rondo o znaku ustąp ,pierwszenstwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

rondo o znaku ustąp ,pierwszenstwo

Postprzez tymczasowy777 » poniedziałek 14 stycznia 2013, 21:17

Jeśli wszyscy są poza rondem ,to kto ma pierwszeństwo,ten który pierwszy wjedzie?
tymczasowy777

Re: rondo o znaku ustąp ,pierwszenstwo

Postprzez lith » poniedziałek 14 stycznia 2013, 22:46

Jak ustalasz pierwszeństwo to nie jest ważna sytuacja w momencie kiedy to sobie ustalasz przed skrzyżowaniem, a rzeczywista kiedy już na nie będziesz wjeżdżał. Jak widzisz kogoś na innym wjeździe to musisz ocenić, czy jak będziesz dopiero wjeżdżał to on nie będzie już jadącym po rondzie i nie będzie właśnie zbliżał się do Twojego wlotu.
lith

Re: rondo o znaku ustąp ,pierwszenstwo

Postprzez dylek » poniedziałek 14 stycznia 2013, 22:50

Zależy czy rondo oznaczone tylko C-12, czy też połączeniem C-12 z A-7.
Z pytania zrozumiałem, że chodzi ci o "złotą myśl", której ja notorycznie się przeciwstawiam, że pierwszeństwo ustala się przed skrzyżowaniem, a na skrzyżowaniu się realizuje... ;)
Nie da się z rondem tak postąpić...że obaj przed nim, to pierwszeństwo tego z prawej, albo kto pierwszy ten lepszy, czy inne patenty...
Decyduje oznaczenie (jak mówiłem), a że 99% to A-7+C-12 więc na nim odpowiem (samo C-12 będzie odwrotnie)
Patrzysz na punkt kolizji. Przy A-7 i C-12 pierwszeństwo będzie miał w tym punkcie jadący/zjeżdżający nad wjeżdżającym.
Nawet jak będziesz blisko ronda i już będziesz się na nie wtaczał, gdy ten z lewej będzie dopiero dojeżdżał do ronda (ale z dużą prędkością chcący pojechać "na wprost"), to jeśli zajedziesz mu drogę i dojdzie do kolizji - będzie to twoja wina.

EDIT: Się bardziej rozpisałem, to widzę, że lith się mi wciął w tym czasie i napisał mniej wiecej to samo :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Powrót do Sytuacje na drodze