winston napisał(a):Niemcy, za przekroczenie w zabudowanym o 50km/h - mandat i zatrzymanie prawka na miesiąc
I coś to daje? Niemcy wypuszczeni poza swoje idiot-friendly autostrady jeżdżą tragicznie, nie potrafią wyprzedzać, a wyrywają się przed wszystkich, doprowadzają do masy niebezpiecznych sytuacji. Jeżeli chodzi o jazdę samochodem to w moich oczach wyrobili sobie najgorsza opinię ze wszystkich narodowości jakie na drogach spotkałem. Moim skromnym, subiektywnym zdaniem Niemców ratuje tylko infrastruktura. W przeliczeniu na liczbę mieszkańców mają 2x mniej ofiar śmiertelnych. Jestem ciekawy tylko jak to się rozkłada na poszczególne rodzaje dróg, bo to mogłoby dużo powiedzieć. Do tego dochodzi jeszcze różnica czym jeżdżą i jak wyglądają u nich wypadki. Bo co innego jak się postukają nowe auta na autostradzie, a co innego jak Tico wyrąbie czołówkę z vanem, w którym jechało 15 osób.
Ciekawie wygląda porównanie Niemców np. z kierowcami z Kaliningradu, gdzie Rosjanie raczej nie uchodzą za wzór do naśladowania... a jednak na Polskich drogach powodują mniej wypadków. (Niemców odwiedza Gdańsk niby 3x więcej, a powodują 4x więcej wypadków niż Rosjanie. Szkoda, że nie ma danych dotyczących tylko przyjeżdżających samochodami, bo ja znowu odnoszę wrażenie, że rosyjskich samochodów jest u nas na ulicach o wiele więcej niż niemieckich.