podwójna ciagła a przeszkoda na drodze :)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

podwójna ciagła a przeszkoda na drodze :)

Postprzez gostek » środa 31 sierpnia 2005, 17:50

czy można ominąć samochód jezeli stoi na drodze a mamy podwójną ciagłą
przypuścmy że byłby to np jakiś wóż z usług komunalnych typu scieki albo smieci i wiadomo,że on zaraz odjedzie ale chwile to potrwa

i co w takiej sytuacji na egzaminie przecież chyba nie stac i czekac aż odjedzie tylko przekroczyć tą linie ale pewien nie jestem więc może ktoś z was zna na to odpowiedź :wink:
gostek

Postprzez miros » środa 31 sierpnia 2005, 18:03

wiesz zgodnie z przepisami to przekroczyc tej linni nie mozna. jesli zrobisz tak na egzaminie to egzaminator moze ci podziekowac. najlepiej jest sie zatrzymac i czekac. jesli egzminator pozwoli przekroczyc ciagla to wtedy omijamy, ale samemu lepiej nie podejmowac takiej decyzji.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez Silent » środa 31 sierpnia 2005, 18:08

Dokładnie tak, najlepiej trzymać się ściśle przepisów ... nawet jak będzie trzeba czekać godzinę. Dzisiaj miałem analogiczną do tej tu przedstawionej sytuację, i egzaminator po prostu powiedział żebym jechał, no to pojechałem i żaden problem :)
Obrazek
Silent

Postprzez Baran » środa 31 sierpnia 2005, 21:51

No niby zgodnie z przepisami nie można przekroczyc, ale po coś się ma tę przestrzeń między uszami i trzeba przepisy nie tylko ślepo wykonywać ale rozumieć i w nietypowych sytuacjach pomysleć :D Trzeba prostu spytać się: "Jest podwójna ciągła ale ta ciężarówka tak stoi, że muszę na nią najechać. Mogę?" ;-)
Baran

Powrót do Sytuacje na drodze