Drezyna napisał(a):Powtarzasz to jak mantrę, ale przepisu nie podałeś, bo taki nie istnieje.
Drezyna napisał(a):Jeśli wyprzedzanie w ogóle jest dozwolone, to wyprzedamy po lewej stronie, za wyjątkiem sytuacji opisanych w: 24.4 lub 24.5 lub 24.10 lub 24.12.
Zastrzeżenie, które zresztą błędnie podałeś, wcale nie oznacza bezwzględnej zgody na wyprzedzanie z prawej strony. Wskazuje na szczegółowe przepisy, które należy stosować w logice "i" a nie "lub". Gdzie tam masz lub.. lub.. lub.. lub? Taka jest konstrukcja artykułu 24., że spisanie go przy leksykalnym użyciu "zabrania się", "dopuszcza się" w każdym jego miejscu byłoby mniej czytelne a całokształt art. zdecydowanie dłuższy w treści. Zamiast fraz typu "zabrania się" zdecydowano się napisać, kiedy "dopuszcza się" wyprzedzanie z prawej strony.
Problem w tym, że ty traktujesz
(...)z zastrzeżeniem ust. 4, 5, 10 i 12.
tak, jakby tam była alternatywa. Błąd. Spójnik "i" nie pozostawia wątpliwości według mnie, że przecinki również spełniają rolę logicznej koniunkcji "i".
Wobec tego nie przytoczę Ci przepisu, którego nie ma a chciałbyś, abym wyczarował brzmienie "zabrania się wyprzedzania z prawej strony w następujących przypadkach".
Drezyna napisał(a):Gdyby było tak, jak proponujesz, czyli łącznie wszystkie przypadki, to wyprzedzać z prawej, ze względu na 24.12, mógłby tylko rower.
...w dodatku tylko wolno jadące pojazdy nie będące rowerem.
Co do tramwajów: czy torowisko nie jest wyznaczonym pasem ruchu dla tych pojazdów? Według mnie nie jest, ale tutaj pozostawiam swobodniejszą interpretację.
lepiej już nie mogłem napisać, jak rozumiem 24.3. uniosłem się na wyżyny. Co najfajniejsze - zarówno Twój jak i mój pogląd wcale nie jest tak oczywisty, żeby dać sobie głowę uciąć
LeszkoII napisał(a):24.6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości.
Zatem zgodnie z powyższym, prawy pojazd powinien dać się wyprzedzić, jeśli zauważy tylko, że jest wyprzedzany. "pierwszeństwo" do wyprzedzania ma ten, który wcześniej rozpocznie wyprzedzanie.
Drezyna napisał(a):Oczywiście nie wspomniałeś, że lewego obowiązuje 24.1 i w związku z tym być może nie powinien w ogóle wyprzedzać... Taka mała manipulacja...
Tak, typowa manipulacja
24.1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;
Celowo lub złośliwe nie dający się wyprzedzić pojazd sam sobie utrudnia ruch a nie ja mu. On jest na swoim a ja na swoim pasie ruchu i nikomu się krzywda nie stanie.