Podwyższona prędkość i skrzyżowanie:)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Podwyższona prędkość i skrzyżowanie:)

Postprzez killer999 » piątek 30 listopada 2012, 21:28

Witam w moim mieście jest taka sytuacja że jedziemy jezdnią z podwyższoną predkością dopuszczalną 70km/h i nagle jest skrzyżowanie na którym nie ma ani odwołania ani żadnego innego znaku czyli tam muszę jechać 50 i za pare metrów jest inne skrzyżowanie na którym znów jest powtórzony znak 70km/h , czy w tej sytuacji od tych skrzyżowań na których nie ma znaku obowiązuje 50km/h tak jak na rysunku?:)
http://w676.wrzuta.pl/obraz/powieksz/aDgQ4ZZ9VhF
http://w676.wrzuta.pl/obraz/powieksz/29ANeL6MfjZ
killer999

Re: Podwyższona prędkość i skrzyżowanie:)

Postprzez BOLEKlodz » piątek 30 listopada 2012, 22:09

Oczywiście. Nie postawiono tam znaku ograniczającego prędkość, bo robi to skrzyżowanie. Dopiero następna siedemdziesiątka zwiększa dopuszczalną prędkość.
BOLEKlodz

Postprzez killer999 » piątek 30 listopada 2012, 23:44

ale w drugim linku gdy jadę jezdnią z prawej strony to po mojej stronie nie ma wlotu skrzyżowania które łączy sie z moją jezdnią więc tam muszę z 70 zwolnić na 50?:) bo tamto skrzyżowanie (wlot ulicy Kruczej) łączy sie tylko z jezdnią z lewej strony więc tu mam dylemat czy aby odwoływało skrzyżowanie daną prędkość to musi się łączyć z moją drogą w jakiś sposób czy jeśli po mojej stronie się nie łączy a po drugiej tak jak w sytuacji to nie muszę zwalniać , tu mam dylemat:)
killer999

Postprzez maryann » sobota 01 grudnia 2012, 10:23

Nie pamietam, który to artykuł, ale jeśli Twoja jezdnia nie ma połączenia z inną drogą, to takie miejsce oczywiście nie odwołuje prędkości.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez winston » sobota 01 grudnia 2012, 17:50

§ 32. 1.Znak B-42 "koniec zakazów" oznacza odwołanie zakazów wyrażonych znakami: B-23, B-25, B-26, B-29 i B-33.
2.Jeżeli zakaz wyrażony przez znaki B-25, B-26, B-29, B-33, B-35, B-36, B-37 i B-38 nie jest uprzednio odwołany znakiem oznaczającym koniec zakazu, to obowiązuje on do najbliższego skrzyżowania; nie dotyczy to skrzyżowania na drodze dwujezdniowej, na którym wlot drogi poprzecznej znajduje się tylko z lewej strony i nie ma połączenia z prawą jezdnią.

pozdrawiam
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Powrót do Sytuacje na drodze