Zajmowanie pasa ruchu na skrzyżowaniu...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zajmowanie pasa ruchu na skrzyżowaniu...

Postprzez caicek » wtorek 05 lipca 2005, 21:55

Witam. Mam pytanie dotyczce zajmowania pasa ruchu po skreceniu na skrzyżowaniu. Mianowicie chodiz mi o to czy po skreceniu w lewo nalezy od razu wjechac na prawy pas czy najpeirw na lewy a potem na prawy?? Narysowalem rysunek pomocniczy :D

Obrazek

Czerwona kreska zaznaczylem mozliwe tory jazdy w lewo na skrzyzowaniu. No i jescze raz pytanie. Przy skrecaniu zajmujemu od razu prawy pas czy najpierw lewy a potem prawy?? A jesli prawy to dlaczego nie lewy. Moj intruktor kaze mi zajmowac prawy pas. Jak zjezdzam na lewy to sie mnie glupio pyta dalczego zajaem lewy a nie prawy :/ HELP.
Egzamin zdany za pierwszym razem :D:D:D:
02.08.2005
caicek

Postprzez ella » wtorek 05 lipca 2005, 22:07

Przepisy mówią, że po skręcie możesz zająć dowolny pas.
Na egzaminie zajmuj lepiej prawy.

sonix napisał(a):po skręcie w lewo wg egzaminatorów należy zając prawy pas ruchu zgodnie z zasadą ruchu prawostronnego chyba, że na nastepnym skrzyzowaniu skręcamy w lewo lub zawracamy wtedy możemy zająć lewy pas po skręcie w lewo lub warunki drogowe nie pozwalają na zajęcie prwaego pasa. jednak nalezy jak najszybciej zjechać na prawy pas gdy na następnym skrzyzowaniu mamy skręcić w prawo.
A jak jest pusta droga to powinniśmy zająć prawy pas ruchu
ella
Moderator

Postprzez caicek » wtorek 05 lipca 2005, 22:46

Dzieki za szybka reakcje. Ale jest jeszce jedno ale. Jak skrecalem w lewo na jednokierunkowa o dwuch pasach ruchu to instruktor kazal mi zajac lewy pas a doppiero poziej zjechac na prawy.

]Obrazek

CZy przepisy o ruchu drogowym reguluja jakos ta zasade. Czy moze nie ma roznicy czy wjechac na lewy czy prawy, a kazal na lewy bo tak mu sie podobalo ??
02.08.2005
caicek

Postprzez ella » środa 06 lipca 2005, 15:08

Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.

2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.

3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Tyle z przepisów.
Trzeba było zapytać się instruktora dlaczego raz kazał ci zająć prawy pas a drugi raz lewy.
ella
Moderator

Postprzez caicek » środa 06 lipca 2005, 16:20

Zapytalem i sie wyjasnilo :] Na prawym pasie jezdni dwukierunkowej byla linai ciagla, jednak ja jej nie moglem zobaczyc gdzy byla wytarta z powodu lamania przepisow przez innych kierowcow :roll: Narysowal mi ta droge i wszystko ladnie wyjanil. Widaomo przejechanie na ciaglej linii to tak jakby przejechac na czerwonym swietle. Pozdrawiam i dzieki Ci za pomoc. :D

Obrazek
02.08.2005
caicek

Powrót do Sytuacje na drodze