Słusznie obwiniony?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Słusznie obwiniony?

Postprzez pawel222 » wtorek 15 lutego 2011, 18:06

Witam dzisiaj miałem taką sytuacje na skrzyżowaniu dojechałem do skrzyżowania i chce jechać prosto a z nad przeciwka auta i to auto skręca(sami zobaczcie będzie łatwiej)

Obrazek (OBAJ MAMY ZNAK STOP)

I tak koleś do mnie wyskakuje z pretensjami że on miał pierwszeństwo a mi się zdaje,że ja miałem skoro z jego punktu widzenia on skręcał w lewo a ja chciałem na prost to on mi ustępuje sami zobaczcie na zdjęciu.Proszę o odpowiedzi pozdrawiam.
pawel222

Re: Słusznie obwiniony?

Postprzez archis_p » wtorek 15 lutego 2011, 19:15

Super ten rysunek. Weź daj linka do map google, albo wklej zrzut. Z rysunku wynika, że pierwszeństwo miał ten drugi. I powiedz mi jeszcze jak się to skończyło. Dogadaliście się? A może była policyja? Jeżeli tak to co ustaliła?
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez mattis » wtorek 15 lutego 2011, 19:21

Jesli to jest jedno skrzyzowanie i obaj mieliscie stop tzn ze droga z pierwszeństwem to ta "pozioma" Ty jechaleś prosto on skrecal w lewo wiec wg mnie jego wina ale lepszym rysunkiem możesz sie teraz popisać to bedzie łatwiej :)
"dobra wiadomość jest taka, że lądujemy a zła, że awaryjnie"
mattis

Postprzez pawel222 » wtorek 15 lutego 2011, 19:55

Obrazek

i jest tak,że te drogi co mamy stop nie są równo na przeciwko siebie ino jest tak teren,że są lekko pod skosem od siebie
pawel222

Postprzez Cyberix » wtorek 15 lutego 2011, 20:11

Sprawa banalna, wystarczy ustalić, czy mamy do czynienia z jednym skrzyżowaniem, gdzie jedna droga ma przesunięte osie, czy też są to dwa odrębne skrzyżowania. Kiedy to ustalimy drogą dedukcji i analizy będziemy wiedzieli kto miał winę a kto jej nie miał. Proste prawda?
Cyberix

Postprzez pawel222 » wtorek 15 lutego 2011, 20:13

ta chyba dla Ciebie.Następnym razem będę znów tam jechał i znów wyjdę na głupa bo nie wiadomo czy jechać czy nie pojadę to może i on ruszy i będzie bum
pawel222

Postprzez archis_p » wtorek 15 lutego 2011, 20:22

A to w ogóle doszło tam do jakiegoś zdarzenia??
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez oskbelfer » wtorek 15 lutego 2011, 20:36

pawel222 napisał(a):ta chyba dla Ciebie.Następnym razem będę znów tam jechał i znów wyjdę na głupa bo nie wiadomo czy jechać czy nie pojadę to może i on ruszy i będzie bum

Zrób i wstaw człowieku fotkę - i ktoś zacznie sensownie odpowiadać na to pytanie. Może się okazać, jak pisał cyberix - że sa tam dwa skrzyżowania i byłaby wówczas twoja wina.
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez maryann » środa 16 lutego 2011, 11:31

Przyłączam się raz kolejny do problemu:
maryann napisał(a):
Carrotka napisał(a):Takie przesunięcie jak na rysunku nie upoważnia Ciebie do pierwszeństwa przed nią.
Zgoda, ale jakie przesunięcie pozwala uznać odrębność skrzyżowań? codziennie przejeżdżam, na szczęście drogą z pierwszeństwem, po takim, co zupełnie rozmijają się o ponad metr. Czy to nadal jedno skrzyżowanie?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez pablo7654 » środa 16 lutego 2011, 12:05

Na pierwszy rzut oka to Ty jechałeś prawidłowo. Ale może wrzuć jakieś zdjęcia albo link do mapy goolge bo tak jak koledzy wyżej napisali należy mieć pewność, że mowa jest o jednym a nie dwóch skrzyżowaniach.
pablo7654

Postprzez maryann » środa 16 lutego 2011, 12:51

Ta sytuacja to jedno miejsce. Żeby pożytek mieli wszyscy, to może ktoś rozstrzygnie
maryann napisał(a):jakie przesunięcie pozwala uznać odrębność skrzyżowań?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez lith » środa 16 lutego 2011, 21:41

Skrzyżowanie to jest miejsce przecięcia się dróg, czyli jak dla mnie będzie to jedno skrzyżowanie jeżeli w którymkolwiek miejscu będą się przecinały wszystkie 3 drogi... ale drogi nie jezdnie.
lith

Postprzez Cyberix » środa 16 lutego 2011, 23:11

Na jednym z filmów Dworaka (nie mogłem znaleźć teraz na szybko) było pokazane skrzyżowanie z przesuniętymi osiami i oznakowanie wskazywało na DWA skrzyżowania... I nawet Dworak omawiał dlaczego tak a nie inaczej.
Cyberix

Postprzez BOReK » czwartek 17 lutego 2011, 14:19

Ale tam, jak sam wspomniałeś, oznakowanie wskazywało na dwa skrzyżowania. Jak tutaj jest, nadal nie wiemy...
BOReK

Postprzez Cyberix » czwartek 17 lutego 2011, 23:17

Zatem czekamy aż autor wątku przedstawi jakieś zdjęcia tudzież link do zumi.

PS. A w moim mieście jest skrzyżowanie, gdzie drogę z pierwszeństwem przecina pod pewnym kątem jednokierunkowa droga podporządkowana. Wszystkim wyjeżdżającym w lewo z tej jednokierunkowej wydaje się, że mają pierwszeństwo przed skręcającymi w lewo znajdującymi się na drodze z pierwszeństwem... i co ciekawe, Ci znajdujący się na drodze z pierwszeństwem a chcący skręcać w lewo przepuszczają tamtych wyjeżdżających z podporządkowanej :)

A wygląda to tak:
Obrazek
http://img24.imageshack.us/i/lewob.png
Cyberix

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze