Obowiązek jazdy po DDR; wydzielony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Obowiązek jazdy po DDR; wydzielony

Postprzez silvox » piątek 29 marca 2013, 18:06

Czytajcie ze zrozumieniem - nie wymagam wiele ..
Nigdzie nie pisałem, że rowerzysta nie może jechać jezdnią - wszak może, ale nie zawsze..
cierpnik pisze:
A ja chcę zaparkować w garażu.

Nie bardzo łapię co to ma do DDR i jazdy roweru po jezdni - też mam garaż, obok do garażu przyjeżdżają rowerzyści i piździki .. Jaki masz problem ??
cierpnik pisze:
Tak cię to boli, że samochód się nie zmieści?

Tak, boli mnie ( a raczej wku..wia) że rowerzysta jest we własnym mniemaniu "świętą krową"..
cierpnik pisze:
Bo może.

Weź wyluzuj chłopie, od kiedy rowerzysta może jeździć po chodniku(oprócz niektórych przypadków i sytuacji) ???
cierpnik pisze:
powinieneś zrozumieć dlaczego to rowerzyści są mniejszym zagrożeniem

Co mam zrozumieć ?? Że rowerzysta przy kontakcie z autem ma marne szanse ?? A on tego nie musi rozumieć ?? Znowu "święta krowa" ??

Jazda wzdłuż po chodniku lub przejściu dla pieszych innym pojazdem niż pojazd silnikowy --100

A to fragment taryfikatora..
silvox

Postprzez cierpnik » piątek 29 marca 2013, 18:21

silvox napisał(a):Nie bardzo łapię co to ma do DDR i jazdy roweru po jezdni - też mam garaż, obok do garażu przyjeżdżają rowerzyści i piździki .. Jaki masz problem ??
W przypadku pojazdów samochodowych jeśli istnieje zakaz ruchu to nigdy nie dotyczy mieszkańców. Zawsze dojedziesz swoim samochodem do swojej posesji. (ja przynajmniej nigdy nie słyszałem by ktoś nie mógł wjechać do własnego garażu bo postawili mu znak B-1).
W przypadku B-9 i DDR po drugiej stronie nawet mieszkaniec nie może dojechać do swojej posesji. Bo nigdy nie widziałem jakiejkolwiek tabliczki pod tym znakiem.
Teraz rozumiesz o co chodzi?
silvox napisał(a):Weź wyluzuj chłopie, od kiedy rowerzysta może jeździć po chodniku(oprócz niektórych przypadków i sytuacji) ???
A od kiedy nie może? Art 26.3.3 się kłania i takie jedno magiczne słowo. I Jakby nie patrzeć wjeżdżając do klatki z jezdni da się to zrobić legalnie.
A dodatkowo proponuję zapoznać się czym jest chodnik. Nie każde utwardzone miejsce przeznaczone do poruszania się pieszych jest chodnikiem w rozumieniu kodeksu drogowego.
silvox napisał(a):Co mam zrozumieć ?? Że rowerzysta przy kontakcie z autem ma marne szanse ?? A on tego nie musi rozumieć ?? Znowu "święta krowa" ??
Rowerzysta zaszkodzi co najwyżej sobie. Jak nie rozumie to zostanie wyeliminowany metodą naturalną. Z kolei niekumaty kierowca może zabić kogoś innego.
cierpnik

Postprzez lith » piątek 29 marca 2013, 18:32

Z tym, że rowerzysta zaszkodzi najwyżej sobie tez się nie zgodzę.Akcja z zeszłego roku: rowerzysta jadąc szybko po chodniku (nad morzem, środek lata, masa ludzi) wpadł w pieszą, zwiał z miejsca zdarzenia. Dziewczyna z kilkoma złamaniami trafiła do szpitala (w tym chyba miednica). Kawałek obok równolegle do chodnika biegnie DDR i to na prawdę wypasiona. Żadna grupa na drodze nie jest święta.
lith

Postprzez silvox » piątek 29 marca 2013, 18:34

cierpnik napisał(a):A od kiedy nie może? Art 26.3.3 się kłania

No dokładnie - ten punkt zakazuje jazdy po chodniku.. Czyli moje na wierzchu..
Albo mi to wytłumaczysz w cywilizowany sposób, że można .. albo zamilcz..
cierpnik napisał(a):W przypadku pojazdów samochodowych jeśli istnieje zakaz ruchu to nigdy nie dotyczy mieszkańców

To byś się zdziwił.. O tym zresztą jest inny temat..
silvox

Postprzez cierpnik » piątek 29 marca 2013, 18:40

silvox napisał(a):No dokładnie - ten punkt zakazuje jazdy po chodniku.. Czyli moje na wierzchu..
Wzdłuż
Nie wiem jak u Ciebie w mieście ale u mnie drogi nie biegną do klatek schodowych. By się do nich dostać trzeba obrać kierunek poprzeczny do drogi.
Często też chodnik biegnie kilka metrów w poprzek drogi co już chodnikiem w rozumieniu PoRD nie jest bo nie znajduje się w pasie drogowym a na gruncie związanym z zabudowaniami. Więc po takich chodnikach można dowolnie śmigać bo tam PoRD nie obowiązuje.
silvox napisał(a):To byś się zdziwił.. O tym zresztą jest inny temat..
Proszę zatem o przykład, który uniemożliwi mieszkańcowi wjazd do własnego garażu.
lith napisał(a):Żadna grupa na drodze nie jest święta.
Proszę zapoznać się ze statystykami policyjnymi czy raportami GDDKiA odnośnie ruchu rowerowego i porównać jakie szkody w ofiarach i rannych powodują kierowcy samochodów a jakie rowerzyści. Tych drugich można policzyć na palcach rąk w skali roku. Dla tych pierwszych nie wystarczy na kilka godzin.
cierpnik

Postprzez szerszon » piątek 29 marca 2013, 18:46

cierpnik napisał(a):1.Nie odwracaj kota ogonem:
"stosuje się w celu wyeliminowania ruchu rowerowego przede wszystkim z dróg o ....."
Droga to wszystko łącznie z DDR czy chodnikiem a jak wiadomo po niektórych chodnikach wolno jeździć. Skoro DDR lub chodnik jest w tym samym ciągu drogowym to B-9 może eliminować ruch z jezdni.
2.Nie. Sprzeczność z Art 33.1
3.A znaki kierunku muszą być ustawianie?
4.Tak i na pewno ten znak jest stawiany z lewej strony lewej jezdni drogi dwujezdniowej. Zaczynasz już fantazjować.
5.To są znaki kierunku i miejscowości? Gratuluję.
[6.C-13 obowiązuje tych jadących z lewej strony znaku a nie tych z prawej. Dz.U. 170 Art.2.1
7.Art 33.1 jak jest w nim napisane dotyczy kierunku w którym porusza się rowerzysta. Definicję kierunku masz w KW i nie jest to lewa strona drogi.
Przeczytaj definicję kierunku z KW i nie zadawaj głupich pytań. Nie mój problem, że dopuszczono ruch dwukierunkowy na chodnikach i DDR po obu stronach drogi.
8.Do swojego garażu również? Nie korzystasz bo nie możesz dojechać? Jeszcze nie słyszałem o nagminnym zakazie dojazdu do własnego garażu.

1. Nie widzę odwracania kogokolwiek ogonem.
Postawia Ci B-9 nawet bez DDR i C-13 i masz problem z głowy.
Masz DDR i C-13 to niestety jezdnia i chodnik nie są przeznaczone dla Ciebie.
2. czytam ten artykuł we wszystkie strony i nie widzę sprzeczności.
3. :wow: jakie znaki ?
4. W przepisach nie ma podziału dróg na jednojezdniowe i dwujezdniowe.
5. A kto mówi o znakach kierunku i miejscowości ? O czym Ty w ogóle piszesz ?
6. W par 2.1 jest mowa o znakach po prawej stronie jezdni i dotyczących pasów ruchu.
O ile wiem DDR nie jest jezdnia i nie ma pasów ruchu.
Jeśli obok jezdni masz DDR oznaczona C-13, który zobowiązuje do korzystania z DDR to nie wiem , gdzie problem.
Ty chyba chcesz ten C-13 po prawej stronie jezdni, a przy DDR ma być powtórzony ?
Nie ma tak dobrze :D
7. Pytanie aktualne. Nie musisz sie chować za KW , bo widzę lekki problem ze zrozumieniem tego co tam napisali
8 Do garażu zazwyczaj dojeżdżam legalnie. Podałeś absurdalny przykład.
Jeśli nie ma dojazdu to obiekt nie jest garażem.
Ale rowerem jako pojazdem do klatki nie wieżdżam.
szymon1977 napisał(a): 1.Więc dopóki w przepisach wyraźnego zakazu ruchu rowerów po jezdni nie ma może on po jezdni się poruszać.

2."Królowie Szos" zanim wyrzucicie z jedni rowerzystów nie zapominajcie o stanowisku Ustawodawcy w tej sprawie, a według niego jezdnia m. in. dla ruchu rowerów jest przeznaczona.

1. Definicja C-13 rozumiem to dla Ciebie za mało ? O obowiązku korzystania z DDR mimo że obok jest jezdnia ?
2. Oczywiście,ze jest również dla rowerów , ale pod pewnymi warunkami.
Art 16.5
Art 33.1
C-13
Wystarczy ?
szerszon

Postprzez silvox » piątek 29 marca 2013, 18:53

cierpnik napisał(a):u mnie drogi nie biegną do klatek schodowych

Poszukaj dobrze.. U mnie biegnie własnie i dokładnie w moim bloku - w wolnej chwili zrobię fotkę.. Przypomnij..
cierpnik napisał(a):chodnik biegnie kilka metrów w poprzek drogi

Nie bardzo mnie interesuje jego przebieg - jeśli to chodnik to rower tam nie ma prawa jeżdzić..
cierpnik napisał(a):Proszę zatem o przykład

Chybaś zgłupł całkiem.. Żebym po mieście latał i absurdów szukał.. Za stary jestem..
cierpnik napisał(a):drugich można policzyć na palcach rąk w skali roku

..bo i na drogach jest ich właśnie tylu..
silvox

Postprzez szerszon » piątek 29 marca 2013, 19:25

silvox napisał(a):
Widzę, że szerszon podobnie myśli jak ja - jezdnia jest dla pojazdów samochodowych, dla innych tylko i wyłącznie po spełnieniu pewnych warunków i na zasadach scisle określonych a nie widzimisię rowerzysty..

Chyba nic dziwnego nie ma w tym,że oczekuje przestrzegania PoRD.
Z racji fatalnej infrastruktury rowerowej można przymknąć oko na pewne zachowania rowerzystów nie do końca zgodnych z przepisami, ale nie wpływających na zagrożenie BRD.
Nie popadajmy w paranoję...ale nie może być zgody na to,że te przymykanie oka uważa się za pełnoprawne zachowanie i jeszcze obnosić się z tym na sztandarach.Nie popadajmy w paranoje w drugą stronę.
szerszon

Postprzez cierpnik » niedziela 31 marca 2013, 13:10

szerszon napisał(a):Masz DDR i C-13 to niestety jezdnia i chodnik nie są przeznaczone dla Ciebie.
Jest jeśli nie są wyznaczone dla mojego kierunku.
szerszon napisał(a):2. czytam ten artykuł we wszystkie strony i nie widzę sprzeczności.
To przeczytaj raz jeszcze ze zrozumieniem.
szerszon napisał(a):4. W przepisach nie ma podziału dróg na jednojezdniowe i dwujezdniowe.
B-36 na pewno stawiają na lewej jezdni dla pojazdów jadących pod prąd.
szerszon napisał(a):5. A kto mówi o znakach kierunku i miejscowości ? O czym Ty w ogóle piszesz ?
Niech stawiają te znaki z dala od jezdni bo przecież kierowca ma oczy więc je dostrzeże gdzieś tam na lewym poboczu.
szerszon napisał(a):6. W par 2.1 jest mowa o znakach po prawej stronie jezdni i dotyczących pasów ruchu.
No widzisz jakie masz problemy z czytaniem. Znaki mają być po prawj więc dotyczą pojazdów z lewej strony znaku.
szerszon napisał(a):Ty chyba chcesz ten C-13 po prawej stronie jezdni, a przy DDR ma być powtórzony ?
Nie. Ja chcę jakiejkolwiek informacji przed początkiem DDR na jezdni, że gdzieś ta DDR będzie. Wyszukiwać jej nie mam zamiaru.
szerszon napisał(a):8 Do garażu zazwyczaj dojeżdżam legalnie. Podałeś absurdalny przykład.
No widzisz? A każdy rowerzysta ma zakaz. Bo tak i już
szerszon napisał(a):Ale rowerem jako pojazdem do klatki nie wieżdżam.
Ja też nie.
silvox napisał(a):Poszukaj dobrze.. U mnie biegnie własnie i dokładnie w moim bloku - w wolnej chwili zrobię fotkę.. Przypomnij..
czekam z niecierpliwością na chodnik w ciągu drogowym biegnący na wprost do klatki.
silvox napisał(a):Nie bardzo mnie interesuje jego przebieg - jeśli to chodnik to rower tam nie ma prawa jeżdzić..
Nie każdy chodnik jest chodnikiem w rozumieniu PoRD.
silvox napisał(a):..bo i na drogach jest ich właśnie tylu..
Raczej nie bardzo. Transport rowerowy to 2%. Samochodowy 50%. Stosunek to 4:100. Kierowcy nie ranią tylko 25 razy więcej.
szerszon napisał(a):ale nie wpływających na zagrożenie BRD.
Czyżby rowerzysta na jezdni zamiast DDR wpływał na BRD? Chyba sobie kpisz. A może taki rowerzysta, który w ciebie wjedzie po prostu cie zabije? Istotne w BRD jest to jak zachowania wpływają na innych uczestników ruchu a nie na samych siebie.
I oczywiście pan najmądrzejszy zapomina o bardzo bezpiecznym dla rowerzysty skręcie w lewo by dostać się do DDR.

Proponuję byś zamienił fotel samochodu na siodełko. I nie mówię tu o niedzielnych wycieczkach do parku.
cierpnik

Postprzez silvox » niedziela 31 marca 2013, 15:16

cierpnik napisał(a):Nie każdy chodnik jest chodnikiem

Czy Ty mieszkasz w dżungli ?? Co to za bzdura ?? Chodnik, jak sama nazwa wskazuje, jest przeznaczony do chodzenia.. I obojętne czy biegnie wzdłuż jezdni czy od bloku do bloku.. możesz zacytować ( nie podawaj mi nr art.) jakieś wykluczenie tych chodników - chętnie się poduczę..
Rower nie może jechać też po takim chodniku - ode mnie ma w pałę..
Wynikałoby też z toku Twojego myślenia, że po takim "niedrogowym" chodniku mogę jeździć autem - tak ??
Chciałbym Cie w takim razie spotkać na mojej "pieszej" wycieczce jak jedziesz mi "na czołowe" chodnikiem...
cierpnik napisał(a):chodnik w ciągu drogowym biegnący na wprost do klatki.

Jak tylko śnieg stopnieje - dowaliło u nas dzisiaj ze 20 cm ...
silvox

Postprzez szerszon » niedziela 31 marca 2013, 16:33

cierpnik napisał(a):1.Jest jeśli nie są wyznaczone dla mojego kierunku.
2.To przeczytaj raz jeszcze ze zrozumieniem.
3. Nie. Ja chcę jakiejkolwiek informacji przed początkiem DDR na jezdni, że gdzieś ta DDR będzie. Wyszukiwać jej nie mam zamiaru.
4.No widzisz? A każdy rowerzysta ma zakaz. Bo tak i już
5.Czyżby rowerzysta na jezdni zamiast DDR wpływał na BRD? Chyba sobie kpisz. A może taki rowerzysta, który w ciebie wjedzie po prostu cie zabije? Istotne w BRD jest to jak zachowania wpływają na innych uczestników ruchu a nie na samych siebie.
6.I oczywiście pan najmądrzejszy zapomina o bardzo bezpiecznym dla rowerzysty skręcie w lewo by dostać się do DDR.

1. Oczywiście, jeśli nie są wyznaczone. Nie zamierzam tego kwestionować.
Tylko czuje tu sytuację,że przez pięć skrzyzowań będzie wyznaczone dla twojego kierunku i dopiero na szóstym drogi sie rozjadą, aTy już masz zamiar od samego początku ignorować DDR.

2. Nie chcę być złośliwy, ale chyba powinieneś zacząć jednak od siebie.
Nadal nie możesz wskazać kierunku w zależności od strony drogi ?
Zamiast być złośliwy i to głupio, wskazałbyś odpowiedź.

3. Jeśli nie ma B-9, a jest DDR zarządca drogi uznał,że rowerzysta nie będzie miał problemów z dostrzeżeniem DDR.
Jaka to informacje jeszcze sobie życzysz ?
A że nie masz zamiaru...przypomina mi to fochy rozkapryszonej panienki..."bo nie".
To na Tobie , jako uczestnikowi ruchu ciąży obowiązek przestrzegania przepisów.
Ileż to razy kierowcy tłumaczyli sie, że nie zauważyli znaku ograniczenia prędkości...to chyba gapiostwo nie jest dobrym wytłumaczeniem się ?

4. Czy każdy rowerzysta ma zakaz dojechać legalnie do wybranego punktu ?
ja do garażu nie wjeżdżam po trawniku i wzdłuż po chodniku , tylko normalnym wjazdem prowadzącym z drogi.
Ty natomiast masz pretensje,że ktoś kwestionuję wjazd do klatki schodowej wzdłuż po chodniku.
czy to jest zgodne z przepisami ?

5. Oczywiście że tak. Na drogach o podwyższonej prędkosci osobnik który ledwo 30km/h osiąga, posiada niepewny chybotliwy tor jazdy, bez lusterek, bez przewidywalnego zachowania z dużą dozą prawdopodobieństwa nieprzewidywalnego manewru...cóż więcej ?
a obok DDR w tym samym kierunku...o przepraszam...być może po lewej stronie, a tu już nie ten sam kierunek :wink: według Ciebie i nie miałeś zamiaru :wink: sie rozejrzeć.

6. tak dobieraj trasę, abyś bezpiecznie dojechał. Nie dasz rady zrobić tego z uwagi na osiągane prędkości ? trudno...kombinuj.( w ramach PoRD)
szerszon

Postprzez cierpnik » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 11:40

silvox napisał(a):Chodnik, jak sama nazwa wskazuje, jest przeznaczony do chodzenia.. I obojętne czy biegnie wzdłuż jezdni czy od bloku do bloku.. możesz zacytować ( nie podawaj mi nr art.) jakieś wykluczenie tych chodników - chętnie się poduczę..
Chodnik to część drogi przeznaczona do ruchu pieszego. Jeśli chodnik nie znajduje się w pasie drogowym czyli jest tylko utwardzoną częścią jakiegoś gruntu to nie jest to chodnik w rozumieniu PoRD i nie obowiązują tam przepisy ruchu drogowego. Bo nie jest to droga. I tam możesz sobie wszystko o ile nie zabronił tego zarządca terenu.
silvox napisał(a):Rower nie może jechać też po takim chodniku
A jaki przepis zabrania jazdy po utwardzonej części jakiegoś gruntu?
silvox napisał(a):Wynikałoby też z toku Twojego myślenia, że po takim "niedrogowym" chodniku mogę jeździć autem - tak ??
Jeśli do chodzenia przeznaczony jest drogowy chodnik to tak samo nie wolno chodzić po czymkolwiek innym?
silvox napisał(a):Jak tylko śnieg stopnieje - dowaliło u nas dzisiaj ze 20 cm ...
Tylko oczywiście wraz z mapkami wskazującymi na to, że jest to ciąg drogowy a nie tylko zdjęcie jakiegoś utwardzonego terenu. Wiesz ja też potrafię wskazać wyasfaltowany odcinek biegnący obok bloku, który drogą nie jest.
szerszon napisał(a):Tylko czuje tu sytuację,że przez pięć skrzyzowań będzie wyznaczone dla twojego kierunku i dopiero na szóstym drogi sie rozjadą, aTy już masz zamiar od samego początku ignorować DDR.
Jak biegnie z lewej strony to mogę sobie nawet i dwadzieścia skrzyżowań przejechać prosto.
szerszon napisał(a):Nadal nie możesz wskazać kierunku w zależności od strony drogi ?
Przeczytaj w końcu definicję kierunku z KW
szerszon napisał(a):Ileż to razy kierowcy tłumaczyli sie, że nie zauważyli znaku ograniczenia prędkości...to chyba gapiostwo nie jest dobrym wytłumaczeniem się ?
Znak ograniczenia prędkości stawiany jest przy jezdni po której się jedzie, C-13 gdzieś tam z lewej naście metrów, za krzakami. Jest różnica?
szerszon napisał(a):ja do garażu nie wjeżdżam po trawniku i wzdłuż po chodniku , tylko normalnym wjazdem prowadzącym z drogi.
Za to jak postawią B-9 to rowerzysta nie może skorzystać z tej drogi i tego wjazdu. Bo nie i już. Niech se idzie na piechotę.
szerszon napisał(a):Na drogach o podwyższonej prędkosci osobnik który ledwo 30km/h osiąga, posiada niepewny chybotliwy tor jazdy, bez lusterek, bez przewidywalnego zachowania z dużą dozą prawdopodobieństwa nieprzewidywalnego manewru...cóż więcej ?
Ja potrafię jechać rowerem. Jak ty nie potrafisz to twój problem.
szerszon napisał(a):6. tak dobieraj trasę, abyś bezpiecznie dojechał.
Na jezdni jeszcze nikt mnie nie przejechał bo obok biegła DDR czy był znak B-9. Bardziej to trzeba uważać na DDR bo na nich to już w ogóle rowerzyści są niewidoczni dla kierowców.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 01 kwietnia 2013, 12:31 przez cierpnik, łącznie zmieniany 1 raz
cierpnik

Postprzez silvox » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 11:58

Art. 11.

1. Pieszy jest obowiązany korzystać z chodnika lub drogi dla pieszych
(...)

No to teraz wywód filozoficzny cierpnika na temat "co to jest droga dla pieszych"..

Jakbym Cię spotkał jadącego chodnikiem mimo, że nie jest on składnikiem drogi - masz w łeb albo kop w tylne kolo.. I policja..
silvox

Postprzez cierpnik » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 12:28

chodnik - część drogi znajdująca się w pasie drogowym przeznaczona do ruchu pieszych
droga dla pieszych - część drogi oznaczona znakiem C-16

Nadal obie muszą znajdować się w pasie drogowym. Wszystko inne co nie znajduje się w pasie drogowym nie jest chodnikiem/DdP w rozumieniu PoRD. Czy zatem wolno chodzić utwardzoną częścią jakiegoś gruntu?
cierpnik

Postprzez silvox » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 12:38

cierpnik napisał(a):droga dla pieszych - część drogi oznaczona znakiem C-16

Skąd masz tą bzdurną definicję ?? Bo w PoRD nie widzę..
Jest definicja chodnika(oczywiście nie mająca wiele wspólnego z rzeczywistością, ale...) oraz drogi dla rowerów..
cierpnik napisał(a):Czy zatem wolno chodzić utwardzoną częścią jakiegoś gruntu?

Bardzo dobre pytanie - jeśli grunt jest prywatny to nie wolno.. a jeśli gminny, spółdzielczy ?? To co ??
silvox

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze