Pytanie testowe i wątpliwości...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pytanie testowe i wątpliwości...

Postprzez sjakubowski » czwartek 19 listopada 2009, 00:38

Witajcie.

Mamy takie pytanie testowe:

Obrazek

W tej sytuacji kierujący pojazdem ma obowiązek:
A - zatrzymać pojazd
B - ustąpienia pierwszeństwa pojazdom wjeżdżającym na skrzyżowanie z prawej strony.
C - ustąpienia pierwszeństwa pojazdom wjeżdżającym na skrzyżowanie z lewej strony.

Na pierwszy rzut oka wydaje się, iż:
A - BŁĘDNA,
B - POPRAWNA,
C - BŁĘDNA.

ale...
zacząłem dokładniej analizować sytuację, można to nazwać filozofowaniem, i wydaje mi się, iż w tym pytaniu jest błąd, gdyż
A - BŁĘDNA,
B - BŁĘDNA,
C - BŁĘDNA,
Dlaczego?
Otóż chodzi o układ skrzyżowania (litera T) a przede wszystkim znak drogowy zakazu skrętu w lewo (B-21).
Proszę zwrócić uwagę, iż jedynym możliwym torem jazdy jest skręt w prawo:
- w lewo nie można, gdyż zabrania tego znak,
- prosto nie można, gdyż skrzyżowanie jest w kształcie litery T, i nie istnieje droga do jazdy na wprost,
- zawrócić nie można na skrzyżowaniu, gdyż mamy znak B-21.

W związku z tym, ponieważ nie mamy innej możliwości jazdy niż skręt w prawo, nasz tor jazdy nie jest torem jazdy kolizyjnym z torem jazdy pojazdów jadących z prawej strony:

Dlatego też, nie mamy obowiązku ustąpić pierwszeństwa przejazdu pojazdom z prawej strony, gdyż nikogo nie musimy przepuszczać. "Nikomu nie przeszkadzamy".

Obrazek

Dlatego uważam, iż odpowiedź B jest odpowiedzią błędną.

Ponieważ jednak minimum jedna odpowiedź musi być poprawna, zaznaczam odpowiedź B jako poprawną, mimo, iż się z tym nie zgadzam.

Czy w teście jest błąd, czy to ja czego nie uwzględniłem???

Pozdrawiam!

posty scalone przez moderatora

Dobra, pytania nie ma w zestawie państwowych pytań egzaminacyjnych.
Ponieważ otrzymałem je od znajomego to są dwie możliwości:
1. On popełnił błąd, dając błędny rysunek (powinien być znak stop) lub błędnie przepisując odpowiedzi,
2. Korzysta z programu komputerowego, w którym są niezłe kwiatki...

Całe szczęście, że teorię zdał, przed nim praktyka, i sam zauważył te wątpliwości - dlatego do mnie napisał. Chwała mu za to, iż zauważył :-)

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez DEXiu » czwartek 19 listopada 2009, 02:28

Ale gdzie tu widzisz błąd czy nieścisłość? W pytaniu nie chodzi o filozofowanie czy masz fizyczną możliwość nieustąpienia pierwszeństwa, tylko o sprawdzenie znajomości przepisów. A przepisy nakazują ustąpienie pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej. Nieważne, czy w ogóle da się nie ustąpić, czy nie.

PS. A co gdyby pojazd z prawej zawracał?
DEXiu

Postprzez jasiek23 » czwartek 19 listopada 2009, 11:46

A gdzie masz tam znak "droga z pierwszeństwem"? Prosta sytuacja i nie wiem nad czym tu filozofować.
jasiek23

Postprzez sjakubowski » czwartek 19 listopada 2009, 12:11

Wyjaśniło się. Znajomy dał nie to zdjęcie (tak jak myślałem).

Fakt, może nie można tego nazwać błędem bardziej nieścisłością.
Nie mam obowiązku ustępowania kierującym z prawej strony mimo, iż mam taki obowiązek...

Chodzi o to, że pytania muszą być ściśle określone i nie budzić jakikolwiek wątpliwości. Poprzez pomyłkę (zamiana zdjęć) występują wątpliwości i nie wmawiajcie mi, że ich nie ma...

P.S. Sytuacja się rozwiązała, można usunąć temat. Dziękuję.

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez bac » czwartek 19 listopada 2009, 12:16

A gdzie masz tam znak "droga z pierwszeństwem"? Prosta sytuacja i nie wiem nad czym tu filozofować.

Znaku nie ma, co wcale nie znaczy, że samochód nie jest na drodze z pierwszeństwem.
bac

Postprzez cman » czwartek 19 listopada 2009, 12:49

sjakubowski napisał(a):Fakt, może nie można tego nazwać błędem bardziej nieścisłością.
Nie mam obowiązku ustępowania kierującym z prawej strony mimo, iż mam taki obowiązek...

Chodzi o to, że pytania muszą być ściśle określone i nie budzić jakikolwiek wątpliwości. Poprzez pomyłkę (zamiana zdjęć) występują wątpliwości i nie wmawiajcie mi, że ich nie ma...

Wystarczy, że z prawej będzie nadjeżdżał pojazd lewym pasem ruchu (ponieważ na przykład omija zepsuty pojazd na prawym).
cman

Postprzez sjakubowski » czwartek 19 listopada 2009, 12:58

cman napisał(a):Wystarczy, że z prawej będzie nadjeżdżał pojazd lewym pasem ruchu (ponieważ na przykład omija zepsuty pojazd na prawym).

Faktycznie. Tego nie uwzględniłem :-)
Czyli mimo, iż błędnie "złożone pytanie" (inne zdjęcie) to jednak uda się wybrnąć :-)

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez tristan » czwartek 19 listopada 2009, 16:09

Najważniesze: przeczytać definicję ustąpienia. Jak tory nie są kolizyjne, to można jechać, ale nadal USTĘPUJEMY. Ustępowanie to nie znaczy zatrzymywanie się. Ustępowanie to sprawdzenie czy na kogoś nie wpływamy i jeśli wpływamy, to się musimy powstrzymać.

Jak na skrzyżowaniu równorzędnym ktoś jedzie Południe-Zachód, a ktoś inny jedzie wschód - północ, to ten z południa ma obowiązek ustąpić, czyli upewnić się, że tamten jednak nie jedzie inaczej i że na pewno jedzie na północ.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Borys_q » czwartek 19 listopada 2009, 19:36

Tak samo jak jazda drogą jednokierunkową nie zwalnia nas od bezpiecznego odstepu przy wymijaniu.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Sytuacje na drodze