Tramwaj i sygnalizacja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Tramwaj i sygnalizacja

Postprzez vektor » piątek 12 lipca 2013, 23:04

Witam
Mam 2 pytania związane z tramwajem.
1. Czy jeżeli mam zielone światło S1 to nie może nastąpić kolizja z tramwajem?
2.to samo pytanie, ale z sygnalizatorem kierunkowym S3. Jeśli tak to kto ma pierwszeńswo ? (wydaje mi sie, że tramwaj ale nie jestem pewien)
vektor

Re: Tramwaj i sygnalizacja

Postprzez raf891 » piątek 12 lipca 2013, 23:20

1 Może
2 Ty
S-3 skret bezkolizyjny tzn nie masz kolizji z innymi uczestnikami ruchu
raf891

Postprzez vektor » piątek 12 lipca 2013, 23:28

Zadałem te pytania ponieważ znalazłem na jednej ze stronek poświęconej spisywaniu pytań testowych takie pytanie i trochę zdziwiła mnie odpowiedź. Myślałem, że tramwaj ma pierwszeństwo zawsze z wyjątkiem sytuacji kiedy na sygnalizacji ja jadę prosto a on skręca. http://prawkobazapytan.pl/podstawa,czy- ... i,428.html czy ta odpowiedź jest prawidłowa? Przepraszam za 2 takie same posty, ale coś maiłem nie tak przy pisaniu.
vektor

Postprzez jasper1 » sobota 13 lipca 2013, 07:56

Tam nie ma ilustracji czy coś mi się źle otwiera?
W niektórych miastach na S-3 do skrętu w lewo lub prawo musisz uważać na autobusy jadące po torowisku i skręcające wg Twojego sygnalizatora, bo na torowisku jest BUS pas.
Ostatnio zmieniony niedziela 14 lipca 2013, 16:43 przez jasper1, łącznie zmieniany 1 raz
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez vektor » sobota 13 lipca 2013, 23:53

Nie ma ilustracji. Właśnie też mi się wydaje, że tramwaj ma pierwszeństwo, ale tam poprawna dopowiedzią jest, że ni musimy ustępować pierwszeństwa. Nie wiem o co chodzi...
vektor

Postprzez Borys_q » niedziela 14 lipca 2013, 00:21

Skręcasz w lewo na świetle kierunkowym

Jeśl to oznacza S-3 to nie masz się co zastanawiać cała twoja droga przez skrzyżowanie jest czysta.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez vektor » niedziela 14 lipca 2013, 00:32

No teoretycznie tak, ale w pytaniu jest, że jedzie przecinając mój tor ruchu, więc nie wiem jak to jest. Może pytanie jest jakoś źle sformułowane.
vektor

Postprzez jasper1 » niedziela 14 lipca 2013, 09:14

vektor napisał(a):No teoretycznie tak, ale w pytaniu jest, że jedzie przecinając mój tor ruchu, więc nie wiem jak to jest. Może pytanie jest jakoś źle sformułowane.

Jeśli masz S-3 do skrętu w lewo, to tak jak pisze Borys_q, jedziesz bezkolizyjnie, nie musisz ustępować tramwajowi. Przyjmujemy, że o taką prostą informacje dotyczącą ustalenia kto pierwszy pojedzie chodziło w pytaniu.
Może jednak faktycznie z tym pytaniem coś nie tak, bo jak 'tramwaj chce jechać' prostopadle przecinając mój tor ruchu pomimo mojego zielonego S-3, to jakoś nie mam ochoty się z nim spotkać :wink: , może mu się hamulce popsuły..., dlatego m.in. pytałam, czy była jakś ilustracja i czy na pewno S-3 tylko do skrętu.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez Borys_q » niedziela 14 lipca 2013, 11:48

eśli masz S-3 do skrętu w lewo, to tak jak pisze Borys_q,

W każdym innym kierunku też.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez jasper1 » niedziela 14 lipca 2013, 13:01

Borys_q napisał(a):
eśli masz S-3 do skrętu w lewo, to tak jak pisze Borys_q,

W każdym innym kierunku też.

W każdym; przeczytałam, co napisałam i coś dziś niepotrzebnie mącę.
jasper1

Postprzez vektor » niedziela 14 lipca 2013, 15:02

Dzięki za odpowiedzi. Z tym sygnalizatorem S3 już rozumiem, ale mam jeszcze małe pytanko odnośnie tramwaju i sygnalizacji. Z tego wynika, że tramwaj ma pierwszeństwo zawsze z wyjątkiem 3 sytuacji:1. kiedy wyjeżdża z zajezdni, 2. kiedy na świetle S1 ja jadę prosto, a on skręca przecinając (nie ważne czy w lewo czy w prawo, bo torowisko może być różnie usytuowane tzn tak, że skręcając w prawo może przeciąć mój tor) mój tor ruchu i 3. kiedy mam właśnie S3- wtedy mogę wjeżdżać spokojnie nie bojąc się o jakąkolwiek kolizję. Tak ? Czy jest coś jeszcze, albo coś źle napisałem?
vektor

Postprzez Henq » niedziela 14 lipca 2013, 16:03

vektor napisał(a):2. kiedy na świetle S1 ja jadę prosto, a on skręca przecinając (nie ważne czy w lewo czy w prawo, bo torowisko może być różnie usytuowane tzn tak, że skręcając w prawo może przeciąć mój tor) mój tor ruchu

Tramwaj ma pierwszeństwo.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Cyberix » niedziela 14 lipca 2013, 16:24

Henq napisał(a):Tramwaj ma pierwszeństwo.

Na S1 jadąc prosto MY mamy pierwszeństwo a skręcający tramwaj nam ustępuje!!!

jasper1 napisał(a):Jeśli masz S-3 do skrętu w lewo, to tak jak pisze Borys_q, jedziesz bezkolizyjnie, nie musisz ustępować tramwajowi.

Kiedyś w Krakowie były takie skrzyżowania, że na zielonym S3 do skrętu w lewo wpadało się na torowisko, na którym tramwaj jechał prosto i też miał zielone :( Ludzie znający miejsce wiedzieli, ale inni nie. Na szczęście po paru większych wypadkach poprawiono sygnalizację...
Cyberix

Postprzez vektor » niedziela 14 lipca 2013, 17:15

Tego jeszcze nie jestem pewien - jak ja jadę prosto na świetle, a tramwaj skręca w prawo (przecinając mój tor, bo np tory są tak umiejscowione) to ja nadal mam pierwszeństwo tak ?
vektor

Postprzez Henq » niedziela 14 lipca 2013, 17:31

Mój błąd tramwaj ustępuje.
4. Kierujący pojazdem szynowym skręcający na
skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami Świetlnymi
może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2—4,
pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom
ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie
stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym
znakami C-12

1. kiedy tramwaj wyjeżdża z zajezdni
2. kiedy tramwaj wyjeżdża z pętli
3. kiedy jedziemy drogą z pierwszeństwem przejazdu (znak D1) a tramwaj nadjeżdza do skrzyżowania drogą podporządkowaną (znak A7)
4. na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną ("tradycyjne" skrzyżowanie - nie rondo ) kiedy my mamy światło zielone, tramwaj ma światło zielone, ale my przejeżdżamy przez skrzyżowanie na wprost
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Powrót do Sytuacje na drodze