Skąd wiedzieć, że to nie parking.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skąd wiedzieć, że to nie parking.

Postprzez Orlik94 » środa 05 grudnia 2012, 19:24

Cześć. W sobotę mam egzamin praktyczny w Toruniu i nurtuje mnie pewna rzecz: otóż dojeżdżam do skrzyżowania równorzędnego bez znaków i teraz nie wiem, czy z prawej strony mam puścić, bo idzie tam droga, czy to jest parking albo jakiś wyjazd. Instruktor mi mówił, że mam patrzeć na to, jakie znaki ma koleś z prawej strony, ale przecież go nie widzę jak jeszcze nie dojechałem do tego skrzyżowania. Jak zwalniam, to instruktor mnie opieprza, że tam jest parking albo wyjazd. I takich skrzyżowań jest kilka. Skąd mam wiedzieć czy to droga, czy coś innego?
Orlik94

Re: Skąd wiedzieć, że to nie parking.

Postprzez LeszkoII » środa 05 grudnia 2012, 19:57

Nie musisz tego wiedzieć. Ważne, żebyś patrzył na znaki i znał przepisy. To lepsze niż znać geodezyjny plan miasta na pamięć. Pamiętam mój egzamin - 12 lat temu. Instruktor nakazał mi skręt w prawo, więc skręciłem i widząc 5m dalej znak zakaz wjazdu zatrzymałem się.
W opisanej przez Ciebie sytuacji zwolniłbym aby się rozejrzeć a w razie totalnej niepewności zatrzymał się i ustąpił pierwszeństwa. Dojazd do parkingu - nawet widocznego - nie koniecznie musi oznaczać drogę wewnętrzną. Jakbym był na Twoim miejscu to bym zapytał, czy wjeżdżamy w drogę wewnętrzną. Egzaminator na pewno zna miasto a Ty wcale nie musisz.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Orlik94 » środa 05 grudnia 2012, 22:09

Ale nie chodziło mi o to jak skręcam, tylko jak jadę prosto i po prawej stronie mam to, to nie wiem czy się zatrzymać i ustąpić, czy nie.
Orlik94

Postprzez LeszkoII » środa 05 grudnia 2012, 22:34

Najlepiej się zatrzymać a później dyskutować, że nie było znaków o drodze wewnętrznej. Myślę, że nawet najbardziej podstępny egzaminator by nie miał zastrzeżeń, bo rozmowy sa nagrywane z lepszą jakością niż w Tu-154m:)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Salvadore » czwartek 06 grudnia 2012, 08:58

Nie wygłupiaj się, widać parzcież że mijasz drogę dojazdową, parking itp... Możesz nieco w takiej sytuacji zwalniać, ale nie za bardzo, bo stwarzasz wtedy zagrożenie. Wiadomo, że na początku to wszystko trudno ogarnąć , bo musisz zwracać uwagę na wiele rzeczy równocześnie, ale z czasem intuicyjni będziesz rozpoznawać kto ma pierwszeństwo na drodze... Powodzenia!

Postprzez 9imar9 » czwartek 06 grudnia 2012, 19:18

Przede wszystkim patrz na oznakowanie, pionowe i poziome. Jak jest parking to zazwyczaj jest to poprzedzone stosownym znakiem, droga wewnetrzna czy strefa zamieszkania również.
Ja w przeciwieństwie do powyższej wypowiedzi innego forumowicza, doradzam abyś kilka miejsc sobie zapamiętał, ułatwia to znacznie jazdę, aby póżniej sie nie zastanawiać "k**** to parking czy równorzędne" ;).
Szerokości. :D
9imar9

Powrót do Sytuacje na drodze