Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Drezyna » piątek 15 sierpnia 2014, 21:44
przez Makabra » piątek 15 sierpnia 2014, 21:50
przez Drezyna » piątek 15 sierpnia 2014, 21:58
przez LeszkoII » piątek 15 sierpnia 2014, 22:08
Linię P-12 maluje się za stopem bez względu na okoliczności? No chyba nie powiesz, że ta linia reguluje pierwszeństwoszerszon napisał(a):Na podstawie paragrafu 21.1.1). Masz się zatrzymać bez względu na okoliczności.
Dlaczego jednak to ignorujesz ?
Przepis 21.1.1. nie reguluje pierwszeństwa, ...chyba że twierdzisz inaczej i chcesz wypalić fajkę pokoju z Szymkiem odnośnie ostatniego wątku o P-13. ...A znaczenie znaków określają przepisy zawarte w rozporządzeniu 170 - tak stanowi prawo. Tak samo nie możesz powiedzieć, że skoro D-18 dotyczy postoju, to postój każdego pojazdu w tym miejscu będzie zawsze dopuszczalny.szerszon napisał(a):B-20 nie reguluje ?
Sygnał (ostrzegawczy) migający żółty nadawany przez sygnalizator nie jest sygnałem świetlnymszerszon napisał(a):Nie mieszaj sygnału żóltego. i nie zaciemniaj sprawy.
....Póki co więcej niż Drezyna...., inicjator 'głosu sprzeciwu' w tym temacie. Mnie w sumie dziwi a po części martwi, styl Drezyny. Niby chce...przeczytać/usłyszeć ale sam prawie nic od siebie nie daje.szerszon napisał(a):Mącisz wynajdując różne dziwne porównania , które nie maja za wiele wspólnego z wątkiem głownym.
przez szerszon » piątek 15 sierpnia 2014, 22:09
Moim zdaniem prawo stanowi tak
przez szerszon » piątek 15 sierpnia 2014, 22:14
Linię P-12 maluje się za stopem bez względu na okoliczności? No chyba nie powiesz, że ta linia reguluje pierwszeństwo
Przepis 21.1.1. nie reguluje pierwszeństwa,
Jest. A w jaki sposób wpływa na naszą dyskusję ?Sygnał (ostrzegawczy) migający żółty nadawany przez sygnalizator nie jest sygnałem świetlnym
przez Drezyna » piątek 15 sierpnia 2014, 22:17
LeszkoII napisał(a):... ale sam prawie nic od siebie nie daje.
przez LeszkoII » piątek 15 sierpnia 2014, 22:19
Podaj podstawę prawną twierdzenia, że polecenia osoby kierującej ruchem maja pierwszeństwo przez znakami drogowymi(wszelakimi). Dla ułatwienia przyjmijmy, że sygnalizacji świetlnej nie ma.Drezyna napisał(a):Moim zdaniem prawo stanowi tak, że z obowiązku zatrzymania z B-20 może zwolnić jedynie osoba kierująca ruchem wydająca odpowiednie polecenie. Jeśli znasz inną możliwość, zacytuj przepis.
przez LeszkoII » piątek 15 sierpnia 2014, 22:21
A D-1 reguluje pierwszeństwo? Bo jeśli nie to jedziesz na czerwonym...szymon1977 napisał(a):Nic podobnego. Szymon głosi, że znak P-13 jest jednym ze znaków służących do znakowania drogi jako podporządkowanej. A prosiłem i zaprzestanie wmawiania mi własnych wymysłów...LeszkoII napisał(a):A Szymon głosi, że P-13 reguluje pierwszeństwo...
przez Makabra » piątek 15 sierpnia 2014, 22:23
Drezyna napisał(a):Moim zdaniem prawo stanowi tak, że z obowiązku zatrzymania z B-20 może zwolnić jedynie osoba kierująca ruchem wydająca odpowiednie polecenie. Jeśli znasz inną możliwość, zacytuj przepis.
Argument typu "nie może być tak" nie przemawia do mnie.
przez szymon1977 » piątek 15 sierpnia 2014, 22:24
Nic podobnego. Szymon głosi, że znak P-13 jest jednym ze znaków służących do znakowania drogi jako podporządkowanej. A prosiłem i zaprzestanie wmawiania mi własnych wymysłów... proponuję ban dożywotni.LeszkoII napisał(a):A Szymon głosi, że P-13 reguluje pierwszeństwo...
Szczerze mówiąc to nie rozumiem Twoje go przekazu o jeździe na czerwonym. Rozwiniesz myśl?LeszkoII napisał(a):A D-1 reguluje pierwszeństwo? Bo jeśli nie to jedziesz na czerwonym...
przez szerszon » piątek 15 sierpnia 2014, 22:26
Szymon głosi, że znak P-13 jest jednym ze znaków służących do znakowania drogi jako podporządkowanej. A prosiłem i zaprzestanie wmawiania mi własnych wymysłów...
czy aby na pewno wszystko ok ?. proponuję ban dożywotni.
Nie wiem dlaczego nie w temacie.Sygnał zielony zezwala na wjazd za sygnalizator, ale nie mówi, że można ignorować inne znaki, na przykład ograniczenie prędkości, zakaz wjazdu ciężarówek czy zatrzymanie na B-20. Jest inaczej, B-20 wyjęty spod prawa?
przez Drezyna » piątek 15 sierpnia 2014, 22:34
LeszkoII napisał(a):Podaj podstawę prawną twierdzenia, że polecenia osoby kierującej ruchem maja pierwszeństwo przez znakami drogowymi(wszelakimi).
przez szerszon » piątek 15 sierpnia 2014, 22:36
przez LeszkoII » piątek 15 sierpnia 2014, 22:52
Jak nie ma linii, to zatrzymać się i tak musisz w sytuacji, gdzie za chwilę może dojść do ustąpienia pierwszeństwa. A komu Ty chcesz ustępować pierwszeństwa? Tym spod S-1 nadającego czerwony, a może spod S-2, S-3? Ruch poprzeczny jest niedopuszczalny na podstawie znaków drogowych regulujących pierwszeństwo, z czego kierujący zdają sobie sprawę. Otóż na tym polega dyspozycja sygnału zielonego nadawanego przez S-1.szerszon napisał(a):Dobra. Nie ma linii. Obowiązek pozostaje. I nie zasłaniaj sie innym tematem.
Dokładnie tak, jeśli z przeciwka mają pierwszeństwo oparte na znakach. Przy S-1 strona poprzeczna mnie 'nie interesuje' - to i tylko to wynika z Art. 5.3. analizując S-1.szerszon napisał(a):Ale jest związany z B-20..przecież sam pisałeś...
Masz ustąpić z zatrzymaniem się.
Zasadniczo wpływa. Rusel wymyślił przykład ze STOP-em(dziwne że nie z samym A-7) a ja wymyśliłem z sygnalizacja ostrzegawczą. Czy wobec niej nie stosujemy Art. 5.3.?szerszon napisał(a):Jest. A w jaki sposób wpływa na naszą dyskusję ?