Szeroka jezdnia i jazda prosto przez skrzyżowanie dwóch aut.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Szeroka jezdnia i jazda prosto przez skrzyżowanie dwóch

Postprzez maryann » poniedziałek 28 stycznia 2013, 11:49

Inaczej konkludując [to samo] : http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpieczn ... ka/1644160 -sytuacja 7:50 i następujący poń komentarz.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 28 stycznia 2013, 12:06

Tylko czy można mówić o wyprzedzaniu, kiedy dwa pojazdy wcześniej stały zrównane. Mamy do czynienia z przejeżdżaniem obok czy nie. Zakładam, że wcześniej było dojeżdżanie do stojącego, zatrzymanie...trwające x sekund.... no i co dalej? Czy traktować te manewry osobno czy razem. Jak razem to wyprzedzanie rozłożone w czasie - w każdym razie niedozwolone z prawej.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Wikuss » poniedziałek 28 stycznia 2013, 12:14

Dokładnie to jest moja wątpliwość. Bo jedziemy równolegle i nagle obydwoje musimy się zmieścić w jednym pasie. Nie ma mowy o wyprzedzeniu w rozumieniu wysunięcia się naprzód jednego pojazdu. Nadmienię, że - nie mierzyłem linijką, ale krzywa jest wyraźna - prawy pas leci prosto przez skrzyżowanie, a z lewego jeśli jedzie się prosto lekko odbija się w prawo (jak po lekkim łuku), ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie.

wyedytuję:

http://goo.gl/maps/vkQEg

Widać dwa pasy niewydzielone. Ciemny Volkswagen najpewniej pojedzie w lewo, seicento albo w prawo albo prosto. Wymija volkswagena w momencie kiedy ten zatrzymuje się na środku skrzyżowania żeby przepuścić jadących na wprost.
Wikuss

Postprzez Drezyna » poniedziałek 28 stycznia 2013, 12:31

Wikuss napisał(a):...to muszę w pewnym momencie go puścić, bo nie można wyprzedzać z prawej strony...

Zdecydowanie nie. Zakaz wyprzedzania nie ma nic wspólnego z pierwszeństwem. A przepisy dotyczące pierwszeństwa wskazują na prawego. W związku z tym prawy jedzie, a lewy stoi, aby nie wymuszać wyprzedzania. Wydaje się, że w końcu nawet M. Dworzak się z tym pogodził włączając w kolejnym przejeździe prawy kierunkowskaz na lewym pasie.

Twierdzenie, że o pierwszeństwie decyduje zakaz wyprzedzania jest identyczne z przykładowo takim: Miałem A-7, ale kierujący na D-1 nie miał prawa jechać, bo nie wziął z domu dokumentów, miałem więc pierwszeństwo. Opamiętajcie się bajkopisarze, błagam :help:

Wikuss napisał(a):...ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie.

Oczywiście nie ma znaczenia, choć M. Dworzak lansował teorię "naturalnego przebiegu pasów". Niestety prawo milczy na ten temat, mówi natomiast o ruchu prawostronnym i regułach pierwszeństwa. Służę przykładem, gdzie naturalny przebieg pasów prowadzi prosto na pas do ruchu w przeciwnym kierunku.
Drezyna

Postprzez Wikuss » poniedziałek 28 stycznia 2013, 12:44

Dzięki :) Widzę chociaż, że nie jestem sam w tej interpretacji, Drezyna :)

Tak się tylko zastanawiam, jeśli w tak ważkim systemie jak Kodeks Ruchu Drogowego są w ogóle miejsca na różne interpretacje czegokolwiek co się na drodze dzieje, to niestety chyba świadczy to o ułomność całego systemu. Przepisy niby są, ale zawsze będzie dyskusja o wyższości jednych nad drugimi. Ja nadal uważam, że przez wzgląd na obecność na prawym właśnie pasie miałem pierwszeństwo wjazdu na pas za skrzyżowaniem.
Wikuss

Postprzez maryann » poniedziałek 28 stycznia 2013, 14:48

Drezyna napisał(a): A przepisy dotyczące pierwszeństwa wskazują na prawego.
Bzdura. A oto dowód :
Drezyna napisał(a): Twierdzenie, że o pierwszeństwie decyduje zakaz wyprzedzania jest identyczne z przykładowo takim: Miałem A-7, ale kierujący na D-1 nie miał prawa jechać, bo nie wziął z domu dokumentów, miałem więc pierwszeństwo.
Więc prawy(solidny) czy nieprawy(łamiący prawo) ma pierwszeństwo?
maryann

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 28 stycznia 2013, 18:50

Drezyna napisał(a):
Wikuss napisał(a):...to muszę w pewnym momencie go puścić, bo nie można wyprzedzać z prawej strony...

Zdecydowanie nie. Zakaz wyprzedzania nie ma nic wspólnego z pierwszeństwem. A przepisy dotyczące pierwszeństwa wskazują na prawego. W związku z tym prawy jedzie, a lewy stoi, aby nie wymuszać wyprzedzania. Wydaje się, że w końcu nawet M. Dworzak się z tym pogodził włączając w kolejnym przejeździe prawy kierunkowskaz na lewym pasie.
Hmmm, sugerujesz, że pojawia się dodatkowa okoliczność na przyzwolenie wyprzedzania z prawej strony? Nie wiem skąd bierzesz założenie, że przepisy regulujące pierwszeństwo(dla uproszczenia nie wynikające ze znaków) mają wyższy priorytet nad innymi przepisami ogólnymi??? :wow:

Lewy pojazd ma prawo(a w tej sytuacji nawet obowiązek nieutrudniania ruchu na skrzyżowaniu) wyprzedzić prawy pojazd. Prawy pojazd nie jest dopuszczony do wyprzedzania z prawej strony. Zatem nie dojdzie nawet do sytuacji, w której miałbyś obawę, że lewy pojazd nie ustąpi pierwszeństwa prawemu zmieniając pas. Prawy pojazd nie tylko w czasie ale również po wyprzedzeniu go ma obowiązek niezwiększania prędkości.

Który pojazd po zapaleniu się zielonego sygnału:
- wyprzedza,
- omija,
- omija a następnie wyprzedza?
/t - czas, v - prędkość, a - przyspieszenie/
Obrazek
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 28 stycznia 2013, 19:22

Zgodnie z art. 24 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz.U. Nr 58 poz. 515 z 2003r - tekst jednolity), wyprzedzanie z prawej strony jest dopuszczalne:

na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu,
na jezdni jednokierunkowej,
na jezdni dwukierunkowej jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Natomiast zabronione jest wyprzedzanie z prawej strony pojazdu silnikowego, jadącego po jezdni:

przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia,
na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi,
na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

także wszystko jasne...chociaż kontrowersyjne.....
RossoneriDevil

Postprzez Drezyna » poniedziałek 28 stycznia 2013, 21:05

LeszkoII napisał(a): Hmmm, sugerujesz, że pojawia się dodatkowa okoliczność na przyzwolenie wyprzedzania z prawej strony?

Nie, przecież napisałem, lewy powinien ustąpić pierwszeństwa i nie wymuszać wyprzedzania. Jeśli lewy będzie wymuszał pierwszeństwo, to prawemu oczywiście nie wolno wyprzedzać. Ale na podobnej zasadzie jeśli ktoś przejeżdża na czerwonym, to ten na zielonym nie powinien go rozjechać.
Drezyna

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 28 stycznia 2013, 22:13

Nie trawię... co ma wspólnego wyprzedzanie z ustąpieniem pierwszeństwa. Najpierw wyprzedzanie(o ile spełnione są warunki) a później zmiana pasa ruchu (ustąpienie pierwszeństwa).
W omawianej sytuacji - najpierw wyprzedzanie (+ zasada ograniczonego zaufania, że wyprzedzany nie zwiększy prędkości podczas i po wyprzedzaniu), a później zmiana pasa ruchu. Wszystko powinno odbywać się płynnie, pojazd na prawym pasie nie powinien wyprzedzać, nie powinien zwiększać swojej prędkości będąc wyprzedzanym. Przy tych założeniach na pewno nie dojdzie do kolizji, jeśli uczestnicy ruchu będą stosować się do przepisów.
LeszkoII

Postprzez Drezyna » wtorek 29 stycznia 2013, 09:03

LeszkoII napisał(a):Nie trawię...

No bo zależy o czym mówimy. Ja mówię o sytuacji, kiedy przed dwoma pojazdami będącymi obok siebie jezdnia zwęża się do jednego pasa. O tym kto pojedzie pierwszy decydują reguły pierwszeństwa, a nie zasady wyprzedzania czy gaśnica w samochodzie. Lewy czeka, prawy jedzie.
Co innego, jeśli lewy rozpoczął prawidłowo wyprzedzanie, ma dużo miejsca, spokojnie wyprzedza prawego, po czym dojeżdża do zwężenia.
Wydaje mi się, że wątek jest o pierwszym przypadku, pojazdy ruszają obok siebie i dojeżdżają do zwężenia.
Drezyna

Postprzez maryann » wtorek 29 stycznia 2013, 11:24

Drezyna napisał(a):a nie czy gaśnica w samochodzie.
Dlaczego nie? Są okoliczności, kiedy ten z gaśnicą zajedzie szybciej, albo później. Tutaj pierw będzie ten, któremu wolno wyprzedzić; znajdzie się z przodu.
maryann

Postprzez Drezyna » wtorek 29 stycznia 2013, 11:49

maryann napisał(a): Dlaczego nie?

Przyznam Ci rację, maryann, jeśli wskażesz przepis mówiący, że:
"z obowiązku ustąpienia pierwszeństwa zwalniją następujące okoliczności: ...".

A na razie to ja mówię o przepisach, a Ty o autorskich przemyśleniach imć Dworzaka.

Przykład dla niedowiarków: jadą równolegle dwa pojazdy po skrajnych pasach trzypasmowej jezdni z pasami nieoznaczonymi. Równocześnie włączają kierunkowskazy do zmiany na pas środkowy. Równocześnie wykonują manewr i bęc. Czyja wina? Wszak nikt nie wyprzedza. Legła teoria Dworzaka w gruzach, nieprawdaż, maryann?
Drezyna

Postprzez Wikuss » wtorek 29 stycznia 2013, 12:26

O, zgadza się, ciekawy przykład z tymi trzema pasami, bo przedmiotowe ta sytuacja jest podobna do opisywanej przeze mnie. Wówczas pierwszeństwo ma jadący pasem prawym.
Wikuss

Postprzez maryann » wtorek 29 stycznia 2013, 13:25

Drezyna napisał(a):ja mówię o przepisach,(...)[b] jadą równolegle dwa pojazdy po skrajnych pasach trzypasmowej jezdni
Dobra. A teraz patrzymy na temat, rysunki w nim i wracamy z wycieczki.
maryann

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze