazdy.

7. Odpowiem jak Ty :mrgreen: Załóż sobie oddzielny temat.

8.
szymon1977 napisał(a):To trochę jak z zielonym światłem, które jak się niektórym wydaje zezwala na wjazd na skrzyżowanie z pominięciem innych przepisów.
Nie wiem czemu sie burzysz ? Czy to ja przywołałem do tej dyskusji zielony sygnał ?
To o co Ci chodzi ?
Jak masz zamiar sie odnosić do innych przepisów to w pierwszej kolejności zastanów się, a nie masz teraz pretensję...
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 17 kwietnia 2013, 10:39

szerszon napisał(a):Jak znak pionowy ma Ci wyznaczyć miejsce na chodniku skoro jest znakiem pionowym ?
Ale to nie mój pomysł, że B36 + tabliczka o treści "nie dotyczy chodnika" wyznacza na chodniku miejsca postojowe i w związku z tym...

szerszon napisał(a):Posłużę sie jeszcze raz...
Nadal nic nt. wyznaczenia miejsc parkingowych przez znaki pionowe tam nie ma.

szerszon napisał(a):Jest gdzieś napisane,ze znaki pionowe nie służą do wyznaczania ponieważ jest to rolą poziomych ?
Tak, w "170". Przeczytaj opisy interesujących nas znaków a dowiesz się, który z nich służy do wyznaczenia miejsc parkingowych.

szerszon napisał(a):Podejrzewam że, aby uniknąć takich dylematów użyto "wskazać możliwość postoju"
A ja jestem pewien, że użyto sformułowania "wskazać możliwość postoju" bo za pomocą żadnego z wymienionych znaków pionowych nie da się miejsc parkingowych wyznaczyć.

szerszon napisał(a):Chyba nadinterpretowałeś dopuszczając funkcję tylko informacyjną.
Nie. Znów złapałeś za słówko sam siebie. Interpretowałeś tekst mojej wypowiedzi a nie tekst PoRD. Nic nie pisałem konkretnie o znakach informacyjnych. Pisałem ogólnie o funkcji znaków pionowych. Wszystkie znaki pionowe przekazują kierującemu pewną informację. A "zakaz", "ostrzeżenie" itd., itp., są tylko szczególnymi rodzajami przekazywanych informacji.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 17 kwietnia 2013, 14:27

szymon1977 napisał(a):1.Ale to nie mój pomysł, że B36 + tabliczka o treści "nie dotyczy chodnika" wyznacza na chodniku miejsca postojowe i w związku z tym...

2.Nadal nic nt. wyznaczenia miejsc parkingowych przez znaki pionowe tam nie ma.

3.Tak, w "170". Przeczytaj opisy interesujących nas znaków a dowiesz się, który z nich służy do wyznaczenia miejsc parkingowych.

4.A ja jestem pewien, że użyto sformułowania "wskazać możliwość postoju" bo za pomocą żadnego z wymienionych znaków pionowych nie da się miejsc parkingowych wyznaczyć.

5.Nie. Znów złapałeś za słówko sam siebie. Interpretowałeś tekst mojej wypowiedzi a nie tekst PoRD. Nic nie pisałem konkretnie o znakach informacyjnych. Pisałem ogólnie o funkcji znaków pionowych. Wszystkie znaki pionowe przekazują kierującemu pewną informację. A "zakaz", "ostrzeżenie" itd., itp., są tylko szczególnymi rodzajami przekazywanych informacji.

1. Nie łapię za słówko , ale wyznacza...

2. Również w temacie znaków poziomych nie ma :D
Jest napisane o wskazaniu znakiem pionowym...albo....poziomym

3. Niewątpliwie masz racje w temacie linii.
Tylko przy znaku D-18 z tabliczką T-30 przy braku jakichkolwiek linii mamy do czynienia z wyznaczonymi (oznaczonymi) miejscami parkingowymi
http://goo.gl/maps/CGZo8
Czy na zdjęciu to sa wyznaczone miejsca ?
Po zaparkowaniu nie ma 1,5m dla pieszego. Można zaparkować ? :D

4. Przecież w 220 użyto "wskazać.." zarówno do znaków pionowych jak i poziomych... :eek2:
Nie zgadzasz się ?

5. Przeciez tak sie zarzekasz,ze twoje wypowiedzi są zgodne z PoRD a inni maja problem z językiem polskim
Przecież to nie ja napisałem...
szymon1977 napisał(a): Za pomocą znaku pionowego można co najwyżej poinformować o przeznaczeniu czegoś.

Jak masz pisać takie rzeczy to lepiej daj sobie spokój z pisaniem.
Znaki zakazu nie zakazują tylko informują o zakazie...
Znaki ostrzegawcze nie ostrzegają tylko informują... :hmm:
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 17 kwietnia 2013, 15:09

D-44 jest ciekawym przykładem znaku informacyjnego informującego i jednocześnie wyrażającego zakaz. Podobnie, choć mniej stanowczo brzmi opis B-34. D-44 pozwala ukarać kierującego nawet potrójnie: za ewentualne niezastosowanie się do B-35, za postój bez wniesienia opłaty oraz za wykorzystywanie miejsca należącego do Urzędu Miasta bez opłaty według tzw. stawki opłaty postojowej(bilet).
szerszon napisał(a):Tylko przy znaku D-18 z tabliczką T-30 przy braku jakichkolwiek linii mamy do czynienia z wyznaczonymi (oznaczonymi) miejscami parkingowymi
http://goo.gl/maps/CGZo8
Czy na zdjęciu to sa wyznaczone miejsca ?
Po zaparkowaniu nie ma 1,5m dla pieszego. Można zaparkować ?
Nie sądzę, żeby tak oznaczone miejsce postoju definitywnie dawało możliwość odbycia postoju np. szerokiemu samochodowi dostawczemu(do 2,5t), który pozostawi tym samym 30 cm dla pieszych. T-30 wyraża sposób ustawienia, co według mnie nie jest równoznaczne z wyznaczeniem miejsca w taki sposób, żeby można było olać odpowiednie przepisy ogólne na rzecz znaku D-18(zastosować Art. 5.1.) Dlatego z wyznaczeniem miejsca postojowego, które uchylałoby przepis o "minimum 1,5 m dla pieszych" wiązałbym takie znaki uzupełniające jak od P-17 do P-20.
Z tego wynika, że na parkingu z linka http://goo.gl/maps/CGZo8 mogą zaparkować tylko wybrane pojazdy(chodzi głównie o min. 1,5m)
Ostatnio zmieniony środa 17 kwietnia 2013, 17:44 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 17 kwietnia 2013, 16:59

Po co od razu dostawczak ? Swoja cytryną kombi sie zamelduję..i co ? Nie mogę ?
Co mi zabrania ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 17 kwietnia 2013, 19:10

szerszon napisał(a):Co mi zabrania ?
Zabrania Art.47.2. Może po Twoim kombi pozostanie wymagane 1,5m wolnego chodnika. Wtedy wszystko w porządku.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 17 kwietnia 2013, 21:33

Ależ dlaczego mi zabrania ?
Przecież jest miejsce przeznaczone do parkowania..tabliczka T-30..o co chodzi ?
Nic nie napisali przy takim oznakowaniu,ze mogą parkować tylko samochody o takich, a nie innych wymiarach.
Jeśli w tym miejscu byłaby jeszcze linia wyznaczająca miejsce postojowe pomimo braku tych 1,5m to tez nie mogę zaparkować ?
W czym jest lepszy znak poziomy od pionowego ?
Wytrą się linie to już parkowanie dla mnie zabronione ?
Bez przesady...Art 5.1 nie dotyczy tylko wyższości sygnalizacji nad znakami..
===============
http://goo.gl/maps/r0yr6
ten chodnik ma około 1m szerokości. czy to jest jednoznaczne z tym ,ze nie mogę podjechać w ten sposób, aby zderzak był na wysokości krawężnika ?
Absurdy drogi userze piszesz... :eek2:
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 18 kwietnia 2013, 07:57

szerszon napisał(a):Ależ dlaczego mi zabrania ?
...
Nic nie napisali przy takim oznakowaniu,ze mogą parkować tylko samochody o takich, a nie innych wymiarach.
Ale napisali, że dla pieszych ma pozostać minimum 1,5 metra.
-----
szerszon napisał(a):Jeśli w tym miejscu byłaby jeszcze linia wyznaczająca miejsce postojowe pomimo braku tych 1,5m to tez nie mogę zaparkować ?
Miałem nadzieję, że ani Ty, ani nikt inny nie wpadnie na tak szalony pomysł. Widzę, że ani z Ustawą, ani z moją wypowiedzią biorąc udział w dyskusji się nie zapoznałeś. Powtórzę:

Jeżeli wyznacza się za pomocą linii poziomych miejsca parkingowe to szerokość pozostawionego dla pieszych chodnika powinna wynosić aż 2 m, a tylko w szczególnych przypadkach dopuszcza się pozostawienie 1,5 m.
szerszon napisał(a):Wytrą się linie to już parkowanie dla mnie zabronione ?
Zgodnie z Ustawą tak szerokich miejsc parkingowych abyś się zmieścił swoją cytryną kombi Drogowcy nigdy tutaj nie wymalują.
-----
szerszon napisał(a):W czym jest lepszy znak poziomy od pionowego ?
Było. W tym, że za pomocą znaku poziomego da się wyznaczyć miejsca do parkowania, a za pomocą znaku pionowego już nie i musisz sam się martwić o pozostawienie dla pieszych miejsca na chodniku bo nie zrobili tego za Ciebie drogowcy.
-----
szerszon napisał(a):ten chodnik ma około 1m szerokości. czy to jest jednoznaczne z tym ,ze nie mogę podjechać w ten sposób, aby zderzak był na wysokości krawężnika ?
Właściwie to tak. Cytryna kombi ma zazwyczaj dość długi przedni zwis istnieje więc pewne prawdopodobieństwo, że ktoś się na Ciebie uprze i dostaniesz mandat.
-----
Jeżeli czyjeś męskie ego na tym nie ucierpi to na miasto polecam dokupić sobie np. C1 lub Seicento. Osobiście wybrałem Seicento.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 18 kwietnia 2013, 08:21

szerszon napisał(a):Ależ dlaczego mi zabrania ?
Przecież jest miejsce przeznaczone do parkowania..tabliczka T-30..o co chodzi ?
Owszem miejsce jest..wyznaczone D-18. T-30 ustala sposób parkowania względem krawędzi jezdni, ale nie powoduje, że dowolnie szeroki pojazd może ustawić się naruszając przepis 47.2.
szerszon napisał(a):Nic nie napisali przy takim oznakowaniu,ze mogą parkować tylko samochody o takich, a nie innych wymiarach.
T-30 wyznacza nie miejsce tylko sposób. Miejsce szczegółowo wyznaczą linie P-18, P-19, P-20 a wtedy można mówić o wyższości znaków nad przepisami ogólnymi.
Dodałbym jeszcze łańcuchy ogrodzeniowe lub same słupki ustawione na chodniku.
szerszon napisał(a):Jeśli w tym miejscu byłaby jeszcze linia wyznaczająca miejsce postojowe pomimo braku tych 1,5m to tez nie mogę zaparkować ?
Wtedy można zaparkować. Pieszy może zgłosić zażalenie na dyskryminujące go w ruchu oznakowanie pozostawiające mu zbyt małą przestrzeń chodzenia(Art.3)
W czym jest lepszy znak poziomy od pionowego ?
Masz na myśli różnicę między P-18 a zamiast niego D18+T30. P-18 ustala granicę postoju na sztywno załatwiając za jednym zamachem sposób ustawienia pojazdu wraz ze szczegółami lokalizacji(wymiarami) tego miejsca.
T-30 jako dopełnienie znaku D-18 narzuca sposób ustawienia bez granic ulokowania na chodniku. Ustawienie opiera się na jego względności w stosunku do krawężnika.
szerszon napisał(a):Wytrą się linie to już parkowanie dla mnie zabronione ?
Bez przesady...Art 5.1 nie dotyczy tylko wyższości sygnalizacji nad znakami..
Jak się wytrą linie to nie będzie znaku. W zimie na niektórych drogach ciężko nawet zlokalizować krawężnik a co dopiero stosować T-30.
T-30 jako znak pionowy podlega wyższości nad przepisami ogólnymi, ale nie w sytuacji o której tu mowa. Na przykład na jezdni należy parkować równolegle wzdłuż krawędzi, ale T-30 może "uchylić" ten przepis ogólny, wskazując na nierównoległe parkowanie.
szerszon napisał(a):

ten chodnik ma około 1m szerokości. czy to jest jednoznaczne z tym ,ze nie mogę podjechać w ten sposób, aby zderzak był na wysokości krawężnika ?
Możesz, bo nie parkujesz w całości lub częściowo na chodniku a tylko w takich przypadkach ma zastosowanie punkt Art.47.1.2) Wystawanie samego zderzaka(bez przedniej osi kół) na chodnik nie podchodzi pod ww. punkt.
Może zahaczać o bardziej ogólny przepis Art.46.1
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 18 kwietnia 2013, 08:50

LeszkoII napisał(a):Pieszy może zgłosić zażalenie na dyskryminujące go w ruchu oznakowanie pozostawiające mu zbyt małą przestrzeń chodzenia(Art.3)
Jeżeli pozostawiona za linią P-18 dla pieszych część chodnika będzie mniejsza niż 2 m (w szczególnych przypadkach 1,5 m) pieszy może zgłosić oznakowanie wykonane niezgodnie z prawem "220" 5.2.4. Przestańcie rozpisywać się nt. sytuacji, z którą (przynajmniej teoretycznie) nigdy się nie spotkamy.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 18 kwietnia 2013, 16:15

szymon1977 napisał(a):1.Ale napisali, że dla pieszych ma pozostać minimum 1,5 metra.
-----
2.Widzę, że ani z Ustawą, ani z moją wypowiedzią biorąc udział w dyskusji się nie zapoznałeś.

3.Jeżeli wyznacza się za pomocą linii poziomych miejsca parkingowe to szerokość pozostawionego dla pieszych chodnika powinna wynosić aż 2 m, a tylko w szczególnych przypadkach dopuszcza się pozostawienie 1,5 m.
4.Zgodnie z Ustawą tak szerokich miejsc parkingowych abyś się zmieścił swoją cytryną kombi Drogowcy nigdy tutaj nie wymalują.
-----
5. W tym, że za pomocą znaku poziomego da się wyznaczyć miejsca do parkowania, a za pomocą znaku pionowego już nie i musisz sam się martwić o pozostawienie dla pieszych miejsca na chodniku bo nie zrobili tego za Ciebie drogowcy.
-----
6.Właściwie to tak. Cytryna kombi ma zazwyczaj dość długi przedni zwis istnieje więc pewne prawdopodobieństwo, że ktoś się na Ciebie uprze i dostaniesz mandat.
-----
Jeżeli czyjeś męskie ego na tym nie ucierpi to na miasto polecam dokupić sobie np. C1 lub Seicento. Osobiście wybrałem Seicento.

1. w artykule, gdzie nie ma mowy o oznakowaniu.

2. Biorę pod uwagę poważne wypowiedzi które bazują na PoRD . Art 5.1

3. Co jeśli się nie wyznacza ? Poszukam miejsc, gdzie zostawiło sie mniej.Są takie.

4. Jaka ustawą ? Chyba piszesz o rozporządzeniu. W sumie nieistotne.

5. Będę sie martwił przy braku jakiegokolwiek oznakowania. Na jakiej podstawie dobierasz sobie stosowanie sie do przepisów z PoRD w jednym przypadku, a w innym stosowanie sie do rozporządzenia ?

6. Upał Ci nie zaszkodził ? Nie parkuję ,ze jakakolwiek część pojazdu "wisi" nad chodnikiem tylko w całości na miejscu postojowym...nie wolno mi ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 18 kwietnia 2013, 20:54

szymon1977 napisał(a):Jeżeli wyznacza się za pomocą linii poziomych miejsca parkingowe to szerokość pozostawionego dla pieszych chodnika powinna wynosić aż 2 m, a tylko w szczególnych przypadkach dopuszcza się pozostawienie 1,5 m.
szerszon napisał(a):Co jeśli się nie wyznacza ?
Masz tylko znak informujący Cię, że możesz zaparkować na chodniku. Ale nie masz znaku mówiącego, że parkując na chodniku możesz zostawić mniej niż 1,5 m. Więc zgodnie z Kodeksem zostawiasz minimum 1,5 m. Może, się zdarzyć, że część chodnika przeznaczona do parkowania dla mojego Seicento będzie w sam raz, a dla Twojej cytryny kombi za mała.

szerszon napisał(a): Art 5.1
Nie ma żadnego znaku mówiącego, że możesz zostawić mniej niż 1,5 m więc nie ma tutaj jak zastosować Art.5.1. No chyba, że wyznaczone liniami miejsca parkingowe pozostawiłyby dla pieszych mniej niż 1,5 m... no ale z taką sytuacją zgodnie z prawem się nigdy nie spotkamy.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 18 kwietnia 2013, 22:19

szymon1977 napisał(a):1.Masz tylko znak informujący Cię, że możesz zaparkować na chodniku.
2.Ale nie masz znaku mówiącego, że parkując na chodniku możesz zostawić mniej niż 1,5 m.
Więc zgodnie z Kodeksem zostawiasz minimum 1,5 m. Może, się zdarzyć, że część chodnika przeznaczona do parkowania dla mojego Seicento będzie w sam raz, a dla Twojej cytryny kombi za mała.

3.Nie ma żadnego znaku mówiącego, że możesz zostawić mniej niż 1,5 m więc nie ma tutaj jak zastosować Art.5.1. No chyba, że wyznaczone liniami miejsca parkingowe pozostawiłyby dla pieszych mniej niż 1,5 m... no ale z taką sytuacją zgodnie z prawem się nigdy nie spotkamy.

1. jednak znak jest znakiem i jeśli stoi mogę domniemywać,że parkowanie jest dozwolone.
Rozważ sytuacje- taki sam chodnik, to samo miejsce:
a) jest znak
b) nie ma znaku
jeśli w obu przypadkach nie mógłbym zaparkować, bo 1,5m to po co znak ?

2. Nie mam również znaku zakazującego-nie chciałbym tu rzucać hasełka -co nie jest zabronione to dozwolone.
Zarówno twój cieniak jak i moja cytryna łapią sie do tej samej kategorii samochodów osobowych.
Jeszcze czekam na pozwolenie na parkowanie zależne od koloru pojazdu.

3. Przy znaku nie powinienem sie przejmować 1,5m. Musi zawsze tyle być ?
A co jest na jednym z moich zdjęć ? Chodnik szerokości ok 1m.
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 18 kwietnia 2013, 22:47

szerszon napisał(a):jednak znak jest znakiem i jeśli stoi mogę domniemywać,że parkowanie jest dozwolone.
Jest dozwolone ale nie bezwarunkowo. Przy liniach P-18 masz zmieścić się w wyznaczonym miejscu parkingowych, bez linii masz zostawić dla pieszych minimum 1,5 m. W obu przypadkach może się okazać, że Twoja cytryna się nie zmieści a moje SC owszem.
-----
szerszon napisał(a):Rozważ sytuacje- taki sam chodnik, to samo miejsce:a) jest znakb) nie ma znakujeśli w obu przypadkach nie mógłbym zaparkować, bo 1,5m to po co znak ?
Mówimy o opcjach znak B-36 + tabliczka "nie dotyczy chodnika"?
a). jest znak z tabliczką - możesz zaparkować tylko na chodniku (innej opcji znaki nie pozostawiają).
b). nie ma znaku - możesz zaparkować na jezdni, częściowo na jezdni i chodniku, tylko na chodniku (na podst przepisów ogólnych),
c). jest znak bez tabliczki - nie możesz w ogóle zaparkować (bo znak tego zabrania).
-----
szerszon napisał(a):Zarówno twój cieniak jak i moja cytryna łapią sie do tej samej kategorii samochodów osobowych.
I co z tego, skoro parkując SC zostawiasz przepisowe 1,5 m a parkując cytrynę już nie.
-----
szerszon napisał(a):Przy znaku nie powinienem sie przejmować 1,5m.
Przy znaku poziomym P-18 nie bo zrobili to za Ciebie drogowcy, a przy samym znaku pionowym pozostawienie dla pieszych 1,5 m to już Twoja rola.
-----
szerszon napisał(a):...1,5m. Musi zawsze tyle być ?A co jest na jednym z moich zdjęć ? Chodnik szerokości ok 1m.
A czy zajmując na metrowym chodniku chociażby 10 cm zostawiasz minimum 1,5 m?
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze