Skrzyżowanie z sygnalizacją i znakiem łamanego pierwszeństwa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowanie równorzędne

Postprzez Drezyna » piątek 15 sierpnia 2014, 21:44

Makabra przyjacielu, znak B-20 różni się mniej więcej tym od A-7, że nakazuje bezwzględne zatrzymanie podobnie jak zielona strzałka. Powinien być stosowany tam, gdzie zatrzymanie jest uzasadnione. Więc się zatrzymujemy, jeśli jedziemy zgodnie z przepisami. W czym problem?
Drezyna

Postprzez Makabra » piątek 15 sierpnia 2014, 21:50

Wiem co znaczy B20, ale czy w tym konkretnym przypadku który przedstawiłem każdy pojazd na zielonym ma się zatrzymywać do B20 niezależnie od sytuacji z naprzeciwka? No bo nie może być tak, że zielone się pali i jeden jedzie według znaków ( ten z łamanego pierwszeństwa) a drugi już według świateł.
Makabra

Postprzez Drezyna » piątek 15 sierpnia 2014, 21:58

Moim zdaniem prawo stanowi tak, że z obowiązku zatrzymania z B-20 może zwolnić jedynie osoba kierująca ruchem wydająca odpowiednie polecenie. Jeśli znasz inną możliwość, zacytuj przepis.
Argument typu "nie może być tak" nie przemawia do mnie.
Drezyna

Postprzez LeszkoII » piątek 15 sierpnia 2014, 22:08

szerszon napisał(a):Na podstawie paragrafu 21.1.1). Masz się zatrzymać bez względu na okoliczności.
Dlaczego jednak to ignorujesz ?
Linię P-12 maluje się za stopem bez względu na okoliczności? No chyba nie powiesz, że ta linia reguluje pierwszeństwo 8)
Nie chcę zbaczać z tematu, ale pamiętam, że dla Ciebie znak B-36 z tabl. "nie dot. chodnika" wyznaczał miejsce postoju. Za chwilę się okaże, że każdy znak ma coś ze sobą wspólnego... A wiesz, że sam P-11 może wyznaczać miejsce zatrzymania? Niektórzy otwarcie głoszą, że D-42 jest znakiem regulującym prędkość... A Szymon głosi, że P-13 reguluje pierwszeństwo...
Weź to Szerszon pod uwagę :)
szerszon napisał(a):B-20 nie reguluje ?
Przepis 21.1.1. nie reguluje pierwszeństwa, ...chyba że twierdzisz inaczej i chcesz wypalić fajkę pokoju z Szymkiem odnośnie ostatniego wątku o P-13. ...A znaczenie znaków określają przepisy zawarte w rozporządzeniu 170 - tak stanowi prawo. Tak samo nie możesz powiedzieć, że skoro D-18 dotyczy postoju, to postój każdego pojazdu w tym miejscu będzie zawsze dopuszczalny.
szerszon napisał(a):Nie mieszaj sygnału żóltego. i nie zaciemniaj sprawy.
Sygnał (ostrzegawczy) migający żółty nadawany przez sygnalizator nie jest sygnałem świetlnym :?: :shock: Niczego nie zaciemniam... piszę na temat. Wątki nieco poboczne, ale tez mające związek, zmniejszam do małej czcionki.
szerszon napisał(a):Mącisz wynajdując różne dziwne porównania , które nie maja za wiele wspólnego z wątkiem głownym.
....Póki co więcej niż Drezyna...., inicjator 'głosu sprzeciwu' w tym temacie. Mnie w sumie dziwi a po części martwi, styl Drezyny. Niby chce...przeczytać/usłyszeć ale sam prawie nic od siebie nie daje.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 15 sierpnia 2014, 22:09

Moim zdaniem prawo stanowi tak

A może jakiś przepis o tym stanowiący ? Od innych sie wymaga , a samemu co ? Nic.
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 15 sierpnia 2014, 22:14

Linię P-12 maluje się za stopem bez względu na okoliczności? No chyba nie powiesz, że ta linia reguluje pierwszeństwo

Dobra. Nie ma linii. Obowiązek pozostaje. I nie zasłaniaj sie innym tematem. :wink:
Przepis 21.1.1. nie reguluje pierwszeństwa,

Ale jest związany z B-20..przecież sam pisałeś...
Masz ustąpić z zatrzymaniem się.
Sygnał (ostrzegawczy) migający żółty nadawany przez sygnalizator nie jest sygnałem świetlnym
Jest. A w jaki sposób wpływa na naszą dyskusję ?
szerszon

Postprzez Drezyna » piątek 15 sierpnia 2014, 22:17

LeszkoII napisał(a):... ale sam prawie nic od siebie nie daje.

"Znak B-20 "stop" oznacza: 1)zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem..."
Co mam od siebie dodać? Zakaz to zakaz. Sygnał zielony zezwala na wjazd za sygnalizator, ale nie mówi, że można ignorować inne znaki, na przykład ograniczenie prędkości, zakaz wjazdu ciężarówek czy zatrzymanie na B-20. Jest inaczej, B-20 wyjęty spod prawa?
Drezyna

Postprzez LeszkoII » piątek 15 sierpnia 2014, 22:19

Drezyna napisał(a):Moim zdaniem prawo stanowi tak, że z obowiązku zatrzymania z B-20 może zwolnić jedynie osoba kierująca ruchem wydająca odpowiednie polecenie. Jeśli znasz inną możliwość, zacytuj przepis.
Podaj podstawę prawną twierdzenia, że polecenia osoby kierującej ruchem maja pierwszeństwo przez znakami drogowymi(wszelakimi). Dla ułatwienia przyjmijmy, że sygnalizacji świetlnej nie ma.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez LeszkoII » piątek 15 sierpnia 2014, 22:21

szymon1977 napisał(a):
LeszkoII napisał(a):A Szymon głosi, że P-13 reguluje pierwszeństwo...
Nic podobnego. Szymon głosi, że znak P-13 jest jednym ze znaków służących do znakowania drogi jako podporządkowanej. A prosiłem i zaprzestanie wmawiania mi własnych wymysłów...
A D-1 reguluje pierwszeństwo? Bo jeśli nie to jedziesz na czerwonym... :lol: :spoko: Samo odwoływanie się do par. 1.2. tak jak Ty to postrzegasz - w aspekcie Art. 5 PoRD nie ma racji bytu.
Ostatnio zmieniony piątek 15 sierpnia 2014, 22:26 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 2 razy
LeszkoII

Postprzez Makabra » piątek 15 sierpnia 2014, 22:23

Drezyna napisał(a):Moim zdaniem prawo stanowi tak, że z obowiązku zatrzymania z B-20 może zwolnić jedynie osoba kierująca ruchem wydająca odpowiednie polecenie. Jeśli znasz inną możliwość, zacytuj przepis.
Argument typu "nie może być tak" nie przemawia do mnie.

Na razie to jestem dość skołowany i nie zajmuję żadnego stanowiska :cry:
Makabra

Postprzez szymon1977 » piątek 15 sierpnia 2014, 22:24

LeszkoII napisał(a):A Szymon głosi, że P-13 reguluje pierwszeństwo...
Nic podobnego. Szymon głosi, że znak P-13 jest jednym ze znaków służących do znakowania drogi jako podporządkowanej. A prosiłem i zaprzestanie wmawiania mi własnych wymysłów... proponuję ban dożywotni.

LeszkoII napisał(a):A D-1 reguluje pierwszeństwo? Bo jeśli nie to jedziesz na czerwonym...
Szczerze mówiąc to nie rozumiem Twoje go przekazu o jeździe na czerwonym. Rozwiniesz myśl?

A wg mnie gdy pali się zielone znaki określające PP przestają mieć znaczenie bo pomiędzy, nadjeżdżającymi którymi niby drogami określić PP skoro przy zielonym świetle pozostają nadjeżdżający drogą tylko jedną? Która z dróg ma być niby podporządkowaną, a która z pierwszeństwem, skoro droga jest jedna?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 15 sierpnia 2014, 22:26

szymon1977
Szymon głosi, że znak P-13 jest jednym ze znaków służących do znakowania drogi jako podporządkowanej. A prosiłem i zaprzestanie wmawiania mi własnych wymysłów...

Jeśli służy do oznakowania jako podporządkowana to chyba reguluje pierwszenstwo ? :wink:
Prosisz , aby nie wytykać ci błędów ? :wow:

. proponuję ban dożywotni.
czy aby na pewno wszystko ok ?
Drezyna
Sygnał zielony zezwala na wjazd za sygnalizator, ale nie mówi, że można ignorować inne znaki, na przykład ograniczenie prędkości, zakaz wjazdu ciężarówek czy zatrzymanie na B-20. Jest inaczej, B-20 wyjęty spod prawa?
Nie wiem dlaczego nie w temacie.
Art 5 nie ma nic do znaków ograniczenia prędkości, zakazu wjazdu ciężarówek.
Czyli kolejna wtopa...niestety.
=====================
Moim zdaniem szanowny user D. Jest zwykłym prowokatorem urządzającym sobie świetną zabawę pisząc odjazdowe teorie, których nie potrafi za grosz poprzeć przepisami a na zadane pytania unika odpowiedzi, które byłyby niewygodne dla tych odjazdowych teorii.
szerszon

Postprzez Drezyna » piątek 15 sierpnia 2014, 22:34

LeszkoII napisał(a):Podaj podstawę prawną twierdzenia, że polecenia osoby kierującej ruchem maja pierwszeństwo przez znakami drogowymi(wszelakimi).

" Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli mają pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogowymi." Mam dodać coś od siebie?
Drezyna

Postprzez szerszon » piątek 15 sierpnia 2014, 22:36

Ale nie ma ani słowa o tym, że je anulują. Kolejna wtopa...
======================
szanowny userze D. Nie zgłaszamy postów , które przedstawiają odmienne stanowisko dotyczące PoRD.
Natomiast jak najbardziej zgłaszamy trollowanie.
Na twoje posty poszło pięć zgłoszeń...mam usunąć te posty ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 15 sierpnia 2014, 22:52

szerszon napisał(a):Dobra. Nie ma linii. Obowiązek pozostaje. I nie zasłaniaj sie innym tematem.
Jak nie ma linii, to zatrzymać się i tak musisz w sytuacji, gdzie za chwilę może dojść do ustąpienia pierwszeństwa. A komu Ty chcesz ustępować pierwszeństwa? Tym spod S-1 nadającego czerwony, a może spod S-2, S-3? Ruch poprzeczny jest niedopuszczalny na podstawie znaków drogowych regulujących pierwszeństwo, z czego kierujący zdają sobie sprawę. Otóż na tym polega dyspozycja sygnału zielonego nadawanego przez S-1.
szerszon napisał(a):Ale jest związany z B-20..przecież sam pisałeś...
Masz ustąpić z zatrzymaniem się.
Dokładnie tak, jeśli z przeciwka mają pierwszeństwo oparte na znakach. Przy S-1 strona poprzeczna mnie 'nie interesuje' - to i tylko to wynika z Art. 5.3. analizując S-1.
szerszon napisał(a):Jest. A w jaki sposób wpływa na naszą dyskusję ?
Zasadniczo wpływa. Rusel wymyślił przykład ze STOP-em(dziwne że nie z samym A-7) a ja wymyśliłem z sygnalizacja ostrzegawczą. Czy wobec niej nie stosujemy Art. 5.3.? :eek2:
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze