Skrzyzowanie jak litera Y

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyzowanie jak litera Y

Postprzez Fresz » czwartek 10 kwietnia 2008, 06:54

A wiec tak :P jak sie na szczescie potwierdzilo zdalem na prawko :P ale teraz cchialbym zapytac o pewna sytuacje wlasnie z egzaminu. Wracajac juz do osrodka, bylo taki rozwidlenie drogi (byly to takie drogi w terenie zabudowanym), cos na ksztalt litery Y i ja jechalem od dolu. Nie byla ona jak dobrze pamietam oznakowana, ktora droga ma pierwszenstwo. No i problem w tym, ze kazal mi egzaminator jechac "jak do osrodka", no to kierunkowskaz w lewo. Nagle slysze jak zaczyna sie na mnie wydzierac egzaminator, ze zaraz mnie obleje itp.. Ja sie go pytam to w takim razie do czego sluzy kierunkowskaz, a w odpowiedzi uslyszalem "w prawo jest hotel, wiec po co mialbym tam jechac?". Wydawalo mi sie zawsze, ze kierunkowskaz ma wskazywac dokad jade innym kierowcom, a nie mi... Ale tak ogolnie, to jak chyba na takim nieoznakowanym rozwidleniu powinno sie uzywac kierunkowskazu?
Fresz

Postprzez Driver'ka » czwartek 10 kwietnia 2008, 09:27

U mnie jest podobne skrzyżowanie niedaleko WORD i z tego co mi wiadomo używanie kierunkowskazu raczej nie zaszkodzi. Lepiej zawsze go użyć gdy sytuacja jest mało jasna niż nie użyć wcale i mieć z tego powodu problemy. Tak przynajmniej powtarzał mi instruktor i tak powtarza ojciec. Nie wiem jak dokładnie to skrzyżowanie wygląda u Ciebie, bo u mnie ma też kształt przypominający literę Y (są dwa rozwidlenia) i ja jadąc przez nie też używam kierunkowskazu. Wprawdzie nie miga mi przez całe pokonywanie skrętu, ale po prostu daje krótki znak, że wjeżdżam w lewe rozwidlenie, a nie w prawe. Wydaje mi się, że w Twoim przypadku nie powinien to być błąd. Chyba, że egzaminatorowi chodziło o co innego.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez yahoo234 » czwartek 10 kwietnia 2008, 12:24

Napisałeś, że to jest skrzyżowanie. Jeśli tak, kierunkowskazu musisz użyć i tu w ogóle nie ma o czym rozmawiać. Jeśli natomiast połączenie Twojej drogi z tej po prawej nie jest skrzyżowaniem tj. to coś to tylko wjazd do hotelu, są ludzie, z którymi można o tym podyskutować. Tym niemniej; była możliwość skrętu w prawo, dlatego kierunkowskaz powinien być włączony.
yahoo234

Powrót do Sytuacje na drodze