Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez anonim93 » czwartek 18 kwietnia 2013, 19:21
przez LeszkoII » czwartek 18 kwietnia 2013, 19:46
Szczególna ostrożność wymaga od Ciebie patrzenia na uczestników ruchu w obrębie skrzyżowania i podejmowanie odpowiednich kroków np. zasadę ograniczonego zaufania.anonim93 napisał(a):Zajmuję więc wewnętrzny pas i po wjechaniu na rondo nie patrzę już na nikogo.
Domniemywam, że rondo jest klasyczne(owalne) o wielkości małej lub średniej. Zjeżdżając z ronda klasycznego najpierw zmieniasz pas ruchu: z wewnętrznego na zewnętrzny - następnie skręcasz w prawo. Zmieniając pas ruchu raczej wiadomo, co nalezy zrobić - ustąpić pierwszeństwa.anonim93 napisał(a):Gdy zjeżdżam przed maskę pakuje mi się furgon objeżdżający rondo prawym pasem. I tu moje pytanie: czy ja zjeżdżając z wewnętrznego pasa mam ustępować tym, którzy jadą zewnętrznym czy oni takiego prawa nie mają żeby tym pasem jechać?
przez anonim93 » czwartek 18 kwietnia 2013, 20:29
przez lith » czwartek 18 kwietnia 2013, 20:44
LeszkoII napisał(a):Domniemywam, że rondo jest klasyczne(owalne) o wielkości małej lub średniej. Zjeżdżając z ronda klasycznego najpierw zmieniasz pas ruchu
przez jasper1 » czwartek 18 kwietnia 2013, 20:54
anonim93 napisał(a):Chcąc zmieniać pas na rondzie nie widzę przecież w lusterku czy ktoś jest za mną, bardzo łatwo o kolizję.
przez LeszkoII » czwartek 18 kwietnia 2013, 21:01
Sam jestem ciekaw jak będzie wyglądało to skrzyżowanie za rok - http://goo.gl/maps/OmwMA - pewnie jakoś "jajowato" (to moje miasto)lith napisał(a):No akurat na małym i średnim to nowe ronda nawet nie przewidują takiej możliwości.
Właściwie po nic. Jestem przeciwnikiem tworzenia bubli drogowych w postaci malutkich rondek z 2-pasową obwiednią. Niczemu to nie służy.anonim93 napisał(a):http://s4.ifotos.pl/img/rondopng_nhrnrqs.png
W takim razie po co jest lewy pas przy zjeździe z ronda, skoro nie można na niego od razu wjechać?
przez szymon1977 » czwartek 18 kwietnia 2013, 21:18
W każdej sytuacji na drodze przejeżdżając z pasa na pas masz na podst. Art.22.4. ustąpić pierwszeństwa przejazdu pojazdowi jadącemu pasem ruchu, na który wjeżdżasz. Nic z tego obowiązku Cię nie zwalnia. Nie ważne, którym wjazdem furgon wjechał na rondo, kto na rondzie był pierwszy, czy furgon jeździł w kółko pasem zewnętrznym (formalnie żaden przepis tego nie zabrania) czy Cię wyprzedzał (formalnie także żaden przepis tego nie zabrania), czy wjechał na rondo pasem ruchu niezgodnym z kierunkiem przejazdu przez skrzyżowanie Ty masz swój obowiązek i wobec każdego pojazdu jadącego pasem zewnętrznym masz go spełnić.Kodeks napisał(a):Art. 22.4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
przez LeszkoII » czwartek 18 kwietnia 2013, 21:51
przez lith » czwartek 18 kwietnia 2013, 22:15
szymon1977 napisał(a):W każdej sytuacji na drodze przejeżdżając z pasa na pas masz na podst. Art.22.4. ustąpić pierwszeństwa przejazdu pojazdowi jadącemu pasem ruchu, na który wjeżdżasz.
przez szymon1977 » czwartek 18 kwietnia 2013, 23:25
Oczywiście, że nie. Moja wypowiedź zawiera pewne uproszczenie.lith napisał(a):Czy przejeżdżając prostopadle przez dany pas/y ruchu zmieniam je i zajmuję wszystkie po kolei? Nie sądzę.
Błądzisz. Jest to zmiana pasa. Cały czas jest to zależność pomiędzy pojazdem jadącym pasem ruchu a wjeżdżającym na pas ruchu. Kąt nie ma tu nic do rzeczy. Istotne, że przed powstaniem całego zamieszania oba pojazdy jechały równoległymi pasami ruchu a jedne z nich z pas na pas przejeżdża.lith napisał(a):...przy takim przecinaniu pod kątem praktycznie prostym zewnętrznego pasa, gdzie już ciężko to zmianą pasa nazwać...
przez anonim93 » czwartek 18 kwietnia 2013, 23:35
przez lith » piątek 19 kwietnia 2013, 00:51
przez anonim93 » piątek 19 kwietnia 2013, 01:08
przez lith » piątek 19 kwietnia 2013, 01:20
przez szymon1977 » piątek 19 kwietnia 2013, 03:09