Łuk ? Pierwszenstwo Przejazdu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Łuk ? Pierwszenstwo Przejazdu

Postprzez KamilDsD » poniedziałek 01 lipca 2013, 11:37

Witam mam 14 lat i zastanawia mnie jedna rzecz , dlaczego mój tata włącza kierunek na tym skrzyżowaniu (kiedy chce jechać z pkt. A do pkt.B) kiedy jest to łuk a nie skrzyżowanie z łamanym pierwszeństwem przejazdu.
Chciałbym zaznaczyć iż to ja się mogę mylić ponieważ mój tata jeździ autem już około 23 lata
a ja ledwo zdałem AM. (Droga z pierwszeństwem przejazdu to ta żółta)
Załączniki
za.JPG
za.JPG (25.64 KiB) Przeglądane 4152 razy
KamilDsD

Re: Łuk ? Pierwszenstwo Przejazdu

Postprzez Anett » poniedziałek 01 lipca 2013, 11:47

Jak widać na obrazku kierowca może jechać w lewo lub prosto bo taki jest układ dróg.
Kierunek musi włączyć by nie zmylić kierowców.
Nie sygnalizując manewru inni będą sądzić że jedzie prosto i może dojść do kolizji.
Anett

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 01 lipca 2013, 11:48

W jakiej miejscowości znajduje się to skrzyżowanie?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez KamilDsD » poniedziałek 01 lipca 2013, 11:58

Anett , dzięki rozumiem już
Szymon , miejscowość to Skarszewy (woj.Pomorskie)
KamilDsD

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 01 lipca 2013, 12:17

Ewidentnie droga z pierwszeństwem na skrzyżowaniu nie zmienia kierunku tylko przez skrzyżowanie przebiega łukiem co widać:

1. Z lotu ptaka:
sytuacja001-1.gif

2. Zza kierownicy:
sytuacja001-2.gif

3. Na tabliczkach T-6 umieszczonych pod znakami D-1 (tabliczka T-6 umieszczona pod znakiem A-7 na google street view schowała się gdzieś w krzakach, ale zapewne także):
sytuacja001-3.gif

Bez najmniejszego cienia wątpliwości przejeżdżając przez skrzyżowanie łukiem drogą z pierwszeństwem przejazdu nie mamy więc obowiązku użycia kierunkowskazu. Mamy za to obowiązek użyć kierunkowskazu skręcając na skrzyżowaniu z drogi z pierwszeństwem przejazdu w drogę podporządkowaną.

Warto dodać, że przejeżdżając przez skrzyżowanie łukiem drogą z pierwszeństwem przejazdu zakazu użycia kierunkowskazu nie mamy, więc dopóki nie wprowadzimy nikogo w błąd użyć go możemy. Na wszelki wypadek, tak aby wyjeżdżający z podporządkowanej pojazd nie wpadł na pomysł, że bez kierunkowskazu pojedziemy w drogę podporządkowaną i nie wpakował nam się pod maskę. Wprawdzie pierwszeństwo przejazd my mamy, i w przypadku kolizji nie zostaniemy uznani za jej sprawcę, ale po co tracić czas, nerwy i pieniądze?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Anett » poniedziałek 01 lipca 2013, 12:48

W Skc nie włączenie kierunku na egzaminie na takim skrzyżowaniu to błąd
Anett

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 01 lipca 2013, 12:53

Z pewnością nie na takim lecz na podobnym. Proszę o podanie konkretnego skrzyżowania.
szymon1977

Postprzez KamilDsD » poniedziałek 01 lipca 2013, 13:09

czyli możemy ale nie musimy bo nie warto potem w razie kolizji tracić czasu
KamilDsD

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 01 lipca 2013, 13:28

Zazwyczaj nie ma to sensu. Na szczęście rzadko spotyka się kierujących tak niezorientowanych w przepisach, żeby spodziewali się do nas w takiej sytuacji użycia kierunkowskazu. A jak już są niezorientowaniu to zazwyczaj na maksa, i czy włączymy kierunkowskaz czy nie to na skrzyżowanie wjadą dopiero jak będzie w zasięgu ich wzroku pusto.

Osobiście robienia ze swojego samochodu choinki nie polecam. Choć czytając wypowiedzi niektórych kolegów na Forum radzę zwrócić uwagę, jak przez skrzyżowanie przejeżdżają tubylcy i rozważyć zachowanie się tak jak robią to oni. Ale nie z powodu obowiązków wynikających z PoRD tylko w trosce o własne zdrowie.

W dyskusji pozostańmy jednak przy tym co z treści PoRD w tej sytuacji wynika.
szymon1977

Postprzez KamilDsD » poniedziałek 01 lipca 2013, 13:30

Czyli po prostu miałem racje :)
Dzięki Szymon :spoko:
KamilDsD

Postprzez cierpnik » poniedziałek 01 lipca 2013, 14:16

Ewidentne skrzyżowanie i skręt w lewo. Co za różnica czy to łuk czy łamaniec? W obu przypadkach jest skręt w lewo a więc kierunkowskaz obowiązkowy.
A dla mniejszej upierdliwości zarządca powinien postawić A-6.
cierpnik

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 01 lipca 2013, 14:31

Nie! Jest przejazd łukiem przez skrzyżowanie. Zaczynasz jechać łukiem przed skrzyżowaniem, na skrzyżowaniu jedziesz tym samym łukiem, za skrzyżowaniem jedziesz tym samym łukiem. Nigdzie z tego łuki nie skręcasz. A z pewnością nie na skrzyżowaniu. De facto cały przejazd lukiem także nie jest skręcaniem.
cierpnik napisał(a):A dla mniejszej upierdliwości zarządca powinien postawić A-6.
Na terenie zabudowanym? Zgodnie z "220" zrobić tego nie może. Nie oczekuj od drogowców łamania prawa!
Ostatnio zmieniony poniedziałek 01 lipca 2013, 14:39 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Postprzez cierpnik » poniedziałek 01 lipca 2013, 14:34

Poproszę o przepis definiujący jazdę po łuku przez skrzyżowanie jako brak wykonywania manewru skrętu.
cierpnik

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 01 lipca 2013, 14:40

cierpnik napisał(a):Poproszę o przepis definiujący jazdę po łuku przez skrzyżowanie jako brak wykonywania manewru skrętu.
Z brakiem zrozumienia języka polskiego i pojęć elementarnych odsyłam do szkoły podstawowej.
szymon1977

Postprzez cierpnik » poniedziałek 01 lipca 2013, 14:43

Czytamy wiec PoRD i mamy takie oto możliwości na skrzyżowaniu:
- skręt w lewo
- skręt w prawo
- jazda na wprost
- zawracanie
Jazdy po łuku tam nie widzę.
cierpnik

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze