Mandat i zabrane prawojazdy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Mandat i zabrane prawojazdy

Postprzez Otrivin » piątek 12 kwietnia 2013, 17:31

Witam, kilka dni temu mialem nie przyjemna sytuacje glownie przez swoja glupote i chec przetestowania nowego sportowego samochodu znajomego.
Byla dosc dluuga prosta droga, nowy alsfalt szeroka praktycznie brak zabudowan itp, godziny wieczorne ok 22, moja predkosc wynosila prawie 160, nie wiem jakim cudem ale ten odcinek jest terenem zabudowanym, zaden kierowca tam nie jedzie przepisowo z wzgledow wyzej wymienionych.
Zostalem zatrzymany do kontroli, bylem swiadom ze troche przesadzilem, Policjant poinformowal mnie juz na dzien dobry pokazujac "suszarke" ze zostaje nalozony na mnie mandat 500zl i 10pkt a nastepnie dodal " dzisiaj zostanie Panu odebrane prawojazdy z artykulu.... "spowodowanie zagrozenia w ruchu drogowym" - dla mnie jest to troche nie sprecyowany przepis.
Zostalem poinformowany ze w ciagu 7 dni zostane wezwany na policje w celu przesluchania...
Chcialbym sie dowiedziec, co mi grozi, jak probowac sie ratowac i odzyskac prawojazdy ? Jestem sklonny do zaplacenia duzo wiekszego mandatu i iloci pkt karnych ale nie chce utracic prawojazdy. Prosze o jakies informacje, rady i porady
Otrivin

Re: Mandat i zabrane prawojazdy

Postprzez MotoTomasz » piątek 12 kwietnia 2013, 20:37

160 km/h w zabudowanym...
Przyjmij na klatę karę za własną głupotę i oddaj prawo jazdy zanim odwalisz coś komuś...
Każdy sąd udowodni Ci, że jadąc z taką prędkością spowodowałeś zagrożenie w ruchu lądowym.
Tyle.
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez LeszkoII » piątek 12 kwietnia 2013, 21:15

Moim zdaniem najlepszą karą są punkty za wykroczenia. Nie lubię się mieszać w politykę, ale zawsze uważałem, że tzw. budżet "na wszystko" jest wysoce niemoralnym podejściem(-->patrz pomysły Rostowskiego). Grzywny mandatowe nie spełniają zakładanej roli odstraszającej, o czym świadczy wpis autora tematu. Zwiększenie punktów karnych, co w konsekwencji oznaczałoby skierowanie na ponowny egzamin, prawdopodobnie po części rozwiązało by problem piractwa drogowego cwaniaków, którzy są chętni do korupcji.

Natomiast złym pomysłem jest obowiązkowy kurs. Za każdy egzamin powinna być wniesiona opłata a nie obowiązek robienia jakiegokolwiek kursu. Umiesz jeździć = zdasz egzamin. Egzaminatora nie obchodzi gdzie i jak się uczyłeś jazdy i przepisów.

To tylko moje przemyślenia.
Ostatnio zmieniony piątek 12 kwietnia 2013, 21:24 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Zonaimad » piątek 12 kwietnia 2013, 21:21

LeszkoII napisał(a):Grzywny mandatowe nie spełniają zakładanej roli odstraszającej, o czym świadczy wpis autora tematu. Zwiększenie punktów karnych, co w konsekwencji oznaczałoby skierowanie na ponowny egzamin, prawdopodobnie po części rozwiązało by problem piractwa drogowego cwaniaków, którzy chętni są do korupcji.

Popieram Twoje przemyślenie. Im łatwiej byłoby stracić prawko, tym bardziej cwaniaczki byłyby praworządne. Choć ostatnio za takie refleksje mało mnie na tym forum nie zjedli...
Zonaimad

Postprzez Razor1990 » piątek 12 kwietnia 2013, 21:28

Wydaje mi się, że po prostu więcej osób jeździło by bez PJ...
Razor1990

Postprzez rusel » piątek 12 kwietnia 2013, 21:33

Prosze o jakies informacje, rady i porady

zapraszam na egzamin
rusel

Postprzez LeszkoII » piątek 12 kwietnia 2013, 21:42

Razor1990 napisał(a):Wydaje mi się, że po prostu więcej osób jeździło by bez PJ...
A widzisz - za takie coś to już wysokie grzywny miałyby sens! Wysokie mam na myśli od 20 tyś zł w górę.
Co innego jak ktoś nie ma przy sobie prawa jazdy a co innego jak w ogóle nie ma uprawnień(bo stracił) :)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Otrivin » piątek 12 kwietnia 2013, 23:15

Rozumiem Wasze oburzenie moim wystepkiem, jestem swiadom swojego wykroczenia i tego ze moje zachowanie bylo doc glupie ale ludzie, czy nikt z Was jezdzac na codzien zwyklym szarym samochodem po zlapaniu za kierownice luksusowego sportowego samochodu nie chcial troche depnac ? Badzmy dla siebie chodz troche wyrozumiali i nie skreslajmy ludzi odrazu, na codzien jezdze normalnie i nie mialem zadnych wykroczen. Miejsce gdzie sobie pozwolilem troche " depnac" jest mi dobrze znane, uwierzcie mi ze droga rok temu zostala oddana do uzytku swiezy alsfalt, szeroka, i w dodatku przez tereny malo zaludnione. Nie musicie mi mowic jaki jestem glupi itp dobrze o tym wiem, jestem w stanie poniesc za to kare.
Wczesniej zostala poruszona kwestia PKT, jestem tego samego zdania, wole dostac taka ilosc pkt zeby mi zostalo np. 2pkt i zeby przez nastepny rok siedziec na dupie i nie kusic losu wiedzac ze tylko 2pkt dzieli mnie od stracenia uprawnien. Nie poszukuje tu opini jaki to ja jeestem glupi, szukam tu pomocy i rady zeby te prawojazdy zachowac.
Otrivin

Postprzez Zonaimad » piątek 12 kwietnia 2013, 23:48

Razor1990 napisał(a):Wydaje mi się, że po prostu więcej osób jeździło by bez PJ...

W cywilizacji za taką bezczelność idzie się do aresztu... ale zaraz zlecą się tutaj tacy, co krzyczą "o, a temu się znowu wydaje że polska powinna leżeć w Europie!". :D
Zonaimad

Postprzez gremlinek » sobota 13 kwietnia 2013, 00:20

Lepiej dawac mandaty, stawiac radary, stawiac nieprzemyslane znaki itp niz np zbudowac tor do takiej jazdy
gremlinek

Postprzez Zonaimad » sobota 13 kwietnia 2013, 00:32

Budowanie torów nie leży akurat w gestii państwa, tak mi się wydaje. ;-)
Zonaimad

Postprzez szymon1977 » sobota 13 kwietnia 2013, 01:55

Budowanie torów do szybkiej jazdy leży tak samo w gestii Państwa jak budowanie innych placów czy boisk do uprawiania sportu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez rusel » sobota 13 kwietnia 2013, 08:35

czy nikt z Was jezdzac na codzien zwyklym szarym samochodem po zlapaniu za kierownice luksusowego sportowego samochodu nie chcial troche depnac ?

zamierzona i planowana jazda bez wzgledu na warunki ruchu drogowego to kwalifikuje sie do popelnienia przestepstwa a nie wykroczenia bo trudno szukac zrozuzmienia rozwijajac predkosc 160km/h na obszarze zabudowanym, obecnie przepisy pozwlalaja na kierowanie na kontrolne sprawdzenie kwalifikacji i tego mozna sie obecnie spodziewac, w normalnym cywilizowanym kraju bylbys juz bankrutem
rusel

Postprzez Otrivin » sobota 13 kwietnia 2013, 10:04

Czy jest opcja zaplacenia jakies grzywny zamiast zawieszania moich uprawnien ?
Otrivin

Postprzez Anfa » sobota 13 kwietnia 2013, 10:21

Na głupotę ludzką nie ma odpowiedzi.
Chcesz pojeździć szybko idź na autostradę. Ale taką płatną.. Na odcinkach bezpłatnych stoją z suszarkami
Chyba bezpieczniej tym bardziej że ci żaden chopek nie wyleci.
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze