Art.4 PoRD

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Art.4 PoRD

Postprzez kg1956 » wtorek 09 lipca 2013, 08:44

Art. 4.

Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego, chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania.

Czy można liczyć, że kierujący zatrzyma pojazd stosując się do znaku B-20? Czy to, że wielu kierujących nie stosuje się do tego znaku jest okolicznością wskazującą na możliwość odmiennego ich zachowania?
kg1956

Re: Art.4 PoRD

Postprzez maryann » wtorek 09 lipca 2013, 10:52

Ja w takim kontekście mam na myśli zawsze konkretną relację moją z kimś innym; nie myślę, że jak pięciu mi tu wyjechało, to szósty też tak zrobi. Doświadczenie jedynie wzmaga bądź osłabia czujność, ale nadal 'w razie czego' liczy się tylko ta jedna sytuacja, ta jedna relacja- ta jedna okoliczność.
Raczej chodzi o to i tak robię, że obserwuję dziada i jak się zachowuje poprawnie, to zakładam, że tak będzie dalej. Np.- nie wystarczy że włączył migacz, ale musi jeszcze wyraźnie zwalniać- wtedy widzę "okoliczności poprawnego zachowania".
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez oskbelfer » wtorek 09 lipca 2013, 12:00

tutaj nie ma co liczyć, jest to obowiązek tego z B20, a ograniczone zaufanie dotyczy konkretnego przypadku a nie 5 poprzednich :), bo precież można to odwócić i zapytać --- na co mam liczyć jak pierwszych pięciu się zatrzymało :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez kg1956 » wtorek 09 lipca 2013, 14:01

Chodzi mi w sumie o taką na przykład sytuację:
http://www.autocentrum.pl/pic.php?file= ... 986.65.jpg
Czy czerwony samochód może jechać domniemając, że biały musi jeszcze się zatrzymać? Czy można w takim wypadku powoływać się na art.4?
kg1956

Postprzez oskbelfer » wtorek 09 lipca 2013, 15:11

noooooo teraz, to zmienia postać rzeczy :)

osobiście uważałbym bardzo będąc pod A-7 :) i generalnie moim zdaniem drogowcy powinni unikać takiego oznakowania...
oskbelfer

Postprzez maryann » wtorek 09 lipca 2013, 15:14

Na pewno trzeba bardzo zwolnić i pamiętać, że biały ma pierwszeństwo. Ma się zatrzymać, po czym może ruszyć. Kiedy jednak Ty będziesz przed jego maską- nie powinien. MOżna by to uznać za wymuszenie pierwszeństwa(o czym wyżej), ale jak wymusić pierwszeństwo na kimś kto stoi?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez oskbelfer » wtorek 09 lipca 2013, 15:22

i to jest niedociągnięcie ustawodawcy w kwestii terminu ustąpienia pierwszeństwa...

tłumaczenie ktoś stoi..... a co ma jechać, kiedy widzi, ze ktoś inny nie stosuje się do znaków ?

i nawet nie o taką sytuację idzie...
oskbelfer

Postprzez kg1956 » środa 10 lipca 2013, 08:31

Znacie może jakieś wyroki sądów w takich sprawach?
@oskbelfer
Dlaczego drogowcy powinni unikać takiego oznakowania? Tylko ze względów bezpieczeństwa, czy jest to gdzieś zapisane w przepisach? Takie oznakowanie spotykam nie tak znowu rzadko i stąd moje pytanie.
kg1956

Postprzez dylek » środa 10 lipca 2013, 10:32

oskbelfer napisał(a): generalnie moim zdaniem drogowcy powinni unikać takiego oznakowania...

To może częstsze oznaczenie :
Obrazek
I analogiczny problem :D
P.S. Pojazd czerwony może mieć i B-20 zamiast A-7...już stanął i się rozejrzał, a biały dojeżdża... :spoko:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez oskbelfer » środa 10 lipca 2013, 11:34

zdecydowanie częstszy, jednak dla mnie bardziej czytelny :) a i dla Ciebie pewnie tak samo.

ten biały ze stopu musi ruszyć, a czerwony kiedy skręca w lewo ma "2 x obowiązek" ustapić --- raz z A7, drugi z prd :)

a lepiej gdyby im postawić z obu stron B20 :) chociaż znów wchodzimy w dystkurs o warunkach technicnych stawiania znaków :)

generalnie SZ.O bo to skrzyżowanie :)
oskbelfer

Postprzez LeszkoII » piątek 12 lipca 2013, 21:09

kg1956 napisał(a):Czy można liczyć, że kierujący zatrzyma pojazd stosując się do znaku B-20? Czy to, że wielu kierujących nie stosuje się do tego znaku jest okolicznością wskazującą na możliwość odmiennego ich zachowania?
Tak, można na to liczyć. Nie jesteśmy wstanie ocenić, ile to zatrzymanie będzie trwało, bo nie powinno nas to interesować. Wiążący przepis nakazuje ustąpić pierwszeństwa.
Ponadto widząc zbliżający się pojazd z prawej strony(zgodnie z rysunkami pomocniczymi) na ogół nie ma podstaw do przewidywania, że jego kierujący nie zastosuje się do znaku STOP. Żeby zastosować pełną nieufność do uczestnika ruchu, musi zaistnieć powód ku takiemu zachowaniu(np. jadący slalomem pojazd od pasa do pasa lub inne rażące wykroczenia przeciwko Art. 3 i innym). Zabrania się ignorowania takich powodów!
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze