Sygnalizowanie skrętu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Sygnalizowanie skrętu

Postprzez watly » niedziela 02 sierpnia 2009, 17:26

Obrazek
W takiej sytuacji na drodze(nie jest to rondo), kiedy nalezy sygnalizowac skręt w lewo?
W punkcie nr 1, czy dopiero w punkcie nr 2.

Korzystajac z okazji, mam jeszcze jedno pytanie.
Przed wjazdem na rondo są 4 pasy.
2 pasy na których są namalowane strzałki kierunkowe w lewo i 2 pasy ze strzałkami w prawo. Czy w takiej sytuacji chcąc zawrócic na trzeba włączyc kierunkowskac przed wjazdem na rondo czy dopiero przy jego opuszczaniu.
Kiedys jezdzac na kursie instruktor mowil mi ze na kazdym nakazie skretu nalezy włączyc kierunkowskaz.
watly

Postprzez dyskograf » niedziela 02 sierpnia 2009, 20:44

Z rysunku wnioskuję, ze chcesz jechać w lewo na drugim skrzyżowaniu. Jako że na pierwszym jedziesz prosto, to nie włączasz kierunku, natomiast na drugim skrzyżowaniu włączasz migacz.

Co do drugiego pytania, to moim zdaniem należy zająć pas do skrętu w lewo, włączyć lewy migacz przed wjazdem na rondo, a prawy przed zjazdem.
17 września 2009r. - Teoria - PASSED
23 września 2009r. - Praktyka - FAILED
30 grudnia 2009r. - Praktyka - PASSED
dyskograf

Postprzez jasiek23 » niedziela 02 sierpnia 2009, 23:07

Ja to widzę tak: (rozpatrzmy dwie sytuacje)

Po pierwsze: jesli te dwie drogi(dolna i górna) są jednokierunkowe, dwupasmowe(klasyczne duże skrzyzowanie "nie rondo") to wtedy kierunkowskaz puszczamy zarówno w punkcie 1 jak i 2.

Po drugie: jesli drogi dolna i górna są normalne dwukierunkowe a my chcemy skręcić w lewo na drugim przecięciu to wtedy puszczamy kierunkowskaz tylko w punkcie 2.
jasiek23

Powrót do Sytuacje na drodze