przewóz dziecka w foteliku

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

przewóz dziecka w foteliku

Postprzez rocko19 » niedziela 19 maja 2013, 13:04

Zabrania się:

przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera,

Czy dziecko może być przewożone na przednim siedzeniu w foteliku jeżeli pojazd ma poduszkę powietrzną dla pasażera tylko ją wyłączy na czas podroży z bajtlem?

Dotychczas myślałem że samochód nie może mieć poduszki dla pasażera wtedy doipiero można dziecko tyłem do kierunku jazdy przewozic z przodu, ale dziś pan w telewizji inaczej interpretował ten zapis a mianowicie ze wystarczy ją wyłączyć. Czekam na wasze odpowiedzi. Pozdrawiam.
rocko19

Re: przewóz dziecka w foteliku

Postprzez szydlaczek » niedziela 19 maja 2013, 13:38

To samo pytanie zadałem jednemu Panu z drogówki. Nie potrafił mi odpowiedzieć. Powiedział że sam się zastanawia..
szydlaczek

Postprzez szymon1977 » niedziela 19 maja 2013, 13:43

Nie znam nic co odwoływałoby
Kodeks napisał(a):Art. 45.2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
3. Przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;
O wyłączniku poduszki nic nie ma. Chyba, że mam nieaktualny Kodeks.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez rusel » niedziela 19 maja 2013, 18:55

przepis dotyczy ochrony dziecka przed napelnieniem poduszki, jezeli element jest wylaczony to nie widze sprawy i powodu dla ktorego dziecko w taki sposob nie moze byc przewozone

O wyłączniku poduszki nic nie ma. Chyba, że mam nieaktualny Kodeks

a po co ma byc
rusel

Postprzez ks-rider » niedziela 19 maja 2013, 19:05

Tylem do kierunku jazdy mozna przewozic tzw dziecieca skorupe - grupa " 0 " do bodajze 2 lat i 6 kg. " 1 " i wyzej - tylko w kierunku jazdy. Tak przynajmniej reguluja to Niemcy.

Jezeli airbag na siedzeniu pasazera jest wylaczony, to pojazd jest traktowany tak, jak by air bag'u nie bylo.

:wink:
ks-rider

Postprzez szymon1977 » niedziela 19 maja 2013, 20:50

szymon1977 napisał(a):O wyłączniku poduszki nic nie ma.
rusel napisał(a):A po co ma być?
Żeby po wyłączeniu poduszki nie obowiązywał Cię zakaz wyrażone w Art. 45.2.3. Bo po wyłączeniu poduszki samochód nadal jest w nią wyposażony. Pozostaje liczyć na dobre serce policjantów z drogówki.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez rusel » niedziela 19 maja 2013, 20:55

Pozostaje liczyć na dobre serce policjantów z drogówki.

ja tam wole liczyc na swoj rozum
rusel

Postprzez szymon1977 » niedziela 19 maja 2013, 21:00

rusel napisał(a):ja tam wole liczyc na swoj rozum
Rozum podpowiada, że dziecku wyłączona poduszka nic nie zrobi. Ale ten sam rozum podpowiada, że pomimo wyłączenia poduszki policja ma podstawę prawną w postaci Art.45.2.3. aby "wlepić" Ci mandat. Sytuacja kuriozalna.
szymon1977

Postprzez rusel » niedziela 19 maja 2013, 21:58

a ja mam prawo do odmowy przyjecia mandatu
rusel

Postprzez dylek » niedziela 19 maja 2013, 22:09

Nie znam dokładnie, na czym polega dezaktywacja poduchy... i się zastanawiam tylko, czy w przypadku kolizji istnieje 100% pewność, że poducha nie odpali jednak ?
Bo jeśli odpali, to niestety zrobi krzywdę bobasowi...
Teoretycznie nie powinna zadziałać, ale to nie to samo co pewność... zapewne dlatego nie ma zapisu o dezaktywacji poduchy. Tam gdzie jej fizycznie nie ma - to na 100% nie wystrzeli...a jak jest ? Może wystrzelić pomimo wyłączenia, czy nie ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » niedziela 19 maja 2013, 23:05

rusel napisał(a):...a ja mam prawo do odmowy przyjecia mandatu...
Tak, i wtedy Sąd oceni, czy wyłączona poduszka będąca na wyposażeniu samochodu pozostaje poduszką, czy tylko elementem wyposażenia samochodu nie będącym poduszką i pełniącym chwilowo funkcję np. balastu. Masz szansę wygrać... ale przegrać także.

dylek napisał(a):Może wystrzelić pomimo wyłączenia, czy nie ?
To zależy. Być może wyłącznik jest tylko wyłącznikiem, a może tak być, że wyłącznik jest de facto włącznikiem, bez którego nie ma możliwości, żeby poduszka wystrzeliła, coś na zasadzie zapalnika w granacie (czy może zmniejszającym szanse wystrzelenia o 99.9% - tak żeby się nikt nie czepiał).
szymon1977

Postprzez rocko19 » poniedziałek 20 maja 2013, 10:14

Widać mamy kolejną niejasną definicje w naszym Prawie o Ruchu Drogowym.
I znów zdania podzielone. Moim zdaniem auto nie może mieć poduszki dla pasażera, dopiero wtedy dziecko mozna przewiezc tylem do kierunku jazdy. Pozdrawiam.
rocko19

Postprzez ks-rider » poniedziałek 20 maja 2013, 10:34

Panowie, przestancie pisac pierduly. POjazd otrzymal homologacje czy nie ? Jezeli ja otrzymal, to otrzymal rowniez na opcje wylaczenia air bag'u ktory nie odpala po jego wylaczeniu. W przeszlosci takie wypadki sie zadrzaly, obecnie to mity.
ks-rider

Postprzez silvox » wtorek 21 maja 2013, 11:52

Wracając do poduszki..i dziecka w foteliku..
Ja jestem za wyłączaniem poduszki i uważam, że to wystarczy.. Pomijamy fakt, że nie każde autko ma taką możliwość.. Ale skoro producent wziął pod uwagę wariant wyłączenia jej, to chyba miał jakiś powód..
Policjant jedynie powinien sprawdzić w przypadku przewożenia dziecka czy włącznik/wyłącznik jest w pozycji OFF ..
silvox

Powrót do Sytuacje na drodze