ile aut może zatrzymać do kontroli patrol policji

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

ile aut może zatrzymać do kontroli patrol policji

Postprzez czak_mobile » środa 09 lutego 2011, 22:34

Witam!
Mam takie pytanie: ile aut może zatrzymać do kontroli patrol policji?
Chodzi mi o to że czy policjanci mogą zatrzymywać do kontroli drogowej więcej niż jeden pojazd.
I co w sytuacji gdy widzę patrol policji jak mają już jakiegoś mobilka i go kontrolują a policjant zatrzymuje kolejnego.
Mam nadzieję że ktoś będzie w stanie odpowiedzieć na to pytanie.
czak_mobile

Re: ile aut może zatrzymać do kontroli patrol policji

Postprzez el_ryba » środa 09 lutego 2011, 22:43

Wątpie żeby mieli jakieś limity, musiałbym się podpytać, ale co jakiś czas są u nas robione takie akcje jak trzeźwy poranek. I wtedy prawie każde auto musi zjechać i dmuchnąć. Raz mi się zdarzyło, że w nocy w centrum miasta po obu stronach głównej 3 pasmowej ulicy zrobili zwężkę do 1 pasa i każdego brali na alkomat. Jak się wyjeżdżało spod dyskotek nad ranem to też czasami ustawiali się w lesie i łapali każdego, czy to zgodne z prawem to nie wiem ale często spotykane.
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez czak_mobile » środa 09 lutego 2011, 22:50

Witam, ale mi się właśnie obiło o uszy że mogą zatrzymać tylko jeden pojazd bo co w przypadku gdy drugi się nie chce zatrzymać to co wtedy? Czy ruszą w pościg za nim zostawiając nieskontrolowany pojazd i w ogóle jak by to miało wyglądać?
czak_mobile

Postprzez mk61 » czwartek 10 lutego 2011, 02:34

Może w Ustawie o Policji coś znajdziesz. Szczerze, wątpię.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez ks-rider » czwartek 10 lutego 2011, 09:38

czak_mobile napisał(a):Witam, ale mi się właśnie obiło o uszy że mogą zatrzymać tylko jeden pojazd bo co w przypadku gdy drugi się nie chce zatrzymać to co wtedy? Czy ruszą w pościg za nim zostawiając nieskontrolowany pojazd i w ogóle jak by to miało wyglądać?

Zle Ci sie obilo. O ile jest kontrola to moja prawo do zatrzymywania wszystkich, podobnie jest w przypadku gdy zlamales przepisy.

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyberix » czwartek 10 lutego 2011, 13:09

Wystarczy poczytać np o znaku B32e. Kiedy policja ustawi taki znak należy się zatrzymać bez wezwania do zatrzymania i oczekiwać na pozwolenie kontynuowania jazdy (np. po sprawdzeniu pojazdu, trzeźwości itd). Ilość pojazdów nie ma znaczenia.
U mnie jest wiezienie w mieście i czasem jak ktoś ucieknie to stawiają takie znaki i przeczesują każdy pojazd przez kilka, kilkanaście dni :)
W TVN Turbo wielokrotnie pokazywano zatrzymania po kilka samochodów i w nikim nie wzbudzało to emocji. Jakieś teorie o tym, że może zatrzymać tylko 1 pojazd to są raczej wyssane z palca mrzonki.
Cyberix

Postprzez Amos » czwartek 10 lutego 2011, 14:13

Nie widziałem jeszcze takiego znaku na żywo. Za to samochodów zatrzymanych przez policję do kontroli całe mnóstwo na różnych drogach i w różnych sytuacjach. Najczęściej na "zakopiance". I chyba tylko raz albo dwa były to dwa samochody na raz, poza tym pojedynczo...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Powrót do Sytuacje na drodze