Kto ma pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierwszeństwo?

Postprzez jasper1 » piątek 11 października 2013, 00:26

W załączniku 2_7 w 220 przedstawiona jest sytuacja z zastosowaniem P-7a(c) na skrzyżowaniu w sytuacji, gdy na wlocie nie jest możliwe wyznaczenie pasów ruchu (szerokość < 6m, co by sie tutaj chyba zgadzało), więc, moim zdaniem, obecność P-7a(c) nie może byc dowodem braku skrzyżowania i nie musi być reliktem z przeszłości
Ostatnio zmieniony piątek 11 października 2013, 01:07 przez jasper1, łącznie zmieniany 1 raz
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez taik » piątek 11 października 2013, 00:45

szerszon napisał(a):Z pewnościa jest lepsza ta droga niz zatrzymywanie sie przed każdym skrzyzowaniem i meilowanie do zarządcy drogi o status prawny okolicznych działek... :wink:

We Wrocławiu, spis wszystkich dróg w mieście dostępny jest w internecie na stronach zarządcy dróg. Można tam zobaczyć, jasno napisane: nazwę drogi, nry działek, które zajmuje droga, opis początku i końca drogi, kategorię (jeżeli jej nie ma to widnieje opis, że jest to droga wewnętrzna), nr uchwały nadającej status drogi publicznej. Spis aktualizowany jest średnio 2 razy w roku.

We Wrocławiu policja wozi ze sobą podobny spis wszystkich ulic miasta - dróg publicznych. Jeżeli przyjeżdża na miejsce, pierwsze co robi to zagląda w kajecik :learn: (oczywiście nie robi tego zawsze - rutyna ugruntowuje tę wiedzę) i ustala na jakiej drodze miała miejsce kolizja, oraz czy przypadkiem ktoś nie włączał się do ruchu wyjeżdżając z drogi wewnętrznej. Nie jest ważne czy jest znak D-46, D-1 itd. Ważne jest to, co zarządca dróg określił w spisie dróg, ponieważ to stan prawny określa co to za droga a nie oznakowanie, podkreślam to jeszcze raz.

Spróbuj z takim (lub później w sądzie) dyskutować, że nie wiedziałeś - kogo to obchodzi.
szerszon napisał(a):jak widać na załączonym obrazku..nie. Jeśli by nie było skrzyzowania to nie postawiliby D-1...masz może pod ręką inne miejsca niż skrzyżowanie, gdzie stawia sie D-1 ?

szerszon napisał(a):ks
ks-rider napisał(a):1. He, he, czyli ktos dal ciala i blednie oznaczyl / zbudowal, nie dziw pozniej, ze toczy sie dydkusja na kilkadziesiat stron i nikt do niczego nie dochodzi bo jakis debil.......

W sumie na to wychodzi...

To dlaczego nie dopuszczasz możliwości, że tylko jest postawiony błędnie D-1. Tylko jeden znak jest błędnie postawiony, a nie wszystko jest błędne (tj. linia krawędziowa P-7c, brak 20 m, wjazd na drogę wewnętrzną), chyba prościej tak wytłumaczyć tę historię?
Nadmienię jeszcze, że 8 lat temu, przed nowelizacją PRD, przecięcie drogi twardej z drogą wewnętrzna również było skrzyżowaniem. Może stąd ten znak w tym miejscu, ktoś nie zdjął i utrzymał status quo ante.
szerszon napisał(a):
ks-rider napisał(a):2. Nie bede pisal jakie ja odnosze wrazenie, bo chyba nie o to tu chodzi, Russel jako egzaminator bedzie napewno osoba bardziej kompetentna niz Ty a jakos tez tam skrzyzowania nie widzi, wiec cala Twoja argumentacja jak Panu Bogu kula w plot.

mozliwe ,ze nie widzi skrzyżowania... z pierwszego zdjęcia wcale to nie wynika i na tej podstawie tez bym twierdził,że nie ma skrzyżowania.
Po podaniu linka sprawdziłem z obu stron oznakowanie na drodze z pierwszenstwem i z niego wynika, że za pomocą znaków jednak zrobiono skrzyżowanie.

Ale w 220 jest napisane gdzie stawia się takie znaki, a nie w jaki sposób tworzy się skrzyżowania, to definiuje PRD! Przecież nie da się stworzyć skrzyżowania znakiem - niedorzeczność odmiennego stwierdzenia jest nie do zaakceptowania. :(

Chcąc być dokładnym, to znak D-1 „droga z pierwszeństwem” oznacza początek lub kontynuację drogi z pierwszeństwem. Nie oznacza iż jedziemy przez skrzyżowanie, tylko że poruszamy się drogą z pierwszeństwem.

EDIT
jasper1 napisał(a):W załączniku 2_7 w 220 przedstawiona jest sytuacja z zastosowaniem P-7a(c) na skrzyżowaniu w sytuacji, gdy na wlocie nie jest możliwe wyznaczenie pasów ruchu (szerokość < 6m, co by sie tutaj chyba zgadzało), więc, moim zdaniem, obecność P-7a(c) nie może byc dowodem braku skrzyżowania i nie musi być reliktem z przeszłości

Owszem, ale zauważ, że w sytuacji przedstawionej w 220 P-7b(d) "zawija" na tę drogę poprzeczną, wraz z krawężnikiem - tutaj tak to nie zostało rozwiązane. "Zawijas" na drogę poprzeczną wskazuje kierowcy, iż ma do czynienia z drogą na skrzyżowaniu. Przy linii krawędziowej wszędzie, gdzie są skrzyżowania, te zawijasy występują. Gdzie są linie krawędziowe oraz zjazdy - "zawijasów" brak.
W przypadku występowania linii krawędziowych powyższe to jest właśnie ta informacja, której nie można nie widzieć, a która mówi kierowcy czy coś jest zjazdem, czy skrzyżowaniem.
taik

Postprzez LeszkoII » piątek 11 października 2013, 05:05

Obecność D-1 powoduje, że kierowca w tym miejscu powinien założyć, iż zbliża się do skrzyżowania drogą z pierwszeństwem biegnącą na wprost. A ewentualne wątpliwości może rozważać, kiedy wróci do domu i np. napisze o tym na Forum.
@Taik dowiódł (wzorowym postem :) ), że D-1 stoi zbędnie a co więcej bez zgodności z "WT dzu. 220".

Ale czy obecność D-1 ma tutaj jakieś znaczenie dla realizacji zasad ruchu drogowego? Wydaje się, że nie ma.

Podobna zresztą historia zdarza się w strefach ruchu, gdzie drogi wewnętrzne przecinają się ze sobą i... moim zdaniem nie tworzą skrzyżowania (choć znane mi są interpretacje zgoła odmienne). Więc co w strefie ruchu robi znak D-1 albo C-12? D-1 związany jest z def. drogi z pierwszeństwem ...na skrzyżowaniu. Skrzyżowania brakuje, ale... ale bezpieczniej byłoby aż tak bardzo nie wnikać w przepisy a z drugiej strony nie znać przepisów to wstyd.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 11 października 2013, 08:27

We Wrocławiu, spis wszystkich dróg w mieście dostępny jest w internecie na stronach zarządcy dróg.

Tak..jadę samochodem i sprawdzam każde skrzyżowanie, przez które przejeżdżam...
przyjeżdża na miejsce, pierwsze co robi to zagląda w kajecik (oczywiście nie robi tego zawsze - rutyna ugruntowuje tę wiedzę) i ustala na jakiej drodze miała miejsce kolizja, oraz czy przypadkiem ktoś nie włączał się do ruchu wyjeżdżając z drogi wewnętrznej. Nie jest ważne czy jest znak D-46, D-1 itd. Ważne jest to, co zarządca dróg określił w spisie dróg, ponieważ to stan prawny określa co to za droga a nie oznakowanie, podkreślam to jeszcze raz.

To jest zabawne...czyli według policji obowiązującym prawem jest jej kajecik...a ja myslałem ,ze na drodze obowiązuje PoRD i rozporządzenie o znakach i sygnałach

Spróbuj z takim (lub później w sądzie) dyskutować, że nie wiedziałeś - kogo to obchodzi.

Oczywiście że bym dyskutował..a na jakiej podstawie miałbym tego nie zrobić...z negatywnym wyrokiem sądu w pierwszej chwili skierowałbym sie do zarządcy za wprowadzenie w błąd...
Na jakiej podstawie mam ignorowac znaki... a szukać patrolu z kajecikiem..nie widzisz absurdu takiego zachowania ?
To dlaczego nie dopuszczasz możliwości, że tylko jest postawiony błędnie D-1. Tylko jeden znak jest błędnie postawiony, a nie wszystko jest błędne (tj. linia krawędziowa P-7c, brak 20 m, wjazd na drogę wewnętrzną), chyba prościej tak wytłumaczyć tę historię?

na jakiej podstawie mam sądzić ,ze jest błędnie ustawiony...co szybciej zobaczę ?
znak czy te 20m posypane piachem ?
Nadmienię jeszcze, że 8 lat temu, przed nowelizacją PRD, przecięcie drogi twardej z drogą wewnętrzna również było skrzyżowaniem. Może stąd ten znak w tym miejscu, ktoś nie zdjął i utrzymał status quo ante.

Cytata plizzz
Resztę później , bo sie spieszę
szerszon

Postprzez rusel » piątek 11 października 2013, 11:32

definicji skrzyzowania drogi twardej z droga wewnetrzna pozbawiono dopiero w roku 2010
rusel

Postprzez taik » piątek 11 października 2013, 13:27

szerszon napisał(a):To jest zabawne...czyli według policji obowiązującym prawem jest jej kajecik...a ja myslałem ,ze na drodze obowiązuje PoRD i rozporządzenie o znakach i sygnałach

Obowiązującym prawem nie jest kajecik, tylko treść, którą ten kajecik ma w sobie zapisaną, mianowicie spis dróg publicznych występujących na terenie miasta, które zostały uchwalone zgodnie z prawem odpowiednimi aktami. Do tego spisu deleguje bezpośrednio PRD (art. 2.1a oraz art. 2.1b), poprzez definicję z ustawy o drogach publicznych. Kajecik jest tylko ustaleniem powyższego stanu faktycznego.
szerszon napisał(a):Cytata plizzz
Resztę później , bo sie spieszę

rusel napisał(a):definicji skrzyzowania drogi twardej z droga wewnetrzna pozbawiono dopiero w roku 2010

Tu rusel ma rację, coś mi ta data się przesunęła.
Nowelizacji dokonano ustawą z dnia 22 lipca 2010 r. (Dz.U. 2010 nr 152 poz. 1018).
Dodano tam miedzy innymi definicję 1a) droga publiczna; 1b) droga wewnętrzna oraz zmieniono brzmienie definicji skrzyżowania, usuwając spod jego znaczenia przecięcie drogi twardej z drogą wewnętrzną.
Było to 3 lata temu. Ten znak zapewne stoi od tego czasu.

Szerszon, wydaję mi się, iż popełniasz jeden błąd myślowy. Ty zakładasz, że skoro stoi tam D-1 to jest to skrzyżowanie, ale to nieprawda, to nie jest skrzyżowanie, co zostało ponad wszelką wątpliwość ustalone (jeżeli nie akceptujesz dowodów w postaci wyrysu i MPZP to nie możesz nie zauważać oznakowania poziomego typowego dla zjazdu [które jest naniesione zgodnie z 220] oraz odcinka nawierzchni twardej krótszego niż 20 m, są to zbyt mocne kryteria, które wykluczają istnienia skrzyżowania.

Wszyscy znak D-1 widzimy, nie da się powiedzieć, że go tam nie ma.
Dlatego właściwszym sformowaniem jest, że zjazd jest nieprawidłowo oznakowany poprzez ustawienie znaku D-1, niż odwracać wszystko do góry nogami i stwierdzać, że tam jest skrzyżowanie - to nie zasługuje na aprobatę.
taik

Postprzez aaltonen » piątek 11 października 2013, 14:09

Tak przysłuchuję się tej dyskusji i postanowiłem zabrać głos, gdyż akurat jestem mieszkańcem Kostrzyna i pracuję w miejscowym zarządzie dróg.

To że tam nie ma żadnej drogi wewnętrznej to jedna sprawa. ( to skrzyżowanie byłej drogi wojewodzkiej z droga gminną biegnąca wzdłuż ogródków działkowych i osiedla domków jednorodzinnych).

Ale druga ważniejsza sprawa,to zupełna nieznajomość przepisów przez osoby biorące udział w tej dyskusji.

Gdyby tam była jakaś droga wewnętrzna to nie było by skrzyżowania, a wtedy nikt by nie stawiał przecież z obydwu stron znaków D1, które się stawia tylko i wyłącznie przy skrzyżowaniach. ( prosze sobie zajrzeć do odpowiednich przepisów - rozporządzenie o warunkach technicznych dla znaków )
Ostatnio zmieniony wtorek 15 października 2013, 12:17 przez aaltonen, łącznie zmieniany 1 raz
aaltonen

Postprzez szerszon » piątek 11 października 2013, 14:39

Obowiązującym prawem nie jest kajecik, tylko treść, którą ten kajecik ma w sobie zapisaną, mianowicie spis dróg publicznych występujących na terenie miasta, które zostały uchwalone zgodnie z prawem odpowiednimi aktami. Do tego spisu deleguje bezpośrednio PRD (art. 2.1a oraz art. 2.1b), poprzez definicję z ustawy o drogach publicznych. Kajecik jest tylko ustaleniem powyższego stanu faktycznego.

weź mnie nie osłabiaj.. z tego wynikałoby,ze wszystkie znaki mozna potraktowac jako ozdobę.
chyba nie spodziewasz sie ,że kierowca ma znać status wszystkich dróg jakimi przemierza czy też przecina....to po pierwsze...
Jeśli juz taki obowiązek zostanie na kogoś nałozony to z pewnością nie na kierowcę...
A jak juz chcesz sie tak powołuwać na artykuły to mozesz w tym przypadku powołać sie na art 5..czyli znaki ponad przepisem... czyli jak będę miał kaprys to na drodze gruntowej postawie sobie D-1 względem dróg publicznych i co mi zrobisz ?
poza tym jak juz sie powołujesz na 220 wypadałoby jednak oddać sprawiedliwość pkt 5.2.1.3
i szczególnie "znak D-1 umieszcza się w odległości do 50m od skrzyżowania" czyli ? gdzieś jeszcze ?
Następny akapit chyba jeszcze bardziej wyjaśnia sytuację..
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 11 października 2013, 15:02

aaltonen napisał(a):Tak przysłuchuję się tej dyskusji i postanowiłem zabrać głos, gdyż akurat jestem mieszkańcem Kostrzyna i pracuję w miejscowym zarządzie dróg.
Czy ta ulica jakoś się nazywa? Czy spełnia jakieś warunki techniczne odpowiadające za bezpieczeństwo ruchu? Nie znam się na tym i dlatego pytam kogoś, kto może się znać... a czy się zna... to można zweryfikować w dyskusji:)

P.S. Kultura wymaga przywitania się na Forum, chyba że Scoobi14444 też mieszka w Kostrzynie i pracuje w ZD.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 11 października 2013, 15:54

P.S. Kultura wymaga przywitania się na Forum, chyba że Scoobi14444 też mieszka w Kostrzynie i pracuje w ZD.

a wiesz , chyba ja tego nie zrobiłem na poczatku...niniejszym odrabiam zaległości i witam wszystkich..
szerszon

Postprzez aaltonen » piątek 11 października 2013, 16:52

Powinienem był się przywitać co niniejszym czynię. Witam. To wynik nieobycia z forum (nie mam na to czasu i raczej się to nie zmieni)

Szanowny Panie Leszko II na szczęście nie musi się Pan na tym znać.
Jednakowoż uważam ze każdy adept jazdy samochodem dla odrobiny własnej przyzwoitości powinien wiedzieć co to jest skrzyżowanie i jak się je oznakowuje.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w przyswajaniu tej wiedzy.
aaltonen

Postprzez taik » piątek 11 października 2013, 16:56

aaltonen napisał(a):Tak przysłuchuję się tej dyskusji i postanowiłem zabrać głos, gdyż akurat jestem mieszkańcem Kostrzyna i pracuję w miejscowym zarządzie dróg.

Cóż za zbieg okoliczności, że dołączył do nas reprezentant miejskiego zarządu dróg.

Jest to doskonała okazja na uzyskanie odpowiedzi na pewne pytania, myślę że nurtujące większość dyskutantów powyższego tematu.

Może zacznę jako pierwszy. Czy mógłbyś aaltonen odpowiedzieć na poniższe:

1. Mówisz, iż jest tam droga gminna. Zapewne chodzi o drogę położoną na działce nr 115. Według map, do których mam dostęp, droga ta łączy się z drogą wojewódzką prawie 40 m dalej od miejsca, o którym dyskutujemy. Proszę zatem o sprostowanie, czy zaistniała pomyłka w metadanych elektronicznego zasobu, na podstawie którego określałem przebieg drogi (kilka postów wyżej przedstawiłem wyrys), i droga dochodzi do omawianego miejsca (skrzyżowania).

2. Czy mógłbyś podać nr uchwały (i jej treść) zaliczającej tę drogę do kategorii drogi gminnej. Z pewnością dysponujecie odpowiednim spisem w zasobach.

3. Ze zdjęć google’a wynika, iż utwardzona nawierzchnia sięga w głąb mniej niż 20 m. Proszę o sprostowanie, iż długość drogi twardej wynosi jednak 20 m. Nasuwa się zatem pytanie, dlaczego miasto hoduje na kostce trawę, czy jest to wina zaniedbania, czy szeroko pojętej ekologii, która jest ostatnio w modzie, proszę również o odpowiedź i na to zagadnienie.

4. Mówisz, że wszystko jest lege artis, a my wykazujemy się brakiem znajomości przepisów. Proszę odpowiedz, dlaczego miasto wykonało oznakowanie poziome skrzyżowania niezgodnie z WT rozporządzenia 220.

5. Zastanawia również dlaczego miasto nie stosuje odpowiedniego oznakowania D-1 na skrzyżowaniu z drugiej strony tej drogi (na ul. Wyszyńskiego). Czyżby po tej stronie nie była to już publiczna droga gminna? A gdzie podziała się utwardzona nawierzchnia?

EDIT:
6. Zapomniałbym jeszcze o jednym. Proszę również o podanie numeru ewidencyjnego tej drogi nadany przez właściwy Zarząd Województwa, jako miejski zarząd dróg tą informacją również powinniście dysponować.

PS - proszę o wybaczenie z przejściem na Ty.
Przy okazji witam i pozdrawiam. :D
Ostatnio zmieniony piątek 11 października 2013, 20:54 przez taik, łącznie zmieniany 2 razy
taik

Postprzez rusel » piątek 11 października 2013, 18:00

rzeczywiscie zabrzmialo to jak stanowisko zarządu drog, jak jest znak zwęzenie jezdni ktory stoi u mnie juz 2 rok mimo ze dawno jezdnia zostala poszerzona to nalezy pamietac ze obowiazuje oznakowanie
rusel

Postprzez szerszon » piątek 11 października 2013, 18:57

http://goo.gl/maps/DpHnS

z jednej strony...
...a z drugiej

http://goo.gl/maps/j8uPz

taik... chyba manipulujesz...czy sie mylę
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 11 października 2013, 19:06

aaltonen napisał(a):Szanowny Panie Leszko II na szczęście nie musi się Pan na tym znać.
Jednakowoż uważam ze każdy adept jazdy samochodem dla odrobiny własnej przyzwoitości powinien wiedzieć co to jest skrzyżowanie i jak się je oznakowuje.
Czemu "na szczęście" się na tym nie muszę znać.?.. póki co nie chcę albo czasu nie mam i skoro ktoś pracujący w ZD celowo wspomina o swoich doświadczeniach zawodowych, to chciałbym skorzystać z wiedzy tego eksperta czyli Ciebie :)
A tymczasem odpowiedzi na pytania brak... na wstępne pytania zresztą.
Czym jest skrzyżowanie - zapewniam że - wiem. Ale czy Ty wiesz czym jest droga twarda?

Czekamy na udzielenie odpowiedzi osoby "pracującej w MZD" - na pytania zwłaszcza @taik'a.
----
P.S. Również witam i pozdrawiam :)
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze