Pas dzielący wyłączony 2

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pas dzielący wyłączony 2

Postprzez lith » sobota 06 kwietnia 2013, 01:58

Zostały jeszcze moje wątpliwości. Jak potrzebny do tego osobny temat to ok.

Obrazek

To, że to jest pobocze to mi nikt nie wmówi :P
Dla mnie pozostaje kwestia, czy jest to środkowy pas dzielący pomiędzy 2 jezdniami, czy element jezdni.
I czy można w tym wypadku dostać mandat za:
"Wjeżdżanie na pas między jezdniami: 100 zł"
lith

Re: Pas dzielący wyłączony 2

Postprzez silvox » sobota 06 kwietnia 2013, 06:37

Mamy egzaminatorów chyba na forum - zapraszamy do dyskusji.. :spoko:
Można tez zadzwonić do ZIKiTu w Krakowie i zapytać o ich interpretację..
silvox

Postprzez maryann » sobota 06 kwietnia 2013, 09:16

Jeśli to pas do jazdy, to można nim wyprzedzać. Jeśli to pobocze, to można parkować...Tego drugiego na pewno bym nie zrobił!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szymon1977 » sobota 06 kwietnia 2013, 09:38

maryann napisał(a):Jeśli to pas do jazdy...
Przypominam, że sposób oznakowania (zastosowane linie poziome i brak odpowiednich sygnalizatorów) wyklucza możliwość, że jest to pas o zmiennym kierunku ruchu. Swoja drogą na oko widać (ja linijki do tego nie potrzebuję), że zastosowane linie nie są liniami służącymi do wyznaczania pasów ruchu.
p-5.png
s-4.gif

-----
maryann napisał(a):Jeśli to pobocze, to można parkować...Tego drugiego na pewno bym nie zrobił!
Całe szczęście, bo zrobić tego nie można.
Kodeks napisał(a):Art. 49.1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
na pasie między jezdniami;

-----
Swoją drogą mój mózg jakoś nie przyjmuje możliwości, że Drogowcy wyznaczyli pas ruchu (podłużny pas jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych), na który w tym samym momencie mogą wjechać dwa jadące w przeciwnych kierunkach pojazdy, o łącznej prędkości do 100 km/h.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » sobota 06 kwietnia 2013, 10:31

@szymon1977
Weź nie wyskakuj z pasem o zmiennym kierunku ruchu, bo temat zupełnie nie o tym. Tak samo nie wiem skąd wziąłeś jakieś 100 km/h (edit: już doczytałem... ale to trochę jak dodawanie do siebie prędkości rdzeni w komputerze :P). Ja chcę na serio się czegoś dowiedzieć.

Gdyby to był pas dzielący to w ogóle nie można by na niego wjeżdżać... nie rozumiem w takim razie po co przerywana linia.

Ja o pasach dzielących wszędzie znajduję tylko coś takiego:
Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie napisał(a):Rozdział 5. Pasy dzielące
§ 31. Pas dzielący
Pas dzielący powinien mieć szerokość i konstrukcję powierzchni odpowiednie do przeznaczenia oraz wymagań bezpieczeństwa ruchu.
§ 32. środkowy pas dzielący
1. Środkowy pas dzielący drogi poza terenem zabudowy oraz dróg klasy A i S na terenie zabudowy powinien mieć po obu stronach opaski, każdą o szerokości 0,5 m.
2. Właściwości użytkowe opaski, a także jej pochylenie poprzeczne i podłużne powinny być takie same jak pasa ruchu przylegającego do niej.
3. Na opasce nie należy umieszczać żadnych urządzeń, a zwłaszcza kratek ściekowych.
4. Środkowy pas dzielący drogi klasy A i S powinien umożliwiać umieszczenie na nim bariery ochronnej.
5. Środkowe pasy dzielące na drodze klasy A oraz, z zastrzeżeniem § 34, na drodze klasy S powinny spełniać wymagania określone w przepisach techniczno-budowlanych dotyczących autostrad płatnych.
§ 33. Ukształtowanie środkowego pasa dzielącego
1. Ukształtowanie i konstrukcja powierzchni środkowego pasa dzielącego powinna umożliwiać spływ wód opadowych i przejęcie tych wód w obrębie pasa dzielącego, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Dopuszcza się spływ wód z utwardzonego pasa dzielącego na jezdnię, pod warunkiem że materiał utwardzający pas dzielący nie będzie zanieczyszczać jezdni, a spływ z powierzchni pasa będzie równomierny.
§ 34. Krawężnik pasa dzielącego
Na terenie zabudowy oraz w obrębie skrzyżowań i węzłów pas dzielący na drodze klasy S i drogach niższych klas może być obramowany krawężnikiem, jeżeli uzyskuje się lepsze warunki odwodnienia lub utrzymania drogi.

I mi to na pas dzielący nie pasuje w żaden sposób, bo nijak kierunków ruchu od siebie nie oddziela.
Ostatnio zmieniony sobota 06 kwietnia 2013, 10:47 przez lith, łącznie zmieniany 2 razy
lith

Postprzez LeszkoII » sobota 06 kwietnia 2013, 10:32

Lith,
ten pas służy do przejeżdżania przez dwie jezdnie oddzielone od siebie tym pasem oraz liniami krawędziowymi. Jak inaczej to interpretować? Droga dwujezdniowa z szerokim przejezdnym pasem. Przejezdnym w poprzek a nie wzdłuż. Odcinek na pewno nie służy do jazdy a zatem również do wyprzedzania - świadczą o tym również znaki C-9 na słupkach przeszkodowych U-5.

Obrazek
Obrazek

Jeśli się mylę to proszę o wskazanie kontr-przykładu, gdzie na jednej jezdni użyto od jej wewnętrznej strony linii krawędziowej P-7a (nie mylić z linią P-1e, która wygląda identycznie lecz zastosowanie wyróżnia ją kontekstem umieszczenia).
2.2.2.1. Linia krawędziowa - przerywana szeroka i wąska.
(...)
Ponadto znaki te stosuje się w celu:
– przedłużenia krawędzi jezdni na skrzyżowaniach (P-
7a),
– wyznaczenia przejazdów przez pasy dzielące jezdnie (P-7a)
(...)

Ponadto resztę zawarł w swoim poście Szymon1997 - post wyżej. Bardzo dobry merytoryczny cytat!
Ostatnio zmieniony sobota 06 kwietnia 2013, 10:41 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 2 razy
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » sobota 06 kwietnia 2013, 10:35

Tylko, że uznanie tego typu rozwiązań za 2 jezdnie niesie za sobą pewne konsekwencje. Np. traktowanie przejść dla pieszych przez poszczególne jezdnie jako 2 oddzielne.
lith

Postprzez LeszkoII » sobota 06 kwietnia 2013, 10:37

lith napisał(a):Tylko, że uznanie tego typu rozwiązań za 2 jezdnie niesie za sobą pewne konsekwencje. Np. traktowanie przejść dla pieszych przez poszczególne jezdnie jako 2 oddzielne.
I tak właśnie ma być. Zastosowano tam tzw. azyl dla pieszych lub potocznie "kładkę".

EDIT: tak wygląda to urządzenia bezpieczeństwa ruchu na kartach Rozporządzenia w ujęciu graficznym http://img248.imageshack.us/img248/7678/azyldlapieszych.jpg
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » sobota 06 kwietnia 2013, 10:44

Torowisko w środku pomiędzy tymi liniami krawędziowymi coś zmienia? Z dwóch jezdni robi się nagle 1 jezdnia z wydzielonym torowiskiem?
lith

Postprzez szymon1977 » sobota 06 kwietnia 2013, 10:45

lith napisał(a):Ja o pasach dzielących wszędzie znajduję tylko coś takiego:
Po co szukasz w przepisach, które jako kierującego Cię bezpośrednio nie dotyczą?
lith napisał(a):Ja chcę na serio się czegoś dowiedzieć.
W moim poprzednim poście masz wystarczającą ilość informacji, aby mieć pewność , e jeżeli wyprzedzasz po tym czymś co jest na środku postępujesz niezgodnie z prawem.
lith napisał(a):Tylko, że uznanie tego typu rozwiązań za 2 jezdnie niesie za sobą pewne konsekwencje.
Ale Ty nic niem masz tutaj nic do uznawania!? Z przepisów wyraźnie wynika, że jest to pas dzielący a nie pas ruchu. Przestaniesz po nim jeździć, zarośnie trawą to Ci się sytuacja wyklaruje.
lith napisał(a):Np. traktowanie przejść dla pieszych przez poszczególne jezdnie jako 2 oddzielne.
W czym problem?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » sobota 06 kwietnia 2013, 10:48

Ale to albo mogę po nim jeździć, albo nie mogę po nim jeździć wcale. Czemu mogę wykorzystać go do skrętu w lewo, a nie mogę do wyprzedzania?

I nie chodzi mi o to, że to jest normalnie jako pas do jazdy. Pobocze też nie jest do jazdy, a za przejechanie kawałka poboczem mandatu nie dostaniesz.
lith

Postprzez LeszkoII » sobota 06 kwietnia 2013, 10:53

lith napisał(a):Torowisko w środku pomiędzy tymi liniami krawędziowymi coś zmienia? Z dwóch jezdni robi się nagle 1 jezdnia z wydzielonym torowiskiem?
Wiele zależy od kontekstu w jakim użyto P-7a/b. Na rysunku użyto ich jako wyznaczenie lub oddzielenie pasa dzielącego jezdniE.
W przypadku torowiska również używa się linii P-7b - linia ciągła. Przerywana P-7a zastosowana w obrębie torowiska musiałaby umieszczona na skrzyżowaniach lub na przejazdach tramwajowych.

Więc w przypadku zastosowania P-7a dla torowiska wciąż mam do czynienia z jedną jezdnią - chyba, że torowisko oddzielone jest barierami ochronnymi(z pasem zieleni lub bez). Bez tych dodatkowych barier nie ma pewności czy torowisko jest pasem dla tramwajów wyznaczonym P-2b(znak wygląda identycznie jak P-7b) czy jest oddzielone od jezdni linią P-7b.

edit wcześniej było P-7b, powinno być i jest już P-7a. Natomiast P-7a wygląda identycznie jak P-1e :) - w ściśle określonych okolicznościach stosuje się te linie wymiennie.
Ostatnio zmieniony sobota 06 kwietnia 2013, 11:41 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 2 razy
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » sobota 06 kwietnia 2013, 11:06

lith napisał(a):Torowisko w środku pomiędzy tymi liniami krawędziowymi coś zmienia? Z dwóch jezdni robi się nagle 1 jezdnia z wydzielonym torowiskiem?
Torowisko wydzielone z jezdni nie jest częścią jezdni, choć asfalt może Cię zmylić.

Jeżeli torowisko masz oddzielone liniami ciągłymi to masz dwie oddzielne jezdnie i torowisko.

Jeżeli torowisko oddzielone jest liniami przerywanymi, a gdzieś na środku masz podwójną linię ciągła to masz jedną jezdnię. A torowiskiem możesz poruszać się jak kolejnym pasem ruchu.

Panowie, zamiast klepać bez sensu Kodeks w rękę i do czytania!
szymon1977

Postprzez lith » sobota 06 kwietnia 2013, 11:12

szymon1977 napisał(a):Jeżeli torowisko masz oddzielone liniami ciągłymi to masz dwie oddzielne jezdnie i torowisko.

Tu się nie mogę zgodzić. Nie spotkałem się jeszcze z taką interpretacją.
Nie wmówisz mi, że to jest droga 2-jezdniowa:
http://goo.gl/maps/IZLVZ
lith

Postprzez LeszkoII » sobota 06 kwietnia 2013, 11:48

szymon1977 napisał(a):Jeżeli torowisko masz oddzielone liniami ciągłymi to masz dwie oddzielne jezdnie i torowisko.
A jak odróżnisz wizualnie linie P-7b od P-2b :mrgreen: ? Linia P-2b oddziela/wyznacza pas ruchu dla autobusów(lub rowerów). I na pewno też pas tramwajowy na drodze jednojezdniowej z torowiskiem na jezdni. Mało pasów przeznaczonych dla pojazdów MPK(jakimi są też tramwaje)?
Na 90% przypadków użyto linii P-2b, która nie wydziela torowiska z jezdni lecz tworzy pas ruchu dla autobusów, tramwajów.

http://goo.gl/maps/IZLVZ - na tym odcinku droga posiada dwie jezdnie.
LeszkoII

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze