kolizja bez prawka

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

kolizja bez prawka

Postprzez wodzul123 » sobota 14 stycznia 2012, 20:55

Witam! Chcial bym sie dowiedziec,jak to jest gdy jadac autem bez uprawnien,a z waznymi oplatami na zadek wjechal mi gosciu w trakcie kiedy zatrzymalem sie na przejsciu dla pieszych.Oczywiscie policij nie wzywalismy,tylko zjechalismy na pobliski parking celem omowienia co,i jak i kazdy pojechal w swoja strone.Sprawca wzial moj adres i na drugi dzien przyjechal do mnie do domu i wypelnilismy odpowiedni formularz dla jego TU,co juz zglosilem i w poniedzialek ma przyjechac rzeczoznawca.Nie wiem tylko czy moge miec z tego powodu jakies problemy.Wiem,ze bez PJnie powinno sie wsiadac do auta,ale to wyniklo,gdzie musialem zawiesc dziecko do lekarza.Sprawca nie wie nawet,ze ja nie posiadalem PJ.Doradzcie.
wodzul123

Re: kolizja bez prawka

Postprzez Mas74 » poniedziałek 16 stycznia 2012, 00:59

Tu masz odpowiedź w jednym z wątków tamtejszej dyskusji:
http://forumprawne.org/ubezpieczenia-po ... oc-ac.html
Dokładnie wypowiedź druga.
Nie znam stanu dziecka (zawieść do lekarza to wieloznaczne - istnieją przepisy które mówią o stanie wyższej konieczności), ale nie wydaje mi się by to miało tu zastosowanie.
Na moje mogą być problemy bo brak uprawnień może być dla ubezpieczyciela okolicznością która ma wpływ na przebieg zdarzenia w którego wyniku doszło do straty - mogą być problemy z odszkodowaniem, albo nie będzie pełne.
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Re: kolizja bez prawka

Postprzez Olin » sobota 21 stycznia 2012, 22:22

Przede wszystkim, jeżeli o zdarzeniu nie powiadomiono Policji, to należało zadbać o prawidłowość spisanych przez użytkoników kolizji oświadczeń. W oświadczeniu powinno się opisać m. innymi numery praw jazdy uczestników zdazrenia. Jeżeli tego nie ma ubezpieczyciel z pewnoscią wezwie obu użytkoników celem uzupełnienia tej informacji. Teraz, nie potrwfie powiedzieć jak zachowa się ubezpieczyciel wiedząc, że poszkodowany nie dysponował prawem jazdy. Prawdopodobnie będzie robił wszystko, aby stało się to powodem do nie wypłacenia odszkodowania.
Olin

Powrót do Sytuacje na drodze