Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez LeszkoII » czwartek 26 września 2013, 21:50
przez scooby14444 » piątek 27 września 2013, 08:55
LeszkoII napisał(a): Scooby, czemu Ty zadajesz tak dziwne pytania? --> "czy przełączka jest jezdnią"
LeszkoII napisał(a):Czy przejście dla pieszych jest jezdnią? Zastanów się o co Ty pytasz
LeszkoII napisał(a):Przełączka jest nieformalne(bo ilustracyjnie) 'zdefiniowana' jako przejazd przez pas dzielący jezdnie.
LeszkoII napisał(a): W ogóle po co to dalej drążyć? Jaki cel temu przyświeca?
przez szerszon » piątek 27 września 2013, 12:58
Szerszon zaczyna bełkotać
Podobnie jak przełączka.
Proszę o użycie pojęć zawartych w definicji drogi.
przez LeszkoII » piątek 27 września 2013, 20:29
przez oskbelfer » piątek 27 września 2013, 20:58
przez scooby14444 » sobota 28 września 2013, 07:17
oskbelfer napisał(a):przełaczka - to przełaczka
skrzyżowanie - to skrzyżowanie
jak ktoś nie wie co to jest skrzyżwanie - to do kodeksu - a nie na forum
jak ktoś nie wie, co to jest przełaczka - to z kodeksu się tego nie dowie. Kiedyś gdzieś tam (o ile się nie mylę) w kodeksie był chyba zapis --- ale to było 100 lat temu ---- przełączka umownie (chyba pisał leszkoII) to połaczenie dwóch jezdni jednokierunkowych na drodze dwu-kierunkowej.
Czy dalej będziemy dyskutować o niczym?
przez LeszkoII » sobota 28 września 2013, 07:35
przez szerszon » sobota 28 września 2013, 07:54
przez scooby14444 » sobota 28 września 2013, 08:16
LeszkoII napisał(a): Przejazd kolejowy nie jest jezdnią, chociaż niewątpliwie służy do przejeżdżania przez tory kolejowe.
Przełączka i pas dzielący to określenia potoczne. Możesz to zdanie sformułować używając pojęć występujących w PoRD?LeszkoII napisał(a):Przejazd przez pas dzielący jezdnie(przełączka) nie jest jezdnią, chociaż niewątpliwie służy do przejeżdżania przez z jednej strony tego pasa na drugą.
LeszkoII napisał(a):"Nie jest jezdnią"- ale ze względu na ogólne zastosowanie nie trudno przypisać tym przejazdom funkcji, jakie pełni jezdnia. Zatem nazywajmy rzeczy po imieniu a nie "epitetami".
LeszkoII napisał(a): Zamiast zawołać "Ty 'specjalisto' od PoRD!, chodź no tutaj!", zawołam "Scoobi!, chodź no tutaj". I wszyscy będą wiedzieli kogo wołam![]()
przez LeszkoII » sobota 28 września 2013, 09:14
Z takiego samego powodu, z jakiego przejście dla pieszych nie jest jezdnią tylko jej częścią/elementem. Masz problemy z pojęciami, niestety. Używamy pojęć adekwatnie do sytuacji. I nie wmówisz mi, że będzie lepiej pasowało nazwanie przejazdu kolejowego - jezdnią. Sam widzisz jak trzymanie się jednej teorii (cały czas chodzi o ten nieszczęsny kierunkowskaz przy opuszczaniu ronda) powoduje daleko ewoluujące następstwa w innych dziedzinach przy postrzeganiu PoRD.scooby14444 napisał(a):A niby dlaczego nie jest jezdnią? Nie znajduje się w obrębie drogi czy nie służy do ruchu pojazdów?
Jeśli uważasz, że PdP jest jezdnią (stawiasz znak równości) to składam wyrazy najszczerszych kondolencjiscooby14444 napisał(a):Przypomnę że już chciałeś obalać to że przejście dla pieszych nie jest jezdnią....Wypadało by się uczyć na błędach.
Pełni w jakimś sensie - bardzo ogólnikowym i mało konkretnym - wszak jeździć można praktycznie po wszystkim - co nie oznacza, że to wszystko faktycznie jest jezdnią.scooby14444 napisał(a):No, no, no, już mówisz że pełni funkcję jezdni. Coraz lepiej....
Czyli w rozporządzeniach używa się określeń potocznych? Po co mi zadajesz pytania na które już odpowiedziałem. Widzę, że sam sobie nie znajdziesz(a może nawet nie wiesz, że są takie rozporządzenia i ich nie czytałeś) to Ci wkleję i zadam pytanie.scooby14444 napisał(a):Przełączka i pas dzielący to określenia potoczne. Możesz to zdanie sformułować używając pojęć występujących w PoRD?
Zodnie z definicjami PoRD, "przełączka" jest jezdnią, a "pas dzielący" jest poboczem.
Żadnym z powyższych nie jest. Czym jest zatoka postojowa/autobusowa? Czym jest pas dzielący jezdnie? Czym jest wyspa centralna? Czym jest krawężnik? Czym jest torowisko? Masz do wyboru to samo, co mi podałeś - przy czym od razu skoryguję błąd, - torowisko nie jest częścią drogi.scooby14444 napisał(a):Przypomnę że zgodnie z definicją drogi masz do wyboru: jazdnię,pobocze, chodnik, drogę dla rowerów lub pieszych i torowisko. Właśnie z tych elementów składa się droga. A więc?
przez oskbelfer » sobota 28 września 2013, 10:01
scooby14444 napisał(a):Przypomnę ze pare postów wcześniej twierdziles ze droga i jezdnia to to samo. Mam nadzieję że już tak nie uważasz...
przez scooby14444 » sobota 28 września 2013, 10:08
LeszkoII napisał(a):Z takiego samego powodu, z jakiego przejście dla pieszych nie jest jezdnią tylko jej częścią/elementem. Masz problemy z pojęciami, niestety.scooby14444 napisał(a):A niby dlaczego nie jest jezdnią? Nie znajduje się w obrębie drogi czy nie służy do ruchu pojazdów?
Nie twierdzę że w każdej sytuacji będzie pasowało, ale skoro przejazd kolejowy jest przecięciem jezdni i torowiska kolejowego, to mówienie że tam nie ma jezdni jest jawnym kłamstwem.LeszkoII napisał(a):Używamy pojęć adekwatnie do sytuacji. I nie wmówisz mi, że będzie lepiej pasowało nazwanie przejazdu kolejowego - jezdnią.
Przejście dla pieszych jest powierzchnią jezdni, jeżeli powierzchnia stołu nie jest dla ciebie stołem to też składam wyrazy współczucia.LeszkoII napisał(a):Jeśli uważasz, że PdP jest jezdnią (stawiasz znak równości) to składam wyrazy najszczerszych kondolencjiscooby14444 napisał(a):Przypomnę że już chciałeś obalać to że przejście dla pieszych nie jest jezdnią....Wypadało by się uczyć na błędach.
No i co z tego że można jeździć, w definicjach masz wyraźnie napisane "część przeznaczona ruchu pojazdów". W związku z twoją logiką chodnik też powinieneś nazwać jezdnią bo można po nim jeździć. Ludzie.......LeszkoII napisał(a):Pełni w jakimś sensie - bardzo ogólnikowym i mało konkretnym - wszak jeździć można praktycznie po wszystkim - co nie oznacza, że to wszystko faktycznie jest jezdnią.scooby14444 napisał(a):No, no, no, już mówisz że pełni funkcję jezdni. Coraz lepiej....
Widzę jezdnię którą w zależności od potrzeb mogę sobie podzielić jak chcę (jak każdą powierzchnię). Jeżeli powierzchnia składa się głównie z dwóch elementów to mogę tą drogę nazwać dwujezdniową.LeszkoII napisał(a):Czyli w rozporządzeniach używa się określeń potocznych? Po co mi zadajesz pytania na które już odpowiedziałem. Widzę, że sam sobie nie znajdziesz(a może nawet nie wiesz, że są takie rozporządzenia i ich nie czytałeś) to Ci wkleję i zadam pytanie.scooby14444 napisał(a):Przełączka i pas dzielący to określenia potoczne. Możesz to zdanie sformułować używając pojęć występujących w PoRD?
Zodnie z definicjami PoRD, "przełączka" jest jezdnią, a "pas dzielący" jest poboczem.
Ile tutaj widzisz jezdni? Ilu-jezdniową drogę przedstawia rysunek?
LeszkoII napisał(a):Żadnym z powyższych nie jest. Czym jest zatoka postojowa/autobusowa? Czym jest pas dzielący jezdnie? Czym jest wyspa centralna? Czym jest krawężnik? Czym jest torowisko? Masz do wyboru to samo, co mi podałeś - przy czym od razu skoryguję błąd, - torowisko nie jest częścią drogi.scooby14444 napisał(a):Przypomnę że zgodnie z definicją drogi masz do wyboru: jazdnię,pobocze, chodnik, drogę dla rowerów lub pieszych i torowisko. Właśnie z tych elementów składa się droga. A więc?
oskbelfer napisał(a): ...
przez oskbelfer » sobota 28 września 2013, 10:52
przez LeszkoII » sobota 28 września 2013, 11:23
Oczywiście że nie jest. Czy jeśli kupię wycieraczkę do szyby następnie ją wstawię gdzie trzeba to znaczy, że kupiłem samochód? Jak sobie odpowiesz to sam się uśmiejeszscooby14444 napisał(a):Noga od stołu która jest częścią stołu nie jest stołem? Ucho od kubka które jest częścią kubka nie jest kubkiem?
Nie pisałem "że tam nie ma jezdni" tylko, że przejazd kolejowy to nie jest jezdnia! Używamy pojęć użytecznych opisowo i sytuacyjnie.scooby14444 napisał(a):Nie twierdzę że w każdej sytuacji będzie pasowało, ale skoro przejazd kolejowy jest przecięciem jezdni i torowiska kolejowego, to mówienie że tam nie ma jezdni jest jawnym kłamstwem.
Zejdźmy już z tego żałosnego przykładu. Powierzchnia figury geometrycznej jest tą figurą? Objętość = powierzchni = figurze? A cóż to za pokrętna logika.scooby14444 napisał(a):Przejście dla pieszych jest powierzchnią jezdni, jeżeli powierzchnia stołu nie jest dla ciebie stołem to też składam wyrazy współczucia.
Głównie z dwóch elementów??? Dwujezdniowa droga + przełączka... czemu nie daje łącznie trzy-jezdniowej?scooby14444 napisał(a):Widzę jezdnię którą w zależności od potrzeb mogę sobie podzielić jak chcę (jak każdą powierzchnię). Jeżeli powierzchnia składa się głównie z dwóch elementów to mogę tą drogę nazwać dwujezdniową.
LITOŚCI!scooby14444 napisał(a):Zatoka postojowa/autobusowam, pas dzielący jezdnie to pobocze, torowisko patrz niżej, wyspa centralna - pobocze, Krawężnik - częścią jezdni.
Ja się pogrążamscooby14444 napisał(a):Torowisko nie jest częścią drogi???? Pogrążasz się całkowicie.
"droga – wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa"
przez scooby14444 » sobota 28 września 2013, 12:12
Ale znajdując się na przejeździe znajdujesz się również na jezdni, która tworzy ten przejazd.LeszkoII napisał(a):Nie pisałem "że tam nie ma jezdni" tylko, że przejazd kolejowy to nie jest jezdnia! Używamy pojęć użytecznych opisowo i sytuacyjnie.scooby14444 napisał(a):Nie twierdzę że w każdej sytuacji będzie pasowało, ale skoro przejazd kolejowy jest przecięciem jezdni i torowiska kolejowego, to mówienie że tam nie ma jezdni jest jawnym kłamstwem.
LeszkoII napisał(a):Zejdźmy już z tego żałosnego przykładu. Powierzchnia figury geometrycznej jest tą figurą? Objętość = powierzchni = figurze? A cóż to za pokrętna logika.scooby14444 napisał(a):Przejście dla pieszych jest powierzchnią jezdni, jeżeli powierzchnia stołu nie jest dla ciebie stołem to też składam wyrazy współczucia.
LeszkoII napisał(a):Ja się pogrążamscooby14444 napisał(a):Torowisko nie jest częścią drogi???? Pogrążasz się całkowicie.
"droga – wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa"? ..."pas terenu składający się z(...,...,...,...,...), łącznie z torowiskiem"... Torowisko nie jest częścią tego pasa terenu ale łącznie z nim stanowi drogę pod warunkiem iż znajduje się w jego obrębie.