Zawracanie przy wysepkach

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie przy wysepkach

Postprzez anchol » sobota 12 stycznia 2013, 16:45

Witam mam male dreczace mnie pytanie na temat zawracania...
jak nalezy zawracac przy drogach jednokierunkowych o dwoch pasach ruchu, gdy mamy waska wysepke z dwoami znakami c-9 (jeden tylem w kierunku do nas) z lewej czy prawej strony wysepki? art.22 pkt.2 2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni – jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi
– jeżeli zamierza skręcić w lewo.

jednak przegladajac forum sie pewne watpliwosci co do tego czy zawracajac na takich drogach mamy sie ustawic przy lewej czy prawej krawedzi jezdni...

oraz jak to sie odnosi czy tej samej sytuacji 2 znakow c9 (jeden tylem w kierunku do nas) przy szerszej odleglosci tej wysepki gdzies okolo 5-10m
anchol

Re: Zawracanie przy wysepkach

Postprzez LeszkoII » sobota 12 stycznia 2013, 17:19

Na drogach jednokierunkowych nie można zawracać :) Pewnie chodziło Ci o drogę dwukierunkową dwujezdniową...
Znak "stojący tyłem" nie obowiązuje Ciebie. Masz widzieć przód znaku, nie tył. A w ogóle znak C-9 nie dotyczy sytuacji, o której piszesz. Zawracasz więc nie poruszasz się "pod prąd". Bez rys. ciężko stwierdzić... w normalnych sytuacjach ustawiasz się do lewej strony nawrotki między jezdniami.
Art 22.2 mówi o jezdni, natomiast wąska przecinka umożliwiająca tylko zawracanie, nie jest jezdnią, jest miejscem wyłączenia z ruchu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez anchol » sobota 12 stycznia 2013, 17:39

o cos takiego mi sie rozchodzi mniej wiecej...
powinien sie poruszac zielona czy niebieska strzalka ? w l'ce uczono mnie ze zielona ale jadac czasami takimi drogami z roznymi sytuacjami sie napotykam dlatego wole sie upewnic ;d
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (32.81 KiB) Przeglądane 4403 razy
anchol

Postprzez LeszkoII » sobota 12 stycznia 2013, 17:50

Jeśli miejsce służy tylko zawracaniu, to ustaw się na ciasny skręt - czyli zielona linia. Niebieska linia tez poprawny tor; niektórzy mówią, że nawet lepszy, bo zawracające samochody nie zasłaniają sobie nawzajem. Wybór należy do Ciebie.
...jeśli chodzi o C-9, to dotyczy on kierunku, w jakim omija się wysepkę. Zawracając nie omija się wysepki, przed którą ustawiony jest znak.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez anchol » sobota 12 stycznia 2013, 17:57

a w momencie kiedy skret sluzy rowniez do skretu w lewo to w tym momencie do prawej krawedzi przy znaku c-9 tak ;d?
anchol

Postprzez lith » sobota 12 stycznia 2013, 18:12

różnie, zależy od skrzyżowania
lith

Powrót do Sytuacje na drodze