kamilezki odblaskowe, obowiązkowe.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

kamilezki odblaskowe, obowiązkowe.

Postprzez rocko19 » poniedziałek 01 lipca 2013, 12:08

Na swoim 43. posiedzeniu w głosowaniu nr 20 Sejm RP przyjął Sprawozdanie Komisji Infrastruktury o poselskim projekcie ustawy o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym. Projekt dotyczy wprowadzenia obowiązku używania elementów odblaskowych przez wszystkich pieszych w czasie poruszania się po drogach po zmierzchu poza terenem zabudowanym. Drugie czytanie miało miejsce 12 czerwca, wówczas podjęto decyzję niezwłocznego przystąpienia do trzeciego czytanie. I tak 13 czerwca odbyło się zaplanowane głosowanie nad przyjęciem w całości projektu ustawy w brzmieniu zaproponowanym przez komisję udział wzięło 424 posłów, 298 oddało głosy za, 4 przeciw, 122 wstrzymało się, nie głosowało 36.

Uchwaloną ustawę przekazano Prezydentowi i Marszałkowi Senatu.

Dziennikarze mają wątpliwość czy odblaski będą noszone. I dalej pytają - czy pieszy poruszający się bez odblasku może być ukarany karą grzywny? Może, na podstawie przepisu art. 97 Kodeksu wykroczeń - od 20 do 3000 zł (choć z pewnością nikt nie powinien dostać najwyższej kary) - kontynuują. Posłowie podkreślali charakter prewencyjny zapisu, policjanci mieliby jedynie pouczać pieszych oraz rozdawać im odblaski sfinansowane z budżetu.

Projekt ustawy z dnia 6 grudnia 2012 r.
Ustawa z dnia 13 czerwca 2013 r.

w art. 11:

a) po ust. 4 dodaje się ust. 4a w brzmieniu:

“.4a. Osoby poruszające się po drodze po zmierzchu poza obszarem zabudowanym, są obowiązane używać elementów odblaskowych w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu, chyba, że poruszają się po drodze przeznaczonej wyłącznie dla pieszych lub po chodniku.”;

b) ust. 5 otrzymuje brzmienie:

“5. Przepisów ust. 1-4a nie stosuje się w strefie zamieszkania. W strefie tej pieszy korzysta z całej szerokości drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdem.
w art. 11:

a) po ust. 4 dodaje się ust. 4a w brzmieniu:

“4a. Pieszy poruszający się po drodze po zmierzchu poza obszarem zabudowanym jest obowiązany używać elementów odblaskowych w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu, chyba że porusza się po drodze przeznaczonej wyłącznie dla pieszych lub po chodniku.”,

b) ust. 5 otrzymuje brzmienie:

“5. Przepisów ust. 1–4a nie stosuje się w strefie zamieszkania. W strefie tej pieszy korzysta z całej szerokości drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdem.”;

w art. 43:

a) ust. 2 uchyla się;

b) ust. 3 otrzymuje brzmienie:

“3. Przepis ust. 1 nie dotyczy drogi przeznaczonej wy-łącznie dla pieszych”
w art. 43:

a) uchyla się ust. 2,

b) ust. 3 otrzymuje brzmienie:

“3. Przepis ust. 1 nie dotyczy drogi przeznaczonej wyłącznie dla pieszych.”.

Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia
Ustawa wchodzi w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia

Co myślicie? Będą ludziska się do tego stosować?
rocko19

Re: kamilezki odblaskowe, obowiązkowe.

Postprzez rusel » poniedziałek 01 lipca 2013, 14:21

Co myślicie? Będą ludziska się do tego stosować?

oczywiscie, zwlaszcza na wsi przy monopolowych, wszyscy bedą świecic bozonarodzeniowo
rusel

Postprzez cierpnik » poniedziałek 01 lipca 2013, 14:30

A czemu służy Art 11 PoRD? To po co odblaski? A to nie stosują się do Art 11? To do tego przepisu będą? Chyba ktoś ładnie na tym zarobi :spoko:
cierpnik

Postprzez rocko19 » poniedziałek 01 lipca 2013, 16:04

W Art 11 niema nic o widoczności pieszego po zmierzchu, który porusza się poza chodnikiem np poboczem. Ma na to celu poprawę bezpieczeństwa pieszych porouszających się po zmierzchu, tak aby byli dobrze widoczni. Może i pomysł nie głupi. Wyjdzie w praniu.
rocko19

Postprzez verde » poniedziałek 01 lipca 2013, 18:54

Bardzo dobrze i moze teraz to brzydko zabrzmi ale powinni walic gorny przedzial cenowy. Kamizelka odblaskowa koszt od 7 do 30 zl mniej wiecej, a jak samochodem jedziesz w nie zabudowanym i jakis rowerzysta, lub pieszy bez swiatel jedzie/idzie i go pukniesz to wielka afera, bo szedl poboczem bo twoja wina bo ty miales go zobaczyc. A tak to bedzie krotka pilka niema odblasku winny.
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez Zonaimad » wtorek 02 lipca 2013, 03:15

Kamizelki odblaskowe obowiązkowe? Gdzie tak przeczytaliście? W jakiejś gazecie? Bo na pewno nie w ustawie. Mowa jest jedynie o odblaskowych elementach, a nie o całej kamizelce. Odblaskowa opaska, pasek odblaskowy wszyty w kurtkę lub plecak albo odblaskowe światełko wiązane do torby to już jest element odblaskowy, o którym mówi ustawa. Byle był noszony w widoczny sposób.
verde napisał(a):bo szedl poboczem bo twoja wina bo ty miales go zobaczyc

Jak go stukniesz na poboczu to i tak twoja wina, choćby był niewidzialny.
Zonaimad

Postprzez cierpnik » wtorek 02 lipca 2013, 08:11

rocko19 napisał(a):W Art 11 niema nic o widoczności pieszego po zmierzchu, który porusza się poza chodnikiem np poboczem.
Oczywiście, że nie ma. Tytlko przeczytaj co tam jest napisane i zastanów się czy jakakolwiek widoczność pieszego jest potrzebna.
verde napisał(a):a jak samochodem jedziesz w nie zabudowanym i jakis rowerzysta, lub pieszy bez swiatel jedzie/idzie i go pukniesz to wielka afera, bo szedl poboczem bo twoja wina bo ty miales go zobaczyc.
A wolno jeździć po poboczu? Zastanów się nad tym co piszesz i zapoznaj się z Art 11.
cierpnik

Postprzez verde » wtorek 02 lipca 2013, 10:21

Jak bedzie mial co kolwiek odblaskowego to widzisz chyba przeszkode i masz czas na reakcje. A nie jak w tamtym roku jadac droga wymijalem kolumne rowerzystow w sztukach 12 bylo i zaden nie mial ani odblasku ani swiatla, no w kilku rowerach byly male pomarańczowe odblaski na pedalach zadzwonilem po policje, gdyz taka ilosc rowerzystow w kupie wedlug mnie nadmiernie przegiela przepisy. Wszyscy dostali po jakims tam symbolicznym mandacie. A ile swiatelka do roweru kosztuja 10- 20 zl ? .I jeszcze mi ktos powie ze jak bym przywalil w ta kolumne rowerowa to tylko i wyłącznie by byla moja wina ? To tez po zmroku i w nocy moze zacznijmy bez.swiatel jezdzic
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez cierpnik » wtorek 02 lipca 2013, 10:47

verde napisał(a):1.Jak bedzie mial co kolwiek odblaskowego to widzisz chyba przeszkode i masz czas na reakcje.
2. A nie jak w tamtym roku jadac droga wymijalem kolumne rowerzystow w sztukach 12 bylo i zaden nie mial ani odblasku ani swiatla
3.I jeszcze mi ktos powie ze jak bym przywalil w ta kolumne rowerowa to tylko i wyłącznie by byla moja wina ?
1. Czy pieszy bez odblasku stosujący się do Art 11 jest jakąkolwiek przeszkodą?
2. Przepis tyczy się pieszych czy rowerzystów? Chyba jest różnica?
3. Jeśli nie mieli żadnych odblasków (nawet w pedałach) to wątpliwe by kierowca został uznany za winnego o ile rowerzyści poruszali się jezdnią a nie poboczem. Jeśli natomiast którykolwiek z nich miał odblask w pedałach i były one odpowiednio widoczne to niestety kierowca jak najbardziej jest współwinny. Przypominam, że odblask z tyłu w rowerze jest jako element awaryjny w przypadku awarii tylnego oświetlenia, o której rowerzysta może nie wiedzieć.
cierpnik

Postprzez verde » wtorek 02 lipca 2013, 20:15

No to w przypadku roweru to jeszcze teoretycznie powinniśmy zobaczyć coś, a w przypadku pieszego ? Ubierze się na czarno, lub na ciemno, i wali drogą.

tak właściwie, to czy jest jakiś przepiś jak pieszy powinien isć drogą/poboczem ?
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez Cyberix » wtorek 02 lipca 2013, 20:38

Obawiam się, że to będzie kolejny martwy przepis, o taka sztuka dla sztuki.
Cyberix

Postprzez cierpnik » środa 03 lipca 2013, 07:54

verde napisał(a):No to w przypadku roweru to jeszcze teoretycznie powinniśmy zobaczyć coś, a w przypadku pieszego ? Ubierze się na czarno, lub na ciemno, i wali drogą.
tak właściwie, to czy jest jakiś przepiś jak pieszy powinien isć drogą/poboczem ?
No patrz. Po raz kolejny piszę o Art 11 PoRD a ty nadal zadajesz głupie pytania. Przeczytaj to się dowiesz.
cierpnik

Postprzez man1 » poniedziałek 08 lipca 2013, 00:52

to nie głupi pomysł z tymi odblaskami i kamizelkami.
Nie dawno ok 23 wracałem domu i miałem nie miłą systuację, na szczęście pieszy miał więcej szczęścia niż rozumu. Wyobraście sobie szedł drogą krajową w miejscu nie oświetlonym i ubrany na czarno i wylatuje z zakrętu w prawo zaczynam dodawać gazu i co widze go idzie środkiem pasa ruchu drogowego zwróconym tyłem domnie ( według prawa i rozsądku powinien iść lewą stroną) ale udało mi się wychamować pół metra przednim bo inaczej wjechał bym mu w plecy. ale naszczęście udało się mi wychamować i chłopak bez dotknięcia w szoku zszedł na pobocze.

Wyobraście sobie jakie miał szanse z 1 toną żelastwa rozpędzoną do 60km/h :hmm: Ciekawe co by z niego zostało jak bym jechał przepisowe 90km/h gdyż nie miałem gdzie uciekać z prawej barierka przydrożna gdybym uciekł na lewy pas to czołówka z ciągnikiem siodłowym z naczepą.

Powiem że jestem za odblaskami i kamizelkami odblakowymi czy dzień czy noc . dziś wdzień wracałem do domu patrze coś jaskrawego z przeciwka zbliża się myśle pieszy (robotnik) podjeżdżam bliżej a tu rowerzysta jedzie. kamizelke za dnia nawet widać z więkrzej odległości niż rower.

Dodam że sam ubieram taką kamizelkę jak coś robię przy samochodzie na poboczu w strefie nie zabudowaniej.

Jestem pełen szacunku dla motorzystów którzy jeżdżą w tym wynalazku. 1
Prawko kat. B zdane szczęśliwie 8,07,2008r
Prawko kat. B odebrane 24,07,2008r
Pierwszy samochód OPEL ASTRA F zakupiony 2011-08-27
man1

Postprzez cierpnik » poniedziałek 08 lipca 2013, 07:24

man1 napisał(a): idzie środkiem pasa ruchu drogowego zwróconym tyłem domnie
Jak nauczyć pieszych do przestrzegania przepisów? Nakażmy zakładać odblaski i niech dalej idzie środkiem. Oczywiście wtedy już bezpiecznie. :spoko:
cierpnik

Postprzez man1 » poniedziałek 08 lipca 2013, 14:41

Bezpiecznie i tak nie będzie ale zawsze to już mniejsze niebezpieczeństwo. Ten idący środkiem pasa i tak dostał pouczenie z mojej strony więc może coś się nauczył.

Uczyć zachowania na drodze powinniśmy zacząć od najmłodszych, bo starych nowych sztuczek nie nauczysz chyba że trafisz na wyjątek.
Prawko kat. B zdane szczęśliwie 8,07,2008r
Prawko kat. B odebrane 24,07,2008r
Pierwszy samochód OPEL ASTRA F zakupiony 2011-08-27
man1

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze