Wolniejsza jazda

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez ella » piątek 18 czerwca 2004, 17:09

Ar napisał(a):Kurcze, moze za slabo zaglebilem siw w Wasze posty, ale do konca nie rozumiem:

:arrow: Czy w koncu, na dzien dzisiejszy obowiazuje 50 km/h na terenie zabudowanym :?:

W nowym kodeksie jest po staremu (60km/h).

Obowiazuję juz od 1 maja 50km/h:wink: . W kodeksie jeszcze nie zmienili.
ella
Moderator

Postprzez to ja » piątek 18 czerwca 2004, 17:10

Na terenie zabudowanym od godz. 5:00 do godz. 23:00 obowiązuje ograniczenie prędkości do 50 km/h, a od godz.23:00 do godz.5:00 ograniczenie do 60 km/h. Zmiana nastąpiła w dniu 1 maja 2004 roku.
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez Ar » piątek 18 czerwca 2004, 17:32

Snuj ze Szczecina napisał(a):[i]Antyradar nie musi mieć optycznej widoczności radaru by go wykryć – jedynym warunkiem jest to by radar promieniował sygnał.Policjant mierzący prędkość kieruje radar na samochód i uruchamia urządzenie, wtedy fale radarowe rozchodzą się tak jak zwykłe fale radiowe. Więc z odległości nawet kilometra (nawet do 4 km) można wykryć taki fakt.Wszystkie fale radiowe czy laserowe ulegają odbiciu od przeszkody, otoczenie terenu itp. i w związku z tym istnieje możliwość ich wcześniejszego wykrycia.ć.

Z tego co wiem, obecnie w wiekszosci uzywane sa radary laserowe, ktore sa raczej nie do wykrycia.
Policyjne radary pracuja na zasadzie zjawiska Doppler`a, a do uzyskania pomiaru predkosci potrzebny jest czas kilku sekund.
Jezeli antyradar jest czuly to opromieniowanie wiazka mikrofal sygnalizuje natychmiast ale wtedy pozostaje tylko szybkie hamowanie...
Ar

Postprzez Snuj ze Szczecina » piątek 18 czerwca 2004, 17:45

Ar napisał(a):Z tego co wiem, obecnie w wiekszosci uzywane sa radary laserowe, ktore sa raczej nie do wykrycia.

Obrazek

Ten Atyradar wykrywa w 360° wszelkie laserowe radary.

WHISTLER dookólne wykrywa wszelkie laserowe radary.
Posiada doskonałe zabezpieczenie przed wszystkimi typami radarów laserowych.

Cena wysoka.Ponad 700 zł.
Pozdrawiam Serdecznie
Snuj ze Szczecina

Postprzez Ar » piątek 18 czerwca 2004, 18:29

Snuj ze Szczecina napisał(a):WHISTLER dookólne wykrywa wszelkie laserowe radary.
Posiada doskonałe zabezpieczenie przed wszystkimi typami radarów laserowych.

Coz, widocznie jestem do tylu... :D
Ar

Postprzez bialy » piątek 18 czerwca 2004, 20:45

Snuj ze Szczecina napisał(a):
bialy napisał(a):Zasieg 2 km to jest w warunkach idealnych, brak zaudowan, drzew, lini energetycznych, nierownosci terenow etc. Suszarka wysla syganal w okreslonym kierunku, jezeli fala nie wpadnie na antyradar to ten juz cie nie ostrzeze [wiem, ze jeszcze dochodzi takie zjawisko jak odbicie fali].

[i]Antyradar nie musi mieć optycznej widoczności radaru by go wykryć – jedynym warunkiem jest to by radar promieniował sygnał. (...) Wszystkie fale radiowe czy laserowe ulegają odbiciu od przeszkody, otoczenie terenu itp. i w związku z tym istnieje możliwość ich wcześniejszego wykrycia.ć.

Odbicie lub zalamanie fali moze takze zmniejszyc skutecznosc radaru. W sytuacji gdy policjant jest w dolince za gorka mierzac samochodu wyjezdzajacego za wzniesienia radar wysyla fale. Za wzniesieniem fale beda slabsze, trudniejsze do wykrycia.

Policjant mierzący prędkość kieruje radar na samochód i uruchamia urządzenie, wtedy fale radarowe rozchodzą się tak jak zwykłe fale radiowe. Fale radarowe to są zwykle fale radiowe ale o dużej częstotliwości – o ile radio UKF ma częstotliwości rzędu 100MHz, to radary używają 3 pasm częstotliwości 10GHz, 25GHz lub nawet 36GHz. Dla twojej informacji ciekawostka – kuchenka mikrofalowa nie jest niczym innym jak generatorem fal radiowych o częstotliwości 2,4GHz.

Fale elektromagnetyczne to: fale radiowe, mikrofale [mikrofalowka], podczerwien, swiatlo biale, nadfiolet, promieniowanie Rontgena, promieniowanie gamma, .... <= wszytko to sa fale elektromagnetyczne, roznia sie tylko dlugoscia fali [czestotliwoscia]. Ulegaja dyfrakcji, interferencji, obiciu jak inne fale.

bialy napisał(a):Wyobraz sobie: jedzisz w nocy pusta droga antyradar lezy sobie spokojine na desce rozdzielczej, jest ok godz 4 nad ranem. Wjezdzasz na teren zabudowany [czyt. jakies wioski, 5 chalup ma krzyz] domy oduniete 20m od pobocza, chodniki, rowy bez drzew droga pusta i sucha. Nagle za krzakow lub tabilcy rekalmowej wyskakuje pan z suszarka, wtedy tylko zostaje szybko chowac antyradar. Antyradar nie uchroni cie przed "zlapaniem", moze tylko pomoc w ocenie sytuacji czy w najblizszej miejscowosci mozesz spodziewac sie policji czy nie.

[i]W tym przypadku rzeczywiście nie pomoże, ponieważ przedstawiona sytuacja jest ekstremalna i nieprzewidzialna.

Ale prawdziwa.
bialy

Postprzez bialy » piątek 18 czerwca 2004, 20:48

bialy napisał(a):Antyradar nie uchroni cie przed "zlapaniem", moze tylko pomoc w ocenie sytuacji czy w najblizszej miejscowosci mozesz spodziewac sie policji czy nie.

Oczywiście że uchroni, a dlatego że pomaga w ocenie sytuacji.Taka ocena sytuacji, przedstawia się na antyradarze.Antyradar jest skuteczną bronią z Fotoradarami i Radarami, które z "odległości" wysyłają fale.Takie fale odbiera Antyradar, które następnie przekazuje je w formie komunikatu - kierowcy.

Podam skrocona wersje historii Pana A. Pan A mial samochod i prawo jazdy, jezdzil zgodnie z przepisami, respektowal ograniczenia predkosci. W tym czasie Pan A nie dostal mandatu za nadmierna szybkosc. Po pewnym czasie Pan A zaopatrzyl sie w antyradar. Mial pewnosc, ze zapwni on bezpieczenstwo przed policja. Niestety Pan A w ciagu najblizszych dni zaplacil mandat za przekroczenie predkosci.

Piszac:

bialy napisał(a):Antyradar nie uchroni
mialem na mysli, ze nigdy nie zapewni bezpieczenstwa w 100% rzeczywisci moze pomoc w ocenie. Jedynie podaje tobie [kierowcy] info na temat wysylanych fal. Skad wiesz czy na policjanci nie byli czyms zajeci i nie wsyslali zadnych fall.

bialy napisał(a):wtedy tylko zostaje szybko chowac antyradar

Wiele FIRM, które zajmują się sprzedażą i montażem Antyradarów oferuje możliwość skutecznego ukrycia antyradaru w każdym samochodzie, przed niepożądanym "wzrokiem".Wykrywacz powinien być ukryty na stałe , jedynie w rogach szyb widoczne(tylko dla kierowcy) są nie rzucające się w oczy czujniki , podobne do alarmowych czujników stosowanych w autoalarmach. Obecnie chowa się czujniki w lampach zespolonych i lampie stopu lub też w innych wybranych miejscach. Wszystko zależy od inwencji twórczej kierowcy.

bialy napisał(a):Sytuacja gdzie jedziesz w sznurze samochodow i policja łapie jednego z nich to antyradar pika lub swieci syganlizujac ze odebral fale wyslana przez policyjna suszarke.

Antyradar powiadamia kierowce o radarze w sposób inteligetny.Kontruktor Antyradaru, wziął to pod uwage, że sytuacja może przebiegać nagle i że istnieje właśnie taka możliwość, dlatego powiadamianie kierowcy odbywa się w sposób NIEZAUWAZALNY dla innych.

Sposoby chowania antyradaru sa rozne rzeczywiscie to zalezy od pomyslowosci kierowcy. Czujnik mozna montowac w roznych miescach, tak samo jak gadzety ostrzegajace np. dioda LED wmontowana obok zegrow, ukryty glosniczek etc. Podane przez mnie pikanie lub swiecenie to jedynie przyklady.
bialy

Postprzez bialy » piątek 18 czerwca 2004, 20:48

bialy napisał(a):Videoradary, montowane w cywilnych radiowozach nie "przeswietlaja" ciebie przez caly czas, panowie z policji ustawiaja sie za toba, strzal i juz jestes pogrzebany antyradra ci nie pomoze tylko znowu poinformuje cie ze zostales "zestrzelony".

Rzeczywiście pisząc o radarach, wdarł się Videoradar, tak więc urządzenie popularnie zwane videoradarem (kamera w nieoznakowanym radiowozie) nie może zostać wykryte przez żadne urzadzenie gdyż nie jest to radar. Kamera jest sprzężona z szybkościomierzem w radiowozie, więc nie mierzy prędkości tylko prędkość radiowozu – a z tego czy się zbliża czy oddala wynika z jaką jechał prędkością.

Ta kamera podaje informacje takie jak predkosc radiowzu, data, godzina.
Ma ona takze mozliwosc zmierzenia predkosci samochodu. Co do zblizania sie lub oddalania z fotoradarem w radiowozie [tak z aparatem nie kamera] to jest mozliwosc zaklamania. Mozna uzyskac wrazenie ze samochod przed nami przyspiesza. to jest tzw. uklad odniesienia. Aparat ten robil trzy zdjecia a nie jedno poniewaz zrobienie kilku w wiekszych odstepach czasu [kilka sekund] uniemozliwi a napewno bardzo utrudni wrowadzenie w blad.

Sorry, ze w 3 postach ale w 2 lub 1 nie przechodzilo.
bialy

Postprzez sharky » piątek 18 czerwca 2004, 20:50

Ar napisał(a)::arrow: Czy w koncu, na dzien dzisiejszy obowiazuje 50 km/h na terenie zabudowanym :?:

Owszem obowiazuje :)
:arrow: 50 km/h w godz od 5.00 do 23.00
:arrow: 60 km/h w godz od 23.00 do 5.00
sharky

Postprzez Ar » piątek 18 czerwca 2004, 21:18

to ja napisał(a):Zmiana nastąpiła w dniu 1 maja 2004 roku.

Czy z tym dniem weszly takze jakies inne zmiany nie wprowadzone jeszcze do kodeksu :?:
Ar

Postprzez to ja » piątek 18 czerwca 2004, 21:20

Wydaje mi się, że nie wprowadzono innych przepisów, których jeszcze nie ma w kodeksie.

Jedynie podczas egzaminu od 1 maja jest hamowanie awaryjne.
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Jeszcze o fotoradarach

Postprzez ella » poniedziałek 16 sierpnia 2004, 12:09

Nie chciałam zakładać nowego tematu bo tutaj dość sporo jest o fotoradarach.

"Korzystanie z urządzeń, które alarmują kierowcę o tym, że zbliża się do uzbrojonego w radar patrolu +drogówki+ ma być legalne. Chcą tego posłowie i co ciekawe, także policjanci. I chociaż brzmi to dziwnie, argumentują, że dzięki temu na drogach będzie bezpieczniej" - pisze "Głos Szczeciński". "
http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=532941
ella
Moderator

Postprzez bialy » poniedziałek 16 sierpnia 2004, 12:27

Najlepsze sa fotoradary ktore wspolpracuja z soba. Polega to na tym ze pierwszy robi zdjecie kazdemu kto sie nawinie, a drogi po zrobieniu zdjecia (tez kazdemu) sprawdza czas przejazdu, jezeli byl za krotki to oznacza ze predkosz wzrosla o tyle i tyle - mandacik. System na ktorym dzialaja te fotoradary potrafi rozpoznawac tablice rejstracyjne samochodow. Naszczescie/niestety w pl tego jeszcze nie ma.
bialy

Re: Jeszcze o fotoradarach

Postprzez Ar » poniedziałek 16 sierpnia 2004, 13:50

ella napisał(a):"Korzystanie z urządzeń, które alarmują kierowcę o tym, że zbliża się do uzbrojonego w radar patrolu +drogówki+ ma być legalne. Chcą tego posłowie i co ciekawe, także policjanci. I chociaż brzmi to dziwnie, argumentują, że dzięki temu na drogach będzie bezpieczniej" - pisze "Głos Szczeciński". "

Teoretycznie jest to poniekad racja...

Dalej jest napisane, ze chca doprowadzic do tego aby kierowca byl prawie ciagle informowany o radarze poprzez wyposarzenie w nie kazdego patrolu drogowki. :)

Z drugiej jednak strony kierowca moze pomysles "antyradar mnie o niczym nie informuje wiec moge jechac te 150 km/h, jakby pojawil sie patrol bede o tym wiedzial i zwolnie - jestem zatem bezkarny"...
Ar

Postprzez miros » poniedziałek 16 sierpnia 2004, 14:32

zalezy od czestotliwosci napotykania kontroli radarowych. jesli jadac przez cala polske natrafimy na kilka takich kontroli to oczywiste ze bedziemy chcieli jechac szybciej. jesli jednak takie kontrole beda czesto spotykane wtedy bedziemy sie starali nie naginac ograniczen predkosci.

tylko ze jak narazie to kontroli radarowych jest niewiele.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze