przełączka to skrzyżowanie..?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: przełączka to skrzyżowanie..?

Postprzez LeszkoII » czwartek 26 września 2013, 21:50

Scooby, czemu Ty zadajesz tak dziwne pytania? --> "czy przełączka jest jezdnią"
Czy przejście dla pieszych jest jezdnią? Zastanów się o co Ty pytasz.

Przełączka jest nieformalne(bo ilustracyjnie) 'zdefiniowana' jako przejazd przez pas dzielący jezdnie.

W ogóle po co to dalej drążyć? Jaki cel temu przyświeca?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez scooby14444 » piątek 27 września 2013, 08:55

LeszkoII napisał(a): Scooby, czemu Ty zadajesz tak dziwne pytania? --> "czy przełączka jest jezdnią"

Ale jakie dziwne pytania?
To podstawowe pytanie.
A widać że nawet w tych najbardziej podstawowych sprawach PoRD mylicie się.
Szerszon zaczyna bełkotać, próbując odpowiedzieć na tak proste pytanie...Czym wg niego jest przełączka.
LeszkoII napisał(a):Czy przejście dla pieszych jest jezdnią? Zastanów się o co Ty pytasz

Pytasz o przejście dla pieszych? Tak to jest powierzchnia jezdni, masz to w definicji. Podobnie jak przełączka.
LeszkoII napisał(a):Przełączka jest nieformalne(bo ilustracyjnie) 'zdefiniowana' jako przejazd przez pas dzielący jezdnie.

Mieliśmy używać nomenklatury PoRD, nie pamiętasz? Czym jest przełączka i pas dzielący wg Ciebie. Proszę o użycie pojęć zawartych w definicji drogi.
LeszkoII napisał(a): W ogóle po co to dalej drążyć? Jaki cel temu przyświeca?

Bez wyjaśnienia sobie podstaw, nie ma sensu jakakolwiek dyskusja o bardziej skomplikowanych sprawach.
scooby14444

Postprzez szerszon » piątek 27 września 2013, 12:58

Szerszon zaczyna bełkotać
:hmm: argumenty sie skończyły...jak mozna nazwać twoją część wspólna chodnika i jezdni ?
Podobnie jak przełączka.

Znowu pytanie...nastepne do kolekcji..której ???
Proszę o użycie pojęć zawartych w definicji drogi.

na tej samej podstawie proszę znaleźć przełaczkę
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 27 września 2013, 20:29

Tutaj macie wielką przełączkę ;)
http://goo.gl/maps/kknq6
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » piątek 27 września 2013, 20:58

przełaczka - to przełaczka :)

skrzyżowanie - to skrzyżowanie :)

jak ktoś nie wie co to jest skrzyżwanie - to do kodeksu - a nie na forum :)

jak ktoś nie wie, co to jest przełaczka - to z kodeksu się tego nie dowie. Kiedyś gdzieś tam (o ile się nie mylę) w kodeksie był chyba zapis --- ale to było 100 lat temu ---- przełączka umownie (chyba pisał leszkoII) to połaczenie dwóch jezdni jednokierunkowych na drodze dwu-kierunkowej.

Czy dalej będziemy dyskutować o niczym :)?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez scooby14444 » sobota 28 września 2013, 07:17

oskbelfer napisał(a):przełaczka - to przełaczka :)

skrzyżowanie - to skrzyżowanie :)

jak ktoś nie wie co to jest skrzyżwanie - to do kodeksu - a nie na forum :)

jak ktoś nie wie, co to jest przełaczka - to z kodeksu się tego nie dowie. Kiedyś gdzieś tam (o ile się nie mylę) w kodeksie był chyba zapis --- ale to było 100 lat temu ---- przełączka umownie (chyba pisał leszkoII) to połaczenie dwóch jezdni jednokierunkowych na drodze dwu-kierunkowej.

Czy dalej będziemy dyskutować o niczym :)?

Przypomnę ze pare postów wcześniej twierdziles ze droga i jezdnia to to samo. Mam nadzieję że już tak nie uważasz...

Oczywiście że przełączka to określenie potoczne...
Zgodnie z PoRD jest to jezdnia. Tak wynika z definicji jezdni w PoRD i nie ma żadnych argumentów żeby twierdzić że jest inaczej.
Nikt nie zdołał odpowiedzieć czemu uważa że przełączka nie jest jezdnią.
To samo tyczy się "obwiedni" SoRO.
scooby14444

Postprzez LeszkoII » sobota 28 września 2013, 07:35

Przejazd kolejowy nie jest jezdnią, chociaż niewątpliwie służy do przejeżdżania przez tory kolejowe.
Przejazd przez pas dzielący jezdnie(przełączka) nie jest jezdnią, chociaż niewątpliwie służy do przejeżdżania przez z jednej strony tego pasa na drugą.

"Nie jest jezdnią"- ale ze względu na ogólne zastosowanie nie trudno przypisać tym przejazdom funkcji, jakie pełni jezdnia. Zatem nazywajmy rzeczy po imieniu a nie "epitetami".

Zamiast zawołać "Ty 'specjalisto' od PoRD!, chodź no tutaj!", zawołam "Scoobi!, chodź no tutaj". I wszyscy będą wiedzieli kogo wołam :)
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 28 września 2013, 07:54

Ależ wszystko było, tylko pomijasz niewygodne odpowiedzi i unikasz pytań, na które nie umiesz odpowiedzieć, albo odpowiedzi wyprowadzą do wniosków całkowicie sprzecznych z twoim przekonaniami.
szerszon

Postprzez scooby14444 » sobota 28 września 2013, 08:16

LeszkoII napisał(a): Przejazd kolejowy nie jest jezdnią, chociaż niewątpliwie służy do przejeżdżania przez tory kolejowe.

A niby dlaczego nie jest jezdnią? Nie znajduje się w obrębie drogi czy nie służy do ruchu pojazdów?
Przypomnę że już chciałeś obalać to że przejście dla pieszych nie jest jezdnią....Wypadało by się uczyć na błędach.

LeszkoII napisał(a):Przejazd przez pas dzielący jezdnie(przełączka) nie jest jezdnią, chociaż niewątpliwie służy do przejeżdżania przez z jednej strony tego pasa na drugą.
Przełączka i pas dzielący to określenia potoczne. Możesz to zdanie sformułować używając pojęć występujących w PoRD?
Zodnie z definicjami PoRD, "przełączka" jest jezdnią, a "pas dzielący" jest poboczem.

LeszkoII napisał(a):"Nie jest jezdnią"- ale ze względu na ogólne zastosowanie nie trudno przypisać tym przejazdom funkcji, jakie pełni jezdnia. Zatem nazywajmy rzeczy po imieniu a nie "epitetami".

No, no, no, już mówisz że pełni funkcję jezdni. Coraz lepiej....
Tylko racz zauważyć że jeżeli pełni funkcję jezdni i znajduje się w obrębie drogi to jest jezdnią.
No ale skoro wg Ciebie nie jest jezdnią to czym? Przypomnę że zgodnie z definicją drogi masz do wyboru: jazdnię,pobocze, chodnik, drogę dla rowerów lub pieszych i torowisko. Właśnie z tych elementów składa się droga. A więc?

LeszkoII napisał(a): Zamiast zawołać "Ty 'specjalisto' od PoRD!, chodź no tutaj!", zawołam "Scoobi!, chodź no tutaj". I wszyscy będą wiedzieli kogo wołam :)

No tak potoczne określenia funkcjonują w mowie potocznej. Jeżeli rozmawiamy o prawie to trzymajmy się nomenklatury prawnej. Dlatego raczej wołaj "Ty 'specjalisto' od PoRD" :):):)
scooby14444

Postprzez LeszkoII » sobota 28 września 2013, 09:14

scooby14444 napisał(a):A niby dlaczego nie jest jezdnią? Nie znajduje się w obrębie drogi czy nie służy do ruchu pojazdów?
Z takiego samego powodu, z jakiego przejście dla pieszych nie jest jezdnią tylko jej częścią/elementem. Masz problemy z pojęciami, niestety. Używamy pojęć adekwatnie do sytuacji. I nie wmówisz mi, że będzie lepiej pasowało nazwanie przejazdu kolejowego - jezdnią. Sam widzisz jak trzymanie się jednej teorii (cały czas chodzi o ten nieszczęsny kierunkowskaz przy opuszczaniu ronda) powoduje daleko ewoluujące następstwa w innych dziedzinach przy postrzeganiu PoRD.
scooby14444 napisał(a):Przypomnę że już chciałeś obalać to że przejście dla pieszych nie jest jezdnią....Wypadało by się uczyć na błędach.
Jeśli uważasz, że PdP jest jezdnią (stawiasz znak równości) to składam wyrazy najszczerszych kondolencji :cry:
scooby14444 napisał(a):No, no, no, już mówisz że pełni funkcję jezdni. Coraz lepiej....
Pełni w jakimś sensie - bardzo ogólnikowym i mało konkretnym - wszak jeździć można praktycznie po wszystkim - co nie oznacza, że to wszystko faktycznie jest jezdnią.
scooby14444 napisał(a):Przełączka i pas dzielący to określenia potoczne. Możesz to zdanie sformułować używając pojęć występujących w PoRD?
Zodnie z definicjami PoRD, "przełączka" jest jezdnią, a "pas dzielący" jest poboczem.
Czyli w rozporządzeniach używa się określeń potocznych? Po co mi zadajesz pytania na które już odpowiedziałem. Widzę, że sam sobie nie znajdziesz(a może nawet nie wiesz, że są takie rozporządzenia i ich nie czytałeś) to Ci wkleję i zadam pytanie.

Obrazek

Ile tutaj widzisz jezdni? Ilu-jezdniową drogę przedstawia rysunek?
scooby14444 napisał(a):Przypomnę że zgodnie z definicją drogi masz do wyboru: jazdnię,pobocze, chodnik, drogę dla rowerów lub pieszych i torowisko. Właśnie z tych elementów składa się droga. A więc?
Żadnym z powyższych nie jest. Czym jest zatoka postojowa/autobusowa? Czym jest pas dzielący jezdnie? Czym jest wyspa centralna? Czym jest krawężnik? Czym jest torowisko? Masz do wyboru to samo, co mi podałeś - przy czym od razu skoryguję błąd, - torowisko nie jest częścią drogi.
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » sobota 28 września 2013, 10:01

scooby14444 napisał(a):Przypomnę ze pare postów wcześniej twierdziles ze droga i jezdnia to to samo. Mam nadzieję że już tak nie uważasz...

Ty nie rozumiesz podstawowych definicji prd i zależności występujących pomiędzy nimi.

Jeśli dziennikarz w telewizji mówi, że na drodze krajowej nr 4 występują utrudnienia w ruchu drogowym w okolicach miejscowosci Dębica spowodowane postojem na jezdni ciężarówki, która złapała "kapcia" to może dodać jeśli jest precyzyjny, iż cieżarówka znajduje się na jezdni lub na poboczu.

Jeśli zaś ta cieżarówka zostanie unieruchomiona na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, w mieście Dębica, na drodze krajowej nr 4 - to dziennikarz, może powiedzieć - "ciężarówka blokuje rondo im. Helmuta Skubiego-Klona" w Dębicy

--- wszyscy będą wiedzieć, że skoro w/w cieżarówka blokuje rondo - to znaczy ze jest na drodze - a skoro jest na drodze to musi być na jezdni - bo raczej nie na chodniku.

Droga to jezdnia i nie bedzie inaczej -------- jeśli pojedziesz na jakąś "wiochę" do takiego wieśniaka jak ja - to zobaczysz oto taki widok
---------- z prawej strony rów --------z lewej strony rów----------- a pomiędzy rowem prawym i lewym pas asfaltu o szerokości 2 metrów, ciągnący się długa prostą przez 5 km....

Jadąc po tym asfalcie przez 5 km, napotkasz krowy pędzone w stadzie, 6 rowerzystów jadących w kierunku przeciwnym, furmankę z kopą siana, czwórkę dzieci idącą do sklepu i jednego nawalonego pijaka leżącego na srodku asfaltowego pasa (cos na kszałt tego, który leżał na sfilmowanym wordowskim egzaminie z Katowic) oraz dwa auta przed Tobą poruszające się w tym samym kierunku.

Jak dla mnie wszyscy wymienieni powyżej, znajdują się na wiejskiej asfaltowej drodze z Zawościa do Zaciościa, posiadającej jedynie pasek asfaltu.

Teraz się skup i odpowiedz na jedno proste pytanie - to "afaltowe coś z rowami po obu stronach" to jest droga z Zawościa do Zaciościa czy też jest to jezdnia z Zaciościa do Zawościa ?

A teraz na koniec taka dygresja (nie powinna wystąpić, ale wystąpi)

Scoby - Twój nick - jest załosny - aczkolwiek przemyślany --- wpisywanie nazwy scoby, scoooby, scooby z numerkami 1444, 1444444444444444, 1444444 oraz używanie jednego awatara - ma na celu jedno -------- utrudnić moderacji skuteczne zbanowanie....

Ja osobiście znam skuteczną metodę na "wieczne" zbanowanie i nie pomoże ani zmiana nicka, ani zmiana ip, ani stosowanie śmiesznych proxy --- jest metoda, że tak powiem na głoda --- ale trzymam ją dla siebie, bo to forum to "nie mój cyrk i nie moje małpy".....

Tutaj dodam jeszcze jedną dygresję, iż odnoszę wrażenie, że zmówiły się 2 osoby i piszą pod 4 nickami - czasami nawet celowo zaprzeczajac sobie wzajemnie :)

W opcjach forum ustawiam sobie od dzisiaj "IGNORA" i tych 4 userów nie będę widział, ani ich "nędznych" wypowiedzi, przy czym jeśli pojawi się kolejny xxxxxxxxxxxx11111111111114444444444444444444, no to ciężko ignorować, poprostu go oleje i nawet nie będę czytał
oskbelfer

Postprzez scooby14444 » sobota 28 września 2013, 10:08

LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):A niby dlaczego nie jest jezdnią? Nie znajduje się w obrębie drogi czy nie służy do ruchu pojazdów?
Z takiego samego powodu, z jakiego przejście dla pieszych nie jest jezdnią tylko jej częścią/elementem. Masz problemy z pojęciami, niestety.

A ty masz problemy z najprostszym logicznym myśleniem.
Ucho od kubka jest częścią kubka.
Jak Ci żona mówi przynieś kubek, pytasz się czy "ucho" też masz przynieść?
Zaczynasz robić z siebie "mało inteligentnego" żeby tylko nie przyznać mi racji.
LeszkoII napisał(a):Używamy pojęć adekwatnie do sytuacji. I nie wmówisz mi, że będzie lepiej pasowało nazwanie przejazdu kolejowego - jezdnią.
Nie twierdzę że w każdej sytuacji będzie pasowało, ale skoro przejazd kolejowy jest przecięciem jezdni i torowiska kolejowego, to mówienie że tam nie ma jezdni jest jawnym kłamstwem.
LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Przypomnę że już chciałeś obalać to że przejście dla pieszych nie jest jezdnią....Wypadało by się uczyć na błędach.
Jeśli uważasz, że PdP jest jezdnią (stawiasz znak równości) to składam wyrazy najszczerszych kondolencji :cry:
Przejście dla pieszych jest powierzchnią jezdni, jeżeli powierzchnia stołu nie jest dla ciebie stołem to też składam wyrazy współczucia.
LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):No, no, no, już mówisz że pełni funkcję jezdni. Coraz lepiej....
Pełni w jakimś sensie - bardzo ogólnikowym i mało konkretnym - wszak jeździć można praktycznie po wszystkim - co nie oznacza, że to wszystko faktycznie jest jezdnią.
No i co z tego że można jeździć, w definicjach masz wyraźnie napisane "część przeznaczona ruchu pojazdów". W związku z twoją logiką chodnik też powinieneś nazwać jezdnią bo można po nim jeździć. Ludzie....... :help:
LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Przełączka i pas dzielący to określenia potoczne. Możesz to zdanie sformułować używając pojęć występujących w PoRD?
Czyli w rozporządzeniach używa się określeń potocznych? Po co mi zadajesz pytania na które już odpowiedziałem. Widzę, że sam sobie nie znajdziesz(a może nawet nie wiesz, że są takie rozporządzenia i ich nie czytałeś) to Ci wkleję i zadam pytanie.
Ile tutaj widzisz jezdni? Ilu-jezdniową drogę przedstawia rysunek?
Widzę jezdnię którą w zależności od potrzeb mogę sobie podzielić jak chcę (jak każdą powierzchnię). Jeżeli powierzchnia składa się głównie z dwóch elementów to mogę tą drogę nazwać dwujezdniową.
LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Przypomnę że zgodnie z definicją drogi masz do wyboru: jazdnię,pobocze, chodnik, drogę dla rowerów lub pieszych i torowisko. Właśnie z tych elementów składa się droga. A więc?
Żadnym z powyższych nie jest. Czym jest zatoka postojowa/autobusowa? Czym jest pas dzielący jezdnie? Czym jest wyspa centralna? Czym jest krawężnik? Czym jest torowisko? Masz do wyboru to samo, co mi podałeś - przy czym od razu skoryguję błąd, - torowisko nie jest częścią drogi.

Zatoka postojowa/autobusowam, pas dzielący jezdnie to pobocze, torowisko patrz niżej, wyspa centralna - pobocze, Krawężnik - częścią jezdni.

Torowisko nie jest częścią drogi???? Pogrążasz się całkowicie.

"droga – wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa"

oskbelfer napisał(a): ...

OSKBELFER: Dalej twierdzisz że jezdnia i droga to jest to samo? I ty uczysz przepisów PoRD? Mam nadzieję ze jednak nie....

Wyciągnij sobie ustawę PoRD, i sobie przeczytaj definicje, które są dwie, bo są dwa różne pojęcia DROGA i JEZDNIA.
Przeczytaj definicję DROGI, potem przeczytaj definicję JEZDNI i zastanów się czemu ustawodawca wprowadził dwa różne pojęcia.
Ostatnio zmieniony sobota 28 września 2013, 12:22 przez scooby14444, łącznie zmieniany 2 razy
scooby14444

Postprzez oskbelfer » sobota 28 września 2013, 10:52

Droga – to teren składający się z:
jezdni,
pobocza,
chodnika,
drogi dla pieszych
drogi dla rowerów,
torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa.

Droga przeznaczona jest do:
ruchu lub postoju pojazdów,
ruchu pieszych,
jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt.

Wystarczy zrozumieć tę prostą definicje:) Dziękuję za uwagę :)
oskbelfer

Postprzez LeszkoII » sobota 28 września 2013, 11:23

Scooby,
nerwy Ci puszczają a mi nie :) Ja się dobrze bawię. Jeśli będziesz swoje frustracje wylewał epitetami w moim kierunku to po pierwsze niczego nie zmienisz w argumentacji a po drugie dajesz taką postawą wizytówkę o sobie samym, negatywną rzecz jasna. Proponuję zacząć od nowa, na poważnie zastanowić się na formą przekazywanych treści (co do merituum to inna para kaloszy).
scooby14444 napisał(a):Noga od stołu która jest częścią stołu nie jest stołem? Ucho od kubka które jest częścią kubka nie jest kubkiem?
Oczywiście że nie jest. Czy jeśli kupię wycieraczkę do szyby następnie ją wstawię gdzie trzeba to znaczy, że kupiłem samochód? Jak sobie odpowiesz to sam się uśmiejesz :mrgreen: Idąc tym tokiem rozumowania - gdy złamie się noga od stołu to wyrzucasz nogę i kupujesz(robisz) nową czy wyrzucasz cały stół?
Zejdźmy na ziemię... podtrzymuje to co napisałem a że nie chcę się powtarzać... doceń moją grzeczność.
scooby14444 napisał(a):Nie twierdzę że w każdej sytuacji będzie pasowało, ale skoro przejazd kolejowy jest przecięciem jezdni i torowiska kolejowego, to mówienie że tam nie ma jezdni jest jawnym kłamstwem.
Nie pisałem "że tam nie ma jezdni" tylko, że przejazd kolejowy to nie jest jezdnia! Używamy pojęć użytecznych opisowo i sytuacyjnie.
scooby14444 napisał(a):Przejście dla pieszych jest powierzchnią jezdni, jeżeli powierzchnia stołu nie jest dla ciebie stołem to też składam wyrazy współczucia.
Zejdźmy już z tego żałosnego przykładu. Powierzchnia figury geometrycznej jest tą figurą? Objętość = powierzchni = figurze? A cóż to za pokrętna logika.
scooby14444 napisał(a):Widzę jezdnię którą w zależności od potrzeb mogę sobie podzielić jak chcę (jak każdą powierzchnię). Jeżeli powierzchnia składa się głównie z dwóch elementów to mogę tą drogę nazwać dwujezdniową.
Głównie z dwóch elementów??? Dwujezdniowa droga + przełączka... czemu nie daje łącznie trzy-jezdniowej?
Tak sobie będziesz dobierał i liczył jak Ci wygodnie tak??? Jak sobie pościelisz - tak się wyśpisz.
scooby14444 napisał(a):Zatoka postojowa/autobusowam, pas dzielący jezdnie to pobocze, torowisko patrz niżej, wyspa centralna - pobocze, Krawężnik - częścią jezdni.
LITOŚCI!
scooby14444 napisał(a):Torowisko nie jest częścią drogi???? Pogrążasz się całkowicie.

"droga – wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa"
Ja się pogrążam :)? ..."pas terenu składający się z(...,...,...,...,...), łącznie z torowiskiem"... Torowisko nie jest częścią tego pasa terenu ale łącznie z nim stanowi drogę pod warunkiem iż znajduje się w jego obrębie.

Zrozumiano czy nie zrozumiano?
LeszkoII

Postprzez scooby14444 » sobota 28 września 2013, 12:12

Ok, to nie był najlepszy przykład :). Chodziło o to że jeżeli jakaś część spełnia definicję całości to tę część możesz nazwać tak samo jak całość.
Mówisz kąpałem się w morzu, mimo że nie masz na myśli całego morza tylko fragment to i tak mówisz morze.

Dlatego nie ma różnicy czy mówię że przełączką jest jezdnią czy częścią jezdni.
LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Nie twierdzę że w każdej sytuacji będzie pasowało, ale skoro przejazd kolejowy jest przecięciem jezdni i torowiska kolejowego, to mówienie że tam nie ma jezdni jest jawnym kłamstwem.
Nie pisałem "że tam nie ma jezdni" tylko, że przejazd kolejowy to nie jest jezdnia! Używamy pojęć użytecznych opisowo i sytuacyjnie.
Ale znajdując się na przejeździe znajdujesz się również na jezdni, która tworzy ten przejazd.
LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Przejście dla pieszych jest powierzchnią jezdni, jeżeli powierzchnia stołu nie jest dla ciebie stołem to też składam wyrazy współczucia.
Zejdźmy już z tego żałosnego przykładu. Powierzchnia figury geometrycznej jest tą figurą? Objętość = powierzchni = figurze? A cóż to za pokrętna logika.

Tak powierzchnia figury jest cześcią figury. Pomyliło ci się z polem powierzchni, które już figurą nie jest.

LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Torowisko nie jest częścią drogi???? Pogrążasz się całkowicie.
Ja się pogrążam :)? ..."pas terenu składający się z(...,...,...,...,...), łącznie z torowiskiem"... Torowisko nie jest częścią tego pasa terenu ale łącznie z nim stanowi drogę pod warunkiem iż znajduje się w jego obrębie.

Skoro m.in torowisko stanowi drogę to znaczy że nie jest częścią drogi?.... Sam sobie zaprzeczasz kolego.
scooby14444

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze