Skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie

Postprzez piotreksck » wtorek 28 września 2010, 05:54

witam
zdaję egzamin praktyczny jestem na skrzyżowaniu skręcam w lewo i są dwa pasy ruchu zajmuję prawy pas przepuszczając kierowców z prawej strony i oczywiście pieszych i to jest manewr prawidłowy.Dlaczego na skrzyżowaniu również z sygnalizacja świetlną skręcając w lewo z pasa wewnętrznego lewego zająłem od razu pas prawy ,bo był wolny a nie lewy czy środkowy i oblałem egzamin ,bo niby wymusiłem pierwszeństwo tym nadjeżdżającym po zmianie świateł.Uważam ,ze łatwiej potem mi jechać od razu z prawego a nie w ruchu przeciskać się potem do prawego pasa ,bo załóżmy będę skręcał w prawo.Jak mam zrobić prawidłowo czy rzeczywiście wbijać się na lewy pas a potem w kolejności środkowy i prawy czy jak pasy są to lewy i potem prawy.Dziekuję z góry za poradę
piotreksck

Re: Skrzyżowanie

Postprzez qwer0 » wtorek 28 września 2010, 08:36

Srednio rozumiem calosc :P
Ale obstawiam, ze mniej wiecej rozumiem o co sie rozchodzi. Po skrecie mozesz zajac dowolny pas. Jesli prawy byl wolny, to mogles na prawy.
Oblales egzamin na wymuszeniu pierwszenstwa, a nie za zajecie niewlasciwego pasa.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Re: Skrzyżowanie

Postprzez Olin » wtorek 28 września 2010, 09:38

Jeżeli do skrętu w lewo znajdowały się dwa pasy, a ty skręcałeś z pasa lewego to prawdopodobnie zajechałeś drogę pojazdowi który skręcał równiez w lewo ale z pasa znajdujacego się po twojej prawej stronie - jest to typowy błąd często spotykany. W takiej sytuacji (jeżeli występowały dwa pasy do jazdy w lewo) najpierw po sręcie powinieneś zając pas lewy a póżniej zmienić go na prawy.
Olin

Powrót do Sytuacje na drodze