kopan napisał(a):Ale co to ma do tego że wymyślasz jakieś przywileje jazdy na strzale bo jest czerwone.
Na tych twoich przywilejach się skoncentruj - bo odpowiadasz nie na temat.
Pierwsza rzecz, o której już pisałem dwukrotnie: to nie jest żadna strzała tylko strzałka!
Przywileje? Możliwość wjazdu na skrzyżowanie ale tylko, jeśli się zatrzymasz przed sygnalizatorem. Zrozum, że wjeżdżasz na skrzyżowanie podczas nadawania czerwonego sygnału!
Na siłę wymyślasz, że przy S-2 nie jest opisane co oznacza sygnał czerwony...
Zapytam inaczej: Czy podczas wyprzedzania na jezdni dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu, masz obowiązek zasygnalizować manewr?
Twoje myślenie jest takie: Oczywiście, że nie, ponieważ nie jest to opisane w Art. 24 dotyczącym wyprzedzania. Sam jesteś prawnikiem i powinieneś dobrze wiedzieć, iż prawo czyta się całościowo a nie wyrywkowo.
Jeśli chcesz być taki "dokładny inaczej" to powiedz mi, skąd wiadomo, że pojazd samochodowy, wyposażony w kierunkowskazy, sygnalizując zamiar zmiany kierunku jazdy - ma to robić właśnie przy użyciu kierunkowskazów? Gdzie to jest napisane? Czy nie lepiej wysunąć rękę zza szyby albo poświecić latarką z danej strony, skoro ma być wyraźnie zasygnalizowany zamiar (Art. 22 ust. 5).
kopan napisał(a):2) Gdzie przy S-1 pisze że ruchu nie możesz utrudniać.
Zacytuj ?? ??
„No właśnie” to nie cytat.
Nie "pisze" tylko "jest napisane", jeśli już.
Dalej nie będę odpowiadać na to pytanie, gdyż szkoda mi klawiatury...
kopan napisał(a):3) Czy trzeba po trzy razy o to samo pytać.
Samo ino czerwone światło co oznacza??
Samo czerwone światło na sygnalizatorze S-2 oznacza zakaz wjazdu za sygnalizator.
Zanim zapytasz po raz kolejny, gdzie to jest napisane, odpowiedz na pytanie: gdzie jest napisane, że kierujący wyprzedzając inny pojazd, ma obowiązek włączyć kierunkowskaz na drodze dwukierunkowej jedno-jezdniowej.
Pozdrawiam!